Снишаването не ни “спаси” от Перестройката, няма да ни помогне и срещу коронавируса

 

 

 

 

 

Нашите власти основателно се боят от свръх реакция на населението и непрекъснато призовават да няма паника от разпространението на коронавируса. На пръв поглед е правилно. Обаче е време да се стреснем – подобно на американския президент Доналд Тръмп, който до преди ден-два бодряшки говореше за отличния начин, по който досега се справят САЩ с надигащата се пандемия ( обявена вече от Световната здравна организация за такава), след което внезапно нареди буквалното поставяне на огромната държава под карантина. Никакви европейци няма да се допускат в САЩ през следващите 30 дни, обяви той.https://clubz.bg/95473-koronavirus_sasht_zatvarqt_granici_za_evropejci_pyrvi_smyrten_sluchaj_v_gyrciq

Знаете ли защо се нарича “испански грип” най-смъртоносната пандемия в модерния свят на глобализирания транспорт, разразила се в началото на миналия век с цената на живота няколко процента от световното население? Не е защото заразата е тръгнала от Испания, а защото в испанските средства за информация, в които не е имало цензура заради неучастието на Испания в Първата световна война, истината не е била спестена, както е станало във воюващите държави с идеята да не се поощрява паниката сред населението и да не се засяга патриотичния му дух. И тъй като Испания разгласява истината, тъкмо на нея се лепва незаслужено “вината” като огнище на грипната епидемия. 

България, слава на Бога, не само не се намира в състояние на война, но и преживява мирен подем като част от най-богатата общност на света. Съжалявам, че трябва да кажа истината, но този “безплатен обяд” свърши. Вече сме във война, колкото и патетично да звучи в условията на съзидателната тишина на фронта на мирното ни развитие. Питайте за начало българите, чието препитание зависи от туризма и те определено ще ви кажат, че са изплашени от очертаващия се неминуем провал на туристическия летен сезон.

Ще се наложи да споделим несгодите с развитата част от света, която е заплашена икономически от грипната пандемия. И колкото по-бързо осъзнаем тази неизбежност, толкова по-добре би трябвало да сме подготвени да посрещнем реалността. Не можем да я избегнем нито с църковни заклинания, нито призиви срещу паниката по политическа целесъобразност.

Както в много други отношения България е догонваща страна спрямо най-развитите държави, но това си има своето предимство – не че е повод за радост, но е въпрос на прагматизъм. Можем да следим събитията в чужбина и да си правим изводите какво ни очаква, за да сме готови ако не в друго отношение, то поне психически. Каквото и да ви говорят от амвона на Светия синод и на правителството, няма да можем да се снишим, за да попремине бурята в духа на знаменитата препоръка на диктатора Живков как да се борим с настъпващата смъртоносна за него съветска Перестройка.  

Целта на този текст не е да даде практически препоръки. Не е по силите нито на мен, като автор, нито дори на стотиците научни екипи по света, които работят на пълни обороти в търсенето на решение за противодействие на пандемията, опасността от която не идва от високата смъртност при заразяване, а от факта, че няма превантивно противодействие срещу нея. Освен карантината.

Карантината е тази, която е спряла чумните епидемии в Европа в края на средновековието. По точно последната чумна епидемия е регистрирана в Марсилия през 1720 година. След вековен опит, губейки в отделни периоди на епидемии по половината население  в рамките на континента, европейците научили по трудния начин, че само карантината може да служи като превенция срещу масовото разпространяване на ”черната смърт”. Османците отказали да приложат това откритие именно защото било европейско. Отнесли се към него с презрение и Османската империя се оказала в резултат на това пометена от серия продължаващи пандемии – една от причините за рязкото икономическо изоставане на евразийската държава спрямо намиращата се в подем Европа, разраснала се за век-два няколко пъти по население.

Време е да се поучим от миналото. И да не се държим като ориенталци.

Апропо, още малко история…

Волжка България се оказала единствената военна сила, успяла да победи в пряк сблъсък пълчищата на монголските завоеватели и така изиграла ролята на спирачка по техния път към пълното разоряване на Европа. Волжките българи в крайна сметка били победени и отслабени от набезите на монголите, но решаващ удар по могъщата някога държава нанесла пренасяната от Азия чумна епидемия. Силно разтърсена от обезлюдяването Волжка България загубила съпротивителните си сили и след като се ислямизирала с надеждата да се присъедини към победоносната религия в региона и да намери съюзници чак в процъфтяващия Багдад, тази българска прародина попада в плен на Златната орда, а след това и на руските орди на Иван Грозни, който доубива геноцидно вековния си български враг и се обявява за цар на българите.

Днешната европейска България е вече достатъчно пострадала от демографската криза и не може да си позволи да се отнесе с пренебрежение към уроците от историята. Невъзможно е да се направи прогноза за приблизителен брой на жертвите от разпространението на коронавируса в България. И вероятно не точно самата смъртност е общонационалната заплаха номер едно ( независимо, че всеки човешки живот би трябвало да се цени). Но че икономическият подем е обречен да стане жертва на скачените съдове на това международно нещастие, е вече сигурно. 

Изпитаното правило “ако искаш мир, готви се за война”, трябва да бъде осъзнато като актуално и у нас.

18 мнения за “Снишаването не ни “спаси” от Перестройката, няма да ни помогне и срещу коронавируса”

 1. Прощавайте но не карантината епобедила чумните епидемии в Европа.И досега на изследователите не е ясно как е станало това.Има различни хипотези.

 2. Да ама тази епидемия ще налее един язовир с вода в мелниците на “анти-глобалистите”, които искат да издигнат стени по границите си. Ако паметта не ме лъже при последното разделение в Европа братският нам СССР се облажи като попско дете на Задушница.

 3. Има обосновани предположения, не ми се ще да тръгне тук от мен, но за мен истината ми е по-скъпа от “приятелството с Платон” и… . Короната се развихри в САЩ след съвещание на най-високо равнище под шефството на вицепрезидента Майкъл Пенс посветено на обсъждане на мерките за борба с надвисналото бедствие. Сред многобройните участници е имало един, без да знае, разбира се, в началната петдневка заразен. И става тя, каквото става. Във Франция онзи ден президентът Макрон който колкото е по-кризисна ситуация в каквото и да е отношение е толкова по адекватен е решенията заяви в прав текст да не се правят никакви илюзии: “Това е само началото”.
  За мен кат лаик са достатъчни две обстоятелства. Повечето новини са свързани с вируса и ЛОИ в Токио това лято висят със страшна сила. Досега само поради двете световни войни са били отменяни олимпиади. Сега се говори и ще стане за отлагане чак за 2022г. А в Япония която е определеният за домакин има, ЗАСЕГА, “само” няколко стотин заразени.
  За България доцент Кунчев го каза най-точно: “Да не счупим държавата”. Баце го сведе само до икономика. Колко са адекватни сегашните мерки на правителството само обозримото бъдеще ще покаже. И аз станах жертва на пандемията. На 19 март трябваше да набия мекия за България но семейният съвет издаде вето с което без да се опъвам приех безусловно.

 4. Чумата се разпространява от мишките и бълхите, затова и карантината е много трудно осъществима.
  Но Османската империя е най слабо засегната от чумата, по религиозни причини.
  И не заради молитвите, а заради хигиената и здравословната неупотреба на алкохол.
  Мюсюлманите преди намаз, 5 пъти на ден се мият.
  Българите, без да са мюсюлмани, също са спазвали безупречна хигиена.
  Българите, са се опиянчили от братушките, при първото и при второто “освобождение”.
  Всеизвестен е случаят на “геройски загиналите освободители” от конфискуваният метилов алкохол в бургаските пристанищни складове.
  Дори са застреляли пазача, който се е опитал да ги предупреди, че метиловият алкогол е отровен.

  А “карантината” в Османската империя, в чумните огнища е била драстична.
  “Кълбото” в Сливен се намира в градинката на “Татар мезар”.
  Старите сливналии знаят защо се нарича така.
  Там е имало няколка татарски къщи.
  Когато татарите се заразили от чума, къщите им били запалени, а живи и умрели са били погребани на място в дворовете им.
  /мезар=гробище/

  Но основната тема е корона-“пандемията”.
  100% това е умишлена психоза.
  100%, през настоящата година, загиналите по магистралите у нас,
  ще са много повече от починалите в корона-“пандемията”.
  Вчера била починала жена/моите съболезнования на близките/, уж от корона-вирус.
  Да, но тя е имала преди това 6-5 съпътстващи заболавания.
  Че тя и от Коклюш / магарешка кашлица/ да се бе заразила, пак щеше да почине.
  Звучи цинично, но такава е истината, а не виртуалната корона-“пандемия”.
  След година, на мода ще бъде друга “пандемия”…
  Важното е да е терор/страх/.

  Иначе, да!
  “Изпитаното правило “ако искаш мир, готви се за война”, трябва да бъде осъзнато като актуално и у нас.”
  Човек трябва да се пази от грипни и всякакви вируси.
  Доколкото може.
  Не знам дали знаете, но вирусите са толкова миниатюрни, че не могат да се виждат с микроскоп.
  Закова производителине на всякакви видове ваксини срещу вируси,
  съдят зя броя на вирусите провокиращи имунитета,
  по количеството наизядената от вирусите “манджа”.

  Тъкмо и за това, аниматорът Теодор Ушев не е видял нито един с маска на летището Шарл де Гол.
  Освен японец, който си я носи ритуално.

 5. Днес се навършва петилетка, откакто Сър Тери Пратчет се срещна наживо с един от култовите си персонажи – СМЪРТ.
  В мига, когато се запознах с добрите съртерипратчиански практики за избор на враг, плътно се придържам към тях:

  “Винаги си избирай по-голям враг. По-лесно се улучва.”

 6. Руски гражданин ли е председателят на ВСС и още за безобразията на българската съдебна власт:
  Зaщo BCC нe иcĸa дa глeдa “Шпиoнcĸитe eтюди” на Ахчиева?
  „Bмecтo дa ce ceзиpaт и дa пpoyчaт cъбpaнитe дoĸaзaтeлcтвa, ĸoитo coчaт, чe cъдия Aлeĸceй Tpифoнoв нe e бългapcĸи гpaждaнин и cъoтвeтнo нe мoжe дa бъдe нитo cъдия, нитo пpeдceдaтeл нa Coфийcĸия гpaдcĸи cъд, BCC нaбeди ĸaтo „aгpecивнa“ нaшaтa ĸoлeжĸa Baля Axчиeвa, aвтop нa paзĸpитиятa“, ĸoмeнтиpa издaниeтo.
  https://frognews.bg/novini/zashto-bcc-ica-gleda-shpioncite-etiudi-ahchieva.html

 7. Починалата и съпругът и са от с.Василовци-общ.Брусарци.Къде са се заразили?

 8. Борисов говори с Путин по телефона иска да купим аспиратори от Русия

  Борисов с кого се консултира, за да иска да купува руски респиратори, които не стават за нищо както всичко произведено в Русия/СССР? Или пак ще правим подаръци на Путин с народни пари? “Болен здрав носи!”

  https://www.24chasa.bg/novini/article/8293656

 9. Обсъждали са и въпроси на енергетиката,ясно е,след срива на рублата Путин ще търси да хапне пари от където намери хаплювци и гъзолизци.

 10. За съжаление в бг не се отнасят сериозно с наближаващата епидемия. Оставете го премиера, той не може едно изречение да състави, а вие очаквате от него да прави превантивни чудеса. Оставете изобщо властта – те сега крадат, а по време на мор ще мародерстват. И тях ще ги тръшне, но не всички умират. Това не е ли гадно?

  Народе!!!

  Има ли българин, който да не знае, че вирусът се разпространява пряко от човек на човек или косвено чрез пипане на едни и същи повърхности? Има и то милиони. Мислехте, че ще кажа няма… В един идеален свят, където хората са загрижени за здравето си, може би нямаше да има. Но в бегето, където хората са загрижени за това как да си съсипят здравето, на милиони не им пука или просто не знаят как да се предпазят от корона или от какъвто и да е друг вирус.

  Около мен има болни хора. Не ги знам кои са, но знам, че има. Не ми е кеф сега да се разболявам… Премиерът не може да ми помогне. И онзи с пагоните, дето не го знам кой е, също не може да ми помогне. Не искам да ми се лепне някакъв вирус, нали, но и не мога да разчитам на онези от телевизора да ме предпазят. Тогава?

  Народе!!!

  Помогни си сам, за да ти помогне и (твоят) Бог. Мисли, мамка му, мисли. Малка промяна в навиците, малка промяна в плановете и може би, с малко късмет, ще ти се размине.

  На кого ги говоря тия…

 11. За голямо съжаление виновниците за разпространение на вируса са лидерите на тези държави, които от криворазбрана човещина нарушиха карантината в Китай и докараха своите граждани.
  Същият популист е и Бойко Борисов, който наруши карантината в Италия и докара български граждани, които бяха на 20 км. от Милано в т.нар. “червена зона”.
  Никакъв контрол по границите, никакъв контрол по летищата.
  И сега същият този попубист-некадърник ще ми гвори за извънредни положения и глоби за тези, които го нарушават.
  А какво трябва да се случи на Бойко Борисов, който наруши карантината в Италия???
  Тези хора са от Каварна, а в момента в Добрич има 75 души под карантина със съмнения за зараза!!!
  Управляват ни безхаберници-популисти.
  “Около 30 български деца ще бъдат прибрани от Ломбардия, Италия заради новия коронавирус – COVID 19. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с превозвачите в Министерския съвет.

  Той обясни, че се оказало, че има една група деца от Каварна на 20 км от Милано в Ломбардия. За това ще бъде организиран транспорт с медицински екипи, за да бъдат докарани до Милано до летището. В момента се приготвя правителствения самолет.”
  https://news.bg/politics/pribirame-s-pravitelstven-samolet-30-detsa-ot-italiya-zaradi-koronavirusa.html

 12. В Плевен от месеци има компакта група италиански работници, които работят по т.нар. “турски поток”, тези хора са из заведенията, ходят си отпуска до Италия и се връщат.
  Имат отвратителни хигиенни навици, с мръсните си рабтни дрехи пазаруват на групи в големите вериги и некой не им прави забележка.
  Вечерта, в събота и неделя са по кръчмите и кафенетата в Плевен.
  Нито са изследвани, нито някой ги контролира.
  Институциите не си вършат работата.

 13. Извънредно положение в България е все идно да дадеш на маймуна пистолет!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.