Османските архиви проговарят за Левски, но архивите на Азиатския департамент на Русия мълчат гузно

 

 

 

 

 

Доста въпроси поражда фактът, че български изследователи са открили неизвестни досега ( на българите) документи от османските архиви, свързани с националния ни герой Васил Левски.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/nova-kniga-sabira-cenni-dokumenti-za-vasil-levski-i-arabakonashkija-obir.html

Акцентите в нашенските медии във връзка с откритието внушават като нещо изненадващо, ако не и сензационно, “откритието”, че османските власти са били наясно с революционната дейност на Апостола много по-рано, отколкото се предполагало досега. Другият въпрос, който повдигат, е също толкова “изненадващ”: че е имало явно български предатели, на които османците плащали за информация.  И толкоз…

Всеки конкретен документ, изясняващ факти около живота и дейността на Дякона е ценен и авторите заслужават поздравления за положения труд. Следват обаче въпроси, свързани с онова, което така и не се опитват да открият нашите изследователи. Или не им се позволява.

Породените от информационния повод питания могат да бъдат разделени на две групи и сведени до три въпроса в двата раздела.

 1. Прави ли впечатление на публиката, към която е адресирана новината, че наследниците на османските врагове на българската свобода допускат до своите архиви съвременните българи, които още веднъж да ги заклеймят как са защитавали имперските си интереси на чужди господари?
 2. Що за “изненада” е, че евразийците са бранили империята си от бунтаря Левски?
 3. Какво новина е, че е имало подкупни нашенци?

Ако в първата група въпроси не се налагат отговори, защото те се подразбират от елементарната логика, втората група въпроси и констатации е далеч по-важна заради фундаменталното им значение за руско-българското съзаклятничество, върху което се гради цялата русофилщина у нас, осъвременена с постулатите на путинизма, стъпили в българския случай на руската митология от 19 век.

 1. Прави ли ви впечатление, че българските изследователи на биват допускани до руските, съветските и българските архиви, откраднати от руско-съветските ни “освободители”? Ако евразийците нямат какво да крият в Москва, защо тогава не покажат как са защитили Левски от османските ни врагове като публикуват поне едно доказателство и да натрият наистина носовете на “русофобите” у нас, които твърдят, че Русия е била в заговор с османците срещу автентичното българско националноосвободително движение и конкретно срещу дейността на българския патриот Левски, ученик на Раковски и негов последовател в разбирането, че евразийците не са приятели, а конкуренти кой да владее и управлява българските земи и населението в тях?
 2. Русия е била в тясно сътрудничество с османските власти в преследването на български бунтари. Това е знайно от изпращането на поборници за българска църковна независимост в изгнание по руско указание, описано от Симеон Радев. Известен факт е също, че ген. Дибич, любимец на руския император Николай I ( защото му предал заговора на декабристите срещу него ), заплашва българския патриот в руска униформа капитан Мамарчев, че ще обърне руските топове срещу него, ако продължава да бунтува българското население срещу султана след края на “забалканския” поход на руската армия през 1829 г. Ботев, Раковски и други български революционери са хвърляни в турски зандани във Влашко по искане на руските консули в Браила и Фокшани. 
 3. Какво странно има Русия да си е сътрудничила по същия начин с османските власти и срещу общия им враг Левски, най-голямата заплаха за техния дуализъм в българските земи?

Излиза, че наследниците на османските ни владетели, макар да нямат никакъв интерес да научаваме нови подробности по старата тема за османското потисничество, са  по-малко азиатци и повече европейци от евразийците, които продължават да крият кроежите на Азиатския департамент на Русия срещу българското освободително движение.

Използвам случая да попитам и друго – във връзка с надигащата се  ялова кампания срещу разкритията за руския заговор с Оманската империя срещу българските революционери от онзи период ( за нея предстои да си говорим като за феномен от поредицата “контрамитинги”, защото става дума за появата на “контракниги”). 

Има поне два много големи проблема, които вбесяват мълчаливо обслужващия персонал на руското влияние тук. Единият го поставих в заглавието на книгата “ Измамата “Сан Стефано” . Измамата не може да бъде оспорена. Подписаните от Русия преди войната от 1877 г. война тайни международни споразумения срещу евентуално създаване на голяма българска държава издават ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ договор от Сан Стефано като съзнателна измама. Единствената цел на прелиминарното упражнение на посланик Игнатиев е била заблудата на българите, че добрата Русия подарява земи и свобода на православните славяни, докато лошата Европа след това ги отнема. На тази измама обаче роболюбивите българи продължават да се кланят и да почитат като свой национален празник. Уникално национално предателство чрез обявяване на една измама за национален празник!

Още по глухо и тъпо е абсолютното мълчание – пълната липса на отзвук във връзка с встъплението в същата книга. Оплюха многократно книгата и автора, признавайки си дори, че не са я чели – заглавието им стига.

Но не случайно започвам “Измамата “Сан Стефано” с разобличаването на Николай Игнатиев като най-заклетия руски реакционер за своето време ( за какъвто все пак е признат от комунистическата историография ), но и като най-проклетия антисемит, автор на антисемитските закони в Русия от 1882 г. Какво да кажат антибългарските слуги на Москва по повод на подробно документирания му в книгата антисемитизъм, крит толкова усърдно и толкова дълго? 

По същият начин говорителите на московската пета колона подминават гузно темата за липсата на поне един намек чрез документ, преразказ на дочуто руско съчувствие или поне художествена измислица Русия да е казала едничка добра дума за Апостола – докато е бил жив, по време на разправата с него с ръцете на османските сътрудници в разделението на труда по усмиряване на българското революционно движение и след гибелта на Дякона. Нито дума няма! 

А какви излияния само щеше да има, ако имаха какво да (по)кажат! Всяка една хипотетична руска дума на признание или малка сълза на съпричастие по темата за Левски щеше да бъде увековечена в класните стаи в българските училища със същите позлатени букви, с които е издълбана в камъка на Монумента на окупационната червена армия МОЧА лъжата за българското “освобождение” от страна на “съветската” армия ( каквато не е имало през 1944 г., когато се е наричала Работническо-селска червена армия”)! 

Под натиска на фактите България все пак беше принудена през септември  миналата година за първи път да каже истината, че не сме освобождавани, а сме окупирани от Червената армия. Осмелиха се най-после властите ни да опонират на тази лъжа. Рано или късно ще лъсне и ясната картина на руската роля за манипулиране, задушаване и отстраняване на българските революционни пречки, включително в лицето на Апостола на свободата Левски, от пътя на Русия към Проливите.

25 мнения за “Османските архиви проговарят за Левски, но архивите на Азиатския департамент на Русия мълчат гузно”

 1. Според мен фактът, че Васил Левски е републиканец и е за “декмократско” управление в България е главната причина за това Русия да иска неговата смърт, а не заточение.
  Фактът, че българите не сме били роби в Османската империя е лесен за доказване.
  Прости българите сме плащали данъци на Османската Империя, а както много добре знаем от руската история, роб данъци НЕ плаща, за него плаща неговия господар, на глава като добитък.

 2. Тревожно е, че дори и в този ден на всебългарска почит пред подвига на Дякона затихна споменаването на зловещата роля на “Графа” игнатиев за неговата смъртна присъда, което би трябвало да върви паралелно с възпоменателните слова.
  Турските власти, вероятно, за да не предизвикат още брожения сред българите и в Европа, са предпочитали заточение за Левски като политически затворник, а не обесване като криминален престъпник:
  “На Левски е можело единствено да му се търси отговорност за деяние по чл. 58, отд. II, гл. I, който гласи: “Ако група хора са създали съзаклятие с цел да извършат някое злодеяние по смисъла на чл. 55 и чл. 56 и са постигнали съгласие по между си – съставяйки план за действие, взели са решение за започване, предприели са мерки за осигуряване на успеха на начинанието си и въпреки това не са успели да реализират намеренията си, то тези съзаклятници се наказват на ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР.” По-нататък този чл. 58 допълва, че може да се налага наказание “временен затвор в крепост” или “затвор от 1 до 3 години”.
  Възможно е и турските власти, както се оказва добре запознати с кореспонденцията и дейността на Апостола, да са му “симпатизирали” донякъде, защото и той, като Раковски, е считал Русия за евентуален опасен поробител, който трябва да бъде изолиран от подготовката за освободително възстание в България, т.е Левски е действал и срещу турския враг във войните и конкурент на Балканите. Това може да е част от обяснението на разрешения достъп до турските архиви, за разлика от недостъпните архиви на “освободителката” ни.
  Но българи- ПАТРЭОТИ са се поддали на корупционния натиск на руския “дипломат” и са подписали “за” смъртна присъда, а после са се тюфкали каква са я свършили…
  След години Иванчо Хаджипенчович ще възкликне: “Каква стана тя?! На нас графа ни каза, че съдим обикновен крадец, пък то какво било?!…”

  Защо Васил Левски става неудобен на Русия?

  “След ТБЦК (Таен български централен комитет) се появява обаче втората голяма заплаха за руските интереси на Балканите – ВРО (БРЦК) на Левски. И тази заплаха е истинска и реална, и много сериозна. ВРО (БРЦК) е чисто българска националноосвободителна организация, плод на самоорганизацията на българския народ и разбира се на неуморната дейност на нейния главен създател и идеолог Васил Левски.
  В периода на своя разцвет “БРЦК в Българско”, както я нарича Апостолът покрива почти цялата българска етническа територия, има си структура – гъста мрежа от “частни” (местни, дори окръжни) революционни комитети с членове осъзнати и убедени български патриоти, готови с оръжие в ръка да поемат по пътя на истинската революция.

  Заслугите на Левски, които стават негови “грехове” в очите на руската дипломация са най-малко три: първо – пробужда българите чрез дейността си, като им внушава идеята за самостоятелност на българската революция, без да се осланят на никого, вкл. на Русия, тъй като “помощта” й не е безкористна;
  второ – ОТКАЗВА ДА БЪДЕ РУСКИ ШПИОНИН И ВСЯКАКЪВ РОБ, защото служи само и единствено на България до края на живота си; трето – създава ВРО в България, която е САМОСТОЯТЕЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ на българите, извън всякакъв контрол и зависимост от великите сили, особено Русия.”

  И да припомним възторженото писмо на “дипломата” игнатиев до началството си, в което ЩАСТЛИВ рапортува за успешното завършване на “софийската афера”(обесването на Апостола):

  Писмото му от 25.01.1873г. до канцлера А. Горчаков бележи неговия личен триумф в тази важна и деликатна мисия. От съдържанието на писмото личи, че граф Н. Игнатиев като истински “българоубиец” изпитва голяма радост от поръчания успешен завършек на “Софийската афера”, т. е. убийството на Васил Левски и заточението на неговите другари, членове на БРЦК. Руският дипломат изрично подчертава, че “щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети”.

  Доклад на граф Николай Игнатиев до канцлера Александър Горчаков за “Софийския процес” от 25 януари 1873г.

  ОРИГИНАЛ НА ФРЕНСКИ ЕЗИК
  le 25. Janvier 1873.
  30.
  Péra, le 18/30 Janvier 1873
  Monsieur le Chancelier,
  Ainsi que le signale notre Consul Général à Roustchouk l’affaire de la prétendue conspiration de Sophia a reçu une solution satisfaisante. La Commission d’enquête envoyée de Constantinople n’a réussi à découvrir que quelques malfaiteurs. Elle a terminé ses travaux et doit revenir ici prochainement.
  La situation intérieure des provinces bulgares reste néanmoins précaire. Un mécontentement profond, provoqué par la mauvaise administration du pays, règne parmi les populations. Cet état des esprits contient en germe les éléments de plus d’un complot.
  Il est incontestable que l’heureuse issue de l’affaire de Sophia est due à la modération du Grand Vizir qui cette fois parait avoir suivi nos conseils. Au lieu de favoriser le jeu de Midhat Pacha, en donnant aux circonstances une importance exagérée, il a recommandé à la Commission de ne pas dépasser le but en poussant ses investigations au delà du strict nécessaire.
  J’ai l’honneur d’être avec le plus profond respect, Monsieur le Chancelier de Votre Altesse, le très humble et très obéissant serviteur.
  N. Ignatiew

  ПРЕВОД НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
  25 януари 1873. ¹
  ¹ № 30.
  Пера, 18/30 януари 1873.
  Господин Канцлер, 2
  Както известява нашият Генерален консул 3 в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия 4 е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук.
  Вътрешното положение в българските области, обаче, остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор.
  Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир 5, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото.
  Имам чест да съм с най-дълбоко уважение Господин Канцлер, на Ваше Височество, най-смирен и най-покорен слуга.
  Н. Игнатиев 6

  Източник – ЦДА, ф. 1318, оп.1, а.е. 3740, л. 127-129; Оригиналът се пази в: Архив внешней политики Российской империи, ф. Канцелярия, 1873 г., л. 202-203.

 3. Към The Rock:

  Точно това е “контракнигата”, която се опитва да сведе спора около вината ( на Русия) за обесването на Левски с нещо като юридически аргументи. С присъщата надменност на русофилите авторката обикаля публични места и говори срещу “лаиците”, които си позволяват да се занимават с темата. А самата тя е юрист, а не историк ( т.е. лаик от гледна точка на специализацията по една теза от исторически характер).
  Истината е, че още в заглавието Златарева подвежда читателите. Защото не е имало процес точно в юридическия смисъл на думата – няма процес там, където няма процесуален кодекс.
  Впрочем Янко Гочев, който е едновременно практикуващ юрист и историк по образование, обяснява днес точно това в свое интервю за Фактор:
  “Левски никога не е бил съден! Левски е разследван от специална правителствена комисия в София, назначена да проучи случая със заловената турска поща в Арабаконак. След залавянето му в Къкрина Левски е конвоиран до София под въоръжен ескорт от около 200 души турци и е предаден на тази правителствена комисия. Там е подложен на продължителни разпити. Дейността на комисията в най-добрия случай може да бъде наречена следствие, но не и съд. Съдии в тази комисия няма и никога не е имало”.
  Но дори и да беше вярна тезата на доц. Златарева, че следствието може да се нарече (съдебен) процес, пак остава въпросът за липсата на данни за отношението на Русия към него, която е била хипер активна по какви ли не други въпроси в отношенията си Турция, но излиза, че пасува при разкриването на най-опасния български бунтар.Което отново говори за гузната руска съвест…

 4. Докога на мръсникът Игнатиев ще има наречена знакова улица в София?
  Докога ще почитаме убийците си?
  Докога ще унижаваме нашите си герои?
  Народе?

  “Раковски, ти дремеш под бурена гъст
  Из който наднича полусчупени кръст!”
  Иван Вазов

 5. Благодаря за пояснението, тъкмо смятах да си я поръчам и прочета.
  Толкова ли не може нашата научна общност да излезе с един наистина пълен анализ на делото на Левски, без да се правят раверанси и премълчават фактите.
  Жалко.

 6. “Който е против еврото е руски шпионин!”

  Участниците в шествието на Румен Радев в памет на Левски събират подписи срещу еврото

  Борят се срещу сексуалното възпитание на учениците

  Защо позволяваме на тези жалки плъхове и свини в президенството да сквернят името на Апостола и да мърсят неговата Via Dolorosa, последният му земен път към Голгота?!

  https://faktor.bg/bg/articles/uchastnitsite-v-shestvieto-na-rumen-radev-v-pamet-na-levski-sabirat-podpisi-sreshtu-evroto

 7. Г-н Инджев,
  току що гледах новинарската емисия на ТВ Эвропа в 18:30 часа и останах потресен!
  Първото интервю по повод почитане паметта на Апостола бе с Каракачанов, и той заяви, че, цитирам “…Левски не е ЕВРОПЕЕЦ…”!?!
  И никоя, забележете, НИКОЯ от многобройните наблюдаващи това чудовищно историческо и политическо СВЕТОТАТСТВО журналистически МИСИРКИ НЕ РЕАГИРА!
  Това е БЕЗОБРАЗИЕ, което граничи с ЦИНИЗЪМ!
  Ето така се провежда ХИБРИДНА АНТИБЪЛГАРСКА и АНТИЕВРОПЕЙСКА пропаганда!
  Всеки може да потърси видеото.
  ТВ Эвропа, новинарската емисия в 18-30

 8. Шапо за Стопанина!

  Защото контра-книжлето на маргарита златарева-русева е точно толкова хибридно, колкото и “трудът” на онази русска орка, дето се пънеше да ни докаже че николай игнатиев бил, видиш ли, “баща на българската нация”(?!?!?!?!).

  Слушах как я представи пред г.коритаров-“Алберт” – плъзгаво, двусмислено, с подмяна на факти с юридически и процедурни тълкувания. Щото анкетната комисия не е и не може да бъде съд, по-скоро следствие, което да установи факти.

  За отбелязване е, че “членовете на комисията българите хаджи Мано Стоянов, Пешо Желявски и Митьо Каймакчийски, и турците Мехмед Салих, Садулах Съръ и Дервиш Мустафа заявяват, че обвиненията срещу Левски са несъстоятелни”. За виновност пледира само х. иванчо пенчович, единствения юрист, който владее “врътките” за манипулиране. За него Хр. Ботьов пише в свойствения си полит-некоректен стил, “… и Митхад паша се охрачи, па фърли сополя връз българете-първенци, а той падна право на ревера на хаджи Пенчовича. А хаджи Пенчович го глътна и се облиза. “Честит ви сопол, честит ви орден”, завистливо зашепнаха останалите…” Тоя човек е в постоянна връзка с игнатиев, влияе на останалите в комисията, той и предопределя убийстото на Дякона.

  За смъртта на ратайчето в Ловеч ще кажа само, че явно Левски, бидейки под напрежение, е реагирал инстинктивно, нанасяйки смъртоносния удар. Момчето, умирайки, до последно твърди, “Не видях лицето му”, което е записано и в заптийския доклад. Така опазва и конспирацията и Дякона. Можем само да предполагаме как Левски живее до края на дните си с бремето на това убийство – понеже е човек не само на честта и дълга, но и на съвестта.

  Самата златарева призна в ефир, че протоколите на комисията нямат ни подписи, ни печати, но това…не било важно?!?!?. Е, кое тогава е важно – шпионските усилия на рАЗИЯ по отношение на България? Хибридните такива? Или изкласяването на златарева в странния институт Joint Wienna Institute, издържан от IMF, OECD, WTO, Rothschild Foundation-Wien и дори русският бандит григорий лучанский като частен дарител…

 9. Днес по БНТ пак бяха поканили Стефан Цанев (чудя се защо все него канят на годишнини на Левски), който през цялото време се опитваше да очерни и вмени вина на българския народ, че бил предал Левски и че този народ не заслужавал неговата жертва.
  Да не забравя и този “поет” измекяр (който също като “общонародния” Васил Василев от ПГУ, се отрече от думите на Апостола, записани от Захари Стоянов) че ЛЕВСКИ Е БЪЛГАРИН и като такъв въплъщава гения, смелостта и свободния дух на българския народ, за когото Левски без колебание се е жертвал!
  Не заслужават неговата жертва само рублофилските подлоги на власт, дето умират да се снимат под портрета на Апостола и “гнъсните червеи” (по Вазов) родоотстъпниците- русофили като Малинов, Костя Копейкин, Каракачанов, Сидеров, Марешки и останалите руски патрэоти.

 10. Вероятно знаете, че Игнатиев си е било ДРЕБНО ДВОРЯНЧЕ, а слез 1873 г. той вече се явява ГРАФ и аз дълбоко подозирам, че това е свързано само и единствено с огромната му заслуга по обезгравяването на ВРО.
  Най-обективната книга за Левски е на проф. Добрин Денев – “СВОБОДА и всекиму своето”.
  Тази никиаквица Златарева не можа да отговори “защо Апостола все още не еканонизиран”, но аз отговарям на интелигентните РОДОлюбци от този сайт:
  – Няма ка да стане това, защото ЛЕВСИ Е БИЛ МАСОН и там знаят това! За повече информация “Масонската ложа и Братството на Левски” на Румен Василев.

 11. НЕМОЖЕ ДА ПОЧИЍТАМЕ ЛЕВСКЍ И ДА УВАЖАВАМЕ графа Игнатиев.
  ВТОРОТО Е ИЗЛИШНО И ДОЛНО!

 12. Чудя се ще дойде ли някога краят на тази безпросветност?! Нямам нерви да гледам безсрамни рубладжии да дават “патриотични” представления пред паметника на АПОСТОЛА на тази дата и същевременно да обслужват интересите на руския ботуш. Като прибавим и накичилите се с имената на нашите светини различни спортни клубове картината става много тъжна според мен. Това е елемент за запазване на разделението ни и по тази линия.

 13. До Варта….. Няма доказателства, че Левски е бил масон. Но е вярно, че устава клетвата начина на организация на комитетите…. е подобие на масонските.
  Левски не може да бъде канонизиран, доказано е че е убил човек….. има го в документите които ви посочип в предния коментар.

 14. Армията на Сталин се нарича работническо-селска червена такава. Това създава неудобство на бългаските проруски кръгове в интернета, щото трябва да се обясняват как така работническо-селската червена армия на Сталин дойде в България на 09.09.1944 година на буржоазните американски джипове и камиони “Студебейкър“. В това може би се крие причината за нейното преименуване през 1946 година на съветска, че и Купа на съветската армия имаше тогава в НРБ.

 15. г-н Инджев ще си позволя да ви опонирам. Договорът от Сан Стефано не е измама (особено защото е “предварителен”). Такива неща са стандартна дипломатическа практика и може да се допитате до познати дипломати, на които имате доверие. Всеки подобен документ се явява база при последващи дипломатически разговори, разбирайте пазарлъци. Един вид застраховка на предишните договорености, правени преди войната.

  Измама е обаче представянето на този документ като тържествено обещание, че България вече я има на картата в “реални граници”. В днешно време на подобна пропаганда ѝ казваме фалшива новина или хибридна атака.

  В интерес на истината по много подобна причина СССР бърза да обяви война на Царство България, преди тя да излезне от войната с Великобритания и САЩ в началото на Септември 1944-а.

 16. Към Явор:

  Написал съм цяла книга по темата и съм се подписал с името си под тезата, че договорът е съзнателна измама, вкл. с позоваване на авторитети ( като академик Косев, когото трудно можем да заподозрем в “русофобия”), че става дума именно за напълно съзнателна измама с цел да бъдат зарибени българите с русофилия.
  Така че нямам какво да добавя повече от онези стотици страници, на които съм се обосновал.

 17. Империята отвръща на Книгата .

  Напънала се обаче империята и родила…книшка .

  От професорка и то .

  Назначена да я “представя” . Да я рекламира , по-скоро . По телевизиите , които я поканят .

  Канят я всички . По неведнъж . Само Коритаров манкира критичност и то плахо , някак.

  Клетата женица обаче бяга не по тъча , ами по осми коридор на някаква нейна си правна писта . А поведението и вида й сякаш крещят съветския виц : “я писател , я не читател”.

  Щото ако беше чела , щеше да знае че старото име на Ботевград не е охрание (ей , не охраниха се тия червени глисти) .

  Щеше да забележи , че е Орхание . И щеше да се научи да го произнася , за да не се излага . Ама нейсе .

  Нали има книшка .

 18. До ВИСОК
  Благодаря за “Васил Левски и неговите сподвижници…” – невероятни сведения!
  А Вие потърсете “Братството на Левски” – там е Истината!

 19. До “SMS”
  “Днес по БНТ пак бяха поканили Стефан Цанев (чудя се защо все него канят на годишнини на Левски), който през цялото време се опитваше да очерни и вмени вина на българския народ, че бил предал Левски и че този народ не заслужавал неговата жертва…”

  Защо така интерпретирате думите на Стефан Цанев?
  Нима не е истина, че идеалът на Левски за чиста и свята република е пренебрегнат от всички българи – още с решенията на Учредителното събрание 1879 г. Всички говорят за княз и нито един за този идеал на Апостола. Страх от международна изолация? – Можем само да гадаем. И да се замисляме върху този факт.
  А комунистическата “народна република” след 1944 г. демагогски се подигра с този идеал и го опорочи с възможно най-лошия сценарий, поставяйки в основата на републиката минираща сплав от власт на привилегиите и своеволията над властта на правото и разума.
  За това днес когато основите на “тяхната” република бавно и трудно се заменят с истинските ценности за една правова държава, всяко тяхно партийно себе изтъкване, като това на 19 февруари 2020 г. е вредно за българската държавност.
  Но също и за мисленето и самочувствието на българските граждани Нима и днес няма спотайване пред безобразията на властта(или на даден властелин)? Не е ли подобно мълчанието, изчакването, примирението, страхът и покорството пред властелина от страна на многото частни комитети и сподвижници на Левски, та нито един опит да няма за неговото освобождаване? Като съпоставяме днешния с тогавашния манталитет на българите, не е ли по-добре да се замисляме над думите на Ст.Цанев вместо да хулим и малкото като него, които имаме?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.