Как Западът повярва на “честната” съветска дума за Гагарин

АВТОР: Българин

Космическата надпредвара: Истината

1. Фактология.

На 5-тия Международен конгрес по астронавтика (август 1954 г.) професор Фред  Зингер (Siegfried Fred Singer) от университета Мериленд прави своето поредно предложение за изкуствен спътник на Земята. Неочаквано американската  Национална метеорологическа служба го подкрепила с думите: ако ще помогне за прогнозиране на времето – защо не. Решено било идеята на професора да бъде реализирана по време на  предстоящата Международна геофизична година (1 юли 1957 – 31 декември 1958). Националния научен център включил към планираните задачи и тази – за изкуствения спътник , американският президентът я одобрил и на 29 юли 1955 г. неговият прессекретариат огласява намерението на САЩ да изстрелят първия изкуствен спътник на Земята. 

Научавайки за приетото от конгреса по астронавтика предложение за спътник, в СССР още през август 1954 г решават да изпреварят американците и тайно, без никави приказки започнали работа. След 4 месеца, на 17 декември 1954 г. Сергей Корольов предлага подробен план за конструкцията и изстрелването на първия изкуствен спътник на министъра на отбраната Дмитрий Устинов.  Година по-късно, на  2 август 1955 г. ( 4 дена след американския анонс) Леонид Седов – водещ съветски физик, отправя към САЩ предизвикателство като обявява, че и Съветският съюз възнамерява да изстреля спътник. Световната общност приела 2-ри август 1955 г. за старт на Космическата надпредвара. Никой не е предполагал, че в действителност съветският участник е в състезанието още от 17.12. 1954 г. В демократичния свят хората  не са допускали, поради което не са и знаели, че „руснак“ значи различен: не е европеец, не е джентълмен,  не е спортсмен.

След Втората световна война Военно-промишлшният комплекс на САЩ не е особено заинтересован от създаването на междуконтинентални балистични ракети понеже разполагал със стратегически бомбардировачи, които могат да превозят атомни бомби до всяка точка на Земята. Затова проектът MX-774, на частната фирма Convair за първата междуконтинентална ракета, е отхвърлен през 1947 г. Това не спира компанията да продължи провеждането на тестове. Нарастването на съветския военнен потенциал води до промяна в американската концепция за пренос на ядрено оръжие и през 1951 г. Convair спечелва нов договор за разработване на междуконтинентална балистична ракета – проект MX-1593, реализацията на който ще доведе появата през 1953 г. на ракетите Atlas, които се използват и до днес.

Ракетните програми на САЩ и СССР започват развитието си с ракетата Фау-2 на немския конструктор Вернер фон Браун. Понеже американците не отричат и не крият ролята на германския учен ще нахвърля няколко думи за съветската програма. През август 1945 г. съветският конструктор Сергей Корольов е изпратен като ръководител на група в Германия да издирва ракета Фау-2. През 1946 г. Корольов заедно с немския учен – инж. Курт П. и още 5 000 ( някои автори посочват 8 000 ) немски специалисти и инженери,  изтеглени от Германия, започват работа по създаването на съветските балистични ракети. На руснаците се удало дори  да изтеглят, от зоната под контрола на САЩ, водещи специалисти като Helmut Gröttrup, Kurt Magnus, Johannes Hoch…

Създаването на първата съветска ракета Р-1 – пълно копие на Фау-2 ще отнеме 2 години (10.10.1948 г.).  А създаването на Р-7, ракетата  с която е изведен в орбита първият спътник (4.10.1957 г) отнема 11 години –  21 август 1957 г.

2. Първият изкуствен спътник на Земята и други съветски рекорди. 

Въпреки преднината от почти година по разработването на спътника,  страхът да не бъдат изпреварени кара руснаците да се откажат от идеята спътникът да удовлетворява  нужди на  геофизиците. На 4 .10. 1957 г. вместо необходимия спътник, те изстрелват метално гюле с диаметър 58 см и тегло 84 кг. А вместо апаратура за изследване на атмосферата, на спътника е монтиран радиопредавател, който в продължение на 3 седмици излъчва писукащ сигнал. И до днес, за повечето руснаци, повод за гордост е,  че спътникът е голям, тежък  и батерията му издържала цели 21 дни.

4 месеца по-късно на 31.1. 1958 г. американците изстрелват своя първи спътник, който е с форма на ракета с дължина 205 см,  диаметър 15 см и тегло 14 кг, от които (о, ужас!) цели 8,3 кг е теглото на уредите в него. Сравнявайки теглата на двата спътника руснаците се присмиват на американците, че руският бил 10 пъти по-тежък. Дребосъкът обаче оборудван с Гайгеров брояч, датчик за регистрация на микрочастици, датчици за температура и радиация… изпраща на Земята ценна научна информация. Какво нахалство само! Предавателите на спътника с голяма мощност са излъчвали информация 31 дни, а тези с малка мощност – 105 дни. Спътникът прекратява предаването на  информация на 23.5.1958 г.

На 3 ноември 1957 г. руснаците регистрират втори рекорд: в орбита е изстреляно кучето Лайка. В продължение на седмица съветската пропаганда уведомява света за самочуствието на кучето: как се е събудило, какво му било менюто… Отвратителни лъжи! Защото Лайка е мъртва още в първите часове след излитането. Бавната и мъчителна смърт на кучето не трогва, не спира  комунистическата пропаганда  да фабрикува лъжи.

На 12 октомври 1964 г. е регистриран пореден съветски рекорд: 3-ма космонавта в капсула на Восход-1 се приземяват на земята живи и здрави. Понесени от вълната на гордостта, руснаците без да искат издават на света, че са го лъгали досега: за пръв път, на този ден, космонавтите им при приземяването са били в капсулата. До този ден лъганата световна общност смятала, че руските космонавти се връщали на Земята както американските астронавти – в спускаемия апарат (капсулата). Но не само това не са знаели хората. Руснаците и при този полет крият, че за да вмъкнат 3-ма души в капсулата на Восход-1 е трябвало да изхвърлят катапутиращия стол и други „ненужни“ предмети, а космонавтите са без защитно облекло (скафандри), само по анцузи. 

3. Лъжата „Гагарин“.

Полетът на Гагарин е признат от Международната авиационна федерация – FAI (Fédération Aéronautique Internationale) без каквито и да са достоверни доказателства, само въз основа на „честната“ комунистическа дума на президента на федерацията – съветският учен Леонид Иванович Седов, който бил също така председател на Съветската космическа програма и главен инженер на проекта Спътник. Познат на западните учени като „бащата на спътника“. Същият, който на 2 август 1955 г. дава старта на неспортсментското космическо  състезание.

 

 

 

 

 

 

Занинавам се от няколко  години с полета на Гагарин. Не съм преставал да се чудя как сериозни хора, учени от различни страни, обединени в международна организация приемат без никакви доказателствени материали едно твърдение за факт. А то, какво било: думата на съветски учен, и то не какъв да е , а мастит представител на вида „хомо съветикус“.

Прав е бил френският президент Шарл Де Гол, който научавайки за полета възкликнал:  

Какво? Глупости!

4. „Руският“ двигател РД-180.

РД означава реактивен двигател. Предназначението на РД-180 е да замести двигателя RL10A на ракети Atlas IIA. Ракетите Atlas IIA, чийто двигатели са заменени с РД -180, получават означение Atlas IIA-R където R означава заменен (replaced) двигател. По-късно  Atlas IIA-R е преименуван на Atlas III. Първоначално е планирано двигателите да се произвеждат от Pratt & Whitney но през 1995 г. „НПО Энергомаш“ печели търга на General Dynamics с цена, в пъти по-малка от тази на конкурентите: гладни, бедни и безработни са по това време руснаците, нуждаели са се от този проект като удавник от сламка. Затова се призвеждат в Русия.

От средата на 1960-те години до 1970-та в България се произвеждат колите Рено-8. Няма да чуете нормален българин да твърди, че Булгаррено е българска кола, произвеждана у нас, понеже французите не са могли да я правят. Защото ние не сме руснаци, българи сме.

Информираният човек знае, че никога не трябва да има доверие на руснака, защото той е лукав като азиатец, но лъже като руснак. 

5. За възможностите на съветската и американската науки.

Никога потенциалът на съветската наука и техника не е бил по-голям от този на американската. Обратното е плод на агресивната руска пропаганда, която възползвайки се от засекретеността на руската космическа програма залива света с лъжи.

Доказателството – думите на съветските конструктори – ако нашите (войниците на съветската армия) бяха пленили барона ( Вернер фон Браун), на Луната нямаше да стъпи никой!

Българин

57 мнения за “Как Западът повярва на “честната” съветска дума за Гагарин”

 1. Българино,помоли Иво да го поправи! Иначе,всичко е добре,само технически забежки-РД,означава.ракетен двигател.Поздрави!Харесвам това което правиш!

 2. Мисля, че освен лъжец и лукав азиатец, най- характерното за руснака е КРАЖБАТА. В това отношение са ненадминати, имат вроден талант!
  Руснак и крадец са синоними! Руснаците крадат всичко, крадат история, крадат територии, крадат интелектуални продукти, те са най- талантливите плагити в областта на културата и изкуството.
  За съжаление, руската клептомания е нелечимо състояние, затова, смятам, че единствевнто спасение е да бъдат поставени в тотална международна изолация.

 3. Шапо!
  Само една лека корекция. През 1954г. министър на отбраната е Николай Булганин.

 4. Заговорът на негодниците: КГБ – оръжието на СССР за държавни преврати, убийства на политици, наркотици за Европа

  Записки на бившия подполковник от КГБ Владимир Попов – откъс от документалната му книга

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-zagovorat-na-negodnitsite-kgb-orazhieto-na-sssr-za-darzhavni-prevrati-ubiystva-na-polititsi-narkotitsi-za-evropa

 5. До Георги Николов
  Благодаря за поправката. Да, бил е министър на отбранителната промишленост.

 6. Към Вени Марковски

  Сериозен човек сте, не се предоверявайте на внушенията на Светослав Александров за американско разузнаване, което било потвърдило…

  Няма статия на американско разузнаване( кое американско разуанаване), която да доказва полета на Гагарин .Става въпрос за статия на един единствен човек Хенри Пластър. Никъде в статията не пише, че това е мнение на институция, която и да била. Авторът коментира уловени сигнали на нещо мърдащо. Коментирал съм тази статия. Вижте тук:
  https://ivo.bg/2019/01/29/%D0%B3%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE/
  Преди да ми отговорите прочетете тази статия:
  https://ivo.bg/2020/02/07/%d0%b4%d0%be%d0%ba%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8-%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%ba%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d0%b8%d1%82%d0%be-%d0%b3%d0%b0%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8/
  След като я прочетете се надявам сам да си отговорите на въпросите.
  Българин

 7. “Не съм преставал да се чудя как сериозни хора, учени от различни страни, обединени в международна организация приемат без никакви доказателствени материали едно твърдение за факт.”
  Ако учените не се нуждаеха от доказателства, за да приемат за факт едно или друго твърдение, то в случая биха са разделили на две и половината от тях биха подкрепили вашата теза, но явно това не е така. Значи факти все пак има, просто не искате да ги видите.

 8. Значи доказателства все пак има, просто не искате да ги видите.

 9. Имах положително мнение за Вени Марковски като към високо образован човек.
  Уважаеми, нима не знаете, че нито “Поехали” нито снимката на усмихнатия Гагарин с шлема не са от деня на “полета”? Днешното мълчание на цивилизования свят за тази измама рано или късно ще бъде нарушено. Истината ще изплава както за Катин, за Курск, за атомните двигатели в Архангелск…

 10. По онова време за подготовката на съветските космически полети нищо не се говореше.Беше табу.За самите полети се съобщаваше след тяхното щстливо завършване. Ще рече,че ако са успешни,гръмваха фанфарите,ако не са – нищо.Абсолютно нищо. Това даваше повод за слухове,че в космоса летят съветски космонавти,които не са имали късмета на Гагарин да се завърнат на земята.
  Сега по една ТВ показват филми за надпреварата в космоса. Те се водят за документални,но в същност са си игрални. В стремежа си да са обективни ББС градят филмите върху официални съобщения и сведения от СССР. Да,но показаните космически сценки са изиграни от артисти. Например:Показаха как Гагарин се качва на кораба,но ясно се видя,че това не беше Гагарин а някакъв артист. За главния конструктор и всички около да не говорим. Корольов стана известен много по-късно. До колкото си спомням и той е загинал при някакъв експеримент.
  Така че статията на Българин ще бъде актуална докато се разкрие абсолютната истина. С него все пак не сме на едно мнение,че всички руснаци са лукави и лъжат. В действителност те са много по-големи жертви от нас следствие на помештичеството и болшевизма,но те са имали и имат светли личности като Елцин,Сахаров,Солженицин,Пенковски,Суворов,Политковска,Немцов,Каспаров и мн.други.
  За нещастие сега властват,както казва Българин,лукавите,жестоките и безсрамниците в лъжите си безродници.

 11. Тези хора разпространяват русофилия и фанатизъм !!! Не обичат България.

  Богослови обявиха 36 за православни талибани, сочат Гавраил и Данаил за техни водачи, искат Синодът да се очисти от покварата им.

  (най-добре да ги натоварят с еднопосочен билет на първия полет София- Москва. Там всички са “старостилци”)

  https://faktor.bg/bg/articles/vyara-i-demoni-bogoslovi-obyaviha-36-za-pravoslavni-talibani-sochat-gavrail-i-danail-za-tehni-vodachi-iskat-sinodat-da-se-ochisti-ot-pokvarata-im

 12. Тоя, дето е писал тая глупост тук, дали си вярва сам? Изобщо, нека сме честни, тезата на статията всъщност е конспиративна теория по всички канони. Нека се запита авторът, след като полетът е лъжа, защо САЩ не отричат. Нали ако беше наистина симулиран, щеше да избухне грандиозен скандал. Същото като с конспирацията за лунните мисии

 13. Към MIKA
  „Ако учените не се нуждаеха от доказателства, за да приемат за факт едно или друго твърдение, то в случая биха са разделили на две и половината от тях биха подкрепили вашата теза, но явно това не е така. Значи факти все пак има, просто не искате да ги видите.“

  Не драги, не аз, а вие не искате да видите. Станало е точно така както допускате сам:
  „Однако по установленным строгим правилам рекорд официально регистрировали лишь в том случае, если пилот приземлялся в кабине своего летательного аппарата и этот процесс лично наблюдал спортивный комиссар. Спортивный комиссар не мог присутствовать при посадке Гагарина, поскольку тот приземлился в нерасчётном районе. Но если комиссар взял «грех на душу», заявив, что был там, то факт катапультирования космонавта из спускаемого аппарата перед приземлением скрыть было куда труднее: «утечка» информации уже прошла, да и в отдельных публикациях признавалось, что в спускаемом аппарате «Востока» имеется катапультируемое кресло. У руководителей федерации возник резонный вопрос: так где же находился Гагарин в момент приземления — внутри или снаружи? Советская делегация утверждала: в кабине. Руководители федерации требовали предоставить соответствующие документы.

  Советские делегаты документов предъявить не могли, но продолжали настаивать на своей версии.

  Обсуждение шло около пяти часов. Когда наступило время обеда, уставшие руководители Международной аэронавтической федерации решили согласиться с утверждением, что Юрий Гагарин приземлился в кабине корабля.“
  Българин

 14. Шапо за БЪЛГАРИН, лъжите на Роскосмос рано или късно лъсват, такъв е животът.

  Иначе, рубладжийските плъшоци полека се разбягват:
  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-sadruzhnikat-na-vasil-bozhkov-borislav-tsekov-izletyal-misteriozno-za-atina-s-cherven-pasport

  Припарило му е на гелосаният мазню, дето в ранната демокрация ни се представяше за “теолог”, днес – за “спец по конституционно право”, а си е най-вулгарен муфтаджия и дзифтар. Паметливите ще се сетят, че първия му “законопроект” бе изцяло в услуга на кремль и РПЦ.

  Далаверата за сметище до ТЕЦ София я замислят и реализират заедно с физическия и духовен изрод пьотър кичашкий. Интересно тоя последния що още не е заминал?

 15. Понеже съм се зарекъл пред себе си да не оставям без отговор нито една конспиративна теория, публикувана в този уважаван от мен блог, ще отбележа, че както винаги фактите, доказващи тезата на автора, липсват напълно. Пак е пълно със сбор от произволни факти, които сами по себе си нищо не доказват. Затова е добавено сериозно количество съмнителна логика, което да попълни и да замени липсите. Както винаги.
  Особено ми хареса противопоставянето от страна на автора на мнението на “сериозни хора, учени от различни страни, обединени в международна организация” срещу едно мнение, но на Де Гол. И понеже мнението на Де Гол отговаря на нашата конспиративна теория, затова разбира се то е меродавното. Как може да е друго яче? И никак не му хрумва на автора, че е възможно, дори и с мъ-ъ-ъ-нинка вероятност, да има пък някакви доказателства, които за учените да са достатъчни.
  При предната публикация по темата на 07.02.2020 пак в този блог г-н Георги Николов пусна следния линк:

  http://ulis.liveforums.ru/viewtopic.php?id=2095

  Не намерих там нещо по-различно, все си е конспиративна теория. Но горещо препоръчвам на автора да го прегледа по-подробно. Много по-добро е от тукашните писания. Не че нещо е доказано, но логиката е по-изтънчена, по-добра, по-трудна за оборване. Рядък случай, когато руснаците ни показват как нещо се прави по-добре. Затова си позволявам да препоръчам на автора при следващи намерения да пише по темата, просто да пусне този линк и да си спести усилията. Със сигурност повече хора ще му се “вържат”.

  ПП: Все още остава в сила предложението ми авторът да опита да публикува изследването си в някое сериозно специализирано издание. Дали историческо, дали в инженерните или космически науки, няма значение. Пожелавам му успех!

  Поздрави на всички

 16. И един офтопик – днес стават 133 г. от смазването на русофилския “русенски бунт” на шепа безродници-офицери: майор петър груев, кап. атанас бендерев, кап. радко димитриев, кап. христо кръстев, кап. олимпи панов и оше неколцина.

  Участниците в бунта са съдени от военно-полеви съдилища, като смъртните присъди се утвърждават от главнокомандващия майор Рачо Петров. На 22 февруари 1887 г. в местността Левен табия край Русе са разстреляни за предателство към държавата Атанас Узунов, Олимпи Панов, кап. Георги Зеленогоров, подпоручик Кожухарски, подпоручик Димо Тръмбешки, подпоручик Енчев, подпоручик Божински и двама граждани: Тома Кърджиев и Александър Цветков. Смъртна присъда получава и капитан Болман, но тя не е изпълнена, тъй като е руски поданик. С 15 години затвор са заменени смъртните присъди на подпоручиците Мирков и Кръстев. Имало е държава тогава…

  радко димитриев отърва кожата, допълзява до чин генерал, подло и некадърно проваля Чаталджанската операция и накрая бяга в рАЗИЯ, където болшевиците го пребиват като бясна лисица с брадви и мотики в един трап…

 17. Към Вени Марковски

  „Космическите приказки“ на Светослав Александров са писани за второкласници. Защо второкласници? – защото не съм сигурен, ча всички първокласници могат да четат.

  Българин

 18. Това с „честната” съветска дума ми напомни един забравен виц от милото соц.минало:
  Връща се през лятото нашенец-новобогаташ, вече като гражданин на Албиона и на чашка с приятели се хвали с новата си супер-кола. „И колко се изръси за нея?”-питат от компанията. „Нито пени!” – отговаря той, самодоволно ухилен. – „Спечелих я на карти.” „И как така, бе?!” – недоумяват. „Ами почнахме да играем. Аз обявявам фул, а един от ония – „Каре аса”. Викам му – „Ай, стига, бе! Дай да видя!” А ония, като се обидиха – „Ние казва не си показваме анонсите! Достатъчна е честната дума на джентълмен!”. „А-а, така ли” – викам си – „Извинете!”
  „Че като ми тръгна една карта!… Обрах ги до шушка!”

 19. Първо, държа да подчертая, че аз не съм уважавания коментатор и автор на статията “Българин”.
  Второ, с голям интерес чета аргументите и на двете страни в спора и това, което бих казал, че това е един интелигентен спор, са разумни аргументи, без никакви лични нападки, изобщо – красота за Ума и Логиката! Поздравления!
  И трето, всъщност това е нещото, за което се включвам, се отнася до събитие, станало в наше време, във времето на високите технологии, интернета, космическите комуникации…случило се на 10 април 2010 г.
  Бих искал да чуя вашето мнение относно тази трагедия:

  https://www.youtube.com/watch?v=K2FXdav8a4c
  В случая е важно мнението не само от експертна гледна точка, а и от политическа.
  Защото за мен прикриването на това чудовищно престъпление (да, ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а не ИНЦИДЕНТ, както ни промиха мозъците прокремълските медии) слага своя отпечатък, косвено, и за всичко последващо в годините след него.

 20. Мисля, че трябва да се приема официалната версия, докато не се докаже противното. Такъв е редът. Подкрепям ОКАМ в настояването му тезата на БЪЛГАРИН да се предложи като статия поне в същото списание на ЦРУ, в което е поместена и онази статия със снимките (под въпрос) на Гагарин в капсулата. Те ще трябва да дадат мотивиран отказ или да я поместят.

  Иначе място за съмнения за достоверността на руската версия има и то предостатъчно. От прочетеното тук и с уговорката, че авторитетът на г-н Инджев е достатъчна гаранция за сигурност на източниците, имам няколко въпроса.

  Да приемем, че тезата на БЪЛГАРИН е вярна и Гагарин не е бил в капсулата по време на полета.

  1. Какво се е случило с капсулата от момента на приземяването? Как е била открита (отворена, затворена, повредена, в пълна изправност…), има ли кинолента или други записи, има ли протокол някакъв?

  2. На какво (точност до пет километра) разстояние от предполагаемото местонахождение на Гагарин е кацнала? Това е много важна точка.
  Подвъпрос. Ако са искали да изглежда така сякаш Гагарин е летял и се е приземил в капсулата, защо просто не са го сложили вътре след кацането? Какво може да е попречило? Ако знам 6 часа предварително къде горе-долу ще кацне капсулата, лично мога да организирам качването на човек в същата капсула не повече от пет минути след приземяването й. Особено ако никой не ме гледа какво правя и имам цялата мощ на съветската пропаганда зад гърба си.
  Какво се случва с капсулата след това – след ден, седмица, месец, година и т.н.?

  3. Какъв модел паращут е използвал Гагарин? Ако има данни, моля някой да ги даде.

  4. Има ли запис на кинолента на влизането на Гагарин в капсулата или на събития, свързани с полета от последните няколко минути?

  5. Направен ли е пълен медицински преглед на Гагарин след приземяването му? Има ли протокол, може ли да се види?

  Ако приемем, че е бил в капсулата:

  – Гагарин не е можел да знае дали има или няма камера в капсулата. Той е опитно мишле и не му се полага да знае предварително подробности от провеждания експеримент.

  – Катапултът и подходящи въздушни течения теоретично могат да го изпратят на голямо разстояние от капсулата да кацнат далече един от друг. Ако парашутът му е бил управляем – още повече.

  – На около 300 км над Земята първите слънчеви лъчи се показват по рано отколкото на повърхността на планетата. Не ми се смята, но е възможно Гагарин да е видял слънцето точно в този момент, в който е записано. Със сигурност го е видял преди хората под него… А за другите неща, които уж е видял – това му се е сторило, това е казал. Работата му е била да дрънка постоянно, като част от експеримента – трябвало е да се съберат данни за промяната (и дали има такава) на преценката на хора в открития Космос. Единствено слънчевата светлина не може да обърка, затова трябва да се концентрира вниманието върху този момент.

  – Последвалият нещастен живот е въпрос на гледна точка. В ССР и Русия страданието на героя е издигнато в култ. С нищо животът на Гагарин не прави изключение.

  – Смъртта на Гагарин с нищо не доказва нито една от двете тези – дали е бил или не е бил в капсулата. В СССР по онова време трепеха хората и за много по-дребни неща. Един виц и айде..

  Все пак, склонен съм да дам известен аванс на тезата, че не е бил в капсулата. Признавам го пред себе си.

  Обаче! Вчера Стив Ханке каза шокиращи неща! Дайте да се върнем в настоящето и в известен смисъл в малко по-близкото минало.

 21. @ БъЛГАРИН,
  Виктор Суворов в предаването на Дмитрий Гордон даде много точен коментар, след свалянето на самолета с полския президент и неговото правителство:
  https://www.youtube.com/watch?v=9aDw0WNMBPs

  А тук Марк Солонин ни казва дали е имало блокада на Ленинград:

 22. Добре де, ако найстина Гагарин не е летял защо в една от последните си книги Суворов описва подготовката и полета му? Той развенча мита за неготовия за война СССР та за един Гагарин ли?

 23. @ ДИМИТЪР

  Виктор Суворов:
  “Това говори или за потресаваща, дебилна глупост, или заговор!”
  (относно скриването на черните кутии на катастрофиралия самолет, в Москва).

 24. Към БЪЛГАРИН,
  Адаш, ще се въздържа да коментирам клипа, защото не знам достатъчно по случая със самолета на президента Качински. Прави впечатление, че в клипа предложен от теб и този с Виктор Суворов кадрите са за един и същи самолет.
  Това, което знам за случая е, че: „Британски експерти от лабораторията Forensic Explosives Laboratory към Министерството на отбраната на Великоритания обнародваха разултатите от своето изследване, потвърждаващо изводите на полската правителствена комисия, а именно – че самолеътт на президента Качински е бил взривен, съобщи Полското радио, цитирано от http://www.newsru.com.“
  За мен няма нещо относно Путин, което да ме учуди. Ниско интелигентен злобар. Готов на всякаква мерзост, за да отмъсти на всеки, който си позволи да изрази неуважение към него.
  Българин

 25. Към Антон,

  Гагрин наистина се е готвил и е искал да лети, дори и с риск да загине. И полет на Восток на 12.04.1961 г. действително има. Има и определени 4 издирвателни групи и са дислоцирани, но много далече от мястото, където Гагарин се спуска с парашут. Много свидетели са видяли летеца и капсулата, да се спускат с парашути. Никой не виждал обаче катапултиращия стол, който трябва да е не много далеч от Гагарин. Толкова години минаха оттогава и не се намери някой да потвърди, че е видял стола, а това е също сериозна улика. Столът е по-голям от самия пилот. Единствено обяснение за неговата липса е, че не е използван т.е. и летеца и капсулата са пуснати от вертолет или самолет. Мястото на което се приземява Гагарин е на хиляди километра от зоната за кацане, която задължително е в ненаселено място. А той се спуска в района на град Енгелс, близо до поделението, в което се е учил да скача с парашут?!

  Няма нито един достоверен, документален факт, както за изстрелването, така и за кацането. Докато фактите, че не е бил в кораба са десетки. Толкова са много, че човек и да иска, не може да ги игнорира. Трябва де се направи на идиот за да ги отрича. Информацията относно този полет, ако все още я има, е толкова засекретена, че не е станала достояние на Суворов. Той не е присъствал на изстрлването. Пише по документи писани от други, а такива документи има със стотици. Всички книги писани за полета описват как се е качил в кораба. Парадоксът е, че ужким авторите са очевидци, а за двамата придружили Гагарин до капсулата във всяка книга се посочват различни лица.

  Ако ви интересува моето мнение, то е, че не са били готови за полет на този ден при който космонавта да се върне невредим. И понеже полетът на Алан Шепърд е насрочен за 5 май, руснаците изстрелват Восток без космонавт. Лъжата не е първа нито последната. Няма нация с толкова фалшива история като руската.

 26. @ БЪЛГАРИН
  Заговор на злобни престъпни дебили!

 27. @ К.Ганев, както се реди в аналогични случаи, много хубави въпроси и Благодарство, че ги зададохте. Отговорите им ги има И в линковете към статиите дадени от мен. Пусто са на съветски диалект но както е добре известно няма пълно щастие. В първият за днес в 7 без минута сутринта е проследена И историята с парашута на Гагарин. Откраднат от колхозник и по-късно конфискуван. Матушката винаги е била на “висотата” на мига!

 28. @ БЪЛГАРИН “Това, което знам за случая е, че: „Британски експерти от лабораторията Forensic Explosives Laboratory към Министерството на отбраната на Великоритания обнародваха разултатите от своето изследване, потвърждаващо изводите на полската правителствена комисия, а именно – че самолетът на президента Качински е бил взривен, съобщи Полското радио, цитирано от http://www.newsru.com.“

  Колега, значи знаете достатъчно..

 29. Познаваме ги комунистическите съветски лъжи и всички минаваха, защото проявиш ли съмнение, липсваш веднага! Няма снимки и доказателства от моментът на старта, защото ако е трябвало да ги обявяват и показват, е трябвало да показват поредиците неудачи и жертвите им свързани с това. Най-голяма вероятност за някакъв полет може да има, но на една все още управляема височина, от която Гагарин да е скочил с парашут. Поради това както за Гагарин, така и за тези които е трябвало да го намерят, местото на приземяването е било непознато. Освен това, занимаващите се със същите проблеми „конкуренти“, веднага биха засекли грешките и некадърните изработки на полета. Самата смърт на Гагарин и неговият инструктор, навява прекалено много съмнения, защото сигнализира за вътрешна душевна борба на този „първи герой“. Срещал съм разкази, че е започнал да се пропива, вероятно защото никой вече не му обръща внимание и му се присмиват зад гърба. Предполагам дори, че му е било писнало да играе тази тъпа роля. При такъв случай дори е било възможно да е искал да признае лъжите, а това вече е непростимо. И единствената развръзка е да се организира една злополучна катастрофа, при която няма да има повече възможност за допълнителни тълкувания. Как иначе биха го пуснали да лети с неизправен самолет, при това и с един непосредствен свидетел на този цирк? Ако всичко е било истина, щяха да го пазят като зеницата на очите, защото е имидж пред цял свят. Дори да кара автомобил, не биха му разрешили. Аз лично не приемам тази теза за първи космонавт, дори само поради това, че не беше показана цялата процедура от началото до края на полета. След много, много време, и след като успяха чрез кражби на нохау, да постигнат успешни кацания започнаха да показват тук и там, макар и не с подробности, полетите си. Как се прави, им показаха с кацането на Луната „гадните“ американци, макар и „втори“ в овладяването на космоса!

 30. “Докато фактите, че не е бил в кораба са десетки. Толкова са много, че човек и да иска, не може да ги игнорира. Трябва да се направи на идиот за да ги отрича.”

  Припомням на автора какво написа преди време при предишна наша дискусия по темата:

  https://ivo.bg/2019/01/29/%D0%B3%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE/#comment-215494

  В светлината на неговото признание, че преки доказателства няма, а само косвени, не се налага на никого да се прави на идиот и да отрича факти, за които засега не знаем дали съществуват.

  А иначе неуморно продължава да се ползва фалшивата конспиративна логика, че липсата на нещо си (в случая столът) доказва, е полетът не се е състоял.

  Надявам се всички да разберат, че липсата на доказателство, че нещо се е случило или не се е случило, не доказва, че това наистина се е или не се е случило. Отсъствието на факт, че нещо го има или го няма, не означава, че наистина не съществува или не. Означава единствено, че още не знаем. Мисля, че в правото има принцип, че отрицателен факт не се доказва, но ако все пак се допусне, тогава трябва страната, която се позовава на него да го докаже.

  Ако разгледате отново всички доказателства, които авторът предоставя на нашето внимание тук и в предишните статии, ще забележите, че много от тях са точно такива – липса на факти, т.е. отрицателни факти. И не може един отрицателен факт, какъвто е липсата на полет, да се доказва с друг отрицателен факт. Нито пък с каквато и да е логическа връзка между тях. Именно затова тази логика е фалшива.

  Между другото в същия капан попадат и хората, задаващи въпроса “Ако Гагарин не беше летял, досега американците нямаше ли да ги разобличат? Щом те си мълчат, значи е летял.” Това че американците си мълчат с нищо не доказва полета на Гагарин. Те могат, дори и да имат преки доказателства за измама, да имат хиляди причини да си траят, и за които причини ние дори и не подозираме. Липсата на този факт не доказва, че полетът се е състоял. Но ако вземем предвид доказателството от сайта на ЦРУ, което тук се споменава за кой ли път и което авторът така настойчиво се опитва да омаловажи и пренебрегне, виждаме много разумна причина както за мълчанието на американците, така и за склонността на световните учени да бъдат “измамени”.

  Поздрави на всички

 31. До Борис

  Малка корекция: Владимир Серьогин не е инструктор – подведен сте от официалната версия за катастрофата. Той е командира на поделението. Не му е това работата. Има си инструктори на щат за тази работа. Висшият началник, наредил по телефона Гагарин да проведе още един непланиран полет Н.Ф. Кузнецов, дори след това ще обвини за случилото се полковия командир Серьогин: бил болен, имал проблеми със сърцето, припаднал в самолета и блокирал лостовете за управление, а Гагарин вместо да катапултира се борил да спаси командира си. Идиотски обяснения предназначени за крепостните мужици. Раздрънканият самолет е модифициран УТИ МиГ-15 предназначен да се използва само за обучение по катапултиране. Това ще рече, че на второто място отзад няма лостове за управление, които при самолетите за обучение по летене могат да се използват от инстуктора за да овладее самолета, ако ученикът не се спрявя добре. Вместо лостовете там е монтиран катапултиращия механизъм. Освен това за да може да катапултира Гагарин, който е на първото място отпред, преди това задължително трябва да катапултира седящият отзад. Такава е задължителната процедура при този модифициран самолет.

  Иначе казано, Серьогин не е инструктор, а пътник в самолета, качил се само за да успокои Гагарин.И не се е уплашил въпреки, че под всяко крило на самолета е закрепен по един варел с 250 литра бензин – очевидно абсолютно ненужни за каквото и да е обучение.
  Българин

 32. “Това че американците си мълчат с нищо не доказва полета на Гагарин.”
  Ами не, не си мълчат. Признават полета. Поне според сайта на НАСА.

 33. Относно полета на Гагарин: ако е видно, че няма доказатесва за полета, то тогава е видно, че няма неоспорими доказателсва и за обратната теза. Тоест липсата на безпорна фактология (за човека с подпис Българин) не изключва факта полета наистина да се е състоял.
  Ако едно вековно дърво падне в отдалечена гора, но никой не го чуе, то наистина ли е паднало?

 34. Към Окам

  „В светлината на неговото признание, че преки доказателства няма, а само косвени, не се налага на никого да се прави на идиот и да отрича факти, за които засега не знаем дали съществуват.“

  Окам,

  Не мислиш ли, че поднасяйки многократно на читателите собствената си версия, ги обиждаш? Не можеш ли да допуснеш, че те са различни, не са като теб. И вероятно, за да разберат нещо, им е достатъчно да го прочетат внимателно?

  Не мислиш ли, че ще проявиш заслужено уважение към тях, ако предоставиш и друго мнение по въпросите за ФАКТИТЕ, било те пряки и непряки, косвени и некоствени и на други световно признати учени като предпочитания от теб мъдрец Уилям Окамски или неговия адаш Уилям Хамилтон?

  Българин

 35. ****************
  Към Георги Георгиев
  Благодаря за аргументираното мнение.

  Само да попитам:
  Меродавно ли е мнението на птичките и пчеличките в отдалечената гора?

  Българин

 36. Г-н Българин,
  Въпросите, които ми задавате, мога и аз да ви ги задам на вас. Точно същите. Помислете си как бихте им отговорили. Все пак не аз поднасям час по час в този блог поредната доза недоказани твърдения. Моята роля е всеки път да изтъквам несъстоятелността на конспиративната ви теория. Както забелязвате, не коментирам под други статии. Но точно под такива ще трябва да ме изтърпите, колкото и да не ви е приятно и докато г-н Инджев като домакин на блога няма нищо против. Именно заради другата гледна точка.

  Бъдете здрав!

 37. За да не останат думите на БГ във въздуха и после да няма доказателства, че са били там, ще кажа, че “версията” на ОКАМ изобщо не ме обижда. Ще обясня накратко защо не ме обижда.

  – Защото това изобщо не е версията на ОКАМ, а е общоприет факт и си остава такъв, въпреки мнгото руски лъжи в цялата конкретна история. Лъжите на руснаците са във всичко и по всяко време, та не виждам нещо необичайно да са направили в този случай. Опит за измама при кацането, който все пак е разкрит.

  – Защото Насим Талеб (това със сигурност не е ОКАМ от този блог, специално за БГ) много пъти повтаря в книгите си “Липсата на доказателства не е доказателство за липса” и аз съм напълно съгласен с него. То няма как и да не съм съгласен, защото това не е негова мисъл, а е малко подобрено обяснение на философската логическа заблуда argumentum ad ignorantiam. Събития от подобна величина – за първи път човек в Космоса – са “Черен лебед” и т.н. … четете Насим Талеб и ще разберете (не е задължително) защо много хора все още не искат да повярват, че Земята се върти и прочие.

  – Защото Тверски и Канеман (нито един от двамата не е ОКАМ от този блог, особено единия – това пак за БГ) доказват, че този начин на мислене (няма доказателства, значи не е вярно) е напълно погрешен от научна гледна точка, но масово се използва в “научни” статии, помествани редовно в издания от рода на “Блиц” и подобните им. Методът argumentum ad ignorantiam е зрелищно прехвърляне на топката в ръцете на противника, което е търсене на сензация и нищо повече. Понеже се разтърсих за няколко минути в интернет по темата, та да споделя – навсякъде, където излиза тезата, че Гагарин не е летял,около статията бъка от реклами за секс, хазарт и лесни пари. Това, макар и коствено, за мен е доказателство, че тази теория е обикновен рибарски трик. Зарибяване, захранка и т.н. Е, очевидно има и хора, които го приемат насериозно…

  – Защото “доказателствата” в теорията на БГ са оборими (или не са оборими), ако разполагаме с достоверни източници. Обаче или не разполагаме с такива, поради естеството на руската научна, политическа и журналистическа култура от онова време, или БГ не ги приема като такива и обявява варвящите в тях за идиоти. И те с се притесняват да спорят с него, защото … знаете приказката нататък за онзи, който спори с идиот. И той си остава сам на полето, казва последната дума и се тупва по рамото за победата. Кому е нужно това, БГ?

  Та да повторя – ОКАМ не ме обижда. Дори напротив – много ме радва. Поздравявам го за умението да се изразява логически и да рискува да бъде наречен идиот или нещо подобно само защото не е съгласен с даден аргумент. Понеже, честно казано, не ме интересува изобщо летял ли е Гагарин или не е летял, ще призная, че следя темата и коментарите единствено с надеждата да открия човек, който коментира без намерението да се намести в предварително обявената за правилна позиция. В случая – ОКАМ.

  И се наслаждавам на реакцията на свободомислещите, когато бъдат настъпани …

  Между другото с калкулатора на телефона ми сметнах, че при височина около 300 км над повърхността на Земята, при скорост от около 7-7.5 км/сек и при дадената географска ширина (в статията) напълно е реално Гагарин да е видял първите слънчеви лъчи с около час по-рано. Това е съвсем закръглено, без да съм взимал някакви данни с голяма точност – просто исках да проверя дали все още мога да изчислявам такива неща наум, но все пак си помогнах с калкулатора, за да сметна един ъгъл там…

  За мен полетът на Гагарин загуби емоционалния си заряд. След като прочетох написаното тук, за което благодаря на БГ и н г-н Инджев, вече нямам желание да се интересувам от това. Просто поредното “хотели как лучше, а получилось как всегда”. Много лъжат, много.

 38. Толкова манипулативна статия! Иво, какво си написал че човек? Жал ми е за теб. И да не забравиш да напишеш че съм трол, русофил или рубладжия. Между другото, как е времето във Вашингтон?

 39. Имам предложение. Да закриваме темата. Зациклихме. Още повече, че “моите” доказателства лежерно се неглижират. Опонентите на теорията “Гагарин не е летял в космоса” се мъчат да цакат по суворовски, ама само с гола логика без да вадят източници подкрепящи тезите им.
  И така.
  Да-летял е.
  Не-
  Въздържал се.
  От мен-НЕ!

 40. Драги Окам,

  Факт значи реалност, действителност, истина, която ти отричаш защото не знаеш за нейното съществуване!? Във фактологията ми няма нищо, което да е недоказано!!! Нищо! И това може съвсем лесно да бъде потвърдено от всеки ученик!
  Не приписвай своето незнание на другите. Те не са като теб. Ти си истински уникат.

  Ще те цитирам отново: „В светлината на неговото признание, че преки доказателства няма, а само косвени, не се налага на никого да се прави на идиот и да отрича факти, за които засега не знаем дали съществуват.“

  Надявам се, да си наистина здрав!

  Българин

 41. Към Георги Иванов:

  С куче в торба не влизай, с глупак на спори…
  Нямам спор с човек, който не е в състояние да разбере с кого спори. Толкова е тъпо, че отказвам да остроумнича.

 42. Г-н Николов,
  Съвсем не лежерно избирах да не коментирам вашите доказателства. Признавам, през цялото време ме сърбеше клавиатурата.

  Едното доказателство е интервю с ктн. ст.н.с. Гелий Салахутдинов. Човекът е учен, историк. Цялото интервю е много интересно, някои от нещата, споделени от него, ги знаех, други – не. Есенцията на интервюто е, че руснаците много лъжат, за всичко лъжат. За публиката в този блог това не е нещо ново. Нямам никакви причини да не вярвам на това, което казва. А дори и човек да има някакви съмнения (аз нямам), вероятно с малко или повече усилия всичко може да бъде потвърдено. Четейки се замислих – какво би трябвало да доказва това интервю според г-н Николов? Ако е, че руснаците са клинични лъжци, да, така е. Но ако е, че Гагарин не е летял, не. В това интервю няма дори и намек, че полетът е бил недействителен. Ученият изтъква вече общоизвестния факт, че приземяването е било фалшифицирано. Говори и че Гагарин е щял да умре от глад и жажда, ако не са били сработили двигателите за обратната тяга. Т.е. той не поставя под съмнение истинността на полета. Та, пак да се върна на старата песен – фактът, че руснаците по принцип лъжат, че лъжат за какво ли не, не доказва, че са излъгали точно за полета на Гагарин.

  Преди да се спра по-подробно на второто доказателство, представено от вас, искам да направя една уговорка – нали всички (е, или поне почти всички) коментиращи в този блог сме убедени, сигурни, че американците са кацнали на Луната?

  Второто доказателство на г-н Николов е сайт, на който е публикувана подобрена версия на конспиративната теория, която “доказва”, че Гагарин не е летял. Както и в първия линк, който дадохте, а аз тук по-нагоре отново пуснах, теорията е изградена великолепно. По всички правила на конспиративните теории, доколкото съм си изградил мнение за тях. Казвам го без ирония. Само констатирам. Най ми допадна, че авторът използва свободно всякакви уравнения от механиката, с които доказва, че полетът няма как да се е състоял. Признавам си, изпита си по динамика в института взех с четворка на късмет преди повече от трийсет години и от тогава не съм се занимавал с тази наука. Затова опитах, но не можах да хвана автора в някаква грешка. Обаче се натъкнах на голям проблем и не дочетох докрай статията. На едно място имаше даден линк и като го последвах открих друга статия от същия автор, където по абсолютно същия убедителен и научен начин се доказваше, че няма как американците да са кацнали на Луната. Тук спрях и се замислих: Ако се доверя на изчисленията на автора за полета на Гагарин, значи трябва да му се доверя и за изчисленията за Сатурн-5. Още не съм решил как да постъпя, затова така дълго оставих без коментар вашите доказателства, г-н Николов.

  ПП: Г-н Ганев, благодаря ви за подкрепата!

  Поздрави на всички

 43. @Окам, искаше ми се пункт по пункт да “разбиете” “моите” доказателства. Вие ми отговаряте като средностатистически японец от 90-те години на миналият век. Изрично подчертавам периода защото за после нямам лични наблюдения. Когато ги питаш за нещо “необичайно” от г.т. на “белият” човек
  откриваш “особености” на архипелага и които за него са нещо с което е отраснал и автоматично го е приел за даденост като как да обясни едикаквоси, “жълтият” местен с искрено учудване отговаря нещо от рода на: “Това е така, защото е така”. И до там.
  Колкото до авторът който отрича И кацането на Луната дам той по същество повтаря мантрите на “неверниците”. Никакъв принос в “конспиративна теория” ако трябва да вляза в координатите Ви. Обаче за “полетът” на Гагарин в космоса единствените забележки са, че от лавината от техническата терминология на практика е много трудно четивен. Инак, останалото е на шест както се изразяват по някои краищата по света и у нас.
  И за десерт още един линк с много подразделения.
  http://ulis.liveforums.ru/viewtopic.php?id=2095

 44. “Информираният човек знае, че никога не трябва да има доверие на руснака, защото той е лукав като азиатец, но лъже като руснак.” (Българин)

  Имам редица основания да уважавам г-н Иво Инджев и се надявам той да няма много общо с този автор, наричащ се “Българин”. Последният си е в правото си да развива каквито си желае конспиративни теории, но няма моралното право да клевети цяла една народност, а след това да се кълне, че не бил русофоб. Това е непоследователност, равносилна на малоумие. Срамота!

 45. Към Nestor
  Благодаря, че ме приравнихте с известни и няки много уважавани „русофоби“ като:

  *Достоевски
  “Хора, които блуждаят из Европа и търсят, какво могат да разрушат и унищожат само заради забавление.”

  *Тургенев
  “Руснакът е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят.”

  *Булгаков
  “Не хора, а скотове, простотия, дива орда, душегубци и злодеи.”

  *А С Пушкин.
  “Хора безразлични и към най-дребните задължения и към най-дребната справедливост, и към най-дребната истина, хора, които не признават човешкото достойнство и като цяло не признава нито свободния човек, нито свободната мисъл.”

  *Аксаков
  “О, колко трудно е да се живее в Русия, в този смърдящ център на физическа и морална поквара, подлост, лъжи и злодейства.”

  *Илия Бешков:
  “Не е необходимо сравнението между българина и русина, ако не беше създадена необходимостта да „станем едно“. Не бива да се отрича разликата поначало. Русинът обитава огромно земно пространство, което той не успява да насели и да овладее – то доминира над него. Оттук идва първото чувство на подчиненост. Един огромен труп, който търси за своята неограниченост (пространственост) една глава, която да координира действията и движенията му, за да ги доведе до какъвто и да е порядък, подобен на човешкия. И ако тази глава е в Кремъл, той я приема за своя, каквато и да е тя. Какво би правил този огромен труп без глава? Съвсем основателен страх, тъй като не са достатъчни костният и мускулният мозък, за да гарантират безопасното съществуване на това живо туловище. Русинът няма глава и винаги намира такава, задължително чужда, на която той е подчинен и покорен, а не свободен, разумен и целесъобразен с нея. И естествено, най-много се хвали с нея, не познава и не признава друга, боготвори я и задължава всички хора към това. Русинът е дълбоко и абсолютно невярващ – в нищо невярващ, защото е дълбоко опорочен. Неосъзнал и непознал себе си, той непрекъснато лъже, лъже без мярка и без полза, защото не знае какво му е потребно, нито за какво е нужен на другите. Той убива, плаче, моли се и краде едновременно само за да не пропусне едно от тези неща, за да не изглежда недостатъчен, непълен човек. Порочен и не вярващ, той е в пълна малоценност, която именно иска да прикрие с дързост, лъжа, сълзи и накрая самоубийство.

  Как мислите Nestor, вашите думи: „Това е непоследователност, равносилна на малоумие.“, ще ги отправите ли към изброените „русофоби“ или ще предпочетете да си ги изядете от срам?

  Българин

 46. Уважаеми К.Ганев,

  Нека ви цитирам:
  „Между другото с калкулатора на телефона ми сметнах, че при височина около 300 км над повърхността на Земята, при скорост от около 7-7.5 км/сек и при дадената географска ширина (в статията) напълно е реално Гагарин да е видял първите слънчеви лъчи с около час по-рано. Това е съвсем закръглено, без да съм взимал някакви данни с голяма точност – просто исках да проверя дали все още мога да изчислявам такива неща наум, но все пак си помогнах с калкулатора, за да сметна един ъгъл там…“

  Восток е изстрелян в 6:07 часа. Навлиза в в слънчевата светлина в 7:10 часа. И вие твърдите, че е могъл да види слънчевите светлини с час по-рано. Ама вие сериозно?
  Излиза, че още над територията на СССР, Гагарин през всичката тъмнота, в която дори още не е навлязъл е успял наистина да види не само светлината, но дори и Нос Хорн.

  Шегувате се, нали?

  Българин

 47. Г-н Николов,

  Мисля, че при предишните дискусии някъде споменах, че няма да си правя труда да „разбивам“ никакви доказателства. Дори и да мога (по-често не мога, защото нямам или нужните познания, или нужното време). Защото няма никакъв смисъл. Влезте в който си искате форум, където се обсъждат конспиративни теории, а вижте и дискусиите под тукашните статии по темата, когато се стигне до обсъждане на факти и твърдения по същество. Пълна загуба на време. Такива дискусии не се водят по блоговете, а в научните издания. Само че конспиративните теории нямат нищо общо с науката, затова не биват допускани там.

  Неслучайно и съвсем не на шега продължавам да предлагам на автора на статиите за полета на Гагарин в този блог да пробва да публикува някъде. Досега този мой призив бива напълно игнориран и подминаван. Вероятно и самият автор, а и по-голямата част от читателите си дават сметка какво ще се случи. Защото там хората са и специалисти, и имат нужното време. Още рецензентите (ако въобще бъде допуснат до рецензия) ще го поставят на мястото му.

  Но най-вече ще бъде отхвърлен, защото си има приети правила за научна аргументация, научна обосновка и изграждане на теза. В тези правила не влиза позоваване само на косвени факти. Изискват се преки доказателства. И то по възможност повечко. Там не се допуска отрицателен факт да бъде доказван с друг такъв отрицателен факт, а пък той от своя страна също да е аргументиран с отрицание. В тези правила не влиза построяването на само една логическа връзка между представените факти, а разглеждането на всички възможни от гледна точка на автора връзки, като после той трябва да даде аргументирана оценка защо смята, че едната възможност е по-вероятна от другите. В тези правила влиза също обективното разглеждане на всички налични факти, а не само на онези, които се вписват в предварителните очаквания на автора.

  За да не съм съвсем голословен, ще ви дам пример за научно издържано историческо изследване, което опровергава официалната версия – книгите на Виктор Суворов.

  Съжалявам, че ви разочаровам, но не очаквайте от мен да разбивам, коментирам или опровергавам каквито и да било факти. Само неспазването на споменатите правила е достатъчно, за да направи тази теория несъстоятелна. А аз още от самото начало посочвам точно неспазването на правилата.

  ПП: Последния линк, който пуснахте, вече го коментирах, защото и аз веднъж го пуснах в първия си коментар под тази статия.

  Поздрави на всички

 48. Не е проблем това, че не се предоставят доказателства за недействителен полет на Гагарин, проблемът е в това, че не се предоставят, нито намират, каквито и да било доказателства за осъществен полет на Гагарин!
  Истината е, че е тъпо да са засекретени подобни доказателства за полета на Гагарин, ако действително е бил осъществен. Как пък няма нито една снимка или видео?… И то при положение, че болшевиците са филмирилали къде-къде по-маловажни събития. Имало е специален отдел за тази дейност към ЦК на КПСС.

 49. @ Окам, Арабията, така и не разбрах като какво трябва да се “(не)извади” за да малко от малко да се “усъмните” поне “о миг прекрасен спри, ти си тъй прекрасен” в “конгениалното”: “Това е така защото е така”.
  И откъде накъде авторът на статията трябва да търси възможност за публикация в “научно списание”. Тук му е представена възможна най-представителната трибуна в родната мрежа.
  Кой разбрал-разбрал.

 50. Някои хора не са истински щастливи ,ако не са много нещастни!Не си го дават лесно- нещастието.

 51. Към ringup:

  Това се отнася с пълна сила за роболюбието у нас. Постепенно дори и най-нахъсните роболюбци сред историците замлъкнаха, знаейки че “робството” е публицистичен термин, но не отговаря на истинския статут на българското население в Османската империя. Роболюбците обаче си искат робството със задна дата и му робуват със злоба към всеки, който се опита да спори с тях -моя милост беше вербално линчуван в Добрич именно от такива, които изобщо не бяха и прелиствали книгата ми ( в която темата за робството не присъства), но налитаха като оси с въпроса защо отричам робството. Успях да им кажа и на тях, както на мнозина други, че не мога да им попреча да се чувстват потомци на роби. Лично аз предпочитам да се смятам за наследник на Индже и други горди българи.

 52. Еех, г-н Инджев…
  Лесно Ви е на Вас да се смятате за наследник на Индже. А мен питате ли ме с тази фамилия…

  🙂

 53. Към К.Ганев:

  Не се взимам насериозно, а само използвам съвпадението за целите на спора. Но оценявам чувството Ви за хумор.
  Всъщност по принцип избягвам да се заигравам с имената на хората, дори и когато са отявлени агресори срещу моя скромност. В края на краищата името е едно от нещата, което получаваме по чужда воля, макар и родителска, воля в живота.
  Но признавам, понякога проявявам слабост и правя изключение от това собствено правило…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.