Пойде Конев у реката

В Прага решиха въпроса за съветския двулик Янус, олицетворяван от маршал Конев. Демонтираха статуята му. https://www.svobodnaevropa.bg/a/30527308.html

 

 

 

Маршалът е освобождавал Прага от германските националсоциалистически окупатори, но олицетворява в същото време наложената след това съветска окупация на Чехословакия. 

Кое от двете му лица тежи повече на кантара на съвременната оценка  на чехите? Колебанията им, доколкото ги е имало наистина ( ако не се броят шепата русофилстващи граждани на републиката, (от)паднаха и останаха в прахта на историята. 

За чехите окупирането на страната им на правата на освобождението от друг окупатор не оправдава монументалните благодарности към лицето Конев и Червената му армия. 

Примитивите на служба на съветското влияние у нас обявяват за “вандали” привържениците на това освобождаване от монументалните натрапници – от балтийските и централно европейските държави, до Украйна и кой ли не сред поробените в миналото от СССР страни попадат по тази (анти)логика в спомената категория.  

Излиза, че половин Европа се състои от “вандали”, докато България се оказва остров на цивилизацията и толерантността, но не към друго, а спрямо собствените си изнасилвачи.

В България, която не е освобождавана от същата тази Червена армия, а е окупирана, съветизирана и комунизирана насила от нея, не би трябвало изобщо да съществува подобна дилема. Няма друга бивша съветска колония в Европа, в която основанията за съществуването на съветската завоевателна символика да са толкова нелепи, колкото е стърченето й на наша територия.

Явно е обаче, че също така няма друга постоклониална държава на континента, в която патриотизмът и свободолюбието да са заменени толкова непоколебимо от слугуването на руските интереси, както това се случва у нас. По този ключов за националното ни достойнство въпрос цари пълно единодушие между властта и т.н. опозиция. 

Както и друг път съм отбелязвал, те са си лика прилика като два съветски чипика.

13 мнения за “Пойде Конев у реката”

 1. Налице е още едно съществено обстоятелство. При дискусията за събарянето на паметника на “освободителя” на Прага конев бе припомнено, че той е било начело на съветските войски смазали Унгарското народно въстание срещу комунизма през октомври-ноември 1956г. “Интернационализъм” в действие, ама с “правилен”, обратен знак.
  А по най-актуалната и значима тема да дадем думата на очарователната чешка професионалистка Соня Пекова. Разбива на пух и прах конспирологически теории от всякакъв оттенък. Истината от а до я.

  https://www.svoboda.org/a/30525376.html

 2. Някъде събират ли се пари за взривяване на МОЧА?

 3. Гледах днес сутринта поредната пропагандна изява на геройкото седнал на една маса със светила в медицината по телевизията. Едвам издържах 10тина минути. Той съвсем се е самозабравил и се държеше като безпардонен господар. Тъжно ми стана гледайки тези смачкани хорици около него. Чудя се къде се дяна нормалното им човешко достойнство. Толкова ли лесно се става професор, доцент и т.н.
  Жалка картина!

 4. E.GAVRILOV, не съм гледал предването тази сутрин, но мога да си представя и напълно съм съгласен с Вас. В България се слушат бруталните, нахалните, наглите и простаците от 1949 (идването на комунистите на власт). Интересно ми е защо във почти всяка друга европейска държава такива като нашия пожарникар биха били изхвърлени на бунището, а българите (разбира се не всички, но достатъчно да му дадат власт) си го харесват. А има и интелигентни хора около него..

 5. Не е за пренебрегване всяка версия за случващото се, особено когато логиката съвсем определено е налице:
  https://inforesist.org/koronavirus-sdelano-v-rf/
  Става въпрос за еРеФийския произход на съвременната чума.
  “Моралът” зад такова престъпление срещу човечеството ни е добре познат и не бих бил измежду учудените, ако е приложен за кой ли път. (Уважаеми г-н Инджев, ако сметнете за необходимо този материал да бъде преведен на български, си предлагам услугите )

 6. Към Hunnu:

  Пожелавам Ви успех с превода на текста, в който на места има труден за превеждане съвременен жаргон. И си представям колко ще се вбесят защитниците на руската политика от “посегателството” върху руските “херувими” и твърдението, че те съзнателно са замислили избиването на пенсионери с цел да не се товари хазната, отприщвайки биологическа война за целта. Тези русофили не дават косъм да падне от китайската глава, какво остава да приемат, че истинският болен мозък, приложил вируса най-напред върху китайците с експериментална цел, се крие в руска лаборатория.

 7. Безспорно новината е добра, но нещо не ме радва… щом на чехите им отне толкова време….
  Напомня ми вица за католическите свещеници: “Ох, кога ли ще падне забраната за безбрачие?”… “Не знам дали ние ще доживеем, но дано поне децата ни да доживеят”.

 8. Отиде си бащицата, освободителя – ще рева, ще плача, направо ще се самоубия:)
  Между другото, кога ще махнат фатмаците срещу Университета? Най-малкото, както написа един човек – нямат маски:)

 9. Към E.GAVRILOV:

  Г-н Гаврилов, 10 минути да гледате бибитко по телевизията е цяла вечност, истинско мъчение! Смея да направя и едно предположение: експертния Медицински съвет към правителството бе създаден от Борисов, защото завидя на медийната популярност на оперативния щаб, а него там го нямаше. И си създаде свой щаб, където той води пресконференциите и се наслаждава на глада си.

 10. До Калитко и останалите,

  Искам най-първо да поздравя нашия стопанин Иво и всички мой “братя и сестри”, споделящи неговите идеи в блога (ни).
  Пазете се и бъдете здрави,
  Всички вие сте единствената причина да вярвам, че българите все още имаме бъдеще.
  Не се познаваме, но вие сте тези, които бих искал да имам за “семейство”.
  Личното ми “социално дистанциране” започна доста преди китайския вирус да наложи сегашните ни ограничения. Вече разговарям само с най-близките си роднинни.
  Имам и един малък грях към вас. Не помня от кога не съм споделял нещо в блога. Чисто технически не ми е лесно да го правя, а и много рядко мога да добавя нещо.
  Днес за щастие и двете причини са преодолени. Не знам до кога, но ще използвам шанса.

  А сега по същество.
  СИКаджиският “охранител” Борисов не е избран от българите и реално легитимсността на ГЕРБавото управление може да бъде оспорвана.
  Мнозинството от българите (почти 60%) са отвартени от политиката и изборите. Известен факт е, че на избори галсуват по-малко от 1/2 от официално имащите право на глас. Ако забравим (а не бива) преправените изборни протоколи, скъсаните чували с бюлетини и цялата ГЕРБава отварт при провеждането на “иабори”, то ГЕРБавите излизат “победители” с 1/3 от подадените гласове. Това са по-малко от 1/6 от имащите право на глас. В тая група влиза и контролираният вот.
  Логичният избот е, че българите НЕ ГЛАСУВАМЕ за ГЕРБавите. но те пак управляват, СИКаджията е най-успешният проект на Д(п)С.

  Освен това, ние не сме уникални. В бившата вече “велика” Британивя, избраха (там избоорите са много по-честни) лика-прилика на ГЕРБавия вожд. Джонсън е не по малко …… от СИКаджията.

  Та, като обобщение, не бих корил твърде много “българите”, но бих питал партиите от т.н. демократична общност, “Ко, прса’м се’а?”. Последното е с тона на милицЮнер, срешнал пенсионер в парка, по време на карантина 🙂 .

  Пазете се и бъдете зрдави!

 11. Изглежда, че нещата са наистина така:
  Вирусът е с руски произход, в резултат на – умишлена или не – авария при “ремонтни работи” във военния биологичен център ВЕКТОР в околностите на Новосибирск.
  Занесена е в Ухан, Китай от участници във “военни спортни игри”.
  В Италия, Испания, САЩ, Иран – съвсем не е трудно да се намери начин …
  https://gordonua.com/publications/sokursnik-putina-shvets-esli-spetssluzhby-rf-zanesli-koronavirus-v-uhan-eto-shans-dlja-preemnikov-ubrat-putina-obviniv-ego-v-zlodejstve-1493860.html

 12. Този щастливец да прочете речта на Дълес при учредяването на ЦРУ от 1945г и да си намери мястото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.