САЩ започнаха да приземяват мита за полета на Гагарин в Космоса

 

 

 

 

 

Държавният департамент на САЩ “пропусна” да спомене Юрий Гагарин като първия човек, полетял в Космоса.https://www.gazeta.ru/science/news/2020/04/12/n_14282449.shtml

Он руското външно министерство реагираха гневно и назидателно напомниха на своя американски еквивалент името на Гагарин.

Читателите на ivo.bg са свидетели на серия от пуликации в блога , лесно откриваеми с търсачката в интернет, които смятат полета на Гагарин за съветска пропагандна инсценировка. Опонентите на тази теза трудно намират контрадоказателства за (не)състоялия се полет, но тържествуват най-вече с факта, че САЩ са признали навремето валидността на съветското съобщение. 

Само че “веднъж излъгани, завинаги заблудени” явно не е приложима хватка и в този случай. Живеем във време на неудържима експлозия на разпространението на фактите чрез съвременните средства за комуникация и новоткрити или осмислени от съвременна гледна точка обстоятелства могат с лекота да приземят съветското самохвалство за “първия човек” в Космоса.

Както е добре известно, има много “неща”, които САЩ никога не са признавали във връзка с политиката на СССР. Например окупацията на трите балтийски държави от Червената армия и присъединяването им към Съветския съюз. Този американски отказ никога не е впечатлявал Кремъл, но се оказа едно от най-неудобните камъчета в ботуша на съветския комунизъм в момента на разпадането на съветската империя. Същевременно неговата пропаганда обича избирателно да се позовава по стара комунистичска традиция на американския авторитет тогава, когато в Москва се нуждаят да го сложат на кантара на борбата със съмненията за собствените успехи.

Ето, че най-тежкото косвено доказателство на този кантар отпадна. За първи път. Няма как американската дипломация случайно да “пропусне” да спомене Гагарин. Явно  във ведомството са отчели новите анализи и доказателства за заблудилата целия свят съветска пропагандна маневра, превърната в отправна точка за овладяването на Космоса от човечеството – начело със СССР, “разбира се”.

Коментаторът в ivo.bg Георги Николов се пошегува по този повод, че в американския Държавен депатамент очевидно четат блога и се съобразяват с публикуваната в него информация по темата. Шегата си е шега, но за един домакин на скромен блог е удовлетворяващо да види, как на везните на спора “за” и “против” съветската официална версия за съветския гражданин Гагарин рязко започва да се променя съотношението в полза на скептиците- каквато теза от години се застъпва тук. Не е шега работа зад този скептицизъм да застане инстутиция, като Държавният департамент.

Начинът , по който САЩ “намекнаха” за своите съмнения бележи плавно начало на американското развенчаване на един от най-устойчивите съветски пропагандни митове. Днес американците отказват да назоват поименно Гагарин, а какво ли фактологично развенчаване ще последва утре?

Прословутото “поехали”, което се чува на запис да произнася Гагарин като негов коментар в момента на изстрелването на ракетата придобива нов, също толкова полулярен руски смисъл. Започва да се трансформира в “поехали к чорту”.

Вече извън шегата, очаквам да дойде ден, когато САЩ  ще изоставят и удобното за постсъветските интерпретации  мълчание относно лустрацията на монументите на съветската окупация в чужбина във връзка с руските заплахи към народите и държавите, които си позволяват да се разпореждат съветското символично наследство, монтирано под дулата на съветските танкове в столици и прочее големи градове в Европа. Това също е “болна” тема в ivo.bg  и на този етап няма позиция по нея на институционално американско ниво. Дойде ли подкрепа, можем да се надяваме, че тя най-после ще помогне на страхливите ни власти да преодолеят опасенията си от московската отмъстителност и да пристъпят към национално отговорна позиция за демонтиране на позорните жалони на робството от централните части на българските градове.

 

14 мнения за “САЩ започнаха да приземяват мита за полета на Гагарин в Космоса”

 1. Совсем обнаглели! 🙂
  “…От руското външно министерство реагираха гневно и назидателно напомниха на своя американски еквивалент името на Гагарин.”
  Вчера пак същите мариизахаровци пък назидаха “по имперски” италианските журналисти, че си позволявали да протестират срещу “хуманитарния” десант на неканените руски спасители по италианските улици сякаш са нощни вълци в България:

  Lа Stаmpа: Страхувай се от руснаците, когато носят дарове

  Хората на Путин се държат по груб, имперски начин, категоричен е Криcтиян Рoкa

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-la-stampa-strahuvay-se-ot-rusnatsite-kogato-nosyat-darove

 2. САЩ започнаха да приземяват мита за полета на Гагарин в Космоса.
  САЩ ще започнат да приземяват и мита за демокрация в България.

  На днешния 13-ти април,
  но през 2005 г.

  Европейският парламент гласува с мнозинство в подкрепа на подписването на Договора за присъединяване и на България към Европейския съюз.
  В сила от 1 януари 2007 година.

  Приха ни на юнашко доверие в ЕС.
  И както комунистът Сталин в Ялта ,излъга Чърчил и Рузвелт, че в Източна Европа ще се провеждат демократични избори,
  така и българските комунисти излъгаха в Брюксел, че в България ще се провеждат демократични избори…

  Cui prodest, България да е БЕЗправова държава?
  Cui bono, избирателните списъци в България да са фалшиви?

  НА ТЕОРИЯ,
  според Конституцията на Република България
  Чл.4.ал.1.
  Република България е правова държава…

  На ТЕОРИЯ, да!
  Но на ПРАКТИКА?
  Защо България е БЕЗправова държава?

  На ТЕОРИЯ, според
  Чл.26 ал.1.
  Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

  НА ПРАКТИКА , регистрация за избори,
  не се изисква за българите, които се намират в България,
  а само за тези, които се намират в чужбина.

  Като резултат, в чужбина няма нито един фалшив избирател в избирателните списъци.
  Като резултат, в България фалшивите избиратели са над един милион!
  Като резултат, избирателните списъци в България са фалшиви.

  Което
  е ОЧЕВИДНО
  от ОФИЦИАЛНИТЕ ДОКУМЕНТИ
  и
  от ОБЩОИЗВЕСТНИТЕ ФАКТИ.

  Защо се правят на слепи за очевидното, всички
  депутати
  политици,
  политолози
  анализатори,
  “юристи”,
  управляващи
  парламентарна и извънпарламентарна “опозиция”
  стари и нови “спасители”
  “интелектуалци”…
  Всички, които имат достъп до масмедиите?
  Да не ги изреждаме поименно,
  защото няма НИТО ЕДНО ИЗКЮЧЕНИЕ!
  А е очевидно, че избирателните списъци са фалшиви!
  А е очевидно, дори и за първолак, че
  2 670 преференции, НЕ са повече от 20 986 преференции!
  НАЛИ?
  България е БЕЗправова държава, НАЛИ?
  Което е първопричината за всички нещастия на българите“…?

  Cui bono,
  избирателните списъци в България да са фалшиви?
  Cui prodest,
  в България гласуването да е имитация на избори?

  Cui prodest, България да е БЕЗправова държава?

  Стадото няма избор!
  Подчинява се на гегата на овчаря.

  Народът няма избор!
  Подчинява се на противоконституциония избирателен закон,
  В БЕЗПРАВОВАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ!

  На днешния 13-ти април,
  но през 2005 г.

  Европейският парламент ни прие на юнашко доверие в ЕС.

  Българските политици излъгаха в Брюксел, че в България ще се провеждат демократични избори…

  За всички избори ЕСГРАОН, по заповед на политиците,
  изготвя фалшиви избирателни списъци.
  Фалшивите избиратели са повече от милион.
  Фсеки САМ МОЖЕ да се увери в това,
  от разминаването на числата в официалните сайтове на ЦИК и НСИ/ЕСГРАОН/.

  BY КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ

 3. Крадат и лъжат. Лъжат и крадат! Крадат история. Крадат фолклор. Крадат територии. Крадат архиви. Крадат културни ценности. Крадат технологии. Крадат научни постижения. Крадат всякакви ресурси. Крадат пари. Крадат дори пръстените от ръцете на известни личности и продължава да им се разминава и да ги третират като хора тези човекоподобни. И тук таме проблесне някоя светлинка в тунела, че някой някъде нещо осъзнал и приел резолюция или пропуснал да спомене едно име..но една птичка пролет не прави…Цял живот чакам някой да ги плесне най-после през мръсните крадливи ръчички и да им каже най-после СТИГА! Но не би. Изтрепаха и сума ти народ. Изморих се вече – дори един МОЧА не можем да бутнем вече толкова години.

  Юрий Фелтшинский подозира, че коронавирус е изпуснат при експлозия в лаборатория за биологично оръжие в Новосибирск през септември и че е поръчан от Путин за да изтреби възрастното население и да спести от пенсии и за да намали напрежението срещу пенсионната му реформа.
  После руснаците са решили да го изтестват върху китайците. Вината на китайците е, че са го крили в началото. После, когато заразата пламна в Италия, те изпратиха т. нар. помощ за Италия за да наблюдават ефекта.

  Вчера отворих Guardian да видя имало ли е такава експлозия. Имало е, на 17 септември, и нямало опасност. Гардиан цитира ТАСС. Къде са им сателитните снимки? Къде са им аналитичните центрове? Че ако и Гардиан ще ми цитира ТАСС, аз да си чета направо ТАСС?

 4. Г-н Инджев,
  Пиша тук , понеже не успях да открия на сайта ви мейл адрес.
  Моля , когато намерите време да коментирате следното странно съвпадение:
  Волно или волно ( да, в случая точно волно или волно ) много руски граждани имат имоти тук.
  Не само поради затворените руски летища, но и явно поради липса на подобен наплив, засега няма митинги на настояващи да се завърнат обратно в Русия нейни поданици.
  В условията на пандемия , според както се обяви от мегдана у БанкИ, всички граждани ( вкл и чужди) ще бъдат третирани еднакво, без оглед на това дали са здравно осигурени или не.
  т.е – вкл. руски.
  Тогава защо да си ходят , тук има кой да се грижи за тях…
  Не съм сигурен само дали това е реципрочно …или пак е ” по братски “.
  А странното пък е, че липсва името на държавата Русия – където въпреки дезинформацията ситуацията ще ескалира много и то много бързо – в този и/или други подобни списъци :
  https://www.mediapool.bg/bulgaria-vremenno-zabranyava-vlizaneto-na-grazhdani-ot-13-evropeiski-darzhavi-news306098.html ,
  Искам да помоля за вашия коментар.
  Благодаря.

 5. току що по БТВ казаха,че сме под 7 милиона,а в избирателните списъци се водят над 6,3 млн.Ето я манипулацията.

 6. Чуйте я безсрамната рубладжийска селянка Поли Карастоянова как брани като двуглава орлица руския интерес, как настоява да отпаднели визите за руските друзя, съвсем да се чувстват и разхождат като у дома си разни скрипали и чепиги, въпреки че България е член на ЕС и като такава е длъжна да спазва визовата политика на съюза, с аргумента, че “заради вируса обстановката се била променила” 🙂 Да, променила се, но в обратна посока, станала е още по рестриктивна към граждани на държави извън съюза! И, моля ви се (!), българската държава трябвало да им плаща даже чартърите на руснаците, пътуванията им до Черноморието, балнеокурортите ни и после обратно до матушката им! И сега, внимавайте как оня страхливец със слугинската душичка веднага ще се съгласи! Колко му е ! Нали тези милиони разходи ще бъдат за сметка на българския бюджет, няма да ги вземат от собствения му джоб! Ще издърпа залъка от устата на беззъбите български пенсионери и фалиралия дребен бизнес, за които уж толкова се е загрижил. Абе, що не вземем направо да поемем разходите за цялото ваканционно пребиваване на братушките у нас и да се изселим сезонно от България, за да им е по-удобно на друзята? Що да им се мотаем в краката!

  https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/24245/lice-v-lice/lice-v-lice-13-04-2020-g
  (от 19-та мин. нататък)

 7. Krasnoselski,

  Това, че сме под 7 милиона,а в избирателните списъци се водят над 6,3 млн., не е манипулацията.
  Това е следствие от манипулацията.

  Манипулацията е, че въпреки ясните Чл.26 ал.1. и Чл.5 ал.1.
  Избирателният закон за пребиваващите в България е един /без астивна регистрация/,
  а Избирателният закон за пребиваващите българи в чужбина е друг /със задължителна активна регистрация/
  Така че, фалшивите избирателни списъци с фалшиви избиратели е следствие от фалшивият противоконституционен Избирателният закон.
  ЦИК изпълнява закона накъв, какъвто е гласуван в антинародното НС, от бутончетата на Нинова и Борисов.
  Другите помияри са само част от пейзажа.
  Манипулацията е противоконституционния Избирателният закон.
  Доказателство, че България е БЕЗправова държава , е и абсурда, че
  2 670 гласа преференции, са “повече” от 20 986 гласа преференции…
  А “бонусите” на водачите на листи с гласовете на неотбелязаните преференции, показват, че те са тарторите.
  “Избираемите места” са за помиярите-обслужващ персонал “бутончета за гласуване”…

 8. Да се чете “…ясните Чл.26 ал.1. и Чл.5 ал.1. от Конституцията на Република България…”

 9. Сталин бил излъгал Рузвелт… Къде е иконката за човечето, което се превива от смях. А, … г-н Инджев, как да свържем конспиративните Ви мисли със Бялата Православна Църква със запалени свещи, стояща зад гърба Ви. Оттам ли идва откритието, че Гагарин е измамник? Или искате, да Ви мислим за почтен Християнин, който не лъже? А може би просто, така най-добре изпъква гордия Ви образ, подчертан със пионерска вратовръзка и хлапашки вързана ризка. Дано не сте влезли така в Храма на Бога.

 10. “Успехите” на СССР в космическата област са много съмнителни, както и във всяка друга област.

 11. Немного отдавна имаше документален филм за полета на Владимир Илюшин, син на съветския авиоконструктор Сергей Илюшин. Според този филм Владимир Илюшин е бил определен за първи космонавт, а Гагарин е бил дубльор. Полетът на Илюшин е завършил преждевременно поради авария и космонавтът едва успява да се приземи на територията на Китай – парашутът на капсулата се отваря твърде близко до земната повърхност и от съприкосновението с нея тя се разбива, а Илюшин е контузен тежко. Остава на лечение 3 месеца в Китай, след което се връща в Съветския съюз. Тогава, според филма, Гагарин е изстрелян в Космоса като втори космонавт-дубльор. Но, както се разбира, въпросите около този полет тепърва ще се множат.

 12. Към Облаче:

  Мислех да подмина с дължимото презрение заяждането с външността ми по повод статията ми, срещу която, Облаче ле червено, явно нямате както да възразите фактологично. Защото сте от вярващите, а не от мислещите. Но пък заставате в позата на защитници на вярата от…мен. Защото съм с “пионерска връзка” и нещо ризата ми не ви харесва ( а с какво трябва да е облечен турист, който току-що е направил три часа планински преход до един манастир в Балкана – с костюм ли?).
  Какво да обяснявам на фанатици как точно съм влизал в храма, при положение, че те живеят в собствения храм на комунистичския фанатизъм – каквото са им казали в детството, вярват в него.
  С глупавите си забележки потвърждавате безсилието си да кажете нещо по съдържанието на статията, която е посветена изцяло на американското ( закъсняло) прозрение за съветските лъжи. Приятно вярване в тях.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.