ЕС натри носа на китайско-руската претенция за спасяване на Европа от азиатската зараза

 

 

Все по-често “погребваният” от евразийските завистници Европейски съюз успя отново да изненада недоброжелателите си с демонстрация на толкова одумваната солидарност, “най-дефицитната” ценност в рамките на организацията в условията на китайската пандемия.  Министрите на финансите на ЕС постигнаха съгласие за формиране на спасителен фонд в размер на 500 милиарда евро за европейските страни, засегнати силно от коронавирусната епидемия.

От времето на америкнския “План Маршал” за възраждане на Европа след Втората световна война континентът не е виждал нищо подобно по своя финансов мащаб и като жест на солидарност на богатите с не толкова щастливите държави – този път не само в еврозоната. Ще си затворят ли устите сега кресливите съдници на европейската солдарност у нас и по света?

Едва ли. Ще намерят нови поводи да кълнат европейското единство, което дествително се постига трудно при толкова разнопосочни интереси на отделните държава, но стана факт в случая по-невиждан от десетилетия начин.

Увисва във въздуха и издишащият пропаганден балон за китайската и руската помощ за Европа. Спука се претенцията за изключителността на това да изпратиш няколко самолета на европейците от Азия и Евразия и с това да си издигнеш паметник на собствената благотворителност, за който “бедните” европейци трябва да са вечно благодарни като пред някакво ново съветско “освобождение” – този път от китайското вирусно творение.

Неприкритите заплахи на Кремъл към италианския вестник “Стампа”, разкрил руската акция в Италия като операция на руските тайна служби с цел проникване на голяма група руски шпиони в натовската държава под прикритието на медцински лица, издаде Кремъл чрез неговата реакция на настъпан по мазола мужик още повече от самото вестникарско твърдение. Само че в Москва бъркат свободната с родната журналистика. Сега вече ритнатият с казашкия ботуш кошер на италианските колеги  наистина е сърдит. Нищо добро не чака руския шпионаж в страната, в която храбри индивиди и дори цели институции от години се борят с риск за живота си с вируса на мафията.

Китайската претенция за спасяване на Италия и други европейски страни е не по-малко азиатска по своето превратно раместване на причината и следствието от нея. Най-напред китайските власти причиниха световната пандемия с бездействието си, криенето на информация и чрез поощряването по този начин на разпространението на непознатия досега грип в целия свят. След което застанаха в позата на спасители на същия този заразен от тях свят. Страната на дракона се гордее с драконовските си мерки срещу многомилионни градове, макар те да бяха очевидно престъпно закъснели.

Апропо, да припомня, че изразът “драконовски мерки” не е свързан с дракони,  а с древния грък ДракОн, натоварен от атиняните да намери решение срещу честите бунтове на плебса. Дракон въвел за целта смъртното наказание като универсално средство за борба с безредиците. Прокламирал, че  за всяко престъпление, без разлика от тежестта на дянието, се полага смърт ( нещото като гилотината в революционна Франция, където изобретението на д-р Гилотен било определено саркастично като най-доброто средство срещу косопада). Драконовските мерки не помогнали, а злополучният законодател бил прогонен от съгражданите си, поканили мъдреца Солон да спасява положението. Той въвел равните права при гласуването и така посял кълновете на демокрацията в древността. Здравият разум все пак победил здравата ръка и от този пример са черпили вдъхновение търсачите на обществен сговор в името на вътрешния мир – от Юлий Цезар, до бащите на американската конституция.

“Здравата” ръка на комунистическия режим в Китай прехвърля вината си от болната си глава на заразената от нея планета. И си мисли, че по въпросите на здравето е постигнала демонстративна победа над здравия разум в свободния свят. Солидарното решение на държавите от ЕС да впрегнат огромен ресурс за борбата с китайския грип развенчава тази съмнителна азиатска хитрост на терена на възкръсналата европейска солидарност.

Дали и България ще се възползва от новия “План Маршал” и ще тегли от спасителния фонд сума в размер на 2 процента от БВП на държвата, не е чак толкова важно. По – същественото е, че московската истерична агентура у нас ще бъде принудена да пренасочи мерника на врясъците си срещу липсата на европейска слидарност, което вещаело скорошен разпад на ЕС, към други реални или мними слабости на най-богатия икономически клуб в света. Да й пожелаем същия (не)успех.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Европейската солидарност и балонът на руско-китайската помощ

12 мнения за “ЕС натри носа на китайско-руската претенция за спасяване на Европа от азиатската зараза”

 1. Китайците трябва да си платят за злините,които причиниха на човечеството.И ще си платят-САЩ,Австралия,Индия,Бразилия,Южна Корея,Япония са само началото на лавината от дела,която ще залее комунистически Китай…И не за нещо друго,а заради наглите им лъжи в продължение на поне 6 месеца,че всичко е наред и нищо страшно не се случва в Ухан.И сега продължават нагло да лъжат-нищо не са овладяли,положението е катастрофално…Само,че сега обявяват по 30-40 случая дневно и то от завръщащи се от чужбина китайци.Друг е въпросът,че досега лъжецът-президент на СЗО,който лъжеше заедно с китайските комунисти вече трябваше да е уволнен и подсъден за престъпно бездействие.
  Но основният въпрос е,че в крайна сметка виновен за това положение е Западът-полакомиха се огромни печалби,влязоха с колаборация с комунистите и превърнаха китайците в роби,работещи за мизерни заплати,Дадоха на изостанал Китай модерни технологии и процеси,които те не могат да управляват.Китайските комунисти станаха милиардери,а работниците им мизерстват.Ако Запада беше смазал икономически Китай още след събитията на Тянанмън,и не беше създал поколение от търтеи в собствените си държави,сега светът щеше да е много по-добро място за живеене.Но…да се надяваме,че тази криза ще е отрезви цивилизованият свят и ще премахне незаслужената зависимост-макар и работна ръка- от Китай.

 2. Матушката днес

  -Докторът каза-в моргата.

  -Ама аз съм още жив.

  -Е, но ние още не сме стигнали до нея.

 3. По въпроса за европейската солидарност:
  Когато журналист попита защо се изнасят защитни облекла, при положение, че нашите общопрактикуващи лекари не могат да си закупят, очаквах, че от щаба ще отговорят, че ние сме в ЕС и докато в Австрия има лекари от първа линия без защитни облекла, никой няма да позволи на нашите общопрактикуващи де се правят на космонавти. Е, не казаха точно това (започнаха да се оправдават, че още нищо не е изнесено и плахо да обясняват, че на общопрактикуващите не са им нужни), но се надявам, че са си го помислили.

 4. “Мястото Русия сега е задният двор на Третият свят. . И това е резултатът от управлението на самият Путин. Не, не е от номерата на враговете на Матушката. Врагове винаги е имало, има и ще има. Това е външният фактор, вирус. За здравият организъм този фактор не е страшен. Но ако организмът е дълбоко болен – то даже намокрените крака могат да станат причина за пневмонии. Нашата болест е Путин и режима на криминалните авторитети дошъл на власт в началото на 20 век. И докато сме с него, боледуваме и ние и пропадаме все по-надолу. Днес с нас показателно се подиграха саудитите. Сега даже те са ни изпреварили. Какъв ще бъде нашият следващ уровен – Нигерия, Папуа-Нова Гвинея, Зимбабве или Венецуела – тепърва ще разберем.. Където е Путин – там е катастрофата за страната. Това вече се превърна в аксиома.”

  https://el-murid.livejournal.com/4426723.html#comments

 5. Надявам се, че тази пандемия ще отрезви Европа. Не само ниските заплати, но и отказът на китай да намали вредните въздействия върху природата също влияят върху ниските цени. Това е една от държавите отказала да спазва ограниченията за вредните емисии. На практика превръщането на китай в работилницата на света се оказа тежка грешка. Но демократичният свят вече се събужда. Преди малко прочетох във ФБ, че Япония изтегля производството си на чипове от китай. Като прибавим към това, че САЩ и Великобритания обвиняват поднебесната империя в атака с биолотично оръжие и очакват от ЕС подкрепа машината тепърва се задвижва и няма да им се размине. Поне се надявам това да се случи.
  За съжаления не е само геройкото в Европа, който плонжира пред руския гном. Дано Италия погледне сериозно на московската гавра и да натовари тези “помагачи” на самолетите им и обратно.

  Не е по темата.
  Към Krasnoselski
  Благодаря за обяснението за генералските звезди. Явно не бях наясно с това.

 6. Стара Европа,всичко е тръгнало от стария континент,дори откриването и просперитета на Америка.Новите модерни технологии ще задължат европейските лидери да бъдат бързи и гъвкави.Противодействието на азиатския комунизъм е приоритет не само на Европа,но най вече от тук ще започне.БОГ да пази Европа и САЩ……

 7. Всички държави от окупирана източна Европа, отказват помощта по план Маршал.
  Правителтвото на кремълската марионетка, комунистическият диктатор Георги Димитров,
  официолно уведомява Конгреса на САЩ, че отказва помощта.

  Посткомунистическият диктатор, кремълската марионетка Бойко Борисов,
  е на принципа “куче кокъл не прескача”.

 8. Към И.Х.
  Точно така, затова и го изписах като ДракОн. Но отдавна е възприето погрешно да се произнася масово с ударението върху А, откъдето допълнително се утвърждава заблудата, че става дума за някакво чудовище ( не че ДракОн не се оказал чудовищно глупав… ).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.