Горан изми на 2 март лицето на БНТ като един горянин

 

 

 

 

 

Ако мога да се пошегувам, но за добро, с името на колегата Горан Благоев( на снимката), той прояви храброст от екрана на БНТ в духа на Горяните. Отбелязвам дължимото му като водещ на предаването  “История.бг” ден преди голямото разочарование от сутрешното предаване на 3 март, протекло в духа на обичайното съглашателство с доминиращите от десетилетия у нас проруски прочит на тази част от историята ни – ако  изключим постигнатото в студиото съгласие, че все пак Санстефанска България е една химера.

На 2 март Горан “изми очите” на БНТ . Постигна това  не само чрез избора на темата какво представляват всъщност събитията от Сан Стефано и Берлин през 1878 г. , а и с подбора на събеседниците, както и чрез личното си участие в техния разказ за истинската история, свързана с освобождението на България. https://www.bnt.bg/bg/a/ot-san-stefano-do-berlinskiya-kongres

 

 

 

 

Мнозина са запознати  с тази истина, вкл. от книгата “Измамата “Сан Стефано”, показана на екрана в началото на предаването. Но е сигурно, че още повече са прогледналите след това предаване българи, в което теза по теза бяха потвърдени всички основни изводи от книгата, макар и без споменаване на шокиращото за твърде много русофилстващи българи откритие за яростния антисемитизъм на посланик Николай Игнатиев. 

Какво научиха “неуките” ( някои по инерция, наследена от дългогодишната проруска пропаганда у нас, а други поради нежеланието си да научат каквото и да било друго от онова, в което вярват с религиозно преклонение пред чуждата държава)?

Конспективно казано, те чуха и получиха възможност да разберат, че:

-Трактатът от Сан Стефано, не случайно наречен “предварителен”, е от една страна лично изхвърляне на проваления дипломат Николай Игнатиев, но в същото  време е и резултат от целенасочените руските усилия да бъде подхвърлена на българите причина да обичат Русия и да мразят Европа.

-Появата н България на картата на света като субект на международното право става на 1 юли 1978 г. в Берлин, а в Сан Стефано на 3 март, който е насрочен да съвпадне като дата, на която в Русия се чества възкачването на императора на трона – същият, който смятал, че на българите и едно малко княжество им стига.

-Ако не беше волята на европейските сили да наложат на султана да даде права и свободи на българите, Русия, която се дърпа и колебае още дълго и не смее да воюва, нямаше да се реши воюва, но го прави в край сметка под силния натиск на Бисмарк – същият, на който българите дължат много от териториалните си придобивки ( като включването на София и Варна в рамките на княжество България), изтръгнати ултимативно в Берлин от него от списъка с претенции на османците.

-Русия си е поставяла във войната с Турция три цели в следната низходяща градация: да завоюва Проливите, да получи за себе си земите, населени с българи и като минимум да ги “влюби” в себе си, насъсквайки ги срещу Европа.

-Русия постига в крайна сметка само последната цел, проваляйки се в главния си стремеж към проливите поради европейската съпротива срещу превръщането на Черно море в руско езеро ( а и поради изтощаването на руската армия, която е могла да завладее и Истанбул, но едва ли да го задържи, а и самата тя не е желаела да продължава бойните действия ).

-Русия търпи провал в усилието си да задържи за себе си младата българска държава поради неочаквания за нея патриотичен отпор на самите българи.

-В крайна сметка покрусата от несъстоялата се Санстефанска България, която никога не е съществувала като обект на международното право, води до поредица от национални катастрофи в преследването на подхвърления от Русия мираж.

-През 1944 г. проваленият от българите от 19 век замисъл на руската империя да погълне България е осъществен от Сталин.  

Има и още “новини” със стара дата , предоставени в предаването на Геран Благоев от 2 март “История.бг” по БНТ като за закъснелите откриватели на истината. Но изброените по-горе са достатъчно голяма будителска доза за заспалото български познание. 

Като автор на книгата “ Измамата “Сан Стефано” , която пожъна голям успех сред любознателните читатели у нас и предизвика яростното отрицание на русофилстващи илитерати ( без да са я чели) проследих внимателно казаното от професионалните историци в това предаване. С нито една дума те не отрекоха каквото и да било, написано в “Измамата “Сан Стефано”.

Във финала на предаването професор Петър Стоянович предложи най-после историците да се съберат и да се съгласят за реалното научно представяне на фактите от историята ни, коментирани в студиото. Всички присъстващи се съгласиха с предложението на баткото на Димитър Стоянович, който на следващото утро зовеше от екрана на същата телевизия на борба срещу “нихилизма”, оставяйки впечатлението, че българските критици на лъжовните исторически версии са “нихилисти”.

Казано накратко като обобщение : на практика от екрана на държавната телевизия видяхме проява на първия обществен консенсус, при това в рамките на професионалната общност на историци, че 3 март – иронизиран в предаването открито от проф. Милко Палангурски ( на снимката ), подлежи на преосмисляне като национален празник на България.

 

3 мнения за “Горан изми на 2 март лицето на БНТ като един горянин”

  1. Класа! Горан Благоев и всички участници и включилият се младеж от “агитката със съкрушителен уточняващ въпрос бяха превъзходни. Удоволствието бе пълно.
    Има НАДЕЖДА!

  2. Докато мутрата Бойко е на власт в заддунайската губерния (Болгария), едва ли ще се случи съгласието на професионалната общност историци относно лъжата 3-ти март! Както и докато “проферстват” “историци” като Искра Баева и подобните й.
    Тази територия – България – си е обречена на руското издевателство. Тук не може да се набере критична маса народонаселение, което да ИСКА да живее нормално и щастливо, за съжаление!

  3. Еврика, не излизам от банята открил закона за плаването, но открих допълнително нещо друго, което нито ми беше познато, нито го предполагах. Моите благодарности на Вашата далновидност господин Инджев! Точно поради това, че истинската цел- завладяването на проливите минава през завладяването на Истамбул, фактически не само не е постигната а показва, че намерението им поради немощ е останало недовършено. Това, като истинската причина ми беше убягнало. Може би сте го поставили в скоби мислейки, че имате работа със знаещи или мислещи хора. Обаче, точно това би трябвало винаги да бъде подчертавано, за да бъдее осъзната Русия. Нейната немощ, която при нея винаги е била съпътстващ фактор, дори и когато е била СССР. Някои я наричат слаба ракия, други Боряшчник (не знам как точно се пише думата, защото не познавам чак точно и руската действителност). Явно са очаквали друг да им свърши работата, подобно на нас (нали и ние все се учехме от руския опит!). Дано поне сега някой ни научи на полезни действия, осланявайки се само на себе си!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.