Оптимистично за проклятието да живеем в интересно китайско време

 

В интересно време живеем. Китайско. В този смисъл се сбъдва китайското проклятие “да живееш в интересно време”. Може би това са искали да кажат онези гадатели, които са пророкували, че “жълтите” един ден ще превземат света?

Поне така изглежда на пръв поглед заради факта, че се преобърна животът на милиарди хора ( без преувеличение, в Индия в извънредна ситуация живият повече от 1,3 милиарда души). Но, при трезво оглеждане назад можем само да се радваме, че световната китайска пандемия ни се случва именно при днешното ниво на развитие на технологиите, които ни правят толкова информирани и реагиращи на мерките по (само)защита, колкото нямаше как да бъдем в епохата преди масовия достъп до световната мрежа интернет.

Ами мобилните телефони, които само преди четвърт век бяха символ на висок матеирален статут, демонстрират само от малцина в България и недостъпен за масовия потребител? Днес с това устройство за денонощна масова комуникация с целия свят са снабдени и най-бедните хора у нас, включително някои от бездомните между тях.

И още нещо, човечеството се намира във върховата фаза на развитието на науката. Никога в рамките на 6 хиляди години човешка цивилизация не е имало подобна фокусирана научна мобилизация, катлизирана от изкуствения интелект на компютрите.

В момента в една и съща посока трескаво (!) работят хиляди и хиляди високо квалифицирани търсачи на решението на задачата за противопоставяне на китайския вирус, който е по-опасен от подобните вируси само с това, че е непознат. Ще го опознаят и победят в рекордни за подобни пандемии случаи – а средствата, отделяни за целта са практически неограничени. Богатите ( държави, личности), вечно подозирани в егоизъм ( често пъти не без основание) не се скъпят. Плащат и даряват и заради себе си.

Подобна оптимистична прогноза, според която пандемията ще бъде овладяна скоро, щеше да бъде немислима само преди едно поколение, когато главното действащо лице на това поле щеше да бъде онази с косата.

Не всяка човешка дейност, свързана с публичността, е в упадък в момента. Цъфти в мутирал вид политиката. Когато политици ви говорят за мерките им и загрижеността ( искрена този път, защото и тях ги лови заразата), знаете по логика и придубита имунна резистентност и без да сте специалисти по политическа вирусология, че те си мислят за техните си политически ползи и загуби.

Политиците не са непременно лоши хора. Не всички. Но са политици. И да не си мислят за политиката в момент на криза би било противоестествено. Ето защо, доколкото още не са наложили забрана над мисленето на глас, политическите коментатори също имат право да (ги) коментират.

Каква е диагнозата на заболяването в българската политика в момента?

На първо място се набива на очи, че дългото въздържание от самохвалство след първоначалния уплах сред управляващите започва да избива в обичайните нива на биене в гърдите. Нащите власти са избрали сравнението с това как другаде се справят или провалят засега в борбата с китайския грип, за да изпъкнат целите в бяло пред своите избиратели. Един разумен човек не се хвали насред война, че е оцелял, но пък кой казва, че нашите управници са разумни? Те са политици и нищо политическо не им е чуждо.

Ако имаше кой да ги посъветва да проявят малко търпение и смирение, трябваше да им каже, че преди рекапитулцията не бива да се хвалят, че у нас смъртните случаи са малко в сравнение с по-развити държави. Защото още не сме достигнали върха и преди да сме го изкачили е просто глупаво да се обявяваме за покорители. Ако си спомняте само преди около месец главният рефрен беше “ у нас няма заразени”- докато мечката вече играеше в двора на “съседите”. Самодоволството обаче се оказа “малко” прибързано.

Че страховете на политиците са политически, освен чисто човешки,е разбираемо. Няма как да ги заподозрем, че не мислят за своето професионално бъдеще. А на хоризонта се задават избори. Парламентарни и президентски. Вирусната вихрушка пренареди физиономите на показ от телевизионните екрани и вече се очертава поне едно ново лице, което от раз би спечелило към днешна дата и едните и другите избори в държавата, в която вождизмът е обичайно явление.

Лицето този път не се казва Бойко Борисов, макар той да възкръсна, за разлика от “потъналия” внезапно в тресавището на новините Иван Гешев, сред най-показваните по телевизора кандидати за продължаваща политическа слава. И без да ни го съобщават статистиците, всички регистрираме, че главният говорител на правителството в противопоставянето на заразата генерал Мутафчийски върви по стъпките на младия Борисов, когато изгря звездата му на борец с престъпността. Дано само резултатът от това ново генералско говорене да не е подобен на бурния разцвет на смъртността между бългаски бизнесмени и прононсирани бандити именно по времето, когато Борисов беше символ на държавното противодествие срещу бандитската саморазправа.

На война, като на война. Румен Радев, съперникът на Борисов в политиката, предприе ответен ход едновременно срещу премиера и неговия подчинен с генералския мундир, оспорвайки тяхната политика на строги ограничения на мерките, от които страдат милионите заседнали по домовете си българи. 

Само лицемерите и наивниците могат да видят в този ход бащинска загриженост, а не политика, продиктувана от желанието на Радев да бъде алтернатива. Интересно, ако Борисов и компания бяха избрали шведския ( грипен) вариант на минимални рестрикции в придвижването и общуването между хората в условията на пандемията, дали Радев щеше да връхлети като един Ф 16 срещу тях с обратната теза и да поиска цялата строгост на държавата да се стовари върху главите на гражданите, за да ги предпази от правителственото нехайство?

Очевидно е, че Радев този път не изразява чисто московска теза. Защото самата Москва вече не крие тревогата си от китайската зараза и въвежда все по-строги мерки на територията на една 6-та от планетарната суша. За сметка на това откровените подражатели на кремълската политика вият срещу Европейския съюз, изкарват го едва ли не виновен за пандемията, давайки за пример виновния за нея Китай как се бил справил с проблема, както и Русия, която помага на пострадалата Италия.   

Така е в глутницата. Според руската поговорка ако искаш да си с тях, трябва да виеш като тях.

15 мнения за “Оптимистично за проклятието да живеем в интересно китайско време”

 1. С всичко съгласен но да не излезе накрая, че ККГ е подхвърлен от когато трябва от север, “Състудентът” на вв ХУЙЛО-Юрий Швец пред Гордон строи много логична версия кой е с най-голям келепир от текущата пандемия.

  https://gordonua.com/publications/sokursnik-putina-shvets-esli-spetssluzhby-rf-zanesli-koronavirus-v-uhan-eto-shans-dlja-preemnikov-ubrat-putina-obviniv-ego-v-zlodejstve-1493860.html

  И нещо не по темата но е много сладко.
  https://www.liga.net/politics/opinion/istorii-spetsslujb-ryadom-s-putinym-10-let-rabotal-razvedchik-tsru

 2. ББР е новата КТБ!

  Нов голям съмнителен кредит на ББР: 75 млн. лв. за свързана със “С. Г. груп” компания
  Банката финансира компания без опит и ясно обезпечение, докато държавата налива в нея 700 млн. лв. за ударени от кризата хора и фирми

  https://www.capital.bg/biznes/finansi/2020/04/06/4050919_nov_goliam_sumnitelen_kredit_na_bbr_75_mln_lv_za/

 3. Нали чухте лекцията, открития пред света урок на една дама на преклонна възраст – как един истински държавник следва да говори като водач на своята нация?
  Какви думи да намери, какви послания да отправи, какъв дух да възцари, как да вдъхне кураж и непреклонна воля за победа, да благодари на изтощените и изтерзани, но солидарни и задружни свои хора!
  Кралицата на Англия. Така говори майка, юнашка майка.
  Сравнението е убийствено!
  Сравнението е размазващо.
  Колко нищожен ни се вижда набеденият за “държавен глава” наш(не точно) президент!
  Той говореше с предателските думи на комунистите-провокатори на фронта на Завоя на река Черна, точно когато нашите дядовци, нашите свидни герои, са се били вкопчили гуша за гуша с враговете ни и са ги пердашели здраво – “Искаме примирие, искаме незабавно мир”… говореше като капитулант, срамно беше да го слуша човек.

 4. Въпросният пореден генерал отглеждан грижливо за следващите избори видях по телевизията да целува в църква икона! Този генерал е и професор хирург, който много по-добре от огромната част от българите е наясно какво означава стерилност! Просто изумително!
  Доскоро за него чувах, че бил генерал-майор, но гледам на пагоните му две звезди и се чудя не е ли генерал лейтенант? Не съм наясно с генералската символика.
  Ето линк за това какво все пак се случва с китайския вирус у нас:https://www.facebook.com/VeselinDremdjiev/videos/243562996782535/

 5. Изключително ефективен е г-н Инджев във вдигането на бг- мъглата. Ако може още нещо оптимистично: СNN в 22ч. оповести скоростния растеж на борсовите индекси (DJI), заедно със спада на сборните корона(китайски)-графики в Италия, Испания, Германия(!), Швеция, Дания, Щатите. Жалко за руските напъни, колко много се разпада Западът.

 6. В България кога:
  АЩ за пръв път обявиха за терористи членовете на организация на бели расисти и тя не е американска, а се нарича Руско имперско движение.

  След решението на Държавния департамент се забранява на американци да имат каквито и да е финансови и други отношения с движението, забранява се допускането на членовете му в САЩ, а финансовото министерство има право да блокира техни средства и имущество.

  Изрично са санкционирани като терористи трима от лидерите – Станислав Анатолиевич Воробьов, Денис Валюлович Гариев и Николай Николаевич Трушалов.

  Ултранационалистическата организация, вярваща в превъзходството на бялата раса (т.нар. бял супремасизъм) и демонстрираща яростен антисемитизъм, е с централа в Санкт Петербург. Но тя отдавна е известна с връзките си с десни и неофашистки екстремисти в чужбина и военно обучение и изпращане на бойци в Източна Украйна.
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/04/06/4051156_sasht_obiaviha_za_pruv_put_beli_rasisti_za_teroristi_i/?ref=home_layer2#comments-wrapper

 7. Стана ли ви ясно колко са неадекватни от т.нар. “щаб”?
  Тестваха 1000 полицая, чакаме още резултатите, а свръхрисковите от бърза помощ – не.
  Е какво излиза от цялата работа?
  Докато плюеха по доц. Мангъров и насъскваха троловете да го плюят, екипите от бърза помощ ви носят коронавирус.
  Доцент Мангъров е прав, докато не се изгради стаден имунитет няма да спре епидемията, задачата на здравната система е да лекува хората, а не да ги затваря по домовете.
  Без някой да го прави нарочно, бърза помощ “помага” за изграждане на стаден имунитет.
  Шефoве на щаба трябваше да са епидемиолози и вирусолози, а хирурзите да си стоят в операционните.

 8. Добре, че лекарите не послушаха сикаджийската мутра, съдружникът на Маджо и Пашата (цитирам CQ!), и не се МАХНАХА!

 9. https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-ek-zapazva-sanktsiite-sreshtu-rusiya-vapreki-pandemiyata-sasht-gi-zasilvat

  Има и добри новини, в тези вълчи времена!
  Напук на новите “консерватори” от рода на Салвини, ЛьоПен, Фарадж, Орбан, АзГ и вся осталная…
  Сега разбирате ли защо проклетата хибридна пропаганда всеки Божи ден пуска отровните си слузести медийни крясъци, колко “лошо” е в ЕС, как се “разпада” всеки момент, как се “срива” здравната система на ЕС?
  Разбирате ли го?
  Ха сега проследете и вижте копи сайтове са първи в тази пропаганда, и продължавайте да им вЕрвате!
  Че били “десни” и “антикомунисти” и “проевропейци”!
  ХА ХА ХА ХА

 10. Бригаден генерал-една звезда,генерал-майор-две звезди.

 11. “ИХ ТАМ НЕТ”

  ТРАГИЧЕН КАЛЕНДАР на ТРАГИЧНОТО РУСКО ОРЪЖИЕ.

  7-ти април,
  1989-та година.

  В Норвежко море потъва съветската атомна подводница “Комсомолец”.
  Загиват 42 моряци от екипажа.

  Норвежки учени са измерили в близост до потъналата “Комсомолец”,
  нива на радиация 100 хиляди пъти над допустимата норма.
  Пише “Москау таймс”, позовавайки се на норвежката TV 2.

  Путин плаши с някакви анимационни филмчета.
  Но истината е, че и подводниците, и “Панцир-1” и “Армата” и “Космическите ” им войски са
  същите като Москвичите.

  Ето само няколко “случки” с “москвичите “-подводници

  1961 г.
  Югоизточно от Гренландия.
  Съветската ядрена подводница с балистични ракети – К-19.
  ОЩЕ на ПЪРВИЯ си КУРС,
  “москвичът “-подводница К-19, остава без охладителна течност за реактора си.
  22 от 139 души екираж, загиват от радиацията.

  1970г.
  Съветската К-8/НА СНИМКАТА/
  Това е първата потънала атомна подводница в света.

  Подводница К-8 влиза в строя на 31 декември 1959 г.
  На 12 април 1970 г. в Бискайския залив (западно от Франция) потъва съветската подводница К-8,
  след като повече от денонощие екипажът безуспешно се бори с пожар на борда.
  Българският кораб „Авиор” (впоследствие „Хаджи Димитър) спасява половината екипаж.

  И до днес подводницата-“москвич” К-8,
  с 4 ядрени торпеда с мощност 15 килотона
  се намира на дълбочина 4680 м.
  На 490 километра северозападно от Испания.

  1985 г
  К-429 е атомна подводница от състава на тихоокеанския флот на СССР.
  Подводният “москвич” потъва,
  след като реакторът му се самоизключва и не успяват повторно да го включат.
  Загиват 16 души от екипажа.

  1985 г.
  К-431 е атомна подводница от състава на тихоокеанския флот на СССР.
  Пусната е на вода на 8 септември 1964 г
  Август 1985 г. подводницата се намира на кей 2 в кораборемонтния завод №30 в залива Чажма
  за извършване подмяна на ядреното гориво.
  На 9 август “москвичът”-подводница К-431 се самовзривява.
  8 офицери и 2 матроса загиват мигновено.
  Нивото на радиация в центъра на взрива е било 90 000 R/h.
  При “полета” на “москвича”-подводница общо са пострадали над 400 души.
  10 загиват в момента на самовзривяването.
  При 17 е констатирана остра лъчева болест.
  При 39 е констатирана т.н. лъчева реакция.

  6 октомври 1986 г.
  Руската ракетна подводница К-219 със стратегическо оръжие.
  Потъва в Атлантическия океан.
  След като нейна ракета се самовзривява.
  Загиват 6 души от екипажа и.

  30 август 2003 г.
  Баренцово море.
  Руската ядрена подводница К-159.
  Откъсват и се понтоните, додържаци под вода всяка подводница.
  Докато теглят на буксир гордият ядрен подводен “Москвич”
  от залива Гремиха за ремонт в Снежногорск,
  “москвичът” потъва до остров Килдин.
  На дълбочина 290м.
  От 10 души екипаж, оцелява само 1.

  Отново Баренцово море.
  12 август 2000 г.
  Самовзривява се гордостта на руските подводни атомни “москвичи”.
  Всичките 118 души на борда на К-141 “Курск”,
  не оцелява нито един!

  Ето защо Путин фабрикува анимационни филмчета.
  Ето защо Путин плаши гаргите с въоражаеми “супер оръжия”, както Хитлер преди смъртта си.
  Ето защо Путин не смее с пръст да пипне миниатюрните Естони, Литва и Латвия,
  защитени от непробиваемия чл.5-ти на непобедимият НАТО.

  Ето защо, когато Тръмп изтомахавчи вагнеровци в Сирия,
  Путин изкрейзи:
  “ИХ ТАМ НЕТ”…

  BY КОНТРА-КОМУНИЗЪМ

 12. Горкият бастун радьев – наличието на ген. Мутафчийски го направи още по-излишен и неадекватен. Надявам се последният да не напусне хуманната си професия, за да се завре сред политическите хиени. Струва ми се достоен човек, който едва ли би допуснал падишаха да го подмята по типичния си унизителен начин ако не беше извънредното положение и доброто му възпитание. Дано не се лъжа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.