Маргинал да се наричам, първа радост е за мене

Не гледам отдавна наложеното в БНТ още от времето на “соца” предаване “Панорама”. То не е мръднало и крачка напред по форма. В БНТ си харесват архаичната обвивка, наследството и говорещите музейни експонати от същия този “соц”. И канят известни българи, чийто живот е бил свързан с БНТ ( че с коя друга телевизия да е бил свързан – може би със съветската, която, оказва се, Орлин Горанов много харесвал?!), да похвалят “майката” на всички телевизии в България.

Мога да бъда заподозрян, че се изказвам в стил “гроздето е кисело” защото също толкова отдавна съм забранен като коментатор в това предаване, макар самият аз мога да бъда определен като музеен експонат с близо 40 годишна история на своя коментаторски  опит в БНТ – но явно с днешни “неправилни позиции” от гледна точка на застиналия на този екран “соц”. 

На подозиращите ме не мога да попреча, но истината е, че една от причините да не гледам “Панорама” е съчувствието ми към “маргиналите”, арестувани да изтърпят пред прожекторите и камерите цялото предаване без право на глас, за да им дадат някоя и друга минута време на финала.

Същевременно за мен е повече от актуален въпросът за маргиналите, които по-нататък в този текст няма да споменавам в кавички. 

Отзвукът от снощното издание на “Панорама” ме информира, че в него любезно е дадена възможност на финансовия министър Владислав Горанов да потвърди, че не вижда нищо лошо в думата маргинали, която употреби по-рано на пресконференция по адрес на изключените от него надежди на самоосигуряващите се българи да получат под някаква форма държавна подкрепа в трудните времена на китайската пандемия. 

Както става ясно, от него да мине, вече можел да размисли ( и да се смили) над някои категории хора със свободни професии, които имат принос към “обществения интерес”. И изброил обущари, архитекти, артисти, адвокати…

Sutor, ne supra crepidam! (Обущарю, не по-високо от обувките), бих казал на раздавача на нашите пари по негово усмотрение според тяхната важност по някаква негова скала !

Случайно ли г-н министърът е “пропуснал” да спомене журналистите на свободна практика, как мислите? 

Едва ли. Макар, че точно един сритан с обувките на властта журналист е в много по-трудно положение да се самоиздържа в България, отколкото обущарите, артистите, архитектите и артистите. Да те наврат в нишата на блогуването без право на помилване ( освен ако не се пречупиш и целунеш ръката на “когото трябва” ) е най-разпространената у нас форма на маргинализиране на свободните по дух и професия хора. Защото още не е открит начин човек да се прехранва от списването на блог, пък ако ще блогът да е по-популярен сред читателите от доста т.н. медии. Блогърът полага доброволен безплатен труд и никой ползвател не е длъжен да се грижи за прехраната на автора. Ако ще ( да мре )!

Самоосигуряващият се автор на тези редове не се самосъжалява, макар да има всички основания като стриктен платец на своите задължения да очаква друго отношение от онези, които се разпореждат с приноса му за бюджета. Но има повод да сподели малко  от личният си опит какво значи да си журналист на свободна практика, оставен на свободно социално падане без никакви предпазни мрежи.

Няма да обяснявам как точно, но семейната мрежа е тази, която заедно с читателите на моите книги и на блога, помагат в моя случай да разреша неразрешимата задача как да оцеля и да не доставям удоволствие на маргинализаторите, желаещи да ме видят стъпкан от подкованите им обувки, пълзящ и просещ милост. 

Така продължавам вече 14-та година, откакто се отказах от голямата си заплата в БТВ, доказвайки, че не парите ме мотивират, включително като отхвърлям всички подаяния под формата на оферти за друга, по-ниска платена работена работа. Бях се заклел, че няма да се продам евтино и сдържах дадената пред себе си дума. Сеирджиите и злобарите много се дразнят от този факт и ми вменяват “продажност”, клеветейки ме, че получавам някакви грантове – от лошите американци, разбира се. Какво да кажа на човечета, които съдят по себе си и чиято клеветническа увереност паразитира върху нежеланието ми да си губя времето по съдилища! 

Но да оставим злонамерените на злобата им. От тях друго не може да се очаква. Но от онези, с които споделям възгледи, нагласи и манталитет, наистина не мога да се абстрахирам лесно ( макар да ми се налага), когато участват в моята маргинализация чрез отказ от солидарност. Не желая да ги споменавам, а още по-малко да ги изброявам.

В крайна сметка не съжалявам, че съм маргинал за Горанов, за когото журналистите на свободна практика попадат явно в най-низшата ниша на кастата на недосегаемите. Благодаря за този кастинг и за комплимента да съм толкова категорично далеч от неуважемото от уважаващия себе си човек статукво! 

14 мнения за “Маргинал да се наричам, първа радост е за мене”

 1. Беше точно преди година и половина. На Витошка се присъединявам към група приятели които, събота около 11 часа си пият кафето на теферич в едно от многобройните заведения. По едно време се усещам, че някой втренчено гледа към компанията ни. Дискретно поглеждам. Самият влади горанов, сам самичък сърба и той от същото. Маргинал, та дрънка и то в най-важният личностен план. Им за “компенсация” се озърта кат мишка в трици белким някой поне го разпознае.
  Ето, долният клип

 2. КЛУБ “ИЛИЯ МИНЕВ”

  Приятелю,

  Добротата носи риск да не бъде споделена.
  Надеждата носи риск от разочарование.

  Но трябва да се рискува!
  Защото, най-големият риск в живота е
  да не се рискува нищо.

  Който не рискува, той не може
  да разбира,
  да усеща,
  да променя себе си и родината си.

  Който не рискува, той не може
  да расте,
  да обича,
  да живее…

  Който не рискува,
  не прави нищо,
  не вижда нищо,
  не притежава нищо,
  той не е човек и демократ.

  Който не рискува,
  не прави нищо,
  не вижда нищо,
  не притежава нищо свое,
  той не е човек, а комунист.

  Каквито са всички
  червено-кафяви
  кримълски шизофреници.
  По света и у нас.
  Като страхливеца Борисов!

 3. Чудесен клип, г-н Николов!
  Направиха ми впечатление още две неща (освен общественото уважение, благодарност и подкрепа за дамата, упражняваща тази професия).
  1. Автомобилът, който кара (такива у нас са преобладаващо в “приоритета” само за най-заслужили ритнитопковци и обслужващите ги метреси, разни плеймейтки, и тям подобни).
  2. Три автомобила, спрели си най-кротко с част от ходовата част върху тротоар (и/или велоалея едновременно), и … никакъв протест, “съвестни” граждани, снимащи и апелиращи за най-строго наказание…(невиждащи в същото време хиляди пъти по-драстичния грабеж, на който е подложено обществото от мутрите…).

  Бъдете здрави!

 4. МИСЛЯ СИ ЗА СЛЕДНОТО. АКО ВСЕКИ ДЕН СЛЕД СЪОБЩЕНИЕТО НА ГЕН. МУТАВЧИИСКИ ЗА БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ ОТ КОРОНАТА, ПУБЛИКУНАМ В МРЕЖАТА НЕГОВОТО СЪОБЩЕНИЕ С ЛЕКО ЗАВИШАВАНЕ НА БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С ЕДНА ДО ДВЕ БРОЙКИ ЩЕ БЪДА ОБВИНЕН ЗА ДЕЗИНФОРМАТОР И КАТО ЧОВЕК ВСЯВАЩ ПОНИКА СРЕД ОБЩЕСТВОТО.
  АКО ПЪК ПУБЛИКУВАМ ЕЖЕДНЕВНИТЕ МУ СВОДКИ С ЛЕКО НАМАЛЯВАНЕ НА БРОЯ НА ЗАРАЗЕНИТЕ С ЕДНА-ДВЕ БРОЙКИ, ОТНОВО ЩЕ БЪДА ОБВИНЕН КАТО ДЕЗИНФОРМАТОР, КОЙТО ПУСКА ЛЪЖЛИВА ИНФОРМАЦИЯ.
  КАКВОТО И ДА НАПРАВЯ ВСЕ ЩЕ БЪДА ОБВИНЕН.
  ВЪПРОСЪТ МИ Е:
  ЗАЩО НА МЯСТОТО НА ГЕНЕРАЛА С НЕИЗМЕНННАТА УНИФОРМА НЕ ПОСТАВЯТ ВИРУСОЛОГ?, КОЙТО СИ РАЗБИРА ОТ РАБОТАТА.
  ВЯРВАМ, ЧЕ В ТАКЪВ СЛУЧАЙ СРОКОЙСТВИЕТО И СИГУРНОСТТА НА ХОРАТА ЩЕ БЪДЕ ЗАВИШЕНО.
  ИЛИ ЦЕЛТА Е ДА НЯМА СПОКОЙСТВИЕ И СИГУРНОСТ СРЕД ВЪЗРАСТНИТЕ НИ ГРАЖДАНИ.

 5. Ivo, jiv I zdrav bqdi I vse taka se bori! Ti si gordost za Bqlgaria! I za vsichki nas, normalnite bqlgari!!!

 6. БЪЛГАРИНЪТ Е ЧОВЕК С ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ. БЪЛГАРИН Е ТОЗИ, КОЙТО НЕ КРАДЕ, НЕ ЛЪЖИ И НЕ ПРОДАВА ДУШАТА СИ ЗА ПЕЧЕНА КОКОШКА!

  Не мога да приема, че хората с достойнство и чест са маргинали в Бълтария, но съм убеден че сред тези „маргинали“ , изтеглили късата клечка днес, израстват утрешните привърженици на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ.

 7. Уважаеми г-н Инджев,
  Напълно споделям мнението Ви за Панорама. Е, нещата никога не са черно-бели – Бойко чат-пат задава “неудобни” въпроси. Но това, което ме вбесява е, че не настоява за отговор, когато запитаният пропусне въпроса покрай ушите си… но това е друга тема.
  Но прави впечатление, че в БНТ се е загнездила една малка ядка “еще незачищеные” русофоби, които не знам поради глупост, или поради злонамереност, са сътворили следния текст: “В Италия пристигнаха лекари от Куба и от Китай, както и руски специалисти”.
  Както би казал Георги Николов – който разбрал, разбрал…

 8. Кои варвари чакаме още г-н Иднжев?

  В ОЧАКВАНЕ НА ВАРВАРИТЕ
  Константинос Кавафис

  Какво очакваме, стълпени на площада?
  Днес варварите ще пристигнат тук.

  Защо това бездействие в народното събрание?
  Защо народните избраници закони не създават?

  Защото варварите ще пристигнат днес.
  Какви закони да създават народните избраници?
  Когато дойдат варварите, ще донесат закони.

  Защо ли императорът е станал толкоз рано,
  пред най-големите врати тържествено е седнал
  на трона си замислен, със корона на главата?

  Защото варварите ще пристигнат днес.
  И императорът очаква да приеме
  водача им. Дори му е приготвил
  да му даде държавен пергамент. Във него
  му е написал много титли и названия.

  Защо и преторите са излезли днес
  с червените си златоткани тоги?
  Защо са гривни сложили със много аметисти
  и пръстени с блестящи, лъскави смарагди?

  Защо са взели своите най-скъпоценни жезли,
  със злато и сребро прекрасно украсени?
  Защото варварите ще пристигнат днес,
  а заслепяват ги такива скъпи накити.
  Защо прочутите оратори не идват както друг път,
  за да изложат свойте мисли в красиви дълги речи?

  Защото варварите днес ще дойдат.
  А те се отегчават от сложни красноречия.

  Защо започна изведнъж такова неспокойствие,
  обърканост (лицата как станаха сериозни!)?
  Защо внезапно улици, площади опустяха
  и всички се прибират умислени дълбоко?

  Защото падна здрач, а варварите не дойдоха.
  Завърнаха се пратениците от границата
  и казаха, че варвари не съществуват вече.
  Сега какво ще стане с нас без варвари?
  Та тези хора бяха някакво си разрешение.

  Превод: Стефан Гечев
  https://faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-nebesna-chitanka-22-2

 9. https://faktor.bg/bg/articles/velizar-shalamanov-gneven-sam-pileehme-za-bezmisleni-ruski-proekti-skapotsenni-evropeyski-pari

  То и аз съм гневен, но добавям, че последните 10 години управлява SIC-ДС-БКП-Б отборът (а може би А-отборът?).
  От това никак не ми става по-леко.
  А епидемията от КИТАЙСКИЯ ГРИП им дойде като МАННА НЕБЕСНА!
  Дано да не издънят Борда и да не окрадат спестяванията на хората (както по време на другарите 1996-1997)

 10. Маргинализмът обединява леви и десни, русофили и русофоби, всички заедно срещу лудостта начело на държавата 🙂

 11. От всички антикризисни мерки до момента може да се направи следния извод. Най опасните вирусоносители са идващите от чужбина, тоест вируса е доказано вносен, китайски както стана ясно въпреки че явно не е политкоректно и за това го кръстихме корона. Следващите по опасност са живеещите в областните градове. Забележете не пътуващите по работа от и към тези градове а онези дето по цял ден напълно безцелно се шматкат из България. Тях ограничаваме. Явно това са опасните маргинали които задължително трябва да си стоят в къщи и да си пазят вируса за себе си. А че са силно заразни става ясно от факта, че никой не иска да ги изследва явно е сигурно. Не било нужно. Да не излизат, каза генерала. И да си кротуват. Да не пречат на Бойко да управлява кораба и да го клатят с безцелно пътуване насам натам. И като капак ама за нищо на света да не ходят из Витоша или парковете или никъде по възможност. И за по сигурно 5000 лв. глоба да не се изкуши някой маргинал. Изришно уточниха не до 5000 лв. а точно толкова. Или по точно двугодишна пенсия. За пример дъщеря ми в Шотландия ми каза че първо им правят предупреждение ако неоснователно са на вън, след това имало някаква глоба но не особено голяма, и ако потретиш затвор, което ми се стори прекалено но в крайна сметка ако правиш нещо нарочно и умишлено е добре и да понесеш последствията. Аз лично познавам хора който 5000 лв. не са виждали накуп през живота си камо ли да могат да ги платят до края на нещастния си живот. И най опасното нещо е да работите свободна професия. Тези осмелили се да го направят направо са за лагерите, които съвсем скоро очаквам да се подготвят, защото те и без друго са изключени от всички мерки на държавата и ще пречат явно най много, за това в лагери, а по нататък газови камери и може пък да направят от тях сапун който ще е много полезен за останали важни работни пчелички, послушно подаващи декларация след декларация на поредното КПП, но на тях се разчита да се възроди унищожената икономика от опасните маргинали. Аз съм омерзен госпожи и господа. Никой нито за миг не посмя да изпита интелекта на хората. Банкянското чудо приравни целия народ до собствените си интелектуални способности. Буквално ни подкараха като стадо. Заобиколиха ни с озъбени кучета като за по сигурно ще има допълнително заплащане за послушните кучета. И понеже стадото има нужда от ветеринари и на тях обещаха да има добавки без оглед жертвите които стадото ще даде. А за стадото е ясно. Ще има сопа, тояга, камшик за тези които оцелеят. А ако са гладни да стискат докато могат. Но да не излизат от кошарата. Освен ако не обслужват по някакъв начин онези отрасли които властта е определила за важни. А както стана ясно, не са важна културата, спорта, изкуството, отдиха и какво ли още не. Ако за това живеем, за едното ядене това живот ли е. В момента всяка земна твар има повече права от мен. Това ли е обществото което градим, и това ли е бъдещето ни. Това е единственият въпрос който задавам. Живот в името на оцеляването. Скотското оцеляване, без смисъл, и посока.

 12. Някъде през 1939-та, при възхода на Хитлер и неговата партия, малцина немски интелектуалци, писатели, предупреждават, че немската нация ще бъде разпердушинена, но нацията вече е полудяла… После тази нация ” го отнася” ” на 100 процента”. Днес лейтенантите на червено- кафявата болшевишка мафия в България ( т.н. министри и др.) не осъзнават какво им се сформира от бъдещата История.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.