Нашият Тутанкамон, т(р)ол системата и култът към Колта

Така се случи, че изкарах няколко часа в един цех с бачкатори в една доста глуха откъм работни места и жизнен стандарт провинция. Наслушах се на политически коментари и многозначителни недомлъвки от доста по-различен вид от вчесаните, които четем по сайтове и слушаме по телевизиите. От тях струеше стаена злоба, която няма нищо общо с народната любов, регистрирана от официалната статистика.

Познайте кой беше главният герой в коментарите, оприличен през стиснати зъби на ( българския) Тутанкамон от главния говорител по темата за несправедливостта във въпросния цех. Той е, не сте се объркали.

А кой атрибут на справедливостта беше споменат като средство за решаване на проблемите? Пак познахте. Калашников.

Така че не вервайте на Тутанкамон, когато го снимат да обикаля с джипката и да си говори за пред министерската камера свойски на единствения език, който наистина владее, на ти с “наборите” и прочее зависими неволни участници в неговите постановки.  

Вероятно не бива да се обобщава след отделен случай на потапяне сред “низините”, но този “социален експеримент” ми показа до каква степен усилията на нашия фараон да се подмазва на “простите” дават ( горчиви) плодове. 

Прости ли? Макар и да работят за мизерни заплати, бачкаторите също ползват модерните комуникации. Четат, слушат, гледат новини. Имат мнение и говорят с имена без запъване – включително на прогонени през годините журналисти като доказателство, че властта се барикадира срещу критиката. Един от моите събеседници изрецитира със съответния коментар последните новини от деня, някои които не ми бяха известни поради престоя ми в цеха. 

Изпроводиха ме приятелски с недоизказани ( но ясни като послание) пожелания какво да кажа на Тутанкамон, ако го срещна. Изпълнявам заръката и му казвам: “мразят те безплатно”, колкото и да си мислиш, че ги подкупваш успешно със своето “народно”, а всъщност народняшко поведение и език!

Истината е, че като си мисли, че слиза на тяхното ниво, Тутанкамон обижда интелигентността на същия този “прост” народ. Той разбира фалша и му е набрал много. 

Чувал съм страховити закани от страна на таксиметрови шофьори в София, но не ги приех за представителни поради особеностите на този занаят, при който да си изнервен и недоволен е естественото състояние на практикуващите го. Но глухата закана в думите на бачкаторите е друга работа.

Апропо, поводът за гнева в цеха беше тол системата и убедеността на участниците в разговора, че това е поредният пладнешки грабеж на пътя ( и по този повод се появи образа на Калашников, нещо като при култа към Колта в Дивия Запад, който изравнил възможностите между бедни и богати в зората на възникването на САЩ). 

Никакви тролове в мрежата не могат да преубедят гневните бачкатори. Подхвърлих им играта на думи за активирането на “трол системата” и те се позасмяха, но за кратко.

Нямам заключителен коментар.

15 мнения за “Нашият Тутанкамон, т(р)ол системата и култът към Колта”

 1. Потресаващо!
  Но е от вярно, по-вярно, най-вярно. Или понеже Иво смята и има основание да го каже, вЕрването е за църквата да го кажа по друг начин. Реална, обективна картина на отношението към “СТАТУКВОТО” на т.н. от Баце материал.
  Няма нищо по-страшно от гневът на търпеливият.
  Много мина-мъничко остана.

 2. „ Нямам заключителен коментар.“

  И не е необходимо, понеже много скоро “мразят те безплатно” ще прерастне в гняв в душите на Българите спрямо които, „ …хищни птици яростно кълват меса ни живи, кръв ручи от рани“, и ТЕ отново пак ще се вдигнат в полет и ще освободят земята си от тези поганци, въпреки всички сили преизподни.

 3. Извинявам се за новото включване както и за разгърнатият вид на част, най-съществената от статия на “жабарите”.
  Към която давам най-долу линк.

  1. Борисов въртя крана на Турски поток с Путин и Ердоган. От Турски поток получаваме и руски газ.

  2. Плащаме от джоба си тръбите на т.н. Балкански поток и полагането им на наша територия.

  3. Ще строим АЕЦ „Белене“ с руски реактори, които сме платили и държим на склад.

  4. Разрешаваме през нашето въздушно пространство да се транспортират ракети и бойна техника от Русия за Сърбия. Румъния и Унгария отказват.

  5. Половината Черноморие е застроено и заселено с руснаци. Борисов обеща на Москва държавата да плаща на бизнеса, да докарва руски туристи у нас.

  6. За 10 години Лукойл не е плащала и лев данъци в България.

  7. Пазим и чистим паметника на Съветската армия всеки път, когато го нашарят със спрейове.

  8. Хъб „Балкан“, голямата гордост на премиера, разчита основно на руски газ.

  9. Външният министър на Русия Сергей Лавров: „Време е комплексът „Камчия“, който е руска собственост, да се превърне в руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите интереси в Европа?” А?

  10. По време на българското председателство на ЕС Борисов постави въпроса за падане на санкциите срещу Русия, наложени заради анексирането на Крим.

  11. Скандалът с подслушването по време на българското председателство на ЕС бе покрит, въпреки, че се знаеше, че става дума за руските тайни служби.

  12. Български прокурори се обучават в Русия на борба с корупцията.

  13. Имаме сключен договор за ремонт на двигатели на изтребителите ни МиГ-29 с руския консорциум РСК МиГ.

  14. Зам.-председателят на НС Емил Христов от ГЕРБ е отявлен русофил. Такъв е и Красимир Велчев, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ.

  15. В България функционират 6 руски центъра.

  16. Над 85 на сто от бензиностанциите в Бългaрия зареждат горива от руски нефт, преработен в Нефтохим – Бургас. 90% oт прирoдния газ за Бългaрия ce внacя oт Руcия. Стрaнaтa е нaпълнo зaвиcима oт руското гoривo зa АЕЦ “Козлодуй”.

  17. Повече от две години бяха прикривани руските шпиони, заподозрени, че са участвали в опита за убийство на бизнесмена Емелиян Гебрев, синът му и негов високопоставен служител.

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/rusiia-pecheli-miliardi-borisov-17-prichini-niama-hibridna-voina-sreshtu-nego.html

 4. Като едно политически некоректно “първобитно говедо” мога само да изразя тиха радост, че отдавнашните ми призиви за бренеке, дреновица и сапьорна лопатка re. управляващата ОПГ вече качествено израстват до “Калашников”. Само дето малко се съмнявам, Стопанино, че това ще си останат приказки – “…пием, пеем буйни песни и се зъбим на тирана…”

  Щото ето какво реално може да си види масово в РъБъ-градове и паланки:
  https://faktor.bg/bg/articles/nataliya-novozhilova

  Матрялът фили рАЗИЯ, която го жив одира и изяжда, и мрази САЩ. Това ако не е шизофрения, кое е?

  Особено ме кефи как бургаският рубладжия, свързал живота си с рАЗИЯтски женски павиан за цели 2 седмици и избягал от него, продължава да фили рАЗИЯта. Ех, народе?!?!?!?!?!

 5. Към всичко написано по-горе ще добавя и “новината”, че пак е отписан дългът на лукойл миналата седмица. Това каза в понеделник единият от гостите в предаването Кой Говори по Дарик.

 6. „Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати … би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка …”

  Александар Зайцев, военен инженер-конструктор

  Цялата статия:

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/5312

  Понеже стана въпрос за калашници, а и напоследък се дава трибуна на различни от общоприетите теории, реших, че може да ви е интересно.

 7. Описаната картинка е навсякъде. Все на някъде ще избие.

 8. Това го знам, но също така знам, че тези хора, които убедено попържат Борисов, няма да идат да гласуват или ще идат да гласуват за друг прост и нагъл селски тарикат, защото не виждат ясна алтернатива! Националните медии не им я дават, в интернет е трудно да се отсее стойностното от фалшивото, а авторитетите, които заслужават доверие не отиват да говорят с тях и не говорят на разбираем език, не знам, навярно от високомерие …

 9. Господин Инджев, а подхвърлихте ли на бачкаторите нещо за Русия, САЩ и ЕС? Щото съм убеден на 100 процента, че щяха да започнат да плюят ЕС, САЩ и да възнасят Русия. Щото с “руснаците бяхме по-добре” според такива индивиди.И точно такива хора от бедните региони до смърт мразят Б. Борисов, но пак така до смърт обичат Т. Живков.
  От най-бедния регион на България съм-видинския, та знам за какво става въпрос.

 10. Към Никола:

  По начало не аз бях инициаторът на разговора, макар да съм “заподозрян” като “подстрекател”. Опитвах се да се въздържам от позата на познавач на политиката и дори да не наливам масло в огъня.Така че не съм подхвърлял нищо в сравнение със съчките, които подхвърляха в този огън моите събеседници.
  Исках само да покажа с един щрих, че картинката на любовта на бай бачкатор към Борисов, който самият той рисува, е фалшива. А иначе тази картинка със сигурност не е нито еднозначна, нито преливаща от осъзнат евроатлантически ентусиазъм. За което голяма вина имат онези, които превърнаха медиите от средство за извисяване, в инструмент за принизяване до равнището на рибата, вмирисана откъм главата у нас. Все пак бай бачкатор не чете Ню Йорк таймс (да, да знам, той е “левичарски” и дори “комунистически либерален парцал” в очите на онези, които пеят в хора на Тръмп, но какъвто и чужд пример да дам, все ще се намери кусур на образеца за подражание).

 11. Иво,приятелю, эаставам твърдо эад всяка твоя дума! Ще спомена нещо, което ме въэмути много: Понеже слушам муэика редовно, по радио SOS редовно споменават Джо Баѝдън! Отврат!!! Специални поэдрави приятели! Няма да споменавам имена, эа да не пропусна някоѝ!!! До скоро.

 12. Разочарованието от Борисов=ГЕРБ е огромно доpи сред неговите бивши върли фенове, според моите лични наблюдения. По-големият проблем е, че колкото и да се срива електоралната подкрепа за ГЕРБ, внушението, че от БСП го делят само 1-2 лесно преодолими процента (което е пълна лъжа – доста повече са), го спасява на всеки избори, особено след последните президентски. Защото продължава въпреки всичко да минава за по-малкото зло. Изходът от това положение се нарича Демократична България [поне докато фаворизираният от колег(жк)ата sms атлантически клуб се вземе в ръце и се яви на следващите парламентарни избори].

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.