Вирусът на разклатеното доверие, който преживя(ва)ме

Световната здравна организация разпространи съвети как се борим със стреса, включително и с предизвикания от информацията за корона вируса. Един от тях е да разговаряме с хора, на които вярваме. Препоръчва ни също да се информираме само от достоверен източник. И трето – да не преживяваме събития, които не знаем, да ли ще ни се случат.

В отговор на тези съвети и с риск да се получи обратното, че все пак преживя(ва)м несъстояли се събития, реших и аз да се изкажа по темата, информацията за която ни залива денонощно от всякакви медийни водопади.

Короната на вирусите броди като призракът на комунизма из Европа. Не е шега работа и от гледна точка на превенцията е правилно хората у нас да бъдат максимално информирани за настъплението на коварния коронован враг.

Усещането е обаче като за информационен код червено с предупреждение за интензивни валежи напук на безоблачното все още небе. Цели роти униформени и цивилни държавни служители са мобилизирани да откриват и закриват телевизионните емисии. Хем е правилно, хем всяко предозиране предизвиква информационно преяждане и резистентност към темата, макар тя да е наистина сериозна. 

Колко дълго още ще издържи България на обсадата след появата на коронования вирус у съседите? Не ми е дадено да знам нито да предположа дори. Но призивите да няма паника, отправяни от главния глашатай на държавата, който обича да го показват как хока подчинени да ходят като глашатаи по площадите и да си признават грешната политика, постигат обратният ефект.

Е, как да няма паника, когато без да имаме нито един заразен до момента на българска територия вече имаме свикан висш форум в държавата по сигурността като при заплаха от война ? Ами когато неизбежното ( както казват специалисти) се случи? Паниката ще ни е в кърпа вързана, но и кърпите по устите на хората, с които някои отдавна се разхождат в София зарад лошия въздух, няма да помогна в борбата с паниката като съпътстващо зло.

Трябва само да се надяваме властта да не злоупотребява и предозира информационната си кампания за политически цели. За съжаление имаме право да я подозираме в подобно преиграване от времето, когото тя си измисли задаваща се огромна мигрантска вълна и застана в позата на защитник от несъществуващата заплаха. Дори и след като започна да се хвали как от две години заплахата от тях е нулева, премиерът Борисов продължава храни българска и чужда публика със спомена колко лошо щеше да бъде, ако собствените му прогнози за огромна мигрантска вълна се бяха оказали верни.

По черна ирония на съдбата, като потвърждение на мрачното философстване на песимистите, бедата не идва сама. Ето че заедно със заплахата от коронования вирус се надига отново и призракът на мигрантската вълна от Турция. И пак стои въпросът за адекватната реакция на българските власти не толкова като конкретни мерки, а като информационна стратегия. Сигналът за тревога на този етап беше отменен след съобщение за успокоителен разговор на турския президент Ердоган с премиера Борисов.

 

 

 

 

Веднъж излъгало за опасността от “огромната вълна”, която “патриотично” употреби за предизборни цели, нашето овластено лъжливо овчарче пося вируса на съмнението, че може и да повтори. А лековерните у нас обичат да демонстрират, че не се имунизират срещу рецидивизма на лъжльовците. Направо обичат да ги будалкат отново и отново – щеше ли иначе за трети път да ни управлява “борец срещу комунизма”, който се присеща за своя “антикомунизъм” само по време на избори, за да преметне на своя каратистки тепих въпросните избиратели, които се имат за десни, но всъщност отиват у лево в тази игра на криеница зад преувеличените опасност. 

Ето защо, по съвет на Световната здравна организация, трябва да си пазим здравето като престанем да преживя(ва)ме несъстояли се събития и спрем да вярваме на несъстоятелни политици. 

13 мнения за “Вирусът на разклатеното доверие, който преживя(ва)ме”

 1. Neue Zürcher Zeitung: България не е образцов партньор на Запада, но не е и съучастник на Москва

  Докато премиерът Борисов демонстрира прозападна позиция, президентът Радев поддържа близостта с Москва”, казва изданието.

  “Алтернативният маршрут за снабдяване с газ през Гърция засили позициите на България в преговорите за цените с “Газпром”. С подкрепата на Запада София може да си позволи и решително да реагира на особено безцеремонните операции на руските спецслужби.
  Но най-действената стратегия срещу руските опити за дестабилизация на региона е решителното участие на Запада”

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-neue-zurcher-zeitung-balgariya-ne-e-obraztsov-partnyor-na-zapada-no-ne-e-i-sauchastnik-na-moskva

 2. Вчера към малко преди 17 ч. слушам в колата бнр и през 5 мин се опреснявам информацията за кв19. Няма болни, все още няма установени, няма заразени, все още няма заразени, няколко човека са под карантина – доброволна, няма заразени все още… И по едно време – магазините за хранителни стоки са опразнени! Хората се презапасяват с пакетирани храни с голяма трайност!!! В аптеките – опашки за защитни средства и лекарства!!! Егати, викам си, тъкмо съм тръгнал да си купя едно-друго… а то какво станало.
  Отивам в Кауфланд – огромен магазин, пълни щандове, джун-джан няма. Само 5-6 човека такъркат празни колички и се опитват да прочетат нещо на етикетите. В магазина не липсва нито един хранителен продукт, няма нито един рафт незареден до горе. Трайни колбаси – тонове! Пакетирани храни – тонове! На касите – три каси работят от 12 или от 10. Няма хора, няма опашки.
  МИнавам през касата – хоп! аптека. Празна. Все едно е затворена. Хич и не влезнах да питам имат ли провивогрипни лекарстав – те се виждат през витрината. Фервекс и още 30 вида подобни… Пълни рафтове!

  Качвам се в колата и пускам бенерето. Няма болни, няма заразени, няма това-онова… Магазините се изпразват, хората се презапасяват, аптеките не смогват…

  Братя!!! Гордея се, няма майтап. У-ни-кал-ни сме!!!

 3. Правя коментар в същия дух, както коментара на г-н Ганев.
  Аз пък посетих за два дни три пъти Метро, Практикер и Била, впечатленията ми са същите – нормално количество клиенти, пълни рафтове, изобилие от всякакъв вид стоки!
  Мярнах едно единствено момче с маска на лицето, някак си забързано движейки се между стелажите.
  Явно няКОЙ има интерес да всява паника и да създава масова психоза.
  Прочее, ако някой чак толкова е закъсал за маска и не намира в аптеките – вижте в Практикер има няколко вида суперудобни професионални антипрахови маски на цени от лев и петдесет до 4 лв.

 4. Току що прочетох материал в “Редута” на Люба Русева. Да, да, същата Любослава Русева!!! Започва така:

  “Истерията от коронавируса вилнее с чудовищна сила, подтиквайки паникьосани хора да пълнят догоре колички с продукти от първа необходимост. За минути от рафтовете на големи търговски вериги изчезват брашно, захар, олио, леща, макарони, все едно вдругиден започва Второто пришествие. Опасани през носовете и устите с всякакви подръчни средства, включително водолазни маски и противогази, първи се презапасят жителите на Пловдив – до онзиден европейска столица на културата.”

  Това толкова не е вярно, това е толкова грозна лъжа, това е толкова отвратителна помия, че не знам как да се свържа с Люба Русева и да я пратя на майната й. Патка загубена, да не казвам, че съм го написал с правописна грешка. Дано да прочете тук, че ако й намеря имейла такива ще й ги напиша, че ще съжалявам после…

  Пак бях до магазина. Преброих касите – 12 са. Работеха 5 без опашки. Нямаше НИТО ЕДИН човек с маска. Специално обиколих два пъти всички рафтове, защото не знам къде е чубрицата, та я търсих… В 18 ч и нещо магазинът беше почти празен. Като се има предвид, че е събота, можеше и по-пълен да е. Никакви чували с ориз не се мъкнат. По-рано бях в Метро – почти нямаше хора, рафтовете бяха ппретъпкани със стока, касите бяха празни. Необичайно празно за Метро в събота. Тая шматка Люба само да не е взела някакви пари за този материал, че ще й приседнат. Толкова ли няма някой познат от Пловдив да го прати в някой голям магазин, да види с очите си, ЧЕ НИКОЙ НЕ КУПУВА паникьосано и никакво презапасяване (освен с ракия, както обикновено в събота) не се прави. Никакви рафтове не се изпразват, дори не се вижда да е взето нещо от рафтовете – пълни са като по конец.
  От 4-5 дена всеки ден съм поне по веднъж в Кауфланд. Никакво презапасяване не се наблюдава. Любо, иди и виж, вместо да пишеш глупости и да си сереш на авторитета. Ако и друг път така си писала, не знам какво да ти кажа. Върл твой верен читател съм от поне 10 години и ще трябва лично да ми се извиниш, ако си ме лъгала досега за щяло и нещяло.

  Не знам какво става вече в тая кочи… пардон, в тая държава.

  Любославоооо, Любославо… Русева.

 5. Футболната мафия се разбра как да открадне 55 милиона лева. Явно от фирмите, от които ще се купува нова правителствен самолет няма да върнат “откат” за ГЕРБ.
  Поредното безобразно крадене на нашите пари! Докога?
  На обиколка в Пловдив Борисов “раздаде” обещаните пари за “Локомотив” и “Ботев”
  https://www.dnevnik.bg/sport/2020/02/29/4035601_na_obikolka_v_plovdiv_borisov_razdade_obeshtanite_pari/

 6. Нойер цюрхер цайтунг са се заблудили, а Фактор бг отново пускат “странна” новина, както периодично го правят. – Превзетата държава е Съучастник на Путин.

 7. Днес, точно когато ние, българите в България, си подаряваме мартеници за здраве и късмет и празнуваме Сирни заговезни, ден за прошка преди началото на Великия пост, ТВ “Европа” на всеки половин час ни занимава, и то с големи подробности(!) как днес руската общност в България празнувала “Масленица” и вместо мартенички ни показва разни чучела, пера и парцали. Репортажът пак беше от Благоевгард.
  Какво ни интересува нас какво си празнували руснаците?! Те показват ли по техните медии какво и как точно празнуват българите? Не! (oсвен 24 май, който се опитват да откраднат) Само нашите неграмотни и прости русофили им се мазнят и унижават българското, давайки приоритет на дивашките им традиции. Разни “масленици, “варварки”, “день победы” и други досадни простотии, това са ЧУЖДИ за нас езически традиции, които ни се натрапват настойчиво вече няколко години чрез продажните регионални и национални медии!
  Да си ги празнуват “маслениците” у тях?! Окупаторите му недни !!!

 8. От грип човек се опазва като си мие и дезинфектира редовно ръцете, не си пипа с немити ръце в устата, в носа и в очите, киха и кашля към ръкава си и държи събеседниците си на метър-два разстояние (последното определено е най-трудно, а в градския транспорт невъзможно). На българските власти не бих им вярвал/а, каквото и да раздуват. Не би ме учудило ако в България вече има заразени, затова всеки трябва да внимава заради себе си и заради близките си. Днес трябваше да замина в командировка на едно масово мероприятие в Германия. Не заминах, защото го отмениха поради риска от зараза.

 9. Честита Баба Марта на Стопанина и всички съблогъри (на патерици, че пак неКОЙ ме остави без интернет)!

  Вземам топката от THE ROCK и SMS:

  Докато вече и Турция бумка с дронове “уникалните” и “передавъйе” ПBO кошници на рАЗИЯ, пупи късото като истински алфа-павиан и мъжага призовава да борят демографската криза в маймунарника с охлюви:

  https://faktor.bg/bg/articles/putin-ohlyuvi-shte-ni-pomognat-sreshtu-demografskata-kriza

  Хаирлия, скоро и c повече мъхове, лишеи и ядливи корени!

  А за рАЗИЯтската “масляница” в Г. Джумая на SMS- преди време колега в блога попита резонно КОЛКО са “руската общност” и ОТКОГА са тук. Насилих се да изгледам няколко пъти видеообекта и преброих 7(седем) североизточни маймуняци. Плюс един РъБъ “патрЕот” на име карамфил, виден целувач на рАЗИЯтския газопровод, любител на тениски “путин” и якенца “се се сере”. Види се, тоя пробва да спаси умиращата си къща за гости, като кани в нея “соотечествениците”. Заедно с други патрЕоти се беше присламчил 2014 г. към честванията за Тодевата чета в черквата “Въведение Богородично”-както си му е ред, с “колорадки” и рАЗИЯтския парцал (за чест на горноджумайци, наритаха им седалките, а карамфил го пуснаха да се къпе в реката, оттогава малко се посниши).

  Очевидно рАЗИЯтските инструкции са да се търси противовес на Американския университет и евангелските, протестанстки и мормонски общности в Г.Джумая.

  Прочее, видеото с аромат на НКВДейска партенка беше свалено от обяд насетне. Респект и прощавайте, че съм след дъжд качулка-

 10. Отчайващо тъпите Сашета в ТенекияПростотия са като Иван Глупакът! Страшно кънтящи на кухо и глухо! “Новите петолъчки” на селските пръчки са въздухарски фукни! Кукумицините в Китай, и изкуфейките подобни на тях са истинската зараза!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.