Янко Гочев отвръща на московските следобърсачи с нови разкрития за руската следа в убийството на Левски

 

 

 

 

В сайта Фактор.бг се появи изключително информативно интервю с историка Янко Гочев, чието име дори не произнасят произнесят правилно по БНТ в редкия случай, ( както в последното предаване “История бг” преди седмица за което БНТ дължи ако не извинение, то поне обяснение от името на екипа на предаването, в който няма как да не знаят и да не поправят водещия)).

Интервюто му е по темата за руската роля в обесването на българското националноосвободително движение ( в лицето на националния ни герой Левски). 

То е като отглас на очевидно надигналата се кампания в българските медии, контролирани от невидимата русофилска цензура, търсеща противоотрова на своя стар новичок от 19 век срещу наистина убийствения факт, че Русия не си е мръднала пръста да спаси Левски, а явно го е посочила с пръст, сочещ към бесилото. С което е станала най-малкото съучастник на османците. Ако не е била и поръчител на тяхната разправа ( което пак е логично за владетелите ни, от тяхна гледна точка, но не и за “освободителите”). 

Янко Гочев продължава делото си, за което му дължим уважението, което моя скромност е декларирал към него чрез многото големи цитати от неговите книги в своята поредица “Течна дружба”.  Задължен съм на Янко за съгласието да използвам труда му в книгите си и за консултациите с неговата експертност.

Защо обаче интервюиращият създава интрига между мен и него, като твърди под формата на въпрос, че досега никой друг не бил писал по темата за убийството на Левски?

Това е нелепо в контекста на наистина забележителния успех на книгата “Измамата “Сан Стефано” в многохиляден тираж, преиздавана няколко пъти за по-малко от две години, в която възвеличаваният като благородник граф Игнатиев е главен “герой”, изобличен за пръв път пред българската аудитория от моя милост като атисемит от световна величина.

Защо се случва така, че съмишленици и съратници, каквито сме с Янко от доста години, биват “леко” противопоставяни по този интригантски начин? 

Ревност? Поръчка или друга някаква пръчка играе в тази жалка картинка? Всичко друго, но не и логика има в това. Уви. После да не се чудим, че сме вечно разделени, дори да сме на …едно мнение.

Иначе казаното от Янко си заслужава да бъде прочетено от колкото се може повече читатели!https://faktor.bg/bg/articles/yanko-gochev-levski-e-osaznal-che-rusofilstvoto-vazpitava-enichari-predateli-ot-vekove-za-vekove-a-rusiya-ne-proshtava-tazi-prozorlivost-i-balgarshtina

17 мнения за “Янко Гочев отвръща на московските следобърсачи с нови разкрития за руската следа в убийството на Левски”

 1. “Пододзренията” за интрига са напълно основателни. Не само по този повод. Забелязал съм, как в последно време разни “говорещи глави” с широка трибуна изземват теми и тези, за които досега съществуваше табу. Имам както наблюдения кой и за кое, така и обяснение защо.

 2. Разделяй! Имам чувството че има достатъчно на брой без работа но назначени на заплата ” историци ” ,които са стимулирани финансово и службоизрастващо да фабрикуват фалшификати. Така например за легионерите и за ген Луков се нароиха една дузина “документи ” уличаващи ги в нацизъм , против евреите и какво ли не. Даниела Горчева ги разобличава, но борбата е неравна. Янко Гочев разобличава също много лъжи. Вие също разобличавате много лъжи. Павел Серафимов за древната ни история също разобличава много лъжи. Как да се справим с лъжите крепени от многоброен отряд от родоотстъпници. Много труден въпрос,

 3. @ ВЕСЕЛИН СТАНЕВ
  Абсолютно вярно!!!Свестните и честните са малцинство дори и сред историците и борбата наистина е неравна, но рано, или късно истината ще си пробие път!

 4. “Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.”

  Дж. Оруел

  Историята в БГ не е точно наука, а е по-скоро пропаганда. Няма никакъв смисъл да се спори на исторически теми с пропагандатор. Той не иска да открие нещо ново за изминали събития от научна гледна точка. Не! Пропагандаторъг иска да ЗАЩИТИ лъжите, за да прикрие изцяло или отчасти истината за изминалите събития. Още по-лошо – пропагандаторът защитава НЕСЛУЧИЛИ СЕ събития с цялата мощ на пропагандата.
  Пропагандаторът обикновено е скромен и добонамерен глупак. Като такъв той е самоотвержен. Машината на пропагандата безпогрешно улавя тази безценна комбинация – добър и глупав. Но не са редки случаите на тежки, енциклопедични по размер знания, събрани в главата на пропагандатор, който умело и почти логично може да защти тезата на пропагандата. Например Пантев. С тези хора си струва да се спори, защото те знаят истината, знаят какво прикриват и са готови на малки условни отстъпки. Тяхната сила е в интерпретаз
  цията на събитията от гледна точка на тяхната полезност – едно много удобно понятие. Те са много добри в дихотомните въпроси, объркващи хората, които не се концентрират лесно. Тоест – повечето хора. Срещу пантевците, стъпка по стъпка, може да се постигне нещо. Но срещу пенчовците от миналата тема няма смисъл. Там разминаването в интелектуалния потенциал е драматично.

  Пропагандата не цели да създаде трайни познания, а цели да създаде трайни стереотипи. Двойни взаимосвързани понятия. Турско? Робство. Великата? Отечествена. Девети? Септември. Санстефанска? България. Братска? Русия. Загниващ? Сещате се…
  Отделните извори на достоверни исторически събития, каквито са блогът на г-н Инджев и неговите книги, не се противопоставят на пропагандата, а на стереотипите. И това е много по-трудна борба, отколкото да направиш на пух и прах някой псевдоисторик. Хората пак не възприемат нещата такива, каквито са били, а си остават под влияние на стереотипа. За борба със стереотипите трябават много повече психолози, отколкото историци. Дори психиатри трябват, ама хайде… Да не ми се обидат пак масите.

 5. Ето какво трябва да празнуваме българите на 9 май:
  9 май 1917 г. е „черният ден“ на руската армия в Македония

  Укрит епизод от руско-българската война (1915 – 1918) в уж българските учебници по история, писани от комунисти и русофили. Епизод, за който набедените новоизлюпени военни лъжеисторици, стари комунистически съветски кадри не обичат да разказват.
  https://informnapalm.org/bg/99-godini-ot-pobedata-na-blgarskata-armiya-nad-ruskite-vojski-v-makedoniya/

 6. @ THE ROCK

  Благодарности за публикувания линк към прекрасния текст и снимки на
  Българския историк Янко Гочев, автор на трилогията „Руската империя срещу България“!
  Когато човек гледа архивните фотографии не може да не му направи впечатление контрастът между одухотворените, интелигентни лица и осанката на българския полковник Георги Дреников и българските военни,всичките истински, достойни европейци и хърбавия руски военнен Михаил Дихтерин с лице на селски хитрец и мошеник. Да не говорим за изфинената “цивилизованост” на ухиления руски войник от карикатурата на стара френска картичка. 🙂

 7. Присъединявам се към стойностния Ви аналаиз, чиито обект са жертвите на отровния русофилски стреотип и ролята на уникалния сайт ivo.bg за разбиване точно на този стереотип!
  Може би “противоотровата” е най-после публикуването на истинската история в българските учебници (цялата истина) и периодичното медийно потвърждение и повторение на тази историческа истина от едни НОВИ, отговорни и смели български медии.
  И пак трябва време, сигурно цяло едно поколение, за продоляване на този 100-годишен, силово вкоренен на генетично ниво,”условен” русофилски рефлекс!

 8. До SMS

  За съжаление стереотипите силно владеят вътрешните мотиви на хората за това или онова действие. Стереотипите правят поведението на хората предвидимо. Например равнопоставеността между мъжете и жените. В БГ такова животно нема! Мъжете са силния пол и това е буквално. Народът ръкопляска на всяка съпротива срещу домашното насилие. Народът е в паника от джендър-идеологията. Всъщност такава идеология няма и такова същество – джендър – също няма. Но това не пречи… Народът е против (как беше…) стратегията за дедето или нещо такова. Ще ни взимат децата и ще ни ги раздават на норвежки джендъри…
  Това са само няколко примера от най-новата ни срамна история. С манипулации и с директни заплахи българския народ го водят към пропастта на края на цивилизацията. Това, което аз виждам, е как не само не се отскубваме от стари заблуди, ами сме благородна почва за всякакви нови глупости. Расизъм – навсякъде, антисемитизъм – навсякъде, реакцият от властта – никаква. Накрая си избърсаха … ръцете с Луков.

  Както и да е. Не виждам в скоро време някаква позитивна промяна да се задава. С ужас наблюдавам как моделът на управление на държавата се прехвърля като модел на управление и на бизнеса. Интелект не е необходим – вижте, че може държава да управляваш с куха лейка. Драпай, братче, драпай нагоре, а утре – еб.л съм го. Така вече се работи и в частни предприятия със сложни производства, в които експертите напускат, а на тяхно място идват ласкатели, натегачи и откровени тъпаци. Резултатите могат лесно да се предвидят – катастрофални.

  Имайте предвид, че при евентуална криза и срив на доходите на хората ПЪРВИЯТ виновен ще е … ЕС. Слушайте ми думата – всички в хор ще гракнат, че ЕС ни докара до тук с техните глупости за демокрация и педерастлък. Масово хората ще се вкопчат в претоплената стара идея държавата да им дава работа, държавата да им пълни магазините и всички капиталисти, които в монета открито биват наричани престъпници, да се омитат в шибания ЕС. Това очаквам да се случи и ще бъда страшно изненадан, ако не се случи до една-две години.

  Историята ни е последна грижа. Истерията ме притеснява.

 9. К.Ганев, към чудесният текст с твое позволение, една илюстрация за творческите интерпретации на най-големият пропагандист сред историците андрей пантев. Безсилен пред оче извадните факти и обстоятелства той в едно от многобройните си мазни интервюта стигна “върхът на шайсето”. Неговото “прозрение” е, че Цар Александър II е “освободил” България само заради един хаир. Много му харесвали местните славяни и вече не издържал да слуша за теглилата им и за това дал добро за поредната руско-турско война. Цитирам по памет, но смисълът е изцяло запазен.

 10. Пантев е способен да защити всяка теза за случили се събития, защото много добре борави с понятия, които не се вписват в точни категории и не могат еднозначно да се определят. Той е добър в софистиката и лесно комбинира истински събития, дати, личности и мнения, като ги подбира да са удобни за тезата му. Също така умишлено подминава събития, които могат да го поставят в обяснителен режим. Има усет към фактите и различен подход към тях. Ако дадено събитие е неудобно, но не може да бъде принизено, той може да сложи срещу него също така необоримо събитие, но да изопачи влиянието на това събитие към конкретен исторически факт. Също така с лекота, в рамките на три-четири изречения, може да принизи на пръв поглед неоспорима полза от дадено събитие. Пантев е от професионалните пропагандатори с репутация. Затова го споменах, защото има огромни познания и е старомоден в подхода си към зрители и слушатели. По радиото го слушах веднъж – като саламандър е. Веднъж застъпи една теза, в следващия момент е на страната на опонента, после пак се връща на неговата теза и по няккое време слушателите вече не знаят в какво да вярват. И тогава Пантев прави заключение, че все пак еди какво си… и така у слушателите остава заключението като историческа истина. И се измъква от ситуацията – аз само разказах нещата, а изводите са си мои, никой не е длъжен да ги приема. И накрая – Пантев оставя впечатление на човек, който се подготвя внимателно за всеки дебат или интервю.
  Има едно нещо, което се казва повествователна заблуда и в (исторически) спор този, който владее умението да създаде правдоподобно повествование, той ще спечели доверието на слушателите. Фактология без история с лична драма не може да спечели симпатии. В Германия преди години бяха направили експеримент. На една умишлено създадена дълга опашка в банка младо момиче отива най-отпред и пита “може ли да мина първа, защото майка ми е болна и ме чака в колата?”. Всички са съгласни. После повтарят в друга банка – чакат си хората и момичето пита “може ли да мина първа, защото много бързам?” Вече няма конкретна причина, но все пак хората се съгласяват. И така се провеждат серия от над 30 експеримента с най-различни причини и заключението е, че когато има история, хората веднага са склонни да вярват. Когато момичето е питало просто “може ли да мина първа” без да спомене никаква причина, нито веднъж хората от опашката не са я пуснали.

  Не е важно какво всъщност се се случило, ако не може да бъде разказано така, че да ангажира вниманието на читатели/слушатели/зрители. Кой беше казал “не позволявай на истината да ти развали хубавия репортаж”? Затова пропагандата не се спира само до преиначаване на значението на дадени събития. Пропагандата се шири в поезията, литературата, киното и театъра, телевизията, науката, спорта и навсякъде, навсякъде, дори в Космоса, както колегата БЪЛГАРИН не спира да ни напомня.

  Но има една слабост. Пропагандата не издържа дълго, ако не е съпроводена от страх у хората. В условия на продължителен период на свободен избор пропагандата губи позиции. Затова трябва периодично да се сее страх. Страх? От какво?

  От коронавируси.
  От битова престъпност.
  От джендъри.
  От норвежки гейдвойки, които ще ни вземат децата и ще им сменят пола.
  От Истамбулската конвенция, която ще узакони трети, четвърти и пети пол и ще даде възможност на жените да си избират мъже, а не обратно.
  От бежанци.
  От екологични катастрофи и триметрови вълни, които ще залеят Сливен.

  И изобщо, трябва да ни е страх. Иначе може да ни остане време да помислим…

 11. „Защо се случва така, че съмишленици и съратници, каквито сме с Янко от доста години, биват “леко” противопоставяни по този интригантски начин?
  Ревност? Поръчка или друга някаква пръчка играе в тази жалка картинка? Всичко друго, но не и логика има в това. Уви. После да не се чудим, че сме вечно разделени, дори да сме на …едно мнение.“

  Най-вече защото информацията в България се поднася от медии, които са 80% или комунистически, или русофилски. А комунистът е убеден, че опонентът му не може да бъде едновременно честен и интелигентен, а русофилът благославя тираните стараейки се да заблуди обществеността, че в Русия царува утопия, а не концлагери. Това защо не сеполучава в този блог между съмишленици? Поради две основни причини. Съмишлениците в този блог, изобщо свободните хора и демократите притежават КУЛТУРА И РОДОЛЮБИЕ , докато при русофилите и комунистите ТЕ са изтръгнати от главите и сърцата им с московския сърп и чук. В това все повече и повече хора се убеждават и затова се ориентират към блогове като този на г-н Инджев, като този на Илиян Василев, като този……, и към книги написани от изключителни родолюбци като проф. Пламен Цветков, като Янко Гочев, като ………Както след книгата на Паисий се стигна до ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ НА 13.07.1878г., така и днес благодарение на тези БЪЛГАРИ, въпреки продажните медии, въпреки комунистите и русофилите, БЪЛГАРИЯ ще се освободи от задушаващата прегръдка на „ освободителката, доброжелателката, покровителката“ Русия и ще тръгне отново по пътя завещан ни от БАЩИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД. Пътят на свободата, независимостта и справедливостта. Пътят на благополучието. ХО!

 12. Абе, нас (българите) няма от какво да ни е страх, нито от корона вирус, нито от бежанци, нито от джендъри, щото си имаме Супермен да ни пази! Да му мислят германците, датчаните, сингапурците, британските поданици и разни други граждани на ЕС!

  А що се отнася до праф. Андрей Пантев, той е част от моя личен прафесарски дриймтим заедно с Ниночка Дюлгерова, Искра Баева, Мария Пиргова, Светлана Шаренкова, Даринка Григорова, акад. Георгий Марков, Атанас Тасев, както и един “гларус”, вече преселил се в сибирските ловни полета. Само като ги видя на екрана тези непоносимо жалки и (Слава Богу!) вече безвредни влечуги и едва се въздържам да не “изцвиля” от възторг, защото знам, че голям смях ще падне!

 13. Реваншистка война срещу Османската империя е замислена веднага след Кримското фиаско.Закупени са от САЩ 100000 бр.най-модерните за момента пушки Пибоди-Мартин,както технологията и оборудване за производството им.Е,разделят се с Аляска,но тя и без друго е неспасяема за Руската империя.

 14. Уточнение и допълнение:винтовките са Бердан и модернизираната Бердан 2.Пибоди-Мартин са повечето трофейни ,добити от турската армия.

 15. Най-отвратителното е че толкова много години в БЪЛГАРИЯ има улица с името на този българофоб и убиец ГРАФ ИГНАТИЕВ, а простия и деградирал български народ не протестира и никога не е протестирал. До каква човешка деградация трябва да стигнеш за да толерираш такава гавра. Оправдаваме се с политиците ама ние си ги избираме и не ги линчуваме когато трябва. Когато гледах поредното позорно предаване на БНТ история.бг ме вбеси много. Как е възможно толкова много казионни историци да се наредят, и никой да няма доблестта да каже истината за този изрод ГРАФ ИГНАТИЕВ? Този боклук ПЛАМЕН ПАВЛОВ които мислех за истински историк си показа истинското лице. Една дума не обели за зловещата роля на Граф Игнатиев в обесването на Левски. Напротив мълчеше и гледаше в земята като коварно и долно изчадие. Наистина не сме народ а сме мърша.

 16. Към ПИСАНАТА: „Наистина не сме народ а сме мърша.“

  Българският народ към днешния исторически момент се определя основно от две групи: БЪЛГАРИ И РОДООТСТЪПНИЦИ=КОМУНИСТИ+РУСОФИЛИ. Въпреки ясно изразения Ви стремеж към помършавяване, надявам се все пак, че все още не е фатално, опитайте се да си отговорите на въпроса: Вие към коя от посочените две групи определящи българския народ принадлежите?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.