И България, както Русия, отдавна е заразена с примирение пред фалшивите новини на властта

Андрей Иларионов, бивш икономически съветник на президента Путин, напуснал поста през 2005 г., е цитиран от руски медии да анализира изявлението на Путин, което се очакваше да бъде посветено на опасностите от китайския грип за Русия. Путин явно демонстрира загриженост за собствения си рейтинг, премълчавайки надвисналата над Русия заплаха от пандемията и дори не изрази съжаление за руските жертви на болестта, отбелязва Иларионов ( НА СНИМКАТА ОТ ЕКРАНА ВДЯСНО ).

 

 

 

В интервю за предаването “На гости на Дмитрий Гордон”, излъчвано онлайн, Иларионов обърна по-рано внимание и на друг случай, когато Путин си говори каквото си иска без да бъде репликиран. Дори и уважаваният интервюиращ Андрей Ванденко, определен като най-добрият в бранша в Русия от самия Дмитрий Гордон, пропусна на 23 март в своето интервю да поиска от Путин разяснение след като той съобщи очевидната неистина за увеличение на средната заплата в Русия за последните 20 години с някакви си малко над 4 на сто. Което е абсурд при положение, че пак в същото интервю Путин говори за увеличаване на пенсиите и на самата икономика през този период в пъти, отбелязва Иларионов. https://www.youtube.com/watch?v=w0DCgbBKdAw

Защо този път Путин, който има обичая да преувеличава, прави обратното, съобщавайки невъзможно малка величина, остава неясно. Дали е грешка на езика или го прави с някаква цел, не може да се каже. Но е абсолютно сигурно, че не може да бъде вярно да има увеличение на средната заплата в Русия за цели 20 години с някакви си 4 процента, обръща внимание Иларионов.

Руският икономист разви надълго и нашироко въпроса не заради самата грешка ( или лъжа), а заради факта, че тя безропотно се приема в Русия за истина. Интервюто на Ванденко си “виси” на сайта на президента, както и в сайта на ТАСС и никой не коригира невярното твърдение. Това показва само едно: че в Русия има пълен крах на държавата, в която няма никакво противодействие на лъжата, когато тя е изречена от Путин.

А сега, уважаеми български читателю, да се пренесем у нас по аналогия. Тук публиката, медиите и дори “опозицията” са дресирани от премиера Борисов от години да плещи каквото си пожелае без доказателства или да казва обратното на онова, което е говорил. По какви ли не теми – например при обосноваването на необходимостта от нова ядрена централа, до противоположното му мнение по въпроса, след което се превъртя към изходната си позиция наново. Колко пъти премиерът ни подхвърли разминаващи се с милиарди свои оценки и за цента на такава централа!

Помните ли когато говореше за заплаха от 10 милиона мигранти, които могат всеки момент да ни пометат? На тази вълна спечели последните последните парламентарни избори. Сега управлява трети мандат и трета година от него заедно с онези свои съдружници в разпространяването на тези страхове, които също здраво яхнаха вълната на фалшивата прогноза.

Ами взаимно изключващите се негови оправдания около въвеждането на европейските правила срещу тютюнопушенето на публични места? Най-напред твърдеше в един глас с ресторантьорското лоби, че чрез такива забрани ще си убием туризма ( сякаш най-важното за туристите е да гълтат цигарен дим), а само месеци по-късно прегърна най-сетне логиката, според която няма нищо по-важно от здравето на хората.

Ами твърдението му, че в пристъп на извънредна демократичност е позволил на Румен Радев да спечели президентските избори, за да не преяде ГЕРБ с власт? 

Мога да дам още много примери за липсата на реакция срещу Борисовите противоречиви изказвания – включително и двукратното му твърдение пред публика, че България е обявила война на СССР, макар да е обратното. Ако превъртим лентата на спомените до наши дни най-пресния пример за салтомортале от страна на нашия премиер наблюдаваме при превъплъщаването му от скептик с бодряшко отношение към опасността от китайския грип, призоваващ от екраните на телевизорите с поглед на хипнотизатор хората да не се поддават на паника, до пълното отрицание на този собствен образ, затулен вече с противовирусна маска. 

Обслужващият персонал на нашия властелин ще каже, че сега не е време за критики. Удобно е за тях и за началството им да се ваксинират срещу вируса на съмнението в тях с ваксата на публичния му образ, но остава въпросът защо и досега нямаше опониране или поне коригиране на очевидни неистини, изричани от Борисов. 

Изразът “ да не счупим държавата”, употребяван напоследък като призив да не сочим кривиците на властта, напълно приляга като диагнозата за счупената отдавна държава, в която воланът е оставен на еднолично управление без блокиращи механизми по нанадолнището.

Иначе казано, малкият човек начело на голямата Русия не е измислил нищо ново, макар да е трудно за вярване, че се учи точно от нашия голям многомандатник.

13 мнения за “И България, както Русия, отдавна е заразена с примирение пред фалшивите новини на властта”

 1. Защо да се връщаме толкова назад, щом “мисирките” грачат възторжено, но все пак – само преди три дни “АЗ лично поръчах (минало време) един милион теста” – и отново слава на умника отличник за завъртането на 180 градуса след няна и ден.

 2. Кой създаде световното паника?
  Кой има изгода от това?
  Сравнено със свинския грип:
  В 2008-2009 г. беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 г., в България загинаха 4000 човека за един месец. Това припомни в интервю за БНТ проф. Олег Хинков, реаниматор и бивш заместник-министър на здравеопазването.

  „За огромно съжаление, те бяха предимно млади хора – най-вече родилки и бременни жени. Сега, Слава Богу, умират старците. Тогава нямаше извънредно положение“, каза Хинков.

  Тогава ние реаниматорите, работихме в условия, близки до сегашните, категоричен е проф. Хинков.
  https://www.standartnews.com/zarazata/4000-za-edna-prolet-umreli-u-nas-ot-svinski-grip-418451.html
  Грипна епидемия 2009, щам H1N1
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F_2009,_%D1%89%D0%B0%D0%BC_H1N1

 3. Баце, по сметките на Тони Филипов, д-р, точно 58 пъти се е отрекъл в публичното пространство преди са се пусне за столичен кмет, че “НЯМА да влиза в политиката”. Пак според цитираният и Академик Марин Кадиев, последният “лично и начело” пред мен, просто инцидентен свидетел през 2013, на банкянското слънце годишната норма на печалба е милиард. Не се уточни само дали са левове или евро. Искате ли да ви “светна” защо Бочко не си прави ДНК за бащинство на детето на базираната в БарЦИлона на Ицата “мис Бикини”. Ами ако НЕ е той…..
  Та и неговата не е лесна. Клечи при тези студове пред МАЛЪК радиатор. Най-вероятно И за да не МУ завиждат.

  https://www.reduta.bg/борисов-не-лъже-само-когато-спи-но-не-с/

 4. Кой предизвика паниката?
  ——-
  Европейска резолюция за свинския грип приета на 08.03.2011
  Грипната епидемия H1N1 е причинила 2 900 смъртни случая в Европа към април 2010 г., което е по-малко от причинените само от сезонния грип смъртни случаи – средно 40 000 при умерена година и 220 000 при изключително тежък сезон.

  Докладчикът Michèle Rivasi (Зелени/EСA, Франция) изтъкна, че резолюцията разглежда обезпокоителните въпроси, които са били повдигнати от “диспропорционалния отговор по отношение на свинския грип в Европа, както и спрямо възможното влияние на фармацевтичните компании” в процеса.

  Програми за ваксиниране и конфликт на интереси

  Отговорът на държавите членки варираше от предприемане на широки програми за ваксиниране до никакви действия (Полша), като в крайна сметка бяха похарчени милиарди евро. Посочвайки необходимостта да се преоценят стратегиите за противогрипна ваксинация и плановете за превенция, Парламентът смята, че за в бъдеще ще е необходимо да се установи по-добра координация между държавите членки (например групово закупуване на ваксини, за да се получат по-добри цени).

  https://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20110308IPR15032/svinski-ghrip-po-gholiama-niezavisimost-i-izbiaghvanie-na-konfliktitie-na-intieriesi
  ———-
  Смъртността при коронавируса може би е много по-ниска?
  https://www.investor.bg/drugi/338/a/smyrtnostta-pri-koronavirusa-moje-bi-e-mnogo-po-niska-301116/?page=2

 5. Тия в Италия ненормални ли са?
  Вестник “Ла Стампа”, Италия:
  “Почти цялата помощ, която Русия предостави на Италия за борба с коронавируса, се оказа неефективна. 80% от товара се оказва абсолютно безполезен или неефективен. Освен това всички руски специалисти са генерали, полковници или майори, а не специализирани медици…”:

  https://www.lastampa.it/topnews/primo-piano/2020/03/25/news/coronavirus-la-telefonata-conte-putin-agita-il-governo-piu-che-aiuti-arrivano-militari-russi-in-italia-1.38633327

 6. Господа днес прочетах в (Фактор.Бг)изказване на все известният “възрожденец” Костадин Костадинов КОПЕИКИН прославящ Руската помощ за Италия оплюващ Европеиската Общност и пускащ не верна пропаганда по повод пандемията. Има ли прокоратура у нас или все известния КАСКЕТ Гешев ходи да лови крадци на кокошки а не се занимае с този КРЕТЕН КОПЕИКИН – до кога ще бъде търпяно това Руско МЕКЕРЕ до кога ще си развява баирака. Мисля че е време да му скроят щапка и да бъде въдворен в някоя ЛУДНИЦА или ЗАТВОР!IIC…..oIL.

 7. Московско ехо кънти в думите на „възрожденеца” Костадин Костадинов

  Основната цел на червената кибер армия – предизвикване на раздори в свободния свят, с приоритет ЕС

  Костя Копейкин излезе със свое видео обръщение, в което предлага България да не плати годишната си вноска към Европейския съюз!

  https://faktor.bg/bg/articles/moskovsko-eho-kanti-v-dumite-na-vazrozhdenatsa-kostadin-kostadinov

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.