Руб(л)икон

 

Кой има решаващата дума за стратегически важните решения в Русия? Не е ли същият, който отговаря за успехите, когато има такива?

Я да видим кой вдига ръка в класа на русофилите. Всички? Браво, познахте. Това е вашият любим вожд Вова. 

В такъв случай вече знаете на кого дължи Русия решението да откаже от високомерни позиции на водещ производител да си сътрудничи с ОПЕК за ограничаване на петролните добиви. Това руско самомнение доведе до ответните саудитски мерки и до историческия ценови срив на цената на тази суровина на световните пазари. Колапсът повлече със себе си надолу и курса на рублата спрямо долара. Точно така, спрямо долара, срещу който от години по политически причини се зъби Кремъл и настоява да му бъде измислена алтернатива.

Ооо, това е хитър ход на Владимир Владимирович Първи, който цели в крайна сметка да удари шистовия бум в добива на петрола в САЩ, разсъждават възторжените му почитатели. Нищо, че подобна война в стил камикадзе доказано не работи срещу непотопяемата Америка.

Защо тъкмо руската рубла моментално пострада най-тежко, независимо от складираните в руските резервни фондове стотици милиарди в чужда валута и злато? Моля? Този път не знаете отговора? Двойка. 

Да ви кажа тогава: по същата причина. Защото Путин и компанията му от великоруски кагебисти си въобразяват, че могат да разиграват света – както на полупустинния терен Сирия, например. Само че тук не става дума за бомби и въздушен тормоз срещу неспособни да се защитят от този терор противници в една превърната де факто в руска колония бедна държава.

В световната икономика бедната държава в клуба на големите играчи е Русия. Това не е тепихът, на който тя не може да си позволи да действа арогантно – както в политиката на чужди държави се меси с фалшиви новини. Ето защо рублата, която мери нивото на нещастната си покупателна способност според долара, се сгромоляса, а самият долар, макар борсата в Уолстрийт да затвори заради същия този срив на цените на петрола, си остава световно финансово мерило.

Голямо гадаене и философстване пада в надлъгването кой от производителите и износителите на петрол ще издържи по-дълго на катастрофалния ценови срив на пазара.  (Про)руските оптимисти, надяващи се най-много да пострада неочакваната американска конкуренция, проспана като тенденция от Русия ( по признания на самия Путин), се радват на планините от долари и злато, с които прозорливият руски режим се е запасил за подобни форсмажорни обстоятелства. Саудитците конкурират московците и в това отношение, а от американските производители на нефт се очаквало да фалират ( вече им се случи наскоро и пак се върнаха в играта, повеждайки световните класации по добиви), защото правителството на САЩ няма навика да субсидира икономиката.

Дали обаче този пожелателен за северното петролно шейхство сценарий ще се развие точно по този начин и ще навреди на САЩ, при положение, че американският бюджет не е вързан към добива на нефт ( както в уродливо развитите икономики на Русия и Саудитска арабия)? Едва ли. Да не говорим, че американското вътрешно потребление е гигантско и то само ще спечели от ниските цени, осигурявайки също така големи обороти на родните капиталисти на вътрешния пазар – непостижима мечта за бедния руски и малкия саудитски вътрешен пазар.  

Няма как да не зяпат руснаците унило как доларът стърчи на върха като непоклатим ориентир за стабилност, а рублата им се търкаля надолу . 

 

 

 

 

Статистиката дава ясен отговор. Американското богатство стои зад тази стабилност. То се изчислява на близо 30 на сто от световната икономика, а руското джудже крета по този показател с 0,85 на сто след ( да изброя само европейските колоси в сравнение с онзи на глинените крака под названието Русия) Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания, Швейцария, Нидерландия. Във врата на Русия, близо до нея по национално богатство с шанс да я настигнат и задминат в това отношение, дишат още доста дребосъци по територия и население ( пак само в Европа) Белгия, Швеция, Австрия, Норвегия и бившата съветска колония Полша. Може и да пропускам някой пример, както за краткост не споменавам несравними с руската бедност икономически величини в Азия – Китай, Япония, Индия и прочее все повече забогатяващи бивши бедняци, като Южна Корея, Сингапур, Тайланд, Сингапур и т.н. И в Латинска Америка Бразилия е пред Русия, а Мексико е близо до нея.

Но да се върнем към видимата страна на руския айсберг , възседнат от кагебиста Путин от 20 години насам, в който той тъпче пари от черното злато за черни дни, но “пропусна” да отвърже руската икономика от газово-петролната й зависимост. Исторически фатален пропуск, който вече не може да бъде наваксан, защото и конкуренцията не стои на едно място.

Отвсякъде се вижда едно: платежоспособността на режима в Москва, който е принуден да да обезврежда превантивно потенциалното избухване на социалната пехотна мина с цената на огромни субсидии от бюджета, зависи от цените на природните залежи в морето от петрол, върху което се люшка най-голямата по територия държава в света – показател, по който страната се родее с разни петролни шейхства и африкански държави. 

Въпросът, който рано или късно ще му зададат ребром самите руснаци, е:  защо тази свръхзависимост не беше поне намалена, ако не и преодоляна през въпросните две десетилетия власт на Владимир Владимирович Първи? Конкретен и отделен например, подходящ за илюстрация в този контекст е въпросът защо той инвестира десетки милиарди във валута в тръби, насочени към Китай ( по които текат жалките 5 милиарда кубика газ, а Пекин сега заявява, че не се нуждае повече от този внос при спада на икономиката му в резултат на вирусната епидемия? Защо изобщо Путин закрепостява Русия чрез износа на национално богатство като суровинен придатък на развитите икономики, вместо да си оправи задния двор в Русия с баснословните доходи от продажбата на въглеводороди в чужбина?

Не трябваше ли с тези пари, “ паднали от небето” чрез помпане на петрол и газ,  Москва да газифицира първо самата зъзнеща Русия, ще попитат неминуемо руснаците един ден, когато им бъде поднесена сметката на руския фалит под управлението на кагебееца.

Можем само да се надяваме руското недоволство, което има традицията да изригва кърваво във вулканични форми на насилие, да възприеме с фаталистично примирение свършеният факт на тази пропусната полза, както стана след разпадането на СССР. За една бедна, но ядрена държава и нейните съседи по планета, това е твърде важно.  Саморазправата в този милитаризиран рай на насилието като форма на съществуване влече след себе си не само рублата, но и рубик(л)она на верижната реакция от детонацията на нацията за пореден път за по-малко от половин век.  От подобен катаклизъм никой няма интерес – противното означава да живеещ край ядрен погреб и да се радваш на красиво огнено зарево над него, ако, не дай Боже, то се появи.

Предстои руснаците с промити мозъци да разберат, че ако на този свят наистина има русомразие, то се е настанила т(р)айно в Кремъл. Страхът, т.е. фобията на въоръжените с власт руснаци от останалите руснаци е истинската русофобия. 

27 мнения за “Руб(л)икон”

 1. Почти всички днешни анекдоти в anekdot.ru са на тема петрол и рубли. По-кратките взимат челните места по харесвания; ето някои от тях:
  Петролът поевтиня с 30%. Мамка му, бензинът пак ще поскъпне.
  Онзи ден (8 март, б.пр) всички купуваха лалета, а трябваше долари.
  Забравиха да запишат курса на долара в Конституцията.
  Петролът не е поевтинял, цената на стабилността се е повишила.
  Съдейки по динамиката на рублата, руснаците ще посрещнат деня на победата със сълзи в очите.
  За 75-годишнината от победата подарък от Игор Сечин -75 рубли за долар! (Игор Сечин е директор на „Роснефт“, но е по-познат като петролния цар на Русия и още по-значимото руския Дарт Вейдър)

  По-дългите са към края. Ето един от тях, който също може да е извод от анализа:
  – Г-н Президент, защо не подкрепихте инициативата на държавите-членки на ОПЕК за намаляване на производството на петрол, това ще срине стойността и курса на рублата?
  – В посланията си към Народното събрание поставих задача до 2020 г. да премахна зависимостта на руската икономика от цената на петрола.
  – И изпълнихте ли тази задача?
  – Определено. Сега можем да регулираме бюджетния дефицит само чрез увеличаване на пенсионната възраст.

 2. Отново хубав ден за българската и световната демокрация! “Динамиката на стабилността” на колегата THE ROCK е вече неактуална (обичайно за “передавая”) Става дума за 76 р.=1$, 87 р. за 1 евро и $31 за барел “Брент”. До края на деня сривът вероятно ще е много по-тежък.

  Водещият на “Веста TB” не може да сдържи усмивката си при обявяването на тези новини:

  https://faktor.bg/bg/articles/putin-igra-va-bank-i-zagubi

  Плюс, НАТО възстановява мащабните учения “REFORGER”, под името Defender-Europe. Те бяха спрени 1983 г. Очаква се след тях в Източна Европа да бъдат оставени за постоянно “такива образци на въоръжение, които ще направят прочутите “искендери” да приличат на старо желязо” (Юрий Швец, съвипускник на Путин от Института на КГБ, който повече от 20 години живее в САЩ и работи като анализатор в бизнес разузнаването). Ех, малинов, ех костя, ех, РАПОН, ех, кеф!

  Респект на Стопанина!

 3. Има ли българско гражданство роденият в СССР шеф на Софийския градски съд?

  (Не мога да разбера защо трябва шефът на БЪЛГАРСКИЯ СГС непременно да бъде руснак по произход ? Толкова ли нямаме кадърни съдии-българи, родени в България? Или има някакви други изисквания към шефа на този съд : да бъде продажен, лесно да пренебрегва българския интерес и да служи на чужди, враждебни на българите каузи?!
  Тоя Альошка, ако е свестен и има достойнство, би трябвало сам да си подаде оставката!)

  https://faktor.bg/bg/articles/ima-li-balgarsko-grazhdanstvo-rodeniyat-v-sssr-shef-na-sofiyskiya-gradski-sad

 4. КаПутин е тръгнал по терористичния път на Асад и по олигархичния път на Мадуро.

  Според Евростат, най-много милиони емигранти в ЕС са,
  НЕ афганистанци,сирийци и други африканци,
  а РУСНАЦИ!

  Във Венецуела, която е най-богатата на петрол в Латинска Америка,
  вече няма и тоалетна хартия.
  В най-голямата и най-богатата на природни залежи Русия,
  рублата се обезценява и става само за тапети за стени
  и за тоалетна хартия.

  По малката по площ и от България, Южна Корея /100 х.кв.км./,
  бедна на всякакви природни залежи, има по-голям БВП от Русия.

  Според Световната банка
  /2015г. в милиони $ /
  Южна Корея- 1 377 873
  Русия- 1 326 015

  Путлер е най-големият враг на Русия!

  „Санкт Петербург и Москва са витрина…
  Останалата част от Русия е като Нигерия,
  само че покрита със сняг.”
  /Шимон Перес/

 5. П.П.

  Предсмъртното послание на Шимон Перес към Путин, при последната им среща:
  “Америка ще спечели,
  без значение какво правите!”

 6. И от мен актуален руски виц.
  Огромна тълпа до гърлата в лайна. Всички мълчат, опъват шийки, на нокти се изправят. А лайната лекичко се надигат, а-а до устните да стигнат. Потърпевш изчерпал търпението възкликва: “Докъде.”
  Веднага около него почват да шъткат: “Мужик, трай! Не предизвиквай вълната!”

 7. КС допусна за разглеждане по същество на делото за имунитета на президента
  (Делото за държавна измяна! А аз се чудех защо напоследък пРезидентът някак “ни в клин ни в ръкав” започна да говори за “българския интерес” и спря да мрънка по света и у нас срещу руските санкции. Донесли са му предварително копоите (му) за въпросите на прокуратурата към КС, свързани с държавната измяна) 🙂

  https://faktor.bg/bg/articles/ks-dopusna-za-razglezhdane-po-sashtestvo-na-deloto-za-imuniteta-na-prezidenta

 8. Най-“забавното” е, че на практика няма никаква реакции на средностатистическият ватник по потъването на рублата. Липсват опашки при предишните кризи пред обменните бюра. Обяснението по психологията на тълпата днес е изцяло материалистично. Бели пари за черни дни-йок. Изпаднали са по марксовата формула. Няма вече какво да губят. Даже и духовните скрепи ги е хванало липсата. Въпрос на технологично време е и то е в обозримото бъдеще да се дръпне шалтера на матушката.
  Много мина, мъничко остана.

 9. Само не разбрах Иво за какво се оплакваш 🙂 от този ход на Вова. Да не си инвестирал в шистов газ ,че толкова да те вълнува, че руснаците най-сетне са решили да се самопрецакат :)?!

 10. Към dedo

  Обикновено не се обръщам на подсвирквания на минувачи, но по изключение ще ти кажа, че на неразбиращите и слабоумните не мога да помогна.
  Правя си труда да реагирам, за да кажа и на други твои подобия: не се хабете да ме кълнете, включително за онова, което не съм написал. Тази свобода на словото ви не съм длъжен да разпространявам мазохистично. Имате всичката свобода да я упражнявате където пожелаете, но не можете да ми натрапвате желанието си да се разправяте с мен в личния ми блог.
  Имам право на съпротива чрез отказ да ви угодя.

 11. Имам приятел в Хюстън. Инженер. Преди време работеше като проектант в компания, произвеждаща резервни части за “ойл”, както наричат петролната индустрия там. Петролната криза от 2014-2015 го остави без работа. Но в САЩ трудно се стои без работа – два месеца по-късно вече работеше в някаква друга компания, която се занимава с някакъв друг бизнес. После го поканиха пак да работи за ойл, но той вече беше на по-добра заплата в другата фирма. По неговите думи в САЩ “трябва да се стои, да се диша и да се гледа”, иначе трудно може да се разбере само от приказки какви възможности има човек, стига да му се занимава с нещо. Хюстън, според него, е центъра на ойл индустрията. Всяка ойл криза сваля цената на труда, което почти мигновено регулира заетостта. От ойл зависят цените на имотите, цените на сладоледа и цените на кокаина. И въпреки това Хюстън постоянно расте и прецъфтява. Защо не се сгромолясва, щом от ойл зависи толкова много? Защото в Хюстан, както и в целите САЩ, има свободен пазар, свободни медии и свободни хора. Никой не задължава никого да работи на загуба! Никой не финансира никого с пари на данъкоплатците само и само да го задържи на губеща позиция. Дори не си го помислят – толкова е идиотско, че не става дори въпрос за това.
  Когато се налага правителството да спасява частна компания в САЩ, това минава през всичките сенати, конгреси, президенти и губернатори. Може и през някой съд да мине. Случва се. Не са идеални и там нещата, но поне във всеки момент е ясно какви са плюсовете и минусите. Постоянно вървят дискусии, понякога яростни, на тема за и против. Лий Якока, като шеф на Крайслер, иска от правителството 4 млрд заем, което в САЩ може да се разглежда като държавна помощ и трябва да мине през цялата верига. Прочетете книгата му, там пише през какво е минал и как е получил парите в … старбъкс май беше или в някакво друго кафене. И как ги е върнал след няколко месеца с един чек. И как е превърнал Крайслер от почти фалирала компания в най-големия производител на автомобили с САЩ (да не беше и в света).

  Какво знаят русоробите за САЩ? Нищо. Освен, че бият негрите.

  ————–

  Специално за самодейците от руския клуб по икономика.

  (суперсъкратен вариант на националното стопанство на сащ)

  1. Да приемем, че потребителите харчат Х пари за петролни продукти и свързаните с тях стоки и услуги. Да приемем, че потребителите разполагат с У пари всеки месец. Тоест, У-Х ще даде парите, които ОСТАВАТ на потребителите за други харчове. При ниски цени на петрола у потребителите ще остават повече пари за други неща. Дотук сте съгласни, предполагам.

  2. Колкото повече пари остават у потребителите извън харчовете за ойл, толкова повече икономиката извън ойл расте. Затова в САЩ никой не реве на гроба на някаква фалирала компания, защото парите, които преди тя е генерирала от джоба на потребителя, не се губят. Те отиват някъде другаде, някой друг се възползва от пазарните възможности, някоя друга фирма просперира и т.н. и т.н.
  И това го разбирате, нали?

  3. Колкото повече пазарните условия притискат бизнеса, толкова повече бизнесът е принуден да търси решения. Всяко решение, което може да даде предимство на дадена фирма, сектор или индустрия, се нарича ИНОВАЦИЯ. В условия на свободен пазар иновацията е това, което дърпа икономиката рязко напред.
  Това можете да го приемете на доверие, защото доказателството изисква много четене…

  Сега разбрахте ли защо в САЩ никой не се сепка от падащите цени и от фалирали компании? Защото:

  1. Повече пари ще останат у потребителите и те ще са доволни да ги похарчат за нещо друго.
  2. Другите сектори в икономиката са доволни основно по две причини – хем ще имат по-малко разходи за ойл, хем ще имат повече приходи, заради повечето пари в джоба на потребителите. Има и трета причина – освободените от ойл индустрията ще са готови да започнат работа при малко по-ниска начална заплата… капитализъм, мамка му.
  3. Притиснатите фирми ще трябва да измислят нещо, за да останат на пазара. Дори една от тях да успее, това е иновация, която веднага става приложима и в други фирми, сектори и индустрии. Кризите раждат иновации в условията на свободен пазар. В шарашките се раждат само вицове.

  В САЩ фалитите не са трагедия. Това е ново начало. Капиталите се движат светкавично и в пълна свобода. Едни фалират, други се възползват и просперират. Свободен пазар. Само в тиквите у беге фалитът е някакво непростимо морално падение или поне тежко престъпление. Икономическите познания на голяма част от българите са в графа “жалки”. Повече могат да говорят за Ванга, извънземни или лечение на рак с черен бъз… Пълна скръб. Да не говорим колко българи знаят как се вари ракия! Мууншайнърс.

  Но да се върнем на петролната война и ефектите върху икономиката.

  Индустриалните потребители на петрол в САЩ купуват петрол от борсите. Изобщо не си помисляйте, че американските фирми купуват американски петрол, пък дори и да е по-скъп… Глупости! Купуват от там, където е най-изгодно за тях. Затова и разни самодоволни русофили вадят данни, че фирми в САЩ са купували руски петрол. Ами ще купуват, разбира се. Както и руски хирми купуват американски неща, като например … всичко от компютри, през машини та чак до бикини и презервативи.
  При ниски цени на петрола на борсите американските продукти (независимо къде по света са произведени, те си остават американски продукти. това, за да не ми зяпнат “китай е водеща икономика” идиотчетата) имат по-ниска себестойност, имат по-конкурентна цена, имат по-бърза реализация (виж велосити) и по-малки финансови разходи, от което имат още по-ниска себестойност, още по-конкурентна цена и още по-бърза реализация. Този процес ускорява възвръщаемостта на инвестициите, което прави пазарната среда (пак повтарям – американските продукти си остават американски, дори да са проиведени в бангладеш) по-благоприятна за инвестиции, което …. още по-бързо завърта икономиката и я търкаля пред другите икономики. Това се отнася не само до американската икономика, а до всяко стопанство, което залага на свободния пазар. Всички държавни регулаци на пазара забавят значително този процес, което забавя значително положителния ефект от падащите цени на петролните продукти. Което прави средата неинтересна за инвестиции, което прави икономиката изоставаща. И т.н

  Сега вече знаете защо САЩ печелят от ценови войни.

  Стига ви толкова, че цялата свободна от предразсъдъци памет ще ви се запълни.

  Друг път ще ви обясня защо Китай ще се срине до една-две години, въпреки че имаше уникалната възможност да открадне всички модерни технологии в света.

  ————-

 12. Днес левът направи рублата на две стотинки:
  1 Руска рубла равно на 0,024 Български лева

 13. The National Interest: Новите ракети на Сърбия може да полетят и към България, ако подпомогне отново НАТО

  “Ескперт по отбраната от Сърбия, който е участвал от войната в Босна и Хърватия от миналия век, заяви пред руските медии, че тези ракети могат да полетят към съседните на Сърбия страни, ако те подпомогнат отново НАТО.”
  Сръбско-руският шантаж вече започна.Това ли е цената за сръбския орден, с който удостоиха Борисов в Белград?
  А Борисов и Каракачанов ще продължават ли да пускат над българска територия руски самолети с оръжие за Сърбия?

  https://faktor.bg/bg/articles/the-national-interest

 14. Дълго мислих дали да споделя това свое впечатление и накрая престраших, защото мисля, че това е пропаганда против свободата на словото от типа 25-ти кадър.
  Наложи ми да без да искам (по гостоприемни причини) да изгледам еп.1 от деветия сезон на т.н. докторски сериал. Съвсем случайно, връщайки визитата, трябваше да изгледам и еп.6. Наби ми се в главата репликата на един от хирурзите: “Еми искаха демокрация и свобода на словото.Това е резултата.” Помислих , че не съм чул правилно и на следващия ден се поразрових из видеото. Правилно съм чул (в 28 ма минута). И тогава си спомних, че в еп.1 някъде ми се мерна МОЧА и пак започнах да ровя. Минути 39 – 40 . С насочен към МОЧА поглед актьорът казва: “Пълно е с хора които демонстрират любов.” На фона на кадъра – МОЧА, в близък план – червен венец във формата на сърце, над него червен балон със същата форма а камерата се задържа необичайно дълго върху това. Обичаме ви братушки. Елате. Чакаме ви да им затворите устите.

 15. К. Ганев, Шапо за чудесният икономически анализ.
  По въздействие за мен е от ранга на чудесното ти есе с което те открих във виртуалният свят тук за халът в България с финален призив: “Спасявайте децата!”.
  Сега давам два линка като предлагам предлаганата операция да бъде проведена “на терен”, т.е. в България.
  Оригиналът е на английски, с превод на съветският диалект на българският език.

  https://edition.cnn.com/2020/01/14/world/first-korean-american-astronaut-jonny-kim-trnd-scn/index.html

  https://tjournal.ru/internet/136101-v-seti-nashli-olicetvorenie-mema-syn-maminoy-podrugi-v-35-let-on-odnovremenno-voennyy-matematik-doktor-i-astronavt

 16. @ ВАСИЛ МИЛЕВ:правилно сте забелязали,в ход е подъл процес на реставрация на комунизма и русификацията продължава с префинени методи.Телевизиите са впрегнати докрай,надминаха и Волгин.Трябва да се борим..

 17. П.П.
  Пропуснах да отбележа, че еп.1 от този сериала беше излъчен на 25.02. т.г. два дни след “денят на защитника на отечеството – Русия” (23.02.) който преди 1989 г. се празнуваше като ден на Съветската армиия. Знае Евтимчо къде да ближе.

 18. К.ГАНЕВ,
  поздравения за икономическо-политическия коментар. Достоен дори за министерски, със своята визуалност.
  Но дори да го прочете премиер-милиционера, ще вдене ли нещо?
  За него е най-важно “усвояването” на евросубсидиите и “стабилността”.
  А за ГЕРБ-калинките и “бизнесмените”-хлебарки, най-важни са държавната службичка и нагласените държавни поръчки…Без тях, те “умират прави”!”Капитализмът” им е комунистически.

 19. Виртуален “Ужас! Корона-вирус!”,
  за да се парализират от страх българите…

  Световно известният български аниматор,
  рабощещ за Холивуд, но с постоянна адресна регистрация в Канада,
  Теодор Ушев написа във “Фейсбук”:

  “Летище Шарл де Гол.
  Не видях нито един човек с маска..
  Нито от пътниците, нито от персонала, нито продавачките, нито хората от паспортния контрол
  (те, горките, много вируси им минават през ръцете, особено от балканските държави;)
  Видях една жена с чайник.
  Носеше го в ръце, не си го беше нахлузила на главата.
  Това е.
  Пазете си родителите и болните близки, и не ги заразявайте.

  P. S. Ок, току що видях един. Японец, но тях можеш често да ги срещнеш с маски ”
  ———
  Виртуален “Ужас! Корона-вирус!”,
  за да се парализират от страх българите…

  Простата аритметика и статистика,
  показва по света и у нас,
  че по-вероятно е да спечелите милиони от тотото,
  отколкото да се разболеете от корона-вируса!
  Защо тогава ни втълпяват паника, медиите у нас?
  Защото използват стар трик, който преди са използвали от Хитлер и Сталин,
  както и от АБПФК на БКП, избили БЕЗ СЪД и ПРИСЪДА, над 40 000 българи по градове и села.
  /от латински: terror – страх/

  Виртуален “Ужас! Корона-вирус!”,
  за да се парализират от страх българите…

  Медиите на Борисов психически тероризират българите,
  за да се парализират от страх,
  и за да неглижират:
  -Барселонската пералня на пари на Борисов.
  -На връх 3-ти март, Борисов осигури коридор на руските “Панцир-1”, които ще бъдат насочени срещу българите, но
  Повелителят на Каскетите Гешев, не му повдига обвинения за национално предателство.
  -600млн., с които Борисов е ощетил бъгарите с цената на руската газ, само от 2017г.,
  но Повелителят на Каскетите Гешев не му повдига обвинения.
  -Повелителят на Каскетите Гешев е погнал Божков, но не и ортака му Борисов,
  който три мандата го е покровителствал, чрез държавната Комисия по хазарта.
  -Борисов управлява с едва 16% от гласоподавателите.
  Толкова колкото са ГЕРБ-калинките, “бизнесмените”-хлебарки и любовниците и роднините им.
  -Българите вече масово не гласуват, защото “избираемите места” обезсмислят гласуването. Дори и симпатизантите на ДПС, не могат да не
  “преизбират” отново и отново Делян Пеевски, въпреки че той изобщо не стъпва в парламента.
  -Каквато карикатура е премиерът, с чийто лик на корицата е “Бай Ганьо” на Алеко издаден в Гърция
  /Да припомним, че премиерът Бай Ганьо Банкянски, два пъти е осъден от български съд, като лъжец/
  Същите мутроподобни са и министрите му:Росен Желязков Костинбрадски, Младен Младенов МутроИлиенски, Бърни Рабъл-Файла,
  РабФак-стругарката Цецка, другарката “Майка на Нацията” струговала законите в Парламента и министър на Кривосъдието …
  -Партократичните “избираемите места” превръщат “народните избраници” в “бутончета за гласуване” на далавери в Народното събрание.
  -Партократичните “избираемите места” закотвят България на дъното на ЕС.България е единствената с 20% ДДС за всичко.
  -Докато ни тероризират на тема “корона-вирус”, стотици са измрелите в болниците, заради липсата на реформи в здравеопазването.
  Дори медицинският персонал, в отчаянието си окупира НС.А пециентите мрат като мухи.България е с най-ниска продължителност на
  живот и най-висока смъртност в цяла Европа, и от повечето страни дори и в Азия,Латинска Америка и Африка, според ООН.
  -Повелителят на Мисирките, премиер-корумпиерът отдавна е милиардер…
  -и т.н., и т.н. Виртуален “Ужас! Корона-вирус!”…
  За да се парализират от страх българите…

  “Летище Шарл де Гол.
  Не видях нито един човек с маска..
  Нито от пътниците,
  нито от персонала,
  нито продавачките,
  нито хората от паспортния контрол”

  Виртуален “Ужас! Корона-вирус!”
  За да се парализират от страх българите…

  Днес отново ни тероризират:
  “Жена е на командно дишане в Пирогов.
  Болна е вероятно от корона-вирус.”

  А колко десетки са умрелите през това време,
  не от корона-вирус?

  Виртуален “Ужас! Корона-вирус!”
  За да се парализират от страх българите…
  За да не мислят за безобразията Борисови…

 20. Още щрихи за т.нар. освободители:
  “Защо руснаците са яздели по двама на кон?”

 21. Специално на вниманието на разни дедовци и пр. рублофил-путинкарнтропски имбецили, понаучили как се ползва клавиатурата и “фейса”, що ни ощастливяват с епистоларните си изхождания – микро-пуйло-педофилчето е превърнало и личния си запек(или диария) в държавна тайна от най-висок клас:

  “… когато става дума за здравословното състояние на путин, …съдейки по всичко, действително скоро ще се оттегли от активния политически живот “по здравословни причини”…(той)би могъл да бъде принуден да се оттегли от тежко, да не кажем – смъртоносно заболяване. По руска традиция, информацията за здравето на “първото лице” е може би, най-голямата тайна в държавата…Не случайно путин влачи със себе си при пътуванията си в чужбина личен биоклозет/персонална екотоалетна, да не би вездесъщoто ЦРУ да не научи от продуктите на жизнената му дейност от какво е болен и колко му остава”
  (Юрий Швец, съвипускник на Путин от Института на КГБ, анализатор в бизнес разузнаването, obozrevatel.com)

  Простете дървения ми превод, освен че бързам, не мога да спра да се смея, чак буквите ми подскачат пред очите.

  Респект на Стопанина и на Georgi Nikolov за вица!
  @К.ГАНЕВ-трябва да преподавате, обяснявате фундаментални процеси просто и с яснота, недостъпни за мнозина BG “прафессары”. Личи си школата на Якока:)

 22. @ Васил Милев

  Репликите са в стил “демокрацията ни отне много”, така че нещо подобно нa курнелия трябва да е автор/ка на сценария. Тъй като адресатите на такива сериалчета са от дебилската й клиентела (по ъйва хръйстав), то и методите за манипулация са от най-долна проба.

 23. Статистиката казва,че всеки ден в България умират средно около 300 души,от тях поне 20 тина са от усложнения от обикновен грип плюс стари болежки.

 24. В Русия свещената крава е нефта (газта), в САЩ това са банките 😉 (@ К. Ганев)

  Като се замисли човек – основният носител в геополитиката на Русия са енерго-ресурсите, докато еквивалентната роля при американците е доларът. И двете са спечелили не една и две битки за съответните държави.

 25. Яворе, доларът не е никакъв носител на геополитика. Никой никъде по света не задължава никого да ползва долари. Няма такава разпоредба или такова, тайно или явно, споразумение. Няма задължение да се ползват долари в международните котировки. Няма закон, който да пречи на хората, дори на американците в САЩ, да търгуват в друга разменна единица. Пропагандата ти е направила ненужна гънка в мозъка с тези глупости за долара. Така и така вече я имаш тая гънка, опитай се да я използваш за нещо полезно. Например да прочетеш някоя книжка на човешки език за валутите. Препоръчвам ти Милтън Фридмън – “Немирството на парите”. Ще прочетеш интересни истории за това как на едни острови валутата е била камък с дупка. Колкото по голям камък с дупка, толкова по-богат човек. И веднъж един камък с дупка, ама от много големите, паднал от една лодка в морето и хората продължавали да смятат собственика му за богат, защото там някъде в морето той има огромен камък с дупка и т.н.

  Колкото и невероятно да звучи на пръв поглед, парите са сложна материя. Фикция. В съвременния свят (от около половин век насам) валутите се приемат изцяло на доверие. Изцяло на доверие! Изцяло! На! Доверие! Нито една валута в света няма някакво покритие в злато или в нещо друго. Дори и доларът. Еле пък доларът… Както си забелязал, хората мушкат едни пластмасови карти по разни машинки и това се брои за плащане. Някъде там, в морето от банки, някакви хора имат някакви пари (камъни с дупки), а търговците вярват, че като минат едни числа през екранчето и част от тези пари (или камъни с дупки) вече са техни. Ти да видиш!

  Световните пазари се котират в долари, защото ИГРАЧИТЕ на световните пазари ВЯРВАТ най-много на долара По-точно, вярват, че няма да си промени рязко покупателната способност. Това е цялата работа с доларите. В момента, в който играчите започнат да вярват на някоя друга валута, тя ще измести долара. Засега това не става, но никога не е изключено. Но в никакъв случай това не може да стане административно, със заповед или с шеговита препоръка от важен човек в Кремъл.

  А защо играчите вярват – това няма да ти обяснявам, защото ти пък няма да ми повярваш. Но да знаеш – за разлика от петрола, който може да бъде пипнат, преработен, запален и от него да се получи енергия и да топли хората, доларът не може да даде нищо полезно на хората, освен запазване на покупателната си способност. И докато петролът трябва да се вади, транспортира, преработва, отново да се транспортира, да се съхранява и т.н, докато от него се извлече някаква полезност, то доларите се местят светкавично с едно натискане на бутона ентер. Помисли върху това. И после не се чуди защо в моменти на криза хората купуват долари, без никой да им дава акъл. И помисли защо валутата, с която хората купуват долари, е загубила доверието им..

  Долари-молари!

  Геополитика и САЩ са почти тъждества. Политиката в САЩ е всъщност геополитика. Почти няма решение на политически орган в САЩ, което да не се отрази на целия свят. САЩ са геополитическа държава – за добро или за лошо. Огледай се внимателно и си признай – според теб колко от нещата, които те заобикалят, не са патентовани от америкнски компании? Това е САЩ – светът, който те заобикаля.
  Докато Русия влияе геополитически единствено заради страха, който буди. Дори горивата не са толкова важни, ако не са част от същия страх – никой вече не си прави илюзии, че Русия не се стреми да шантажира и да притиска потребителите на руски горива. Светът се страхува от Русия и това не е тайна. А се страхува, защото … има защо.

  Банките в САЩ са точно толкова изложени на риск, колкото и всички останали сектори в икономиката. Просто банките са най-нагли в опитите си да се спасят от кашите, които се забъркват с тяхно участие. Хората си губят пенсиите заради необмислени спекулации на банките, а банкерите си раздават милиони бонуси – това е нагло. В Исландия вкара в затвора няколко банкери за такива работи. А в САЩ си раздадоха бонуси… Но банките в САЩ не са защитени от колапс и смърт. По време на последната голяма криза 2008, в която квазидържавни структури надуха ипотечен мегабалон, фалира Лемън Брадърс – огроомна банка с над век и половина история. Какви свещени крави са банките, щом може Лемън да далдисат? Потъването на Лемън е по-невероятно от потъването на Титаник! Освен това още 3-4 големи банки се преструктурираха (избягване на процедура по фалит). Десетки малки банки фалираха без да им се чуят имената. Може и да са и стотици – не знам точни бройки, но със сигурност са над сто само за 2008-2009. Свещени, свещени, колко да са свещени…
  Банковото дело винаги е на ръба на закона. Много лесно се изкушава човек да направи някоя глупост с чужди пари. Дори да не се изкушава – чисто човешко е да се вършат глупости. От едната глупост, дето се вика… Но няма банка в САЩ, над която да има тотална протекция. Както е ВТБ например. Руската ВТБ ще работи поне докато Путин е президент или е на пост, от който може да командва Русия. Има ли такава банка в САЩ, че да я пишем свещена?

  Мисля, че е време в бегето да се понаучи това-онова за САЩ. Не може тази необятна икономика, тази супериновативна среда и тази почти необятна свобода да се неглижира в две думи – банки и долари. И това де се прави в интернет (!!!), с американски компютри (!!!), облечени в дънки (!!!) и маратонки (!!!), хрупайки чипс (!!!) и пийвайки кока-кола (!!!). Дори тези, които мразят САЩ, трябва да знаят поне защо е тая омраза. Все нещо там не съвпада с техните възгледи за живота. Поне да имат някаква аргументация, срещу която човек да трябва да помисли известно време.

 26. К. Ганев, поредното ШАПО!
  Блестящ анализ облечен в много увлекателно-ироничен стил. Никога не съм вярвал, че подобна, признавам “неудобна” материя за мен може с такава неподражаема “леснина” да е сервирана.
  БРАВО и Благодарство за достъпната лекция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.