Стадният ефект е постигнат в ГЕРБ – ако не си го прихванал, Борисов те вади от стадото и те пуска да пасеш

В известен смисъл текстът, който следва, съм го писал и преди. Например в частта за учредителния форум на ГЕРБ в НДК в София на 3 декември 2006 година. Още там и тогава нито един от хилядите учредители не възропта срещу забраната да се говори срещу президента Първанов, която размаха от трибуната самият Борисов и по този начин се узакони правилото, че членуването в ГЕРБ изисква да нямаш мнение, различно от това на шефа.

Тече 17-та година през която това условие да съществуваш в орбитата на вожда Борисов се спазва с цената на самоунижението от всички, които държат да продължат да се навъртат в нея. Явно няма унижение, на което тези доброволци на полето на безчестието, което да не могат да преглътнат в името на личната си лоялност заради произтичащите от нея блага. 

В персонален план това правило получи поредното си потвърждение от грозната сцена на самобичуването от страна на третата по важност фигура в българската институционална йерархия като председател на Народното събрание Цвета Караянчева. Трябваха й само часове, за да си смени мнението за популизма на евентуално решение за замразяване на депутатските заплати. И не само се присламчи към предложението на своя партиен бос за замразяването на тези огромни по българските стандрати заплати на съответните недостижими за милиони българи високи нива, но и се извини на шефа си, че е изразила становище, различно от неговото.  

Ненадмината по своята демонстративност в това отношение си остава репликата на Борисов към Йорданка Фандъкова, че още щяла да е директорка на детска градина, ако не е бил той да я направи кмет на София. Каза го в нейно присътвие пред телевизионните камери и тя сведе покорно глава – досущ както хунвейбините са изисквали в Китай от бичуваните от тях жертви на тяхната “културна революция” през 60-те години на миналия век.

Ами с Цецка Цачева как се изгаври нейният кадровик, заявявайки на практика, че я изпратил да се гърчи като кандидат за президент, за да спечели Румен Румен с идеята ГЕРБ да не преяжда с власт?

Информационният повод да припомня тези известни факти би трябвало да се мъдри в началото на този текст, но ако сте се прежалили да стигнете в четенето до тук, значи все пак ви е било интересно да си припомните конспективно този гербаджийски феномен.

Репликирайки своя конкурент на терена на рейтингите Румен Радев, който пожела облекчаване на ограничнията за гражданите в рамките на извънредното положение, Борисов в свойствения си безцеремонен стил заплаши вчера, че щял да “извади” ГЕРБ от парламента. 

Ключовият въпрос тук не е толкова в това, че с тази хипотеза Борисов иска да покаже колко лошо може да стане за всички нас, ако осиротеем без ГЕРБ в Народното събрание. Акцентът на тази закана е по-скоро в поредното потвърждение, че Борисов третира партията си и депутатите, които уж са народни избраници, като безмълвен и безличен инструмент на личната си воля. Когато иска го вкарва или вади. И го прави във връзка с конкурента му Радев, на когото твърди, че е позволил да стане президент от демократични подбуди. 

Явно имунизираето срещу лична гордост в редиците на политиците от ГЕРБ дава 100 процента гаранция, че няма да се заразят със свободолюбие. Така нареченият стаден ефект, за който говорят вирусолозите като превенция срещу разпространението на китайския грип, е постигнат отдавна и по презумпция в ГЕРБ – ако не си го прихванал, те вадят от стадото и те пускат да пасеш извън тучните партийни поля. 

22 мнения за “Стадният ефект е постигнат в ГЕРБ – ако не си го прихванал, Борисов те вади от стадото и те пуска да пасеш”

 1. Колко публични хора си плюха на сурата, чет нямат. В името на “веднъж се живее”. Как се гледат в огледалото, какви “обяснения” ще дават един ден пред внуци. не смея и да гадая.
  За разтуха виц . вв ХУЙЛО влиза в бар и нарежда:
  -Кой каквото пие, още по едно. Заведението плаща.
  Линк към статия-Матушката у киреча. Има И в коментарната част много сполучливи карикатури и шаржове.

  https://lev-shlosberg.livejournal.com/1436261.html

 2. “До края на XV век на територията на днешната Руска федерация са съществували няколко държави: Велика България, Волжка България, Киевска Рус, Хазарският хаганат, Монголската империя. Никоя от тях, обаче, не е създадена от племената мокши, езря, угри и т.н., които при Петър Първи получили обобщаващото название „руси“. За беда на местните семената на държавността, посети от двете Българии, били безвъзвратно затрити по време на монголското робство, което продължило два века и половина.”

  Повече, по-долу от Кънчо Кожухаров

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-kancho-kozhuharov-falshivata-imperiya-rusiya-e-obrechena-da-se-razpadne-putin-veche-zavizhda-na-kadafi

 3. Кънчо Кожухаров: Фалшивата империя Русия е обречена да се разпадне, Путин вече завижда на Кадафи

  Фалшификаторският подход, заложен в самата тъкан на Россия, е породил незатихващ във времето резонанс

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-kancho-kozhuharov-falshivata-imperiya-rusiya-e-obrechena-da-se-razpadne-putin-veche-zavizhda-na-kadafi

 4. А най-лошата част от стадният ефект е, че май на българите им харесва това робство на партийния вожд! Стоят и си мълчат като че ли не ги засяга кражбата на бюджетните средства?!?
  За бандитите от милиционерската банда ГЕРБ си е ясно, че са безпрекословни роби вожда по подрабиране!

 5. ”Депутатите нямат власт! Те създават закон! Как депутатът ще реши проблема по „САПАРД”?! Не е възможно! Властта е в моите ръце! Дайте ми власт! Аз съм инструментът, който разпределя финансирането в държавата! В мен е концентрирана властта, не е във вашия депутат, искам да го знаете това.”

 6. Какви трябва да бъдат лидерите:
  Leaders Eat Last : Why Some Teams Pull Together and Others Don’t

 7. Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено. Котилото е едно: позитано 20. Две поколения живяха и бяха “възпитавани” в комунистическия лагер.
  И. Костов в книгата си дава ясна картина що за антикомунисти имахме.

 8. Боре, на българина му харесва всякакво робство, стига да е роб и да не е отговорен за съдбата си. Дали ще е роб на султана, на руския цар, на партийния секретар или на неговия най-справедлив и най-правилен бог, все едно. На българина му харесва да се остави в нечии ръце – божи, царски, султански, партийносекретарски… За българина е непонятно как някои хора искат да ОПРЕДЕЛЯТ събдата си, а не да чакат на бога, царя, султана или на партийния секретар. Затова българинът се кефи, когато властта действа по престъпен начин – дали ще краде от общата каса, дали ще безчинства спрямо хората, които са успели в живота, дали ще лъже и маже за лична изгода – българинът одобрява силната власт. За какво ти е тая власт, ако не се саморазправиш с противниците си с цялата мощ на държавата и не се облажиш лично – така мисли българинът. Чудомир, Чудомир…

  За българина бизнесмените са престъпници, успелите жени са курви, успелите сънародници в чужбина са родоотстъпници, успелите хора в професиите си са натегачи, писателите са алкохолици и т.н. За българина НИЩО не може и не трябва да зависи от самия него. И за всички несполуки му е виновен някой друг – циганите, руснаците, американците, европейците, евреите…

  Бог, цар, партиен секретар!!! Трябва да има някой, който да властва безгранично над българина. РОБ в главата си е българинът. И тук се вихрят един-двама такива роби в главите си, не е нещо необичайно – синоди, православия… Суеверия. Българинът ще отиде при ванга, ще се помоли богу, ще потърси връзки, ще даде рушвет, но няма да тръгне по законовия и цивилизован ред. Затова на българина му харесва сегашната ситуация. Ракия, салата, чалга, затвор за всички и лоши предсказания за бъдещето – това е мечтата на българина.
  И тук Бойко си идва на мястото. Ако се чудиш защо Бойко е на власт – не е заради купените гласове или заради нагласените избори. Заради българина е. Българинът избира Бойко! Българинът е в герб и герб е в българина.

  За българина е важно да не се мине и да не го хванат. Цивилизацията, законността и хуманизмът за българина са непонятни, неуютни и нежелани.

  Изключения има, разбира се, но те все по-рядко и за малко се задържат в бг-то. Докато границите са отворени навън, а те са все още отворени, независимо какво казва онзи нещастен професор-генерал, българинът ще става все по-жалък и по-жалък.

  Така, Боре, стоят нещата при българина.

  —-

  “Ти не си ли българин” ще попитат отнов с упрек някои от вас. За пореден път… Защото ще се разпознаят и ще се ядосат. Не на себе си, на мен ще се ядосат, че им обяснявам какви са. Този път аз ще съм им виновен. Типично…

 9. https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/05/4050309_italianski_grad_veche_ne_schita_kitaicite_za_hodesht/?ref=home_NaiNovoto#comments-wrapper

  Господи, каква поредна хибридна БОЗА!
  И то – в “Дневник”…?!?
  Хвалби, хвалби, метани (към сърп и чука)(виж снимката), хвалби, хвалби, пак метани…и така.
  Аз ли не помня новините от Италия със застанали китайци в центъра на Рим, призоваващи “ПРЕГЪРНЕТЕ МЕ!” и множеството италианци, които откликваха??

 10. Към К.Ганев
  Това е вашето мнение. От многото мнения се ражда истината.

 11. В къщи имам стенен часовник-кукувичка, който на всеки час се отваря и се появява една кукувичка, която се провиква: “КУ, КУ, КУ,КУ, КУ КУ”
  Председателят на ГОЩ също като кукувицата се появява ежечастно и със студен глас казва числа:
  ” 400, 500, 600″
  Кукувичката ми е много симпатична, понеже не всява паника.
  До кога ще ни паникьосват?

 12. Към Boreto:

  Част от гласоподавателите на ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака, ВМРО, НСФБ, Воля, Възраждане, като и хора като този жалък нещастник К.Ганев, са български граждани, но не са БЪЛГАРИ. БЪЛГАРИЯ дължи съществуването си на БЪЛГАРИТЕ И НА НИКОЙ ДРУГ. ПАЗЕТЕ ИМЕТО БЪЛГАРИ. ТО Е СВЯТО.

 13. “Мерките в България са разумни, работещи и коректни. Има държави с по-тежки мерки, защото изпуснаха положението. Има държави, в които магазините са празни, а здравните системи са в колапс. България не е в тази ситуация – затова трябва да благодарим на Кризисния щаб и на правителството”
  Еманципиран демократ

 14. @mika

  Извинете, но кое от цитата не е вярно? В Италия два месеца се правиха, че не става нищо и после, като видяха, че са изтървали положението, ревнаха, че ЕС ги бил оставил на произвола. Това ли трябваше да стане и в България?

 15. Аз не споделям твърдението, че съфорумецът г-н К. Ганев е “жалък нещастник”, ама нейсе, запуши я, както се казва…Чета внимателно коментарите му, и макар че имам доста забележки по тях, ги приемам като израз на свещената свобода на словото, която толкова ми (ни) липсва напоследък.

 16. @mika

  Извинете, но кое от цитата не е вярно? В Италия два месеца игнорираха опасността и като видяха, че са изпуснали положението, ревнаха, че ЕС ги бил оставил на произвола. И в България ли трябваше да се (без)действа така?

 17. Към Българин:
  „свещената свобода на словото“, която използвате спрямо БЪЛГАРИТЕ, произтичаща от неграмотността и омразата Ви към ТЯХ, Ви определя Вас и „съфорумецът г-н К. Ганев“ като агарянски близнаци.

 18. Нещо сте на много, много грешен път, уважаеми г-н tervel!
  Който разбрал – разбрал.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.