Борисов хвана бика за рогата с отстраняването на “свещената крава” Мавродиев

 

 

 

 

Премиерът Борисов, чиито инстинкт за оцеляване в политиката и на върха на държавата системно беше подценяван от противнците му, изненада този път и протежетата си с неочакван ход. Хвана бика за рогата. Сам пожела да се знае, че лично той разпорежда премахването на свещената банкова крава Стоян Мавродиев от ръководството на Българската банка за развитие.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/04/08/4051753_borisov_razporedi_mavrodiev_da_bude_osvoboden_kato/?ref=home_mainStory

За Стоян Мавродиев се знае много и се подозира още повече…

https://clubz.bg/96949-borisov_mahna_mavrodiev_i_rykovodstvoto_na_bbr

Въпросът защо Борисов точно сега хваща бика за рогата като уволнява свещената (си) крава в банковата система има вероятно прост като един от онези “прости” избиратели на премиера отговор: защото случаят с Мавродиев преля чашата на търпението (му) в момент, когато милиони българи се питат дали тя е полупразна или полупълна. 

За пореден път Борисов доказва, че е готов (почти) на всичко в името на своя образ на справедлив баща на нацията. Наказва отпускането на кредит от ББР за фирма, която гальовно се нарича по закон колекторска, но хората наричат помежду си рекетьорска.

Борисов търси и вероятно ще получи допълнителен кредит на доверие от притаените по домовете си избиратели по повод мярката за отиграване на  скандала с кредита. Нищо, че да се “досети” колко нередно е да се демонстрира държавна финансова помощ за една по същество силова финансова структура, вместо средствата да се използват за обикновените жертви на кризата, се наложи той да бъде “подсещан” от извънпарламентарната опозиция. Именно “Демократична България” поиска оставката на финансовия министър Горанов и на икономическия Караниколов заради финансовия сканал, който сега Борисов потушава на пожар с отвинтването на бушона Мавродиев като пряк, ако не и единствен виновник.

Дали обаче набралата инерция афера, която вече не може да бъде премълчавана, няма да завлече лавинообразно със себе си споменатите двама министри? Това ще зависи от преценката за щетите, която Борисов ще направи на кантара на политическата целесъобразност. На гребена на централизираната държавна битка с китайския грип той се завърна на върха на рейтингите като капитан на поставения под карантина кораб “България” и би могъл да поеме известен риск със сътресение в правителството, но вероятно би го направил само при калкулация на позитивите в очите на “арестуваните” по домовете им българи.

Борисов не е хазартен тип. Обича да играе на сигурно и с белязани карти, а във футбола е демонстрирал не веднъж, че си поръчва дузпи, за да вкара гол. Но е малко за вярване е, че дългогодишната вражда между Мавродиев и т.н. кръг “капитал” ( който направи разкритието за далаверата с кредита на ББР чрез едноименния вестник), може да е “поръчител” на Борисовото решение да отстрани Мавродиев. “Капиталци”, начело със собственика Иво Прокопиев, могат да бъдат заподозрени ( от поръчителите на хайката срещу тях) в разни грехове, но сред тях едва ли е властова позиция, определяща ходовете на премиера. В момента те най-буквално са на подсъдимата скамейка.

Сред страничните ефекти от тази раздяла на българските граждани  за европейско развитие с досегашния им фаворит начело на Българската банка за равитие е открояването на БСП като отсъстващ състезател от терена на актуалната политика. Корнелия Нинова се опита да се присламчи към възмущението от кредитната арогантност на кредитната институция, но инициативата определно си остана извън парламента. 

Както скромничи самият Бойко ( на пресконфренцията си днес), дори и той не може да предвиди как ще се развие кризата и кога ще приключи. Явно по тази причина се грижи “поне” в политическо отношение да се подсигури за момента, когато ще му бъде потърсена сметка. Какво да го правиш – политик! Прави, струва, разсъждава с категориите на бъдещите избори.

15 мнения за “Борисов хвана бика за рогата с отстраняването на “свещената крава” Мавродиев”

 1. Според мен причината е, че лично Борисов е бабувал за раждането на това бебе.
  С реакцията си се демаскира.
  Време му е и на него да оттече в канала.
  Лошото е, че новото правителство ще бъде назначавано от пРезидента.

 2. Според Търговския закон:

  Чл. 242. (1) Надзорният съвет не може да участвува в управлението на дружеството. Той представлява дружеството само в отношенията с управителния съвет.

  …..

  Чл. 243. (1) (Доп. – ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Управителният съвет докладва за дейността си най-малко веднъж на 3 месеца пред надзорния съвет на дружеството. Докладът съдържа съответно и данните по чл. 247, ал. 2 и 3.
  (2) Управителният съвет уведомява незабавно председателя на надзорния съвет за всички настъпили обстоятелства, които са от съществено значение за дружеството.
  (3) Надзорният съвет има право по всяко време да поиска от управителния съвет да представи сведения или доклад по всеки въпрос, който засяга дружеството.
  (4) (Доп. – ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Надзорният съвет може да прави необходимите проучвания в изпълнение на задълженията си, като членовете му имат достъп до цялата необходима информация и документи. За целта той може да използува експерти.

  Невъзможно е Горанов и Караниколов да не знаят какво се прави в ББР и на кой се дават милиони на куп. Нула процента вероятност. Банката е държавна, правата на държавата се упражняват от министъра на финансите (ако не е променено скоро), в надзорния съвет има човек на министъра на икономиката. Отделно от това, Мавродиев е личен солташак на Караниколов. Никакъв шанс да не са знаели. Колкото и тъп да е ББ, толкова тъп, че да не знае това, не може да е. Е, поне така си мисля, де. То при глупостта няма долна граница…

  Няма банков Управител в света, който без нареждане от най-високо ниво (най-високо ниво на управление на ббр е мин фин) и без гаранции, че няма да носи лична отговорност (доклад до най-високото ниво и резолюция от най-високото ниво, че МОЖЕ да отпусне заема) ще отпусне подобен заем. Независимо какви са правомощията на Управителя и на Управителния съвет според Устава на ббр, над Устава е Търговският закон. Заем за 75 млн на фирма с 57 хил активи е обстоятелство от съществено значение, както и да го увърта Мавродиев. На практика това са пари на вятъра… Всеки, който управлява бизнес и е взимал заем от банка, знае, че такъв заем (75 млн на тоя, дето духа) не съществува.

  Според Закона за кредитните институции:

  Чл. 68. Банката създава и поддържа досиета за всеки кредит с данни за клиента, основанието, условията и размера на кредита и неговото обезпечение, решението на компетентния орган за отпускане на кредита и всички други данни, свързани със сключването и изпълнението на договора.

  Управителният съвет уведомил ли е надзорния съвет за този заем? Ако не е – защо? Ако е, то:

  Поискал ли е надзорният съвет доклад по този заем? Ако не е поискал – защо? Ако е поискал, то:

  Представен ли е такъв доклад в мин фин и мин иконом? Ако не е – защо? Ако е представен, то:

  Произнесъл ли се е надзорният съвет по този доклад? Ако не е – защо? Ако се е произнесъл, всичко ще се изясни.

  Това са въпросите, на които някой от ббр и/или от минфин трябва да отговори.

  Отделно от всичко това, подобен заем ТРЯБВА да мине куп проверки по Закона за мерките срещу изпирането на пари. А такъв заем е пране на пари в най-чист вид – доказва фактическото наличие на пари в огромни количества, независимо от престъпния им произход. “От къде имате толкова пари??? Получих ги назаем от ББР.” На мен ми блокираха банковата сметка заради техническа грешка в един въпросник, който на всичкото отгоре беше доброволен, а не задължителен…

  Бойко Борисов може и да не е знаел, защото 75 млн не са кой знае колко пари за него и не му е на него работа да гледа какво става в ббр, но Горанов и Караниколов са знаели и ББ знае, че са знаели. Нямало е как да не знаят.

  Голям фал стана.

 3. Във връзка с принудителния “имиджов курбан” на проскубаната очилата овца- “банкер” (Мавродиев) възниква въпросът ЗАЩО Каракачанов, МО министър, е назначил лобиста на овцата “банкер” Алэксандр Урумав за шеф на пресцентъра на министерството му и КОГА ЩЕ ГО УВОЛНИ за държавна измяна ???

  https://frognews.bg/novini/velizar-enchev-korumpiran-tip-iskashe-prez-2016-predloja-mavrodiev-shef-bbr.html
  https://clubz.bg/88888-aleksandyr_urumov_nqmam_nishto_obshto_davam_dostyp_do_profilite_si_vyv_fejsbuk_za_proverka

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30209948.html

 4. Изгледайте участието на Мавродиев при Ризова!!!Толкова умели лъжи и манипулации малко хора го умеят. Потресен съм, а милата само мига с клепачи…..

 5. Единствената политическа организация, която принуждава Борисов да прави, колкото и да не му се иска, такива стъпки е ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, и е много по-вероятно бикът да е закачил Борисов трайно на рогата си. Идва финала.

  https://demokrati.bg/poemaneto-na-politicheska-otgovornost-iziskva-ostavkite-na-goranov-i-karanikolov/

 6. В крайна сметка, има ли опция този 75 милионен заем да бъде стопиран, а сделката (защото това си е вид сделка) да бъде отменена?
  Доколкото знам, има европейска директива, че всяка една покупка или сделка може да бъде преразгледана и сторнирана в 14 дневен срок. Ако съществува такъв правен механизъм и относно този случай – ами принципалът на ББР да действа!
  Часовникът тече наобратно.
  а ако няма такъв механизъм – тубите със студена вода са подредени…

 7. Оказва се, че принципал на ббр вече не е минфин, а е икономическият министър. Как лети времето… Това нищо не променя.

 8. Не е възможно да знам какви ги вършат управниците и за това не съм се интересувал каква е тази история с тези 75 милиона на ББР,директор на която е Стоян Мавродиев. Знам,че се прахосват и разграбват милиарди,а аз да се кося за някакви се 75 милиона!. Та това за властимащите са джобни пари!
  Интересът ми беше предизвикан от Бойко Борисов с неговите светкавични заповеди за уволнения и изявленията на Мавродиев при Цветанка Ризова.
  От скроените приказки на Мавродиев разбрах следното: Признава,че ББР е за подкрепа на средния и дребен бизнес обаче работата й с големи,даже и чужди,предприятия носела големи печалби за хазната. Така сделката с тези 75 милиона щяла да носи 3 милиона годишно.
  А сега за същността на изявлението: Бойко Борисов бил измамен от медийната група на Прокопиев и антинародната “Демократична България”. Той се предоверил,не проверил и решението му било емоционално.
  За престъпната дейност на Прокопиев той бил внесъл няколко обвинения в съда.
  Това е. Но то предизвиква размисъл. Почвам за обвиненията пред съда. Защо той -Мавродиев-да има право на обвинения пред съда,а медиите,независимо чии са, да нямат право да осведомяват обществеността.
  И най-важното: Каква е тази власт, какъв е този Бойко Борисов,които все едно правят преврат в една банка, ръководени от емоции, предоверяване и неосведоменост.!
  Като следствие от чутото сутринта и след обед останах със супер неприятното чувство: Каквато ни е банката на Мавродиев и самия той,такава ни е държавата на Бойко Борисов и самия Той.

 9. @ К.Ганев
  След като сте цитирал толкова много текстове не може да не сте прав!
  Но на мен ми се струва, че когато момчето е назначено да раздава кредити на наши хора, не вярвам за всеки случай да звъни по-горе и да пита дали да му даде. Това е непрофесионално… Е, освен за съмнителните случаи… Но колекторска фирма никак не ми звучи, като съмнителен случай – няма как да не е наш човек…
  За вечно неразбралите – не защитавам Боко-тиквата, шегувам се, а с вас – най-вече).

 10. Да отпаднели визите за Русия!

  Това искат рубладжийските подлоги от туризма в писмо до Борисов, които освен че приватизираха за жълти стотинки хотелите по морето и планините ни, ползваха безплатно инфраструктурата и природните ресурси, безсрамно отчитаха смешни данъци за българската държава, сега искали същата тази “дойна крава” ( безжалостно опосканата от тях българска държава) да поемела разходите за туристическите чартъри от Русия, да отпаднели визите за руските туристи, да се намаляли летищните такси и да се подпомагали финансово частните български авиокомпании, чрез освобождаване на горивото от акциз, които ще превозват безплатно уважаемите руски “друзя” и въобще, предвид поевтиняването на петрола и горивата, да се увеличал броя на чартърните полети между Русия и България!? На какво основание? 🙂

  https://trud.bg/%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b0%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f/

 11. До Караиванов

  Разбирам, че се шегувате. Но, ако все пак го погледнем сериозно, случаят е голям гаф.

  Ясно е, че момчето е там, за да върши работа на хората, които са го назначили. И той си върши работата добре. В това няма съмнение. Обаче момчето знае с какви типове си има вземане-даване (!!!) и за момчето е важно да не влезе в затвора и да не му приберат по арестите всичките роднини като ОПР с последващите конфискации на имущество до девето коляно, затова със сигурност си е подсигурило всички необходими документи, с които да докаже, че е докладвал, изчакал резолюция и едва тогава е отпуснал парите.

  Показвам, че има задължителни процедури и че няма начин заемът да е минал само на честна дума. Цялата документация със сигурност е налична и от нея ще се види категорично, че момчето не е виновно. Стига някой да поиска да гледа документите.

  Това не отменя правото на ББ да нареди на министъра си да смени всички в управлението на ббр. Не му трябва мотив по закон.

  И още нещо – заемът не може да бъде върнат. Банката може да го изиска предсрочно, което се отнася за всеки банков заем, но това изобщо не означава, че ще си го получи обратно. Парите вече са похарчени. Банката ще получи обезпечението, което е – според момчето – 150 млн и отгоре, а според капитал е никакво.

  ББ може и да даде на заден, ако види документите по този заем. Момчето не е от случайно “семейство” и не е калинка. Момчето е професионалист, макар и на страната на злото.

 12. Главен изпълнителен директор/ГИД/ на банка се ПОСТАВЯ, за да насочва парите според указанията на тези, които са го поставили – основно собствениците/акционерите.
  Когато е наредено “да се даде на наш човек” ГИД трябва да намери НАЧИНА, за да оправдае доверието.
  Мавродиев акцентира върху способностите на екипа си, което означава със сигурност, че те знаят как да се даде, без да се наруши закона. Това подлежи на проверка и е доказуемо.
  Принципа е проблемът, а не кой е ГИД. Кой взема комисионната от тази сделка, някой коментира ли?
  Спомням си, когато Банка ДСК определи като рисков и отказа на Георги Гергов милионен кредит, обезпечен със ЦУМ и други активи, как парите бяха директно дадени от ОТП-Унгария, собственика на Банка ДСК.

 13. Мавродиев стана Мерудиев на филията с краве масло! Бойко е самосвал-сам се сваля от власт! Близкородствените връзки водят до синдромът Клавдий-куци, дебили, и пелтеци! А ние само повтаряме казаното от другите, като ехолалия! От джунглата с папагалите няма изход, освен ако не се ходи в нея, а в държавите с Високласна ехография за скритите болестни изменения в обществото!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.