Ще махнем МОЧА, когато неговият крепител направи крачка напред

За човек, който е следил и подкрепял ( от десетилетия) активно каузата за освобождението на България от доминацията на символите на окупацията й, едно интервю на лидера на СДС Румен Христов и съобщението му, че се надява ГЕРБ да подкрепят демонтирането съветския паметник от центъра на столицата е новина и повод за размисъл по темата за значимостта на подобен развой след толкова дълъг застой.https://faktor.bg/bg/articles/rumen-hristov-proruska-saprotiva-imashe-prez-tseliya-prehod-i-tozi-pat-shte-opita-da-ni-poprechat-da-premahnem-pametnika-na-savetskata-armiya

Застоят датира от 1993 г. насам, когато дори беше построен “такелажа” за демонтажа на паметника, който нарекох с логичното му име Монумент на окупационната червена армия- съкратено МОЧА. 

Това название отговаря на истината по съдържание. Самата дума “паметник” е хибридна в случая, защото дава възможност на неговите бранители в средите на московската петата колона у нас да пропагандират лъжата, че паметта за историята винаги и при всички обстоятелства трябвало да се съхраняха, а не да се руши. Сякаш самите те не издигаха и рушиха след това в крак с времето в Москва ( нали такава е сега позивната на вълната на прокурорския хумор!) паметници на Сталин, туземното му подобие Вълко Червенков, неговия наследник Тодор Живков и съветския му бащица Леонид Брежнев, чиито устни Тато така страстно смучеше с ( по-късното) оправдание, че благодарение на това НРБ е смучела от съветските нефтени доставки за препродажба на световния пазар- т.е. беше си жива проституция като форма на платената любов.

Да не говорим пък за фалшивото от гледна точка на историческите факти название “съветската армия”, която се е наричала официално с болшевишкия термин Работническо-селска червена армия ( съкратено РККА на руски) до февруари 1946 г., когато е прекръстена на съветска армия.

В интервюто си за Frog.bg Румен Христов продължава упорито да говори за Паметник на съветската армия. Явно не му е лесно да преглътне добилия вече популярност термин МОЧА- или му се струва прекалено неуважителен към Москва, която не иска да дразни по подобие на Бойко Борисов, или не иска да приеме, че някой друг е лансирал това добре известно и добре възприето от демократичната общност название. Може и причината за този конформизъм да е комбинация от двата фактора.   

Искам да му кажа задочно, че като автор на названието МОЧА няма да си търся “авторските права”, ако СДС го вземат на въоръжение като свое. Способен съм да стоя в миманса без претенции, както и правя вече 30 години без претенции за политически дивиденти – да не се притеснява(т), че ще ми вдигат “акциите”. Демонстрирал съм въздържанието си и по конкретен повод. Например през 1995 г., когато бях уволнен от тогавашното ръководство на СДС под предлог, че съм допуснал реклама на Мултигруп като главен редактор на в. “Демокрация”, а истинската причина, която лоялно премълчах с цел да не правя “безплатни” услуги на дебнещите лешояди,  беше, че някои лидери на съюза търсеха изкупителна жертва за отрицателния тренд в развитието на организацията, въпреки че моя милост не членуваше в никоя от нейните съставни части. 

Не се заяждам на дребно, но се опасявам, че тъкмо лидерът на СДС издребнява като се опитва да заобиколи натовареното вече с граждански смисъл презрително и по форма название МОЧА. От което той и СДС само губят допълнително – и без това легендарната някога организация загуби облика си в сянката на властелина Борисов.

Съществената дреболия в случая е в индикацията, че СДС повтарят старата си грешка да си бъдат самодостатъчни спрямо готови да ги подкрепят граждани с активна позиция ( но без формално членство). Тази поза върху разклатения пиедестал изглежда още по-жалка в момент, когато са в упадък, а не във възход. Демонстрират, че нямат нужда от съюзници на сплотените си, макар оредели до унизителност редици. При това съчетават въпросната дребнавост с призив към “другата дясна партия” да се присъедини към СДС в искането за демонтирането на МОЧА, внушавайки някак си, че подобна подкрепа е под въпрос, а не нещо, което се подразбира.

Впрочем, от “другата дясна” партия, представена относително добре на местните избори в София и в Столичната община, също не ми е известно да използват названието МОЧА на публично ниво. Само че ДСБ, за разлика от СДС, не е в момента младши помощник на ГЕРБ и по този показател тяхната позиция не е представителна за властта.

И тук стигам до същинската причина за този текст. Тя е в обстоятелството, че напоследък се натрупаха сигнали за възможен напредък в институционалното противопоставяне на руския хибриден натиск върху България. Ако щете дори и основателно атакувания от принципни демократични позиции главен прокурор Иван Гешев даде знак за подобна надежда, упражнявайки чувството си за хумор върху колегата Атанас Чобанов с настоятелния си въпрос към него “как е времето в Москва”. Каквото и да е искал да внуши спрямо личността на колегата, ефектът от това ехидство отекна като намек, че Гешев има нещо против руската политика. 

Не, не предлагам Гешев да бъде “опростен” и “възнаграден” с целувки в стила на двойката влюбени Брежнев и Живков. Но ако властта иска да ни каже чрез интервюто на Румен Христов, че е готова на завой по отношение на досегашното си раболепие пред Кремъл, тази тенденция заслужава цялата подкрепа на цялата демократична общност, независимо от това колко е скарана при многобройните си разводи.  

Нещо повече, каузата на освобождаването от мита за освобождението ни от Червената армия предприе вече първата си практическа крачка напред след декларацията на Министерството на външните работи от миналия септември. За първи път от ”царско време” България с осмели да каже в лицето на окупаторите, че са окупатори, а не освободители- а за подобно нещо, декларирано писмено на подстъпите на МОЧА,  неотдавна арестуваха по руска заръка български патриоти, дръзнали да напишат истината върху окупационната светиня. 

Ако някой все още не се досеща, нека да подскажа: политическата воля на управляващите да преодолеят страха си от руската мечка би получила така мечтаната и издирвана с фенера на Диоген от Банкя подкрепа на гражданите за евроатлантическо развитие на България. Премахването на МОЧА и неговите подобия може да се превърне в обединителна кауза, от която ще спечелят всички, с изключение на поставените в карантинна изолация като риби на сухо на дъното на източен от съдържание язовир откровени рублофили.    

 

Ако ГЕРБ пропуснат и този анонс, и този шанс, МОЧА ще продължава да ги преследва с агресивната си осанка като доказателство, че страхливо или по рублофилски причини са отказали лустрация на символите на съветската окупация. 

СДС и до днес се гърчи пред избирателите си в обяснителен режим, заедно с “другата дясна партия”, за недовършената лустрация. Тази съдба пред съда на историята очаква и ГЕРБ ако проиграе възможността България наистина да се освободи от нахалната демонстрация на съветската доминация.  

НА КОЛАЖА: Отворът на въпроса “кога ще бутнем МОЧА”, който всеки ден ми задават граждани по улиците на София , е в тази картинка: когато Бойко направи крачка напред

27 мнения за “Ще махнем МОЧА, когато неговият крепител направи крачка напред”

 1. Бизнесът: Ние сме за УСКОРЕНО включване на България в чакалнята на еврозоната

  Не се страхуваме от проверките на прокуратурата на приватизационните сделки, посочи Васил Велев

  https://faktor.bg/bg/articles/biznesat

 2. Господин Румен Христов баламосма десните хора в България.
  ГЕРБ никога няма да махнат този паметник.
  Никога няма да прекръстят бул. Дондуков на бул. Богдан Филов.
  Никога няма да прекръстят бул. Граф Игнатиев на бул. ген. Иван Колев.
  Улица Аксаков на ул. ген. Владимир Вазов.
  ГЕРБ са същите продажни русофилски мърши като БСП и т.нар. “патриоти”!

 3. БРИЛЯНТНО!

  “В интервюто си за Frog.bg Румен
  Христов продължава упорито да говори за Паметник на съветската армия. Явно не му е лесно да преглътне добилия вече популярност термин МОЧА- или му се струва прекалено неуважителен към Москва, която не иска да дразни по подобие на Бойко Борисов, или не иска да приеме, че някой друг е лансирал това добре известно и добре възприето от демократичната общност название. Може и причината за този конформизъм да е комбинация от двата фактора.”

  Тук не съм съгласен с подредбата на факторите.
  На първо място е ЗАВИСТА!
  Иво, това със скромността краси човека отдавна прагматичната философия го отрече. Особено за доказалите се публични ЛИЧНОСТИ.
  Тук е заровено премълчаването или преглъщането на едро на МОЧА от страна на румен христов. И де да беше само той от “нашите хора” които артистично подминават конгениалната ти находка в случая.
  И все пак, далеч по-важното е МОЧА-вците да бъдат бутурясани. Другото е подробност от политпейзажа.

 4. Да си припомним пак “изискания” вкус и “финеса” на г-жа Пошлост, която си позволява високомерно да ни учи нас, българите, на морал и да ни дава акъл от “висотата” на трътлестия си задник
  🙂
  https://blitz.bg/layfstayl/za-damite/v-minizhup-do-bikinite-istinskite-senzatsionni-snimki-ot-svatbata-na-mariya-zakharova_news727580.html

 5. Мисля, че тоя сакрален момент е неизбежен и близък. Защото за Борисов с всеки ден положението става неудържимо и ако той не предприеме тоя наистина рискован и не мислим до скоро ход, той самия си дава сметка, че си отива – Безславно. Затова му се налага да играе по тънкия лед, при все че бая се ояде. Затова и топката се подава първо от страни, от малки партньор, уж малкия ще е водещ ,а той ще се включи зад гърба на парламента, така както много пъти го е правил и обирал каймака. Не че няма да си иде и с едно такова недопустимо дори за помисляне до скоро решение, но това ще му донесе печелене на много повече доверие и в много по-широк спектър от поданици, които са хранели известни надежда доскоро, но са ги спрели да ги хранят повече. Така Борисов ще си подпише присъдата на Кремъл, но ще се надява на местните наивници, а такива дал Господ тука.

 6. Да бе, точно предателят Бойко, дето ден през ден пуска руските самолети над България, да махне МОЧА-та! Трай коньо за зелена трева! Колкото спря АЕЦ-а…

  Ех, като казах зелена трева…след 75 г. руска колонизация какво остана от Майка България – сметище с руски паметници! И тук-там някой оръжеен завод…Всички европейски мафии си внасят боклука тук, ние изнасяме оръжие за разни терористични режими по света, и си внасяме домати от Занзибар, а народът бяга и се спасява поединично накъдето му видят очите.

  ‘Клети, клети Македонски…'(Хъшове)

 7. В Испания е започнало разследване за пране на пари, връзки с Русия и ЛУКОЙЛ срещу Бойко Борисов:
  https://frognews.bg/novini/periodico-borisov-zamesen-prane-par-ispanskite-vlasti-razsledvat-balgarskiia-premier.html
  https://www.elperiodico.com/es/politica/20200221/primer-ministro-bulgaria-mossos-investigacion-blanqueo-7848274
  Borisov, el Batman de los Balcanes
  https://www.elperiodico.com/es/internacional/20200221/borisov-batman-balcanes-7827207

 8. Политическото нищожество Румен Христов е сметнало,че сега е момента да изфабрикува някаква значимост на трите букви, които го свързват с ГЕРБ /т.е. с ББ/.
  Защо го прави сега – това е,което може да ни накара да помислим.
  Иначе,речникът му говори,че няма промяна в незначителността му.
  Трябва обаче да му се отчете,че каза истината за куфарчето. Можеше и обратното.

 9. Ако комунистическата мутра си мисли, че премахването на шибания паметник ще му гарантира оставането на власт, то жестоко се лъже.

 10. Г-н Инджев, репликите на Гешев към А. Чобанов са опит да се очерни публичният образ на един от малкото реални разследващи журналисти в България, и едновременно и най-вече да се неглижират и пренебрегнат зададените неудобни, но обосновани, въпроси. Вие самият сте изпитвал на гърба си омразата и подлостта на властимащите към осмеляващите се да питат и да критикуват.
  На този етап е много трудно да се прецени дали шумотевицата на Гешев (и Борисов) за руската пета колона, не е просто начин да се разчистят сметките с неудобни олигарси (и да се фрагментират бизнесите им между нови по-покорни подставени лица) и да се замажат очите на западните съюзници, като се отклонява вниманието от енергийните проекти на Кремъл в района.
  За нуждата да се лустрират окупационните и комунистически символи сте безспорно прав.

 11. https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-i-tass-se-vklyuchi-v-hibridkata-na-el-periodiko-sreshtu-balgarskiya-premier-borisov-atakata-idva-ot-iztok

  Имтересни неща предстоят!
  А аз да попитам Стойко следното:
  Уважаеми Стойко, във вашия уважаван “Фактор” само под името “Пучдемон” ми излязоха около 120 (сто и двадесет!) статии!
  В колко от тях вие споделяте направените в днешната статия твърдения? А именно – за пряка връзка между каталунските сепаратисти и Мордор? В колко? Една или две – максимум!
  В останалите хвалби, какво казал Пучдемон, как го “травматизирали” законните испански власти и т.нат.!

  И още нещо – коментирайте действията по разследването на Испанската Прокуратура, а не приносителят на новината и(или) собственика на медията!
  Това СЪЩО е активен ДС похват!

 12. И още нещо (щото вече ми дойде до гуша от “консерватори”, налапали шланга на Сикаджията) – като се провеждаше сепаратисткия референдум в Каталуния, що излязохте с ХИБРИДНО заглавие “90% от
  гласувалите са ЗА независимост”?

  Та се наложи читателите да ви правим забележка, че тия 90% са от ГЛАСУВАЛИТЕ около 40%, тоест – не повече от 36-7% от имащите право на глас!

  Айде със здраве, Стойко, и да си почистите къщичката от хибридни къртици!
  От Ваш верен (все още) читател и съмишленик

 13. По повод “каса-та” на Баце ш БарЦИлона на Ицата Стоичков да цитирам репликата на един от главните герои в шедьовъра “Студеното лято на 53-та” : “Това е само началото”.
  Може и по Швейк: “Горе стават големи работи”.

 14. Здравейте! Премахването на тези монументи в Пловдив и София наистина би могло да обедини българите! Много е важно разкриването на ролята на Русия за обесването на Апостола, тази така старателно скривана истина ще отвори очите на много българи.

 15. Хич не е по темата. Наглед, де. Как в морга в Санкт Петербург празнуват “Денят на защитника”. Профанация на мах. ЗАСЛУЖЕНА!
  А КОЙто трябва у нас не иска да дразни ввХУЙЛО. ПОЧЕМУ?
  Питам само за един московски таварищ.
  https://www.fontanka.ru/2020/02/21/066/

 16. „Отворът на въпроса “кога ще бутнем МОЧА”, който всеки ден ми задават граждани по улиците на София , е в тази картинка: когато Бойко направи крачка напред“

  Ние ще го бутнем, а „МОЧА“ ще го прибере. Въпреки усилията на изменниците на синята идея (Румен Христов, Ал.Йорданов, Н.Ненчев,…. ), които Борисов постави в скута си за голяма тяхна радост, тези търговци на фалшиви десни и сини портрети се превърнаха в най-ревностните му защитници и пишман моделиери на дрехи, които да прикрият комунистическата му и русофилска същност. Един от най-върлите антирадевисти днес стана един от така наречените десни Н.Ненчев. Във ваятел на демократичен образ за московския поклонник услужливо се превърна Ал.Йорданов, а Р.Христов отговорник и изпълнител на заблуждаващи диверсии в опит за оцветяване в синьо на Борисов. Само че, каквито и усилия да полагат, каквито и номера да прилагат, номера им вече няма да мине, защото целите са в сиво. Днес не важи вече мантрата „по добре герб, отколкото бсп“. И за Нинова, и за Радев, и за Борисов играта свърши. Не на русофилството! Няма сини, няма десни има ДЕМОКРАТИ, има БЪЛГАРИ. ИМА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ГАРАНТ ЗА СУВЕРЕННА И БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ.

 17. Fake! Fake! Fake!

  “… Въпреки усилията на изменниците на синята идея (Румен Христов, Ал.Йорданов, Н.Ненчев,…. ), които Борисов постави в скута си за голяма тяхна радост, тези търговци на фалшиви десни и сини портрети се превърнаха в най-ревностните му защитници и пишман моделиери на дрехи, които да прикрият комунистическата му и русофилска същност. Един от най-върлите антирадевисти днес стана един от така наречените десни Н.Ненчев. Във ваятел на демократичен образ за московския поклонник услужливо се превърна Ал.Йорданов, а Р.Христов отговорник и изпълнител на заблуждаващи диверсии в опит за оцветяване в синьо на Борисов. Само че, каквито и усилия да полагат, каквито и номера да прилагат, номера им вече няма да мине, защото целите са в сиво…”

 18. Ако имахме нормална съдебна система геройкото отдавна да е в затвора за национално предателство!
  Не вярвам на герб, че ще си променят позицията по отношение на МОЧА. Преди няколко години един френски младеж беше “освернил” МОЧА. Като контрафалц “альоша” осъмна с надпис ссср, което за пореден път беше използвано за заклеймяване на “вандалите” за гавра с “историята” ни. Веднага по телевизията се излъчи репортаж пред МОЧА, в който представители на всички политически групи без ДСБ в Столичния Общински съвет единодушно искаха да не се пипа този монумент и да се защитава от посегателства.
  Що се отнася до румен христов той е един от лидерите на сдс проявили малодушие и извиняващи се за тежкия, но необходим преход към нормална държава 1997-2001г.
  Напълно съм съгласен с Иво Беров пред коритаров в Свободна зона вчера, който обвини тези извиняващи се ръководители за съсипване на дясното.
  Ето още едно от многото предателства, за които геройкото и компания веднага трябва да бъдат разследвани за съботаж и вкарани в затвора: https://www.btv.bg/video/shows/lice-v-lice/videos/radan-kanev-zelenata-sdelka-e-sastezanie-za-pari.html

 19. Много точна статия. За бб няма да леем сълзи. Ако иска да се спаси да се завърти на 180 градуса. Подкрепа ще има голяма. В момента няма нищо съществено черно на бяло срещу русия, а в голямата си част има черно на бяло за масква. Медийния картел усилено работи срещу ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ като денонощно ни занимават с “войната ” между герб и бсп.

 20. Г-н Инджев, напълно споделям същността на казаното относно вероятността да падне МОЧА и другите му подобия в Бургас, Пловдив…
  Казаното от Румен Христов не знам до колко може да е някакъв сигнал за това, защото по места хората от тази партия или са във властта или не са направили нищо когато са били в местните власти, пак с ГЕРБ, разбира се. В Бургас хората на СДС също получиха през 2015 г. подробно обосновано предложение защо трябва да се махне от площад “Тройката” сталинският “Альоша”. С исторически факти, доказващи тази неотложна необходимост бе изготвен и проект на докладна записка до общинския съвет за обсъждане и вземане на съответното решение. Но с такава бяла лястовица за прозиране на историческата истина и поправяне на политическата грешка никой не искаше и все още не иска да се превърне в “черната овца” на една синьо-червена местна власт и да оповести поне началото на дискусия по темата.
  По същата причина, която сочи Стефан Цанев за самотата на Левски преди и по време на трагичната му гибел – страхът и спотайването!
  За това и не смятам, че падането на МОЧ-овците зависи от “крачката напред” на “крепителя” им. Защото крепители са всички, които гледат безмълвно и безразлично, които нямат смелостта да говорят изобщо по темата в публичното пространство и като представители на публичните власти.
  Българският парламент е органът, който трябва да отвори подобен дебат и то именно сега в момент на засилена хибридна война в страната ни, да насърчи и местните власти за това.
  Другата надежда са децата от най-новото поколение, което сега започва да изучава истинската ни история по време на комунистическата диктатура и което със сигурност би започнало да пита един ден: „Защо търпим тези символи?”
  Е, крачката на „главния крепител” може и да не е „напред”, а встрани или назад, според както сочат вероятните сценарии. Но нима всички наоколо и надолу под него не трябва да извървят своята крачка на достойнство пред благините от угаждането, премълчаването и спотайването?!

 21. @Киро Проданов

  Прав сте, че “Българският парламент е органът, който трябва да отвори подобен дебат, и то именно сега, в момент на засилена хибридна война в страната ни, да насърчи и местните власти за това”. Но не сегашният стопроцентово русоробски=антибългарски парламент, а следващият, в който ние, българските патриоти, ще бъдем представени убедително. Не от безличията на СДС, които се чувстват комфортно под дебелата сянка на падишаха и не смеят да му развалят кефа с искания относно МОЧА. Във вторник едно от тези безличия седеше при Коритаров и рядко съм виждал/а толкова изтормозен разговор. “Ще обсъдим темата с колегите от ГЕРБ, ама някой друг път, сега имаме по-важни и неотложни задачи.” И все в тоя дух. Мисля, че гражданите на София ще трябва сами да се заемат с тази борба и да не разчитат на тези отрепки.

  Няма да пускам линк към въпросното 45-минутното интервю с Антон Койчев, защото е чиста загуба на време да се слушат празни приказки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.