Политиците у нас да целуват ръка на “дядо професор”, вместо на “дядо поп”

“Believe it or not, it was already there on the tenth floor of Erasmus MC: the antibody that is able to block an infection of SARS1 and SARS2. In other words, a first-ever antibody to the coronavirus. Professor of cell biology Frank Grosveld (71) keeps his cool: “I am too old to jump on a table.”https://www.erasmusmagazine.nl/en/2020/03/14/unique-discovery-in-erasmus-mc-antibody-against-corona/against-corona/

“Вярват или не, но то вече е тук, на десетия етаж на Медицинския център Еразъм: антитялото, което може да блокира заразата от SARS1 и SARS2. С други думи, това е първото лекарство за коронавирус. Професор Франк Гросвелд ( 71) приема това спокойно: “Прекалено стар съм, за да скачам върху масата”.

НА СНИМКАТА: Професор Франк Гросвелд

 

 

 

 

 

Дали наистина това е пробив в борбата срещу пандемията, изплашила света?  Така изглежда. Но преди новината да се потвърди от практическия ефект от научното откритие в Нидерландия, нека не бързаме да “скачаме върху масата” от радост.

И все пак…Все пак ще си позволя малък отскок. 

Не става дума само за борбата с коронавируса, а изобщо за времето в което живеем. И понеже сме в него, както е казал великият Левски, не можем да се огледаме честно назад и да го оценим късмета да живеем днес. Струва ни се дори обратното: че сме адски онеправдани да ни се случва точно на нас и точно сега нещастието коронавирус и съпътстващите го неудобства да си отменим резервацията за някое пътуване в чужбина или на презастроеното ни по вина на вируса на човешката лакомия Черноморие.

Големи щастливци сме да живеем през това хилядолетие. Само си представете какво би станало в епохата преди интернет, който дава възможност на моето семейство, дори и да сме в планината ( относително) далеч от София да научаваме светкавично всяка една от стъпка от съпротивата срещу коварната пандемия – не само у нас, но и в света

А още по-назад във времето можете ли да си представите как са живели хората? При това в цивилизова Европа, където в най-могъщата империя Великобритания канализацията се появява като средство за борба с епидемиите едва през 19-ти век. И не точно в началото му…

През същия онзи не толкова далечен век, че и през не малка част от следващия, средната продължителност на живота е била почти два-пъти по-малка от сегашната по същите места, където днес се смята за нормално тя да е 80 години, а и повече. 

Да не се вторачваме в Монако. Там тя е 91 години при жените, но да си спомним, че жените са мрели като мухи ( с извинение) при раждания през цялата история на човечеството преди на един виенски професор от унгарски произход ( пак през 19-те век) да му хрумне след дълги наблюдения и размишления, че основната причина за това е лошата хигиена. И как са направили пробива в спасяването на родилките и рожбите им? Наистина МНОГО ПРОСТО-  професор Земелвайс  въвел практиката акушерките и лекарите да си мият старателно ръцете. В Будапеща има негов паметник със скромния надпис “ На спасителя на майките” ( на снимката)

 

 

 

 

 

По някаква причини, достойна за друго професорско изследване по специалността на Зигмунд Фройд, сме склонни да забравяме тези професори. Те са истинските герои на човечеството, което обаче тачи преди всичко своите владетели и пълководци, които са победили не всеобщо опасните болести, като причинители на най-страшните масови убийства на хора, а са надвили други общности от хора.

Да, цивилизационният скок, превърнал планетата ни във все по-малко и по-населено място за живеене, е свързан с разпространяването на вирусите. Но какво да кажем за живота на поколенията преди големия технологичен взрив. Да не би те да са били предпазени от епидемии и пандемии? Ни най-малко. Има периоди от живота на цели континенти, като европейския и азиатския, когато е загивало от чумни и прочее пандемии половината население, че и повече.

Местното население на Южна, Централна и до голяма степен на Северна Америка е пометено и почти напълно унищожено след дълъг период на невероятно процъфтяване. Цивилизациите на инките, маите, ацтеките и прочее “индианци”  загиват именно от вируси, срещу които не са били имунизирани по естествен път, както приносителите им от Европа. 

Хората в онези невежи времена са се борили със заразите предимно със средствата, препоръчани и днес от нашата демонстративно оглупяла от своята самодостатъчност църква – стигало било да вярваш силно и нямало да ти се случи никакво заразяване в претъпканата по Великден църква, твърдят от БПЦ.

Този скромен текст се посвещава на учените. В момента хиляди от тях са буквално мобилизирани като на война в търсене на лек срещу чудовището коронавирус, което не признава национални граници. Срещу него не помагат телените огради, с които национални правителства и режими се гордеят толкова като свое върховно постижение в отблъскването на външната заплаха – реална или мнима.

Спасението е в науката. Огромни средства и сили са хвърлени в наши дни в състезанието на учените от цял свят да се преборят с КОВИД 19.  Нямам съмнение, че това колективно усилие на най-умните между нас ще даде резултат. 

Политиците, инфектирани с популизъм, трябва да целуват ръка не на “дядо поп”, както се прави тук в нарушение на правилата за дезинфекция, а на “дядо професор” – нищо, че може да е поданик на едно кралство в Европа, което никак не харесва идеята България да се присъедини към свободната зона за придвижване, известна като Шенгенско пространство, благодарение на което българите са изключени засега от американската забрана да пътуват за САЩ.

   

21 мнения за “Политиците у нас да целуват ръка на “дядо професор”, вместо на “дядо поп””

 1. От птичи поглед се вижда, че
  у нас нито поповете ни са, както на Запад,
  у нас нито поповете ни са, както на Запад.

  И това е съвсем естествено и логично!

  14-март.
  1949-та година.

  Създадена е ВАК /Висша атестационна комисия/
  За присъждане на Научни степени и звания в България.

  Естествено, както за всичко останало, решаваща и думата на Партията /цървулите АБПФК на БКП/.

  Например:

  Цървулът от с. Реселец, Луковитско Мако Даков е корифеят на лесотехниката.
  Мако Даков е започнал да следва през 1939 г. лесовъдство в Агрономо-лесовъдния факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“,
  но е “изкласил” дипломиран инженер-лесовъд през 1945г.

  През 1949 година, диверсантът на Кремъл Мако Даков и Партията му защитават кандидатска дисертация в Московския лесотехнически институт.
  Това автоматически прави “корифей”, диверсантът на Кремъл Мако Даков.
  “Корифеят” Мако Даков 1950 – 1951 година е назначен от Партияна за директор на Института за горите.
  От 1951 година, ВАК на Партията прави доцент, диверсантът на Кремъл Мако Даков.
  От 1960 година, ВАК на Партията прави професор, диверсантът на Кремъл Мако Даков и той е назначен от Партията,
  като завежда катедрата по общо лесовъдство във Висшия лесотехнически институт.

  Диверсантът на Кремъл Мако Даков е заместник-председател и председател на Управление „Горско стопанство“ (1953 – 1957)
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков е заместник-министър на земеделието и горите (1957 – 1960).
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков е председател на Главното управление на горите (1960 – 1962) .
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков е председател на Комитета по горите и горската промишленост (1962 – 1990).
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков, 1966 – 1971 година има ранг на министър във второто правителство на Тодор Живков.
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков е 1962 година кандидат-член, а от 1966 до 1990 година – член на Централния комитет на БКП.
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков, от 1967 година е член-кореспондент, а от 1981 година академик на БАН.
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков, през 1978 – 1990 година е заместник-председател на академията.
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков, през 1964 година получава Димитровска награда.
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков, през 1980 година получава званието „Герой на социалистическия труд“.
  Диверсантът на Кремъл Мако Даков,е носител на два ордена „Георги Димитров“.

  Популярен виц в академичните среди през Татово време бе:
  “-Знаете ли от какво е починала жената на мичуреница Мако Даков?
  -Качила се в двора, да си набере магданоз от тополата, и паднала…”

  Въпреки усилията на депутата от СДС в 36-то НС, Георги Панев за реформиране на ВАК,
  нещата днес не са по-различни.
  България е с най-много висши учебни заведения в света, на глава от населението.
  А професорите са “на килограм”.
  И не само в “Библиотекарския” на Митьо Гестапото.

  А за министрите на Бай Ганьо Банкянски, направо не ми се говори…

  14-март.
  1949-та година.

  Създадена е ВАК.
  Започват да се раздават титли и акъл на цървулите и каскетите.
  И така е и до днес, въпреки че вече са “в нова премяна”…

 2. Второто “у нас нито поповете ни са, както на Запад.”
  да се чете
  “у нас нито професорите ни са, както на Запад.”

 3. Кристиано Роналдо. Едно момче от бедно семейство. Едно момче, което рита топка цял живот. Едно момче, което вкарва голове от Джумаята.
  Кристиано Роналдо превърна хотелите си в болници.
  Искам да го срещна и да му ръкопляскам.

 4. Само във Фрог: Държавният резерв разпродал преди месец на безценица животоспасяваща днес апаратура

  (На КОГО точно е разпродал Държавният резерв на безценца тази животспасяваща апаратура?)

  https://frognews.bg/novini/samo-vav-frog-darjavniiat-rezerv-razprodal-predi-mesets-beztsenitsa-jivotospasiavashta-dnes-aparatura.html

 5. Защо правите знак за равенство между Библейското Християнство и разни хибридни религии в случая БПЦ? Ако си направите труда да прочетете какви са хигиенните закони(изисквания) на Бог към Израел, особенно що се отнася го докосващи трупове хора/свещенници, ще разберете, че Игнац Земелвайс просто ги е приложил на практика по отношение на обекта на неговата дейност, а именно родилките! Това, което го има като практика в Църкварството маскирано като Християнство и на Запад и на Изток, няма много общо с Библейските Писания, които са за добруване на цялото Човечество! Не се отделяйте от извора на Живата вода/Истина, махвайки с лека ръка, само защото сте отъждествили дяволския фейк с Истинската религия/благочестие, както е превода на български език! А и да ви кажа, че в Библията пише, е земята е кръгла, а западната църква е горила на клада хората твърдящи друго!

 6. Ето как по нашите земи се е лекувала шарката по време на ОСманската империя от т.нар. роби:
  “лечението на шарката полага основите

  на съвременната превенция – ваксината. Тя е базирана на инокулацията, описана от съпругата на британския посланик при Високата порта лейди Мери Монтегю. “Видяла, че на здрави хора слагат частици от шарка, след което те вдигали лека температура, но в рамките на 1-2 дни всичко преминавало – разказва Христова. – При това във времена, когато тази болест била истински бич. Благодарение на описанията на този подход е разработена съвременната ваксина. При нея е използван материал от крави, откъдето произлиза и името на самата ваксина (vacca – крава). Така епидемиите от вариола започват да се овладяват, а България е една от първите страни в световен мащаб, които се справят с проблема” .
  https://www.spomen.bg/article/8291354

 7. @SMS
  На КОГО точно е разпродал Държавният резерв на безценца тази животспасяваща апаратура?
  – Еееее – как на кого – на този от когото ЩЕ Я КУПИ ДРУГАТА СЕДМИЦА!!!
  И чумата да дойде – и от нея ще изкарат парета на НАШ ГРЪБ…

 8. Християнин, какво е казано в библията за генетиката и за еволюцията? Има ли хляб в тая работа или да не се харчим напразно? Бог на кои говори за ДНК молекулата – откъде идва, кой я е създал и т.н?

  Интересни са ми тези неща, а щом в библията всичко пише, да не ги търся другаде.

 9. @К.ГАНЕВ,
  Първоначално и аз се възхитих от CR7, но,за съжаление, това се оказа фейк новина, макар и източника да е авторитетния “МАРКА”

 10. Да, много неприятно е да ни подвеждат по такъв начин. Харесвам Роналдо от началото на кариерата му в МЮ. Веднага повярвах…

 11. Драги Г-н Инджев, ето превода от паметната плоча, която сте поставили до снимката.
  “Родният дом и хранилището на праха на Игнац Земелвайс”
  и линк до паметника му, с въпросния надпис който цитирате (спасителя на бременните жени) –
  http://www.katolikus.cz/images/2019/09/22/71149332_2908065796124427_3917070380803555328_o1.jpg

 12. ИДИ го РАЗБЕРИ!

  Грипната корона-паника по света и у нас е в стихията си.
  Борисов дори въведе извънаредно положение с глоби, арести, забрана на опашки по магазините,
  затваряне на училища и детски заведения, провеждане на спортни състезания и събиране на публични места.

  Същевременно във Франция днес се провеждаха избори с опашки пред урните.

  Френските избиратели излязаха да гласуват за кметове на общини,а в страната уж са въведени строги мерки за
  ограничаването на разпространението на коронавируса.

  Вотът, на който се избираха кметове на над 35 хил. общини, се проведе,
  само ден, след като правителството на Макрон нареди затварянето на кафенета, ресторанти и други бизнеси.

  ИДИ я РАЗБЕРИ,
  тази КОРОНА-ПАНИКА!

 13. Страницата със съобщението на професора вече е свалена.

 14. Простете ми, тъй като няколко дни бях без интернет, някой знае ли как тръгна делото в Нидерландия срещу сепаратюгите, свалили малайзийския боинг MH 17?

 15. Много важна и навреме поднесена тема, г-н Инджев! Истината е в науката и добрите практики. Нищо чудно и наши известни учени вирусолози да открият лекарството. Дано сега осъзнаят управляващите, че инвестициите в наука за здравето на хората е най-ценното нещо. А не да харчат парите ни за църкви. Вярата, както казва нашия Петър Дънов е в човека, в неговите духовни способности, а не в църковните атрибути…

 16. В анексията на Крим са участвали и руски свещеници

  Един от свещениците, отец Димитрий признал, че е бил в Крим “по линия на Министерството на отбраната”, но отказал да говори по-конкретно и обяснил успеха на спецоперацията с “божествена намеса”.

  На 23 март 2014 година той публикува на страницата си в социалните мрежи снимка, на която позира с въоръжени мъже на фона на брониран автомобил “Тигър” с (циничен) надпис: “Вежливите хора имат вежливи свещеници” (“вежливие люди” или “зелени човечета” – названия на руските спецназовци,провели окупацията на Крим).

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-v-aneksiyata-na-krim-sa-uchastvali-i-ruski-sveshtenitsi

 17. @Киро Проданов Иванов

  Взехте ми думите от устата, образно казано. И аз исках да напиша нещо в този смисъл, но сте ме изпреварил. Поздравления и към г-н Инджев за поредната силна и много навременна статия.

  Бъдете здрави всички!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.