Полетът на мечтите с метлата на Пепеляшка я оприличава на баба й Яга от руските преказки

 

Светът е пълен с недоволни хора, но ако перифразирам песимистично началото на “Ана Каренина”, в което Толстой отбелязва приликата между щастливите семейства, които обаче в нещастието си са различни, мога да кажа от свои наблюдения: всички недоволни хора си приличат, но всеки от тях е нещастен по свои причини. 

Усещането за неудовлетвореност от живота се долавя в България не само по статистическите данни, които отреждат на българите водещо място в тази тъжна световна  статистика. Недоволството ни заобикаля отвсякъде и прави доволното малцинство да изглежда глупаво, ако не и гузно. 

Имам навика да отвръщам на стандартния въпрос “как си” с искреното твърдение, че с чувствам отлично – при това нарочно. Следва смях, но горчив и с подтекст “ясно, голям шегаджия си”. Никой не ми вярва и всички ме подозират, че в най-добрия случай се “правя на интересен”. 

Нима не мога да намеря причини да се присламча към мнозинството с някое “ не е за разправяне” или с “по – добре не питай”? Мога, но не искам. 

Въпросът е твърде голям и  философски в своята дълбочина, за да имам претенцията да го опиша, разнищя и да предложа рецепта за щастието в един кратък текст ( пишещите в интернет бързо научават, че почти никой няма да прочете досадно дълъг техен текст). Но в опит за споделяне мога да кажа, че удовлетворението от живота зависи не само от обективните материални обстоятелства, но и от това, доколко го желаеш. И доколко работиш за него, вместо да чакаш крушата сама да падне в устата ти.

Понеже не съм нито философ, нито социален антрополог, нито специалист по психология на масите, мога само да извадя от политическия контекст примери за това, че има и доволни хора наоколо. И дори си го “признават” именно във връзка с политиката и вододела на прехода от комунизъм към свобода, който е прието у нас да наричаме “промяна” с деликатност в изказа, за да не бъдем заподозрени в доволство.

Познавам и бивши недоволни, променени някогашни (право)верни партийци сред масата обикновени хора. Те, колкото и  да споделят елементи от носталгията по младостта си, очевидно се домогнаха до придобивки, за каквито не са мечтали в “доброто старо време”. И придобиха самочувствие на справящи се сами с живота хора в малко населено място. Успяват благодарение на собствените си усилия, но и на “промените”, без които нямаше да имат шанса да се замогнат извън стандартите на разбиранията за добър живот от времето на всеобщото униние на “равните” права и възможности.

Ни бих искал да опиша бита им, за да не се разпознаят и да не се засегнат, че ги използвам за илюстрация без тяхно съгласие. Но е достатъчно да кажа, че са хора от село, които днес признават: да, без “промените” нашите деца със сигурност щяха да останат близо до нас, защото върхът на нашите мечти беше да завършат нещо в близкия град и да се върнат тук. София беше непостижим блян за тях, споделят със смесени чувства, но откровено гордите родители.

Каква по-голяма гордост и радост и може да има за един родител, от успеха на децата му!

Въпросните отдавна пораснали деца не само покориха София, където се заселиха без да се умилкват на властта за “софийско гражданство” ( да, да тъжно е обезлюдяването на малките селища у нас, обаче питайте тези “деца” дали тъгуват по външните тоалетни), но и станаха граждани на света. Обикалят го на свои разноски и не по принуда, а  за удоволствие. Постигнаха това благодарение на собствения си труд, който едва ли щеше да доведе до този резултат без шанса, който им дава “промяната”. 

А какво да кажем за знаменитости от световен мащаб, като нашият Гришо и рускинята Шарапова?

Като гледам популярното в мрежата видео как тази преуспяла в живота хубавица се сбогува днес с тениса на чист “американски” език- за да прави каквото си поиска с живота си, който тепърва й предстои – не мога да не направя аналогия с Пепеляшка. Тя никога нямаше да стане принцеса, бидейки закрепостена край огнището на мащехата си, ако “промените” не й бяха открили пътя към възможността да покори световните върхове.

Спирам с тези разсъждения поради безбрежността на темата. Всеки може да я допише или постави под съмнение. Но едно е безспорно: светът се промени и можем не само да се надяваме тази промяна да е необратима, но сме длъжни пред следващите поколения да се борим да не позволим връщането назад. Правим, каквото можем. 

Успехът на промените е променлив. Няма нужда човек да е Толстой, за да забележи, че и успелите хора си приличат у нас по…мърморенето от опасения, да не бъдат заподозрени от околните, че се “цепят от колектива”. 

Както подобава на преобладаващо политически коментар, нека завърша все пак с констатацията, че неуморното самохвалство на властта с успехите отблъсква дори и истинските успелите хора, които имат чувство за мярка. Защото успелите хора, подобрили живота си въпреки властта, знаят от опит, че управляващите се опитват да се възползват от техния успех и да припишат ширещото се недоволство на “злонамерените”. 

На обратния полюс са самоцелните опити на противниците да докажат, че животът тук е един ужас, чийто край може да дойде само с възкачването им на върха на управлението. 

Трябва да има среден път между тези две спекулации. Пепеляшката на Европа заслужава по рождение кристалната обувчица, но за да се случи “чудото” в тази приказка все пак трябва да участваме в бала на отворения свят, без което няма да бъдем забелязани. Поканени сме най-тържествено в него и трябва да следваме правилата му за участие, вместо да настояваме, че с метлата край огнището, с която замитаме боклука под миндера, ни е по-добре.

А полетът на мечтите, осъществяван с метла, прави симпатичната Пепеляшка да заприлича на баба си Яга от руските приказки.

27 мнения за “Полетът на мечтите с метлата на Пепеляшка я оприличава на баба й Яга от руските преказки”

 1. За да отиде Пепеляшка на бала Тиквата трябва да стане карета.Но нашата Тиква е тиква от сой.

 2. Съвсем по темата към добрият човешки текст да добавя сентенцията на Линкълн.
  “Мнозинството от нас са щастливи точно толкова колкото желаят да бъдат”.

 3. Да, различни са причините, свързани с този типично български психически феномен: позата на перманентното оплакване или обратното- позата на перманентното самохвалство.
  От личен опит знам, че в основата на това поведение е някакъв, често неосъзнат, инстинкт за оцеляване и самосъхранение.
  Винаги в моменти на жесток натиск, когато човек е нагло изнудван, “притиснат до стената”, някак инстинктивно се опитвам да “контракомпенсирам” натиска с демонстрация на бодър дух и отлична физическа кондиция: издокарвам се с най- новите си дрехи, давам публично знаци за материален просперитет и духовно благополучие. МНОГО ПОМАГА! Посява съмнения в ефективността на прилагания в момента сценарии за атака, защото прогнозираното поведение “на притисната до стената, паникьосана жертва”, не съвпада с наблюдаваното поведение на жертвата, която не се държи като такава! Съответно планът се променя, адаптира се към “реалната” ситуация, но промените по правило водят до пробойни в “обсадата”, което дава и възможности за поемане на глътка въздух и задължително- контраатака! Изключително мобилизиращо е! 🙂

 4. Г-н Инджев, вашето изложение ме връща в миналото и моя стар ВЕФ, на който човек освен да слуша Кидика, можеше да чуе (на къси вълни по радио ВВС) и великолепните репортажи на Алестър Кук озаглавени „Писмо от Америка“. Напомняте ми по стил, тематика и стегнатост на изложението на този забележителен журналист, за което заслужавате поздравления.

 5. Към РОЛ:
  Мина ми през ум това натрапващо се само по себе си продължение на приказката по отношение на Тиквата, но се въздържах заради замисъла текстът да не бъде прекалено нападателен, а по-скоро съчувствен към унинието на толкова много хора у нас.
  Но Вашето допълнение компенсира моя ( съзнателен) пропуск.

 6. Не можах да се сдържа. Това нещо начело на държавата ме дразни …много.

 7. И в Германия хората много недоволстват, но от засегнат перфекционизъм (“jammern auf hohem Niveau”). Това, което ми прави в България лошо впечатление е, че хората не само са свикнали да ги управляват (все по-)лошо все по-прости и нагли типажи, ами хората се нагаждат към лошото и дори го намират добро; прагът на търпимост става като че ли все по-висок, а взискателност към експертността и доброто възпитание на управляващите няма никаква. Настоящото българско правителство е дало досега поне двадесет безспорни причини да бъде изметено и щеше да бъде изметено ако управляваше която и да било друга държава на нашия континент.

 8. @ СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ
  Това за търпимостта на българина е известно не от вчера, но какво да кажем за търпимостта на тези, с които се среща нашият премиер?! То не бяха целувки, прегръдки, похвали за постигнати големи “успехи”! Последно, похвалиха го него и данчето му за забранения Луков марш, а това, че на негово място станахме свидетели на марш във възхвала на терористите – комунисти, за тях това няма значение!
  Важното е лицемерието и политкоректността (другото име на лицемерието) да не се нарушават!

 9. Днес чух премиерът да се притеснява, че карантината ще се плаща от касата и това може да занули сметките на НОИ. Спомена 50… 100… 200000 души под карантина.
  Да видим. Приемаме максималната бройка – 200000 души. Това разбира се е пълен абсурд, но да приемем, че се случи. При коефициент на заетост (малко над) 50% ще имаме 100000 работещи под карантина, които ще имат право на болнични. При 14 календарни дни карантина (мисля, че са 14 календарни) имаме 7 работни дни, които се поемат от касата. Останалите – 3 се поемат от работодателя и два уикенда, които са си почивни дни.
  Въпросните 7 работни се плащат 80% от ср. надница за последните година и половина. При средна надница около 50 кинта (завишени от НСИ) един болничен за карантина ще излезе около 350 лв. Това прави 35 милиона лева. При заложен бюджет от 470 млн лв за болнични…
  Карантината се прави, за да не разпространяват болните вируса и за да се пресече евентуална мащабна епидемия в страната. Ако ББ се притеснява, че карантината с нейните макс 35 млн лв може да съсипе НОИ, трябва някой да му каже, че без карантина болните напълно е възможно да минат над 1 млн работещи. Тоест 10 пъти повече от най-мрачната му прогноза. И тогава и да иска не може да се пазари дали да са в болнични или не. В болнични ще са. И при усложнения, а те са очаквани, ще са по 3-4 седмици в болнични. При смъртност около 5 на хиляда (супероптимистично) в работоспособна възраст ще си заминат 5000 човека в рамките на няколко седмици, а това вече не е само проблем на НОИ. Освен чисто личната трагедия, от държавническа гледна точка това са 5000 работници по-малко за стопанството, това са 5000 семейства без препитание или със сериозни проблеми и т.н и т.н. умножено по 5000.
  Този човек (дано да не преувеличавам) дава ли си сметка ЗАЩО е необходима карантината и какви ЩЕ СА последствията за населението, ако се измести темата от чисто медицинския проблем към елементарни бакалски сметки? Дори никой да не умре, от чисто финансови притеснения той трябва да НАСТОЯВА да се плаща карантината от касата, за да НАСЪРЧАВА хората да се погрижат за здравето си и това на близките си. Защото после парите наистина ще свършат, ама наистина наистина. И освен парите, ще свърши и чакането… щото едно е да те пличкат от телевизора или по фейса от джипката, друго е да гледаш как умират хора, защото един премиер-слънце не му се давали едни пари в един момент. Ще бъде довършен като кадафито в някоя канавка, гаранция ви давам.
  Все пак ББ с мъка се съгласи, че по закон касата ще поеме карантината, но притеснението за парите си остана.
  Не можело хората да си правят кефа по италия и китай и да носят зарази, а държавата да им плаща карантината… ИДИОТ!!! Хората ИМАТ ПРАВО ИМАТ ПРАВО ИМАТ ПРАВО ИМАТ ПРАВО ИМАТ ПРАВО на обезщетение по болест. Плащали са си вноските, плащали са си данъците, работили са и да пълнили бюджета, който харчиш като джобпарасъ. Няма значение от къде се връщат и къде са се заразили и от какво – все някъде са били, все от нещо са се заразили. Утре ще каже, че не може хората да си правят кефа (без значение къде) и да се заразяват с болести (без значение какви) и държавата да им плаща… Много ме е срам, че съм българин. Как се докарахме до това положение?

  Добре, съгласен съм, че никой не разбира от всичко. Здравеопазването е сложна работа… Но не мога да повярвам, че тази проста сметка, която се прави на колянце, ББ не може да си я направи сам. Невероятно е да съществува човек, който да не си зададе въпрос “добре, карантината ще изяде 35-50 милиона и може с малко късмет да се разминем само с толкова… но епидемията колко ще изяде – пари и човешки животи? И как ще свърши това за мен лично?”

 10. А приказната историята на Пепеляшка не би била възможна без зла мащеха. Помислете върху това.

 11. В навечерието на „день победы” или как Сталин искаше „освобождаването“ на цяла Европа от капиталистическия гнет

  Диалектика на лъжата – става дума за войната за съветизацията на цяла Европа

  Капитан I ранг о. з. Николай Йорданов*

  https://faktor.bg/bg/articles/v-navecherieto-na-deny-pobed-ili-kak-stalin-iskashe-osvobozhdavaneto-na-tsyala-evropa-ot-kapitalisticheskiya-gnet

 12. Работата е там, че в реалността тиквите не стават каляски, а премиери, плъховете не са кочияши а министри и депутати, а Пепеляшка все така танцува с метлата в очакване на своята кръстница. Все така не тя, а тиквите и плъховете са поканени на бала, да гребат с пълни шепи от европейските блюда, защото привидно спазват правилата на отбраното общество…
  Май е по-добре метлата да се хване наобратно, преди Пепеляшка да е станала баба, била тя и Яга…
  Стигнал съм до извода, че щастието е проекция на вътрешно състояние, а не на външни фактори, но все се намира някой или нещо, което да разбърква вътрешното ми състояние. Та истинското щастие е, когато е щастие в по-широка общност, защото всеки идиот може да е щастлив за себе си, но това не прави обществото щастливо.

 13. @Димитър

  С прехвърляне на проблема от болната върху здравата глава тoй няма да ce реши.

 14. Г-н Ганев, не съм финансист и сигурно сметките, които правите са точно така. Без да се заяждам, извинете ме, че ще направя едно малко уточнение. НЗОК поема прегледите, изследванията, болничното лечение и част от сумата за някои лекарства. НОИ е този, който изплаща болничните, парите за които НАП събира от всички работещи и осигуряващи се.Но е много грозно от страна на премиера да се опитва да спести суми от толкова важно за финансиране перо. На фона на огромните суми опростени данъци на видни олигарси, това си е “Скъп на триците- евтин на брашното”

 15. К.ГАНЕВ | ФЕВРУАРИ 27, 2020, 21:23

  Поздравления за чудесния коментар, и от мен!

 16. До R G

  Сметките, които правя, са много неточни. Освен това каса (НОЗК) и НОИ съм ги нахвърлял съвсем произволно. Също така съм обобщавал групите заболели или под карантина наедро. Всичко това не е важно в детайли. Аз също не съм финансист и не съм специалист в тези области – обществено здраве и обезщетения по болест. Притеснението не идва от математиката или от методиката на изплащането на болничните, притеснението идва от това, че Премиерът не иска да ДАДЕ пари за превенция. Отдавна вече не обсъждаме въпроса кой точно дава парите, но нейсе… нека да Той. И още по-притеснително е, че не иска да ги ДАДЕ без никаква разумна причина!
  И най-отвратителното във всичко това е, че Премиерът ОБВИНЯВА болните, че са се разкарвали за кеф и са се разболявали едва ли не за да източат касата, НОИ или което и да е там бюджетно звено.
  Хората се разболяват. Природа. Карантината е превенция. Превенцията е в пъти по-евтин и по-безболезнен вариант за справяне с какъвто и да е проблем, особено със здравословен. Затова на цигарите има трупове на бебета, наркотиците са извън закона и т.н. Коланите и въздушните възглавници, ограниченията на скоростта, знак стоп, табели с черепче и кости върху отровите, подробни упътвания и инструкции дори върху опаковките на клечки за зъби – има ли смисъл да изброявам? Превенцията е НАВСЯКЪДЕ в цивилизования свят. Писаните закони са превенция!!! Дори 10-те Божи заповеди са превенция!!! Ако Премиерът не разбира смисъла от превенцията, то спукана ни е работата.
  Ето това е грозното в цялата смърдяща на невежество работа.

  Казах вече – ясно е, че човек не може да разбира от всичко. Но не вярвах, че човек може да не разбира от нищо.

  Можело.

 17. Междувременно, държавата отпусна 37 000 000 за футболни клубове!
  Сигурно, това е следствие за висококачествения, почти на световно ниво футболен продукт, който нашите футболисти представят пред обществото…?

 18. И от мен поздравления към господин Ганев за точния и емоционален коментар!

 19. Който дружи с Империята на злото така му се пада!

  Телевизията на Малофеев плаши с пропагандни постове: Вместо Босфора можем “да създадем два нови пролива, но тогава няма да има Истанбул”

  Тези думи принадлежат на бившият първи дипломат на СССР Андрей Громико

  https://faktor.bg/bg/articles/televiziyata-na-malofeev

  Турската армия и бунтовниците в Идлиб обстрелват руската бойна авиация

  Действията на Анкара са в отговор на авиоудар

  https://faktor.bg/bg/articles/turskata-armiya-i-buntovnitsite-v-idlib-obstrelvat-ruskata-boyna-aviatsiya

 20. Както са я докарали Русия, Турция, Сирия, и техните терористични подобия, ще се стигне до Трета Световна Война, и в нея всички ще загубим, ако не се намесят ООН, Сините Каски, НАТО, Страсбург, Хага, Хелзинки, и другите международни институции!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.