България не попада под ударите на руския закон за съветските паметници в чужбина

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поиска от ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин да разгледа въпроса за търсене на наказателна отговорност от представители на властите на някои чужди страни, взели решения за разрушаване на паметници на загинали съветски граждани, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

На 7 април руският президент Владимир Путин подписа закон за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Русия, който позволява да се търси наказателна отговорност за “унищожаване или повреждане на мемориални съоръжения, увековечаващи паметта на загинали в защита на Отечеството”, предаде ТАСС.

Наказанието е до пет години затвор.

https://clubz.bg/97022-rusiq_kojto_mahne_syvetski_pametnik_v_chujbina_5_g_zatvor

Както се вижда от ясно формулираната заплаха в новоизлюпения руски закон той не се отнася до България. Тук няма паметници на загинали на българска територия съветски граждани “ в защита на отечеството” . Ако не броим онзи нелеп случай на монументална почит в Бургас спрямо отровилите се през септември 1944 с метилов алкохол десетки окупатори. В донесенията на съветското командване се казва:

“През периода 16-19 септември 1944 г. в гарнизона в Бургас, в резултат от отравяне с метилов алкохол били засегнати около 190 души, потърсили медицинска помощ – 154 войници и офицери, 120 са били хоспитализирани, 6 са ослепели. Починали са 42-ма съветски войни”.

 

 

 

 

 

Ето на този опит да бъде “освободена” една цистерна с отрова на спиртна основа в Бургас е посветен гранитен блок с направо подигравателен от фактологична гледна точка надпис “ Вечна слава на освободителите”. https://www.flagman.bg/article/151245

Дори и погребаните в квартал “Лозенец” в София съветски граждани са защитавали приживе отечеството си в чужбина, а не в България, където просто не е имало боеве между българи и съветски завоеватели.

Имало е една единствена битка край град Кула в най-северозападната точка на България. Но тя е била водена между ариегард на отстъпващите по заповед на българското правителство германски войници и Червената армия. Именно на тази битка е посветен паметникът със съветската катюша, издирена в Украйна и докарана да напомня недалеч от Видин какво можеше да се случи на червената армия, ако й се беше наложило да воюва на българска територия.

 

 

 

 

 

 

 Германците удържат позициите си повече от два дни срещу многократно превъзхождащия ги противник. Налага се командването на Червената армия да изпрати катюши и с масиран ракетен обстрел да унищожи това единствено гнездо на германската съпротива на българска земя. Червеноармейците обаче дават голям брой жертви, много повче от шепата упорити германци.

Инцидентът край Кула не само не оборва истината, че на българска територия няма убити от българи червеноармейци, а потвърждава хипотезата какво би станало, ако българското правитество не беше скъсало отношенията с Германия и беше избрало съпротивата съвместно с германците срещу настъпващите войски на Сталин. Жертвите от съветска страна щяха да са хиляди и вероятната им крайна победа щеше да е на много висока и за СССР цена. 

Заслугата за избягването на този кървав за съветските завоеватели сценарий е изцяло на правителството в София и лично на премиера Константин Муравиев. На промитите руски мозъци може да им изглежда “екзотично”, но тъкмо Муравиев заслужава паметник в Москва. Вместо тя да ни заплашва да не посягаме на лъжливата й символика у нас “някой” трябва да съобщи на Русия историческия факт как срещу пълния отказ от съпротива България плучава за благодарност разорителна три годишна пряка съветска окупация и още 42 години съветски комунизъм, от който самият СССР се отказа поради самоубийствената му за империята на злото непригодност.

Проблемът тук не е толкова в руските заплахи, колкото в готовността на нашите власти и фалшивата й опозиция да бранят жалоните на съветското робство. Така ги нарече самият проф. Любомир Далчев, един водещите скулптори, моблизирани пред 50-те години на миналия век да увековечават монументално лъжата за съветското освобождение.

За пореден път тук е мястото да бъде припомнена популярната днес в Украйна фраза: не ме е яд толкова на техните въшки, колкото на нашите гниди. 

НА СНИМКАТА: Тези 6 български знамена , с които прикрихме срамотиите на лъжата за съветското “освобождение” и българската благодарност за окупацията, бяха премахнати тайно от български гниди. Само часове по-късно след нашата патриотична акция българските знамена бяха натикани в кошовете за смет в Княжеската градина, където стърчи Монументът на окупационната червена МОЧА в София.


16 мнения за “България не попада под ударите на руския закон за съветските паметници в чужбина”

 1. Не знам какво щеше да се случи с ръцете на тези, които са натикали българските знамена в кофите за боклук, ако бяха живи Васил Левски, Г.С.Раковски, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Христо Ботев, Ангел Кънчев, Георги Бенковски, Филит Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Васил Петлешков, Бачо Киро Петков, Даме Груев, Яне Сандански, Гьорче Петров, Ванче Михайлов, Александър Протогеров, Пейо Яворов, ген. Иван Колев, Апостол Петков Терзиев – Ениджевардарското слънце и още, и още, и още хиляди българи които не са търпели чужд крак (макар и на “освободители”) да тъпче България!

 2. В отговор на комичния закон, сътворен и гласуван от шойгу-комиците, и чиито обхват на практика може да покрие единствено територията на Русия, защото извън нейните граници звучи толкова неадекатно, колкото строга забрана слънцето да залязва или да изгрява, българският парламент трябва да гласува реципрочен закон за търсене на наказателна отговорност на всяко лице у нас и в ЧУЖБИНА, което подкопава националната ни сигурност чрез възхваляване на руско-съветската окупация, представяйки я за “освобождение”.

 3. “Жертвите от съветска страна щяха да са хиляди и вероятната им крайна победа щеше да е на много висока и за СССР цена.”
  Едно време на това му се казваше – да плашиш циганин с кисело мляко…

  “…в защита на Отечеството”. Крайно време е да им се обясни, че Европа не им е бащиния.
  Но росийските закони са си странно нещо. Наскоро един техен депутат ли, л…яд ли, обясняваше, че не могат да ни върнат архивите, защото законът не разрешавал. Сигурно връщането на краденото е криминализирано от този закон.

 4. Кремъл заплаши италианска медия, разкрила истинската цел на руските спецназове в Италия

  Заплахи са отправяни към журналистите, разконспирали “помощта” на Русия във връзка с пандемията, която силно засегна Италия

  https://faktor.bg/bg/articles/rusiya-zaplashi-vestnika-razkril-istinskata-tsel-na-ruskite-spetsnazove-v-italiya

 5. Русия е изперкала окончателно. Италия какво общо има с тях? Да, добре, измихте улиците в Бергамо и айде вкъщи! Чий го дирите тука? Повече от половината сте руски “разведчици”. Задавам втори път въпроса: Чий го дирите в Италия? Имате достатъчно проблеми във вашата кочина, решавайте ги. Италия и без вас ще се оправи. Пуста руска наглост!

 6. @The Rock

  Не само българските знамена се поругават от майцепродавците-милиционери, но и паметниците на загиналите във войните български герои, само защото са българи , не са налочили се като свини с метилов алкохол руснаци!

  Паметникът на загиналите във войните бургазлии е превърнат в тоалетна

  https://www.zonaburgas.bg/%D0%B2%D0%BC%D1%80%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%BE%D0%B9/

 7. Путин подписал закон за наказателния кодекс на Русия,с който ще се търси наказателна отговорност на властите от чужди страни за разрушаване и повреждане на паметници на съветски граждани.
  Мисля,че така може да бъде обвинена всяка държава и да бъде нарушена нейната независимост.Даже и наказанието е определено – до 5 години затвор.
  Това може да стане само,когато България престане да бъде за Русия чужда страна.Тогава на Путин ще бъде издигнат паметник като на троен освободител по висок от МОЧА. Има си “патриоти ” и за тази работа.

 8. Чуждият пРЕЗИДЕНТ:

  Жертвени агнета от стадото срещу корона от коронавируси за Румен Радев

  Можеше да имаме президент поне по време на страшната жътвата, която отнася човешки животи
  Светосла Пинтев

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-zhertveni-agneta-ot-stadoto-sreshtu-korona-ot-koronavirusi-za-rumen-radev

 9. Паметната плоча на злоупотребилите с алкохол съветски войници през 1944 край Бургас е затрогваща, но далеч по-затрогващ е паметникът на Мильо в Пловдив.

 10. Да отдадем почит към жертвите в Смоленск преди 80 и преди 10 години. Само ще добавя, че това е тренировъчното летище на ГРУ. След представянето на игралния филм “Смоленск” на режисьора Антони Краузе, братът близнак на президента Лех Качински казва: “Това е истината”.

  https://youtu.be/9aDw0WNMBPs

 11. Не е по темата.
  На днешния ден 10.04. 1943 г. е роден Мустафа Чаушев, само ден след раждането на незабравимия Георги Минчев, роден на 9.04.1943 г. Честит рожден ден на Мустафа Чаушев! Колко жалко, че Гошо вече не е между нас!

 12. допълнение
  Георги Минчев така и не намери място в нечий плейлист!

 13. Решението за този комичен “паметник” в Бургас не е взето с решение на ОбС-Бургас, а под натиск от почетен консул и “братската” рафинерия, но раята в Бургас си трае …

 14. В Прага са взели решение да премахнат паметника на маршал Конев. Покрай кореспонденцията с руснаците има и много забавен отговор на районния кмет за повода за премахването. “Правилата трябва да се спазват от всички-на улицата трябва да се излиза с прикрити уста и нос”
  https://novayagazeta.ru/news/2020/04/10/160582-minoborony-chehii-otvetilo-otkazom-na-prosbu-shoygu-otdat-snesennyy-v-prage-pamyatnik-marshalu-konevu

 15. До г-н Васил Милев

  Благодаря Ви, че напомнихте на всички ни тази тъжна годишнина.
  Поклон!
  https://www.youtube.com/watch?v=ChmT7IO_flw
  За съжаление, и по тази трагедия, за мен извън всякакво съмнение причинена от мордорските орки, разследването потъна в глух коловоз….Дано не стане така и със сепаратистките бандити, свалили MH 17 в Украйна…

 16. летищата в Европа са съоръжени със съвременни радиосредства,обезпечаващи кацане и в условия на ограничена видимост и неотложност.Има един предавател-за глисадата,чийто радиосигнал е като фуния,като тесният край е началото на пистата за кацане.Един път влязъл в тази фуния автоматически при снижаване ще се приземиш в началото.Такова сляпо кацане се прави при крайна нужда и при висока квалификация на екипажа,в което не се съмнявам.Възможностите за грешка са неизправност на уреди,неверни сигнали на летищното радиооборудване,повреда на самолета,нарочна грешка на екипажа..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.