Лили Иванова сподели по телефона възторга си от “Измамата “Сан Стефано”, а авторът на книгата – възторга си от позицията на най-обичаната българка

 

 

 

“ Иво Инджев? Лили Иванова. Просто Лили Иванова”.

Това чух снощи, когато получих обаждане от непознат номер. Първата ми реакция беше, че няма как да е “просто” Лили Иванова.

Дотук- достатъчно “добре”. Даже супер. Да ти се обади лично не само най-безспорната звезда сред българските певици от десетилетия наред е достатъчно ласкателно. Та тя е сигурно най-обичаната и уважаваната българка от няколко поколения насам и към днешна дата! 

Но, признавам си, предстоеше още по-приятна изненада от близо половин часовия ни разговор с Лили Иванова. Ще го резюмирам само в основни щрихи, за да не бъда заподозрян, че изпадам в “нарцистичен амок” от желанието й да се запознае с мен. 

Записах си встъпителните й и думи. После я помолих да потвърди дали съм разбрал правилно, тъй като тя се съгласи да я цитирам – с радост, както каза.

“Прочетох вашата книга “Измамата “Сан Стефано” и съм във възторг от Вас” ( имаше и още суперлативи по адрес на моя скромност, но и този цитат е достатъчен). Повтори думите си пред смаяната ми съпруга, а след това и пред децата ми. Оказа се, че съм, че съм добре със слуха. Семейните ми свидетели потвърдиха радостната диагноза 300 на сто.

Напоследък, когато съм у дома, имам навика да приемам обаждания с включен високоговорител, за да са ми свободни ръцете ( нали все гледам да върша няколко неща наведнъж). Така стана и този път. В резултат на което направих без да искам най-близките си хора съпричастни на личния разговор с Лили Иванова, който прерасна в нещо повече, защото се оказа натоварен с обществена значимост.

От размяната на мнения ми се изясни, че Лили Иванова е убеден съмишленик по въпроса за съпротивата срещу фалшифицирането на историята ни в полза на Русия. Импулсивно я попитах дали би направила публично достояние тази своя позиция, каквато мнозина имат, но не всеки е готов да защити с името си . “Разбира се, няма от какво да се страхувам”, продължи да ме изненадва тя. И дори се съгласи да участва в конкретна инициатива, но по мое предложение накрая се съгласи да не избързваме и да оставим обсъждането на подобна стъпка за по-късен етап . 

“Ха,ха”, засмя се тя, “ трябва да ни останат теми за разговор и за предстоящата ни среща”.

Ако някой предполага, че съм твърде пестелив в цитирането, познал е. Не искам да прекалявам с възторжения отзив.

Лили Иванова каза още много впечатляващи неща за човек като мен, когото допуска за пръв път до затворения личен свят, в който живее, както сама го определи. Установихме, че сме съмишленици по много злободневни въпроси. Фактът, че тя ентусиазирано се съгласи аз да споделя това свое откритие с читателите си тук, говори също и за нейната храброст да се изправи срещу неминуемата злоба на моите, а вече и на нейните, душмани.

Ще “издам” само “малката подробност”, че примата на българската музикална сцена се интересува не просто от история и политика – и не само има позиция, която не се бои да сподели, но и поддържа своя интерес към литературата с неистова страст. Чете до късно през малките часове на денонощието.

Не ми приляга да кажа до какви имена на велики автори от нейната библиотека ме нареди на практика, за да не прозвуча мегаломански. Едно е да го каже тя, друго е се възползвам аз от оценката й. Нека някой интервюиращ журналист я попита да уточни, ако има такива желаещи ( стига да не са заразени от върлуващия от векове по нашите земи вирус на завистта ), които тя да допусне до себе си. 

Следва продължение.

То предстои когато Лили Иванова уточни инициативата си да бъде пръв домакин на запознанството ни в пряк разговор с моя милост и съпругата ми.

Позволете малко умерен патос за финал с надеждата, че перифразирането на великия Левски няма да прозвучи пошло: това беше телефонен разговор, от който печеля не само аз, но и целият народ – доколкото на страната на просветения български патриотизъм  срещу лъжата и измамата в полза на руските ни колонизатори застана самата Лили Иванова. 

Значението на този факт не се нуждае от допълнително обяснение. 

46 мнения за “Лили Иванова сподели по телефона възторга си от “Измамата “Сан Стефано”, а авторът на книгата – възторга си от позицията на най-обичаната българка”

 1. Поклон пре Лили Иванова като певица, поклон и за изразената позиция относно руската ни окупация!
  142 г руско иго стигат!

 2. Браво и Шапо и за двамата. И една “остра забележка”. Стига с това “моя скромност”
  С архивирането на соца в историята си замина и сентенцията “Скромността краси човека”.
  Иво се е доказал в публичен план по света и у нас и вчерашното признаниена Примата на родната забавна музика ЛИЛИ ИВАНОВА е н-тото доказателство за значимостта на Стопанинът на БЛОГА НИ И като ТВОРЕЦ-БУДИТЕЛ!

 3. Брей , голям гьозбойджия съм бил…

  Обаче много се радвам , че се налага отново да променя отношението си към Лили Иванова .

  Преди години й бях лепнал голяма черна точка по повод нейното пък отнашение към “царя” , както благоговейно произнасяше с големите си мигли фалшивата титла на оня гявол .

  Но с това , което прочетох по-горе точката тутакси биде отпрана като с А – опа , тия така и няма да платят – като с много як прах за пране , до “искрящо бяло” дето се вика .

  Радвам се , защото знам поне четвърт (поне=най-малко) от песните й до преди “десети”.

 4. Талантливите, качествените личности имат и качествени позиции, за разлика от чалгарите, които заемат чалгарски позиции. Орелът лети, охлювът пълзи.

  Надявам се Лили “да повлече крак”, защото в България има много талантливи и качествени личности от различни сфери на обществения и политически живот, на които българите заслужено са дали доверието си.

  Крайно време е (след 30 години) всичко да си дойде на мястото!

 5. Патриархът и Синодът да кажат: В разкол ли сме с Вселенската патриаршия след самодейния изяви на Герасим с руския митрополит Варсануфий

  На Неделя Православна вярващите търсят отговор

  https://faktor.bg/bg/articles/patriarhat-i-sinodat-da-kazhat-v-razkol-li-sme-s-vselenskata-patriarshiya-sled-samodeyniya-izyavi-na-gerasim-s-ruskiya-mitropolit-varsanufiy

 6. “Прочетох вашата книга “Измамата “Сан Стефано” и съм във възторг от Вас” – Тези думи кога ще бъдат произнесени примерно от Славчо де Трифони, Мая Мааааа, “десните сини”, “пейтриътите”, “МВРО”, “либералчетата”, “консервите”, пРезидентът, бившият пРезидент, още по-бившият пРезидент – историк и Тришлемник, кака Корни социалната приватизаторка, аптеки Магарешки и т.н. и т.н. и т.н.

 7. Осмелявам се да предложа нещо. След като, подобни ЛИЧНОСТИ с главни букви като Лили Иванова са готови да споделят личното си мнение с вас г-н Инджев и не се страхуват да изразят мнението си явно е дошло времето за възобновяване на предаването “В десетката”. По примера на един известен български артист създал ежеседмично шоу в YouTube, като напоследък кани и други артисти да участват в скечовете му. YouTube е медийна среда, където е невъзможно да бъдете поставен под цензора, и с подобни събеседници от ранга на Лили Иванова предаването “В десетката” ще се възроди с пълна сила. Да има известен проблем тъй като, този начин на контакт ограничава аудиторията, най вече до ползващи интернет хора с над средните умения за боравене с техника, но пък в голямата си част това са млади хора от 15 до над 50 години, които с пълна сила имат нужда от ограмотяване по тези толкова болни въпроси, които засягате, а именно националната ни идентичност и др.

 8. Смелата гражданска позиция добавя нови забележителни щрихи към образа на тази култова личност. Чест и слава на Големия творец и гражданин Лили Иванова!

 9. Към Борис Петров:

  Проблемът е там, че има такива, които са я чели – и дари са я харесали- но нямат основателното самочувствие на Лили Иванова, че няма да им падне реномето, ако споделят одобрението си. Не да похвалиш, а просто да признаеш някого, че е направил нещо ( което ти не си постигнал) се смята от твърде много хора у нас за ненужно “качване на акциите” на човек, който не заслужава да му се прелива авторитет, за да не вземе да си помисли, че много велик…Наблюдавал съм този феномен в телевизионните среди, където цари мнението, че не бива да се обръща внимание на разни маргинали, които ще вземат да станат известни. А кои са “маргинали” и кои не, това се определя от вкуса или от комплексите на онези, които налагат решенията си.

 10. До ТЕОДОР

  Интернет платформата YouTube може да има някои недостатъци, но има и едно огромно предимство – достига до два милиона българи в чужбина. Книгата “Измамата “Сан Стефано” може да бъде промотирана в YouTube с един малък клип, в който са записани послания на известни наши сънародници, като Лилито например. И ако тръгне “В десетката” веднъж седмично, със сигурност в чужбина ще бъде хит.
  А в БГ… заеби.

  Лилито, с цялото ми уважение пред неповторимия й та пее пред силно носталгична аудитория.

 11. Нещо натиснах и недописаният ми пост замина…

  Та Лилито, с цялото ми уважение пред неповоторимия й талант, пее пред носталгична аудитория. За нея няма да е много добре, ако открито говори против Русия. Личните й убеждения може да са всякакви, но тя има изграден имидж и няма смисъл да го съсипва с политически позиции, които може да се окажат неприемливи за голяма част от верните й почитатели. Това е част от шоубизнеса – да си ляв, да носиш тениска с Че, да си лепнеш сърп и чук на китарата … Едва ли Лили Иванова има нужда от такива глупости, та тя е като Ролинг Стоунс за мащабите на българската популярна музика, но все пак, все пак.

  От друга страна, според мен Лили Иванова има характер с твърдост близка до волфрама. Ако реши да изложи публично позицията си, едва ли нещо може да я спре.

  Да видим.

 12. Към К. Ганев:

  Тя вече я изложи публично чрез съгласието й да напиша за това.Въпросът е дали пак ще бъда премълчан от медиите с цел да намалят щетите за русофилщината до рамките на личния ми блог или ще се появят медийни опълченци, готови да развият темата.
  Ако ли не, ще продължавам. Тя настоя да се видим и тогава ще се разбере какво още може да се направи по въпроса.

 13. Е сега вече фатмаците от всякакъв ранг, чин и управление ще ви “изядат”, Стопанино:)lol

  Отрадно е, че това голямо (май най-голямото) име в родната култура само се е осъзнало и е готово открито да подкрепи каузата. Навремето гражданинът симэон борисов фэрдинандов-“рильский”, успя да я заблуди тотално, заедно с още 2,000,000 матрял. Но няма начин няКОЙ да успява да лъже всички до безкрай, винаги иде осъзнаване!

  До SMS -oще едно име – видният адвокат Емил Георгиев също официално се изправя срещу монархо-комунизЪма на СУ-путиняците:

  https://faktor.bg/bg/articles/advokat-su-da-otneme-zvanieto-doctor-honoris-causa-na-todor-pavlov-i-oshte-trima-bolsheviki

  Дето е думата, днес във Фейсбук, утре и по площадите. Респект!

 14. И още 1 офф-топик от мен – чакар че 2014 г. рАЗИЯтските павиани убиха изп.директор на ТОТАЛ, г-н Christophe de Margerie, компанията продължава работата си в блока “Хан Аспарух” с услугите на норвежците:

  https://faktor.bg/bg/articles/ikonomika-korabat-oceanic-vega-shte-tarsi-neft-i-gaz-v-cherno-more

  Само за протокола, тази кораб е от най-съвременните проучвателни платформи, навремето откри и проби най-производителния кладенец в Сев. море, после го модернизираха 2 пъти.

  Мъка за родните путиняци-енергетици…

 15. Много достойна позиция на Лили Иванова.
  Представям си, ако я заяви публично по време на някакво интервю НА ЖИВО как мисирките в студиото ще подскочат!

 16. Идеята за влог в youtube е добра, а и така би достигнал и до по-младото поколение в България. Дано Иво Инджев помисли по въпроса.

 17. Много е радостно, че Лили Иванова се включва! По добре късно, отколкото никога. Но е и тъжно колко са много “известните” и “влиятелните”, които се снишават и си мълчат по Главната Тема, че империята на злото- Русия, трови целия културен,политически и икономически живот на България .Сега и от стотици години насам.

 18. Freedom House: През годините на окупацията Русия напълно е унищожила политическите права в Крим

  Членовете на кримскотатарското малцинство са подложени на жестоки репресии от страна на властите

  “”Окупационното правителство жестоко ограничава политическите и гражданските права, принуждава независимите медии за замълчат и прилагат антитерористични и други закони срещу политическите дисиденти. Множество украинци са били депортирани или принудени по друг начин да напуснат Крим. Членовете на кримскотатарското малцинство са подложени на жестоки репресии от страна на властите”, се казва в доклада.”

  Ако продължаваме да заселваме руснаци по нашето Черноморие, зелените им човечета ще започнат да депортират българите и да ги принуждават да се преселят във вътрешността на страната, както правят в момента в Крим!

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-freedom-house-prez-godinite-na-okupatsiyata-rusiya-napalno-e-unishtozhila-politicheskite-prava-v-krim

 19. Г-н Инджев, без нито капка съмнение в това, което казвате, под открито изразяване на лична позиция имам предвид Лили Иванова сама да каже публично каква е нейната позиция по въпроса. Ако някой я попита, разбира се. Предполагам, че медийното мълчание пак ще бъде задействано и никой няма да се сети да пита Лили какво миси за “Измамата “Сан Стефано”. Затова наистина е интересно какво предстои. Но тя не бива мълчи дълго по този въпрос, защото ще Ви нападнат, че си измисляте и използвате името на Лили за собствени цели. Лили Иванова трябва лично да потвърди, което и очаквам да се случи.
  Намирам идеята на Теодор за отлична. Направете си ю-тюб канал, разбийте медийното мълчание. Не е нито голяма инвестиция, нито е нещо, което да не знаете как се прави. Вие сте професионалист, цял живот правите публицистика – какво може да Ви попречи? Чувал съм, че може и да се печели от това, но едва ли печалбата е най-важното в случая. Можем и да помогнем с това-онова. Децата и внуците ги разбират тези работи…

 20. Уважението ми към Лили Иванова нарастна с 300%. Първо, че e прочела тази книга, второ за изразената позиция и трето, че e намерила време и необходимост да сподели това с автора.Браво !

 21. Шашнат съм, и дълбоко и приятно изненадан от позицията на Лили Иванова.Това е наистина достойна гражданска позиция. Колцина като нея биха я защитили, особено що се отнася до “братска” Русия. Надявам се да е прочела и “Патриотични уроци на големия Ал, “Писма от България” на Евгений Утин и “Години на война” на Немирович-Данченко.

 22. Всеки прочел книгата “Измамата Сан Стефано” не може да не изпита възхищение от положеният труд от Иво Инджев.Всичко е подкрепено с факти и документи,с които разполага.Не знам какво би станало,ако откраднатите и държани в плен архиви се публикуват.Някои историци ще си изядат трудовете.Чудесно и радващо ,че хора като голямата Лили Иванова ви подкрепят.Все повече българи осъзнават заблудата,в която са били възпитавани и хора,като нашият домакин са съвременните будители,за което му благодаря от сърце.

 23. Гн . Инджев , чета блога ви от няколко години и съм определено почитател ! Разбира се понякога имам и забележки , та затова реших че би трябвало да се регистрирам днес !
  Лили Иванова е наистина икона в българската естрада ( лично аз харесвам друг вид музика , но това не ми пречи да я оценявам ) Та виждам , че повечето от коментиращите са невероятно обнадеждени , но само аз ли си задавам въпроса “ къде беше “ примата на българската естрада в последните 30 години , и защо нямаше гражданска позиция когато хората мизеруваха , а петата колона раздаваше куфарчета ! Съжалявам , но за мен тя е ( както казват в Америка ) A dollar too short and a day late !
  Знам , че някои ще кажат “ по добре късно от колкото никога “ както се пееше в една стара песен , но замен тук е по важна следващата строфа в песента – С тази надежда отдавна сме свикнали

 24. Лили Иванова обикновено се държи доста дистанцирано и сякаш предпочита да я възприемат само като голям професионалист. Изненадан съм, че е готова да заеме публична позиция.

 25. Поздравление за гражданската позиция на най-популярната българска естрадна певица Лили Иванова.
  Заслужени са комплиментите и към г-н
  Инджев.
  Дано голямата Лили Иванова проумее и едно “малко нещо”, от което произтичат големите ни нещастия.
  Че 2 670 преференции, не са повече от 20 986 преференции…

  ПОЗОР!

  През октомври 2019г.,
  гръцкото издателство “Одос Панос”,
  пусна на книжния пазар
  класиката “Бай Ганьо” на Алеко Константинов.
  В превод на Костас Барбутис, който е популярен в Гърция и като преводач, и като поет, и като писател, и като журналист.

  Корицата е илюстрована,
  с хитовия в социалните мрежи,
  колаж на Иво Ангелов от 2013г.-Борисов с калпак пред Народното Събрание…

  Явно, че измисленият герой на Кремъл и марионетка на Путин,
  Борисов е Повелител на Мисирките, но само в България.
  В Гърция и в Европа, Борисов е за посмешище.
  А Иванка Тръмп едва не припадна от смях при лингвистичните напъни на “Кангречулейшъна”…

  ПОЗОР!

 26. П.П.
  Докато 2 670 преференции са повече от 20 986 преференции,
  Никога качествени българи
  като Лили Иванова и Иво инджев ,
  с недвусмислени пробългарски убеждения,
  няма и да помиришат Парламента,
  докато са изборите с “избираеми места”!

  Докато са изборите с “избираеми места”,
  2 670 преференции ще са “повече” от 20 986 преференции…
  И НС ще е пълно с “бутончета за гласуване”
  на далаверите на партийните лидери
  и на собствените далавери на “народните избранници”,
  поставени на “избираемо място” от партийните лидери…
  В България ще продължава имитацията на демокрация, както на Изток.
  В България ще продължава ПАРТОКРАЦИЯТА, както на Изток…

 27. И аз съм впечатлен/а, но най-вече заради (sorry!) възрастта й. Имам близки хора с по 10-15-20 години по-млади от нея, на които просто не им се вярва, че десетилетия наред са ги лъгали, а те са вярвали. Трябва да минат явно още десетилетия, докато огромното мнозинство българи ще е живяло и с “другата” (истинската) гледна точка за ролята на Русия в българската история и няма да се поддава на евтини пропагандни трикове.

 28. SMS , не трябваше да сезирате Всевишния за Мелник вчера . Очевидно има остър слух и в рамките на 24 часа прекъсна пътната връв на града със света .

 29. Появи се Райна Княгина,браво! Една Велика Българка, българският славей е сред истиснските българи! Истинско и велико творчество което поне мен ме радва от самото начало на нейната кариера на певица! Е тогава, в началото на нейното величие като певица бях още дете и все едно гласът и ме омайваше. А сега я слагам на пиедестала на великите българи с безстрашна позиция и глас в защита на истината. Не само историците и малкото истински журналисти трябва да застанат твърдо в защита на българската история. Поклон пред такава Българка!

 30. Лили Иванова е голяма певица и личност!Възхитен съм от достойната и постъпка!

 31. До Dude, който пише “само аз ли си задавам въпроса “ къде беше “ примата на българската естрада в последните 30 години”

  Съдейки по злонамерения коментар, си само ти, “Dude”. Защото – за разлика от анонимния и скрит зад измисления прякор човек – тя застава с името си и не ти, а тя е човекът, който решава кога да го стори.

  Вместо да гледаш сламката в окото на другия, виж гредата в своето.

 32. Браво! Това е чудесна новина, г-н Инджев! Бил съм веднъж в компанията на Лили Иванова и я знам като прям и свободолюбив човек. Ето с такива хора може да се изгради неформално общество от будители, от които да тръгне идеята за дискусия относно 3-ти март – да бъде заменен той като национален празник заради историческата истина, така добре осветлена в книгата “Измамата Сан Стефано”. А и защото набързо беше ни натрапен от комунистическата върхушка 1990 г.така както ни натрапиха 9 септември.Поздравления за Лили Иванова – примата на българската интелигенция!

 33. Едва сега успях да прочета всички коментари към тази статия и искам да направя още две коментарчета към прочетеното.

  Отдавна си мисля, че никак не им прави чест на българските “випове” (в огромното им мнозинство) да не заемат позиция по такива важни въпроси. Журналистите са ясни – пазят си хляба. И все пак е дразнещо, когато един Коритаров, който винаги е готов да обсъжда с гост/и в продължение на 45 минути телефонния указател на Куала Лумпур, да не кани Иво Инджев или Асен Агов да представят книгите си в предаването му. Но и това не ме учудва, откакто научих, че в тв эвропа шефства личният пиар на бойка барысав, чието управленско мото е “да не дразним пут.ин”.

  И друго (към “парламата”): мястото на Лили Иванова и Иво Инджев е на терена, на който са им талантите и призванието, а не в парламента. Ето, един Слави Трифонов може да има талант като шоумен, но няма да стане добър политик – досегашните му напъни достатъчно ясно го показват. В България нещата биха изглеждали доста по-добре ако “всяка жаба си знае гьола”.

 34. “Разбира се, няма от какво да се страхувам”

  Силата е в познанието, и ако повода за обаждането и е бил преживяния потрес научавайки за зловещата роля на Русия в съдбата на БЪЛГАРИТЕ от Вашата книга „Измамата Сан Стефано“ , то книгата на Янко Гочев „Убийството на Васил Левски“ също би удовлетворила интереса и към истината, и би намерила място на нощното и шкафче.

 35. Към СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ

  Нито аз , нито вие можем да определяме къде е мястото на Лили Иванова и Иво Инджев.
  Въпреки, че 100 % съм сигурен, че г-н Инжев ще бъде много по-полезен за българските медии и култура,
  на терена на МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА ,
  отколкото мултакът на Републиката Вежди ага.

  Но по-същественото е, че заради “избираемите места” в парлама-изборите,
  г-н Инджев няма да припари нито до НС, нито до министерства, нито до медиите!

 36. В едно мога да бъда сигурен.
  Ако не друго Лили Иванова е истински патриот и очевидно силно мрази всякакви опити за манипулация на българската история. Особено когато е с цел да бъде смазан авторитета на родината ни.
  Колкото до патриотизма и, това личи от страстта, която влага и е влагала във всяка своя песен за България и нейните красоти.

 37. Поклон пред силата на духа и словото изказано от първата дама на Българската естрада към цялостната дейност на Стопанина на блога и конкретно за книгата му.
  В случая напълно важат следните думи на президент Ейбрахам Линкълн:
  “Можеш да заблуждаваш някои хора през цялото време и всички хора от време на време, но не можеш да заблуждаваш всички хора през цялото време”.
  Идва видов ден за всеки. Поне за всеки който може да чете и знае какво да чете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.