Системата се опитваше да затвори устата на Милен, но една нейна рожба свърши накрая пъкленото дело

Дори и да наруши мълчанието си, каквото и да промълви вече, крайно необичайната липса на реакция от страна на винаги бързащия да се хареса на публиката премиер Борисов по обществено значимата от два дни насам тема, като убийството на журналиста Милен Цветков, ни казва едно: “така му се пада”.

Тази форма на отмъстителност не е нито нова, нито отличителна черта за един отделен човек у нас. Лешояди винаги се намират. Макар и “относително”, Борисов в това отношение е невинен. По-скоро е типичен представител за лешоядната реакция на злобни хора, с каквито сме се сблъсквали.

Не мога да добавя нищо към вече лаконично изразената си скръб по Милен. Но за злобата, при това избуяла на политическа и идеологическа основа, мога да свидетелствам обилно от личен опит. На възразяващите срещу споделянето мога да задам само риторичния въпрос: нали уж всички това искаме – “ да спи зло под камък”, но след като е изобличено. Чувствам се длъжник на Милен, който вече не може да коментира нито тази убийствена тема, нито каквото и да било друго.

На фона на трагедията с Милен примерите, които мога да дам за разходките по скромната ми глава с калните ботуши на омразата и радостта от причиненото ми (предполагаемо) нещастие , изглеждат наистина дребна подробност. Но нека и тя да се помни…

Голяма радост настана сред депутати от БСП, ДПС, сини ренегати и журналисти през лятото на 1993 година, когато на престъпното правителство на Мултигруп беше възложено да се разправи с мен като директор на БТА. От БНТ , от върха на която вече беше отстранен директорът Асен Агов, изпратиха екип в дома ми с привидно благовидната цел да ми дадат думата на официално “уволнен” ( в нарушение на конституцията, което се доказа и от Върховния, и от Конституционния съд). Бях подведен да допусна камерата вкъщи, а от излъченото се видя, че целта е била да бъда омаскарен с визия и хаплив коментар към нея ( номерът да бъда сниман с разклатена камера, от ракурс, деформиращ лицето и т.н. ми е бил погаждан не веднъж на публично място, но у дома случаят беше уникален по своята вероломност).

Проправителствените вестници се гавреха с решението ми да не напусна поста си на основата на неправомерна заповед на премиера Беров и представяха отказа ми да участвам в нарушаването на конституция като признак на “властолбие”. 

Бившият съветник на президента Желев, увещаван като поръчител на разправата с мен от посланиците на САЩ и Великобритания Хю Кенет Хил и Ричард Томас да спре да ми отмъщава, раздаваше интервюта, в които “компетентно” ме обвиняваше, че …пикая в кабинета си. Знаел от въпросните публикации. 

Така и никой не не му потърси сметка за тази простащина – даже и след като го осъдих във Върховния и в Конституционния съд, а на политическите сили, стоящи зад разправата, се наложи да довършат репресията чрез гласуване в Народното събрание. Принудих ги да поемат политическата отговорност в последния работен ден и час на парламента преди лятната отпуска през юли 1993 година под възгласите на превратаджийски формираното мнозинство  “дайте бързо да гласуваме да се маха това момче, че да излизаме в отпуска” ( по Клара Маринова от БСП в пленарната зала).

Голямо ликуване падна сред продажните журналисти. Цяла кохорта бивши кореспонденти на БТА в чужбина, чиято мрежа от гнезда на комунистическите служби ликвидирах с един подпис както никой друг ръководител на аналогична институция в България, надигнаха глава с публични аплодисменти във връзка със състоялата се “екзекуция” на моя милост. Някои се върнаха триумфално на работа в агенцията под крилото на Д(П)С, излъчило свой човек за шеф. Един от тях, Николай Коев, гръмогласно ме “благославял” още на входа на ведомството, че да чуят всички:  “най-после се махна този предател”.

Историята се повтори през 2006 година. Самият президент Първанов даде тон в обслужващия го в. “24 часа”, където в поръчково интервю ехидно ме обяви за “безобиден” журналист, защото не съм го обидил с нищо, лъжейки, че нямал нищо общо с принудата да напусна работата си в БТВ. Пригласяше му шефката на вестника Венелина Гочева- при това от екрана на БТВ в студиото на Николай Бареков, който в мое отсъствие угоди с позицията си на началството си. Правилно било да бъде отстранен. В противен случай означавало да се толерира жълтата журналистика, декларира сервилно човекът с прозвището “дудук” заради миналото му на кръчмарски герой от (поне един) запой, при който се държи цинично с пияни жени.

 

 

 

 

Сред отличилите се с подобна позиции видни представители на медийния слугинаж се нареди на челно място – на самата първа страница на в. “Труд”, Валерия Велева. Което за мен си беше комплимент на фона на опасността точно тя да каже добра дума за мен. Казано в резюме, поантата на нейното удовлетворение в този текст беше именно такава : “така му се пада”.

 

 

 

 

 

 

За да съкратя пътя до наши дни ще обобщя само, че публично демонстрираната злоба по мой адрес като преследван журналист постепенно прерасна в анонимно занимание под формата на серийни заплахи срещу живота ми в собствения ми блог и в интернет изобщо. И всичко това не по някакви лични причини на засегнати от моята журналистика хора, а на “принципна”, т.е. на политическа и идеологическа основа като причина за яростната омраза срещу личността ми. 

“Убивали” се ме много пъти виртуално и пожелателно. Висш полицай ми каза при едно разследванията на заплахите срещу живота ми, че законодателите са формулирали закона така, че на практика първо трябва да те убият и тогава да осъдят онзи, който те заплашва с убийство.

Милен го убиха. Затвориха му устата завинаги и законът се задейства демонстративно в защита на убития. Не вярвам убийството му да е било преднамерена акция, не изглежда достоверно от фактологична гледна точка. Но, че беше мразен от силните на деня и “системата” се опитваше системно да го убие, е факт. Той се потвърждава от гузното солидарно мълчание на власт и опозиция, които дружно “пропускат” да проронят сълза на състрадание.

За левите е някак разбираемо, те са горди със себе си наследници на традицията на насилственото затваряне усти . Но за Борисов, който се представя за десен? Милен декларираше честно десните си политически пристрастия без да се умилква на масовия вкус и без да споделя масовата безполова публицистика с цел да се хареса на всички и да не предизвиква никого с власт и пари.

Явно в случая с Борисов има “нещо лично”. Не може да прости на Милен, че не му се мазнеше. Особено дразнещо за нашия премиер е да не може да нападне някой свой критик като “комунист” или “ченге”. Предпочита да го наказва дори и посмъртно с презрението на своето гузно мълчание. Но с това се изобличава сам в очите на зрящите за истината.

 

19 мнения за “Системата се опитваше да затвори устата на Милен, но една нейна рожба свърши накрая пъкленото дело”

 1. Мястото на коментара, май по-добре щеше да е тук…

  Безочливият изрод Борисов!

  След като се кри цял ден,
  Безочливият изрод Борисов,
  даде тон на мисирките:

  “Трябва да се помисли за много по-тежки санкции за шофьорите, употребили наркотици.”
  Това коментира наглецът-премиер Бойко Борисов.

  „Безспорно много тежък, гаден … Каквото и да кажеш за този инцидент е лошо. Бог да го прости“,
  добави притворно БезБожникът-премиер,
  кръстещият се лицемерно комунист Бойко Бекапето.

  И нито дума за това, че избягалият от местопрестъплението дрогиран,
  е син на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов!

  И нито дума на разкаяние за това, че Борисов непрекъснато поставя на “избираемо място”
  в листата на ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов!
  И нито дума на разкаяние за това,
  че Борисов непрекъснато е “стимулиран” от д-р Лъчезар Иванов!
  Със същите наркотици, с които е бил дрогиран избягалият от местопрестъплението,
  дрогиран син на депутата от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов!

  И нито дума коментар, за казаното от Милен Цветков, часове преди да го убият:
  “„МАСКИТЕ СА, ЗА ДА МЪЛЧИМ, А НЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ.“

  И ще продължават такива изроди, като артиста Борисов да са на власт,
  докато изборите са изродени във фалшиво гласуване,
  с фалшиви избирателни списъци,
  с над милион фалшиви избиратели!

  А за коментар на “ходене по мъките” на г-н Инджев,
  ще цитирам Ницше:

  “ТОВА, КОЕТО НЕ МЕ УБИВА, МЕ ПРАВИ ПО-СИЛЕН”.

 2. Бог да го прости, Милен Цветков! Поднасям съболезнования на близките му! Що се отнася до крещящото мълчание на индивидите от т.нар. “система”, каквото и да кажат постмортем ще бъде нагло. Пък и сега им е много притеснено от събитията в бензиноколонката, която ги командва. Дано не греша, но ми се струва, че сме обречени да бъдем освободени(за кой ли пореден път, но този път наистина) от руската имперска хватка. Подобно на СССР, московията рухва икономически и на путиссимо ще му се наложи да бере кахърите на вътрешното недоволство, което зрее сред иначе шовинистичните маси. Дано Западът да бъде на висота и да не повтори грешките на Буш и Тачър!!!

 3. Разследвайте кой внася, продава и изнася този препарат? И какъв е бил бизнеса на 22 год. шофьор на джипа? “Адренохром: наркотик извлечен от човешка кръв наситена с адреналин, след което се синтезира, в повечето случаи от измъчвани хора, дори деца.”..Това ли е вземала Симона, приятелката на убиеца? Това ли е имало на заданата седалка на джипа, че МВР от катастрофата ги пусна да го скрият и ги чака 2 дни да им се изчисти кръвта преди кръвната проба?? С това ли убиецът снабдява Германия, че домът му струва над 2 милиона?https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BC

 4. Много интересни статии пишете
  господин Инджев. Защо не си направите един канал в YouTube? Има много хора които поради незнание, липса на време или затова че им промиват мозъците, не дават и дума да се изрече срещу мутренското правителство на Бойко. Но ако вие направите аудиовизуален продукт ще имате много повече привърженици. Сумата и хора не ви познават защото са затрупани от пропагандата на големите медии. Направете един канал в YouTube за да достигнете до повече народ!

 5. В новините на БНТ-18 часа-съобщиха, че в джипа на убийеца била негова приятелка. Деликатно беше премълчано за сина на Лъчо мозъка. Със същата деликатност ББ обвини за неприятния случай наркотиците.
  Това е! На какво ли още да се надяваме!

 6. Тази нелепа смърт, това извънредно положение ще бъдат катарзиса на българското общество и края на статуквото.

  „МАСКИТЕ СА, ЗА ДА МЪЛЧИМ, А НЕ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ.“-МИЛЕН ЦВЕТКОВ
  А преди да сложим маските? А преди ограниченията на извънредното положение?
  Кои бяха без маски? Кои говориха? Кои задаваха въпроси? Имаше ли такива? Имаше! И въпреки, че загубихме днес един от тях, то утре те ще бъдат много повече благодарение на тяхната смелост, достойнството и самоотверженост. Ето един от тях:

  https://www.facebook.com/viarabnt/photos/a.1424280847783568/2595596053985369/?type=3&eid=ARBXNFiV_BGd9XLniFCnjYbxdorOL0kBi4ARwWixpDJVa7j47z-gJ79gAwwsDEJLk-7YyaowCZqC_nT6&ifg=1

 7. Моите най-искрени съболезнования на близките на Милен Цветков.
  Милене, не съм перфектен шофьор, но не превишавам скоростта, спазвам закона със съзнанието, че това е правилно, пазя всички на пътя, дори и онези, които не се пазят сами. Внимавам, внимавам много. Не искам аз да съм те убил. Почивай в мир.

  Г-н Инджев, добре е да разказвате по-често Вашите премеждия и несполуки с властта в беге. Хората трябва да знаят през какво минават журналистите и медийните мениджъри в тази … държава. Отвратително е, че смъртта на Ваш колега и може би приятел е повод да ни припомните в каква … държава живеят хората.

  В каквато държава са си направили, в такава живеят.

  Чета из интернет… Българите яросто искат възмездие, което по-скоро прилича на вендета. В бегето хора умират на пътя, всеки ден, всеки ден, като мухи и това дори вече не притеснява властта – сега има по-актуална смърт… Когато, по чиста случайност, на пътя бъде убит някой известен човек, тогава в бегето се отприщва носталгията по лагерите, по Народния съд, по смъртната присъда и т.н. Всичко лошо, което са преживели българите в най-новата си история, им се струва отново справедливо… Идиоти! Пак си мислят, че ще им се размине точно на тях, а по лагерите ще умират от побой и глад в адски мъки само лошите… ИДИОТИ!!! Дай им бог, цар или поне партиен секретар, който да поеме смело нещата в свои ръце. Само нормална, правова държава не искат българите.

  Смъртта на Милен Цветков безспорно е трагедия и с цялото си сърце страдам заедно с близките му. Категорично не приемам обаче тази медийна истерия, която се вихри в момента, за нормална. При средно две жертви на птп дневно най-малкото ми се струва лицемерно да се прави такава сензация от това, че някой известен човек е убит на пътя. Ами убит е, защото всеки ден има убити и все някога някой известен ще си мине по реда.
  Българите отдавна не споделят убеждението, че законите трябва да се спазват, защото това е правилно. Особено що се отнася до Закона за движение по пътищата. Няма нищо по-нормално от това да се засичат, да се гонят, да се дървят един на друг на пътя, да се бият. И да се убиват, разбира се. Имам стотици хиляди километри пробег в ЕС и НИТО ВЕДНЪЖ шофьор на настигаща ме кола не ми е мигнал с фаровете си. НИТО ВЕДНЪЖ!!! И влизам в бегето… И се започва – отзад идва кола с двеста и ми мига на пожар, и ми бипка истерично, и намаля в последния момент, и ми кара на един сантиметър зад мен – с мигане и бипкане разбира се. И това не е депутатска щерка или винарси син, не – това е българин средностатистически. Това се повтаря почти всеки път, когато карам с близка (отдолу) до допустимата от закона скорост и изпреварвам камион например и зад мен се зададе някакъв българин с колата си и с много превишената си скорост. В неговото разбиране за живота аз трябва да изчезна от пътя му на мига!!! В бегето да притесняваш другите водачи на пътя е нормално. Не знам дали е законно. В много ЕС държави е забранено и ако човек се обади на 112 и се оплаче, че бял мерцедес (номер …) го преследва и му мига – белият мерцедес е в голяма беда.
  Е, така ли е, българи? Мигате ли на предната кола? Не, разбира се, на мен някой друг ми мига, не сте вие…
  Спира българинът колата си на забранено, пуска си аварийните мигачи и си отива по някаква работа. Ама пречела колата, ама ставало задръстване, ама не знам си кво… Добре, той само за малко, какво толкова, на всеки може да се наложи. Не сте вие, нали? Знам, знам, други са, други спират на забранено… В едно малко градче в Белгия карам зад полицейска кола, която се движи с трийсе километра в час. Бавно спира, от колата слиза полицайка на 20 години и залепва глоба на спрал неправилно автомобил. От автомобила се показва водачът (току що влезнал в колата или току що спрял – не знам) и нещо се опитва да обясни на полицайката. Тя го поглежда, нищо не казва, влиза в полицейската кола и тръгва отново с трийсе. Глобата си е глоба, всеки има право да я обжалва, но няма право да се обяснява с полицията. Ако неправилно спрял автомобил си пусне аварийните (в Белгия) и се окаже, че не е аварирал – глобата е огромна, може и на съдия да го изпратят водача, да обясни защо е опитал да заблуди полицията.
  Когато се налага да се почистват улиците в квартала, предварително слагат табели, в които е указано начало и край на забрана за спиране на въпросните улици. Табелите са поне една седмица предварително сложени. Веднъж забравих да махна колата от вечерта и на сутринта в 7.10 ч. (забраната е от седем) изхвърчах по чехли … но вече имаше полицай с мотор и камион за вдигане на коли. Преместих колата, полицаят ми се усмихваше приятелски и всички си тръгнахме. После си получих глобата по пощата. Знаете ли от тогава колко пъти съм забравял да си преместя колата? Познайте.

  В бегето няма правило на дясностоящия, ако че го има в закона. Всеки знае на коя улица как се минава. Ако не знае, да е знаел… Баджанака не иска да кара извън бегето именно заради това проклето правило. “Ааа – вика – не мога да гледам постоянно пешеходци, велосипедисти и от дясно кой ще ми излезе.” Веднъж се качих той да ме вози за пет минути – на нито едно кръстовище не мина по правилата и изобщо не се напряга. Така се карало в Пловдив, иначе цял ден не можеш да стигнеш от едно място до друго. Повече не ме е возил.
  Българинът спира в градинките, на тротоарите, кара с превишена скорост, кара пил и/или дрогиран, не признава предимството на другите и изобщо не признава Закона за движение по пътищата. ДА НЕ СЕ МИНЕ!!!
  И ако може – да не го хванат.
  А ако все пак го хванат? Българинът дава пари на полицая, когато го хванат. И полицаят ги взима. И българинът е доволен. “Оправихме работата” казва българинът.

  Така, една по една, българинът за себе си оправи всички работи. Законите са за другите.

  Аз съм малко нещо яростен…

  И вчера на пътя умря Милен Цветков.
  А вие какво очаквахте?

  Всички българи са възмутени – как може така да карат тези мамини синчета! Скалата казва, че било знак от Бога. Бог уби Милен, за да даде някакъв знак… Не можа ли този Бог да каже направо каквото има да казва, вместо да убива Милен? Други пък смирено обясняват, че Милен щял да отиде в някакъв по-хубав свят. Ами те тези дрогираните младежи едва ли не услуга са му свършили, в по-хубаво място са го пратили – нещо такова излиза. ХЕм хората ще получат знак от БОг, хем Милен ще отиде на по-хубаво място…ИДИОТИ!!! ДОКОГА ще ги каканижете тези глупости?! НЯМА друг свят, НЯМА друг живот – Милен си имаше и свят, и живот, и деца и всичко!!! И това му беше отнето ЗАВИНАГИ, и на тях той беше отнет ЗАВИНАГИ, защото българинът е горд със себе си идиот, който е “оправил работата”. Не му отива на българина да вие тъжно сега. Такава държава си направи българинът, такива работи стават в нея.

  Важното е да е горд, че е българин.

  Кога щял да се събуди българинът… Ами той е буден! Вижте какви ги върши! Огледайте се – това е реално, това е истинско, това върши българинът.

  И това есамо началото…

 8. Като се има пред вид как обикновено се произнася Бойко Борисов, констатацията, че не се е произнесъл или намекът на многословния, че се е произнесъл твърде лаконично, ми звучат като комплименти…
  Нямам представа за реакцията на Нова телевизия, но не изключвам да са се държали гузно. БНТ и БНР реагираха адекватно… и това е нещо…

 9. Много ми се иска да внеса малко оптимизъм в този форум, затова ще попитам по-компетентните от мен – за коя поредна година не падаме под 111-то място по свобода на медиите?… дали пък и това не е нещо?
  А сега сериозно – ако някой още не го е гледал….

 10. Свободата на словото през 2020 в света:. 7.Коста Рика. 19.Уругвай. 20.Суринам. 21.Самоа. 23.Намибия. 25.Кабо Верде. 30.Гана. 36.Тринидад и Тобаго. 38.Буркина Фасо. 39.Ботсвана. 46.Папуа Нова Гвинея. 47.Сенегал. 48.Румъния. 50.Тонга. 53.Белиз. 67.Бутан. 73.Монголия. 81.Малта. 86.Лесото. 92.Сев.Македония. 93.Сърбия. 102.Ливан. 110.Гвинея. 111.БЪЛГАРИЯ——————————– 149.РУСИЯ————————————— 180.Сев. Корея. 181.Ад. /. Как да оцелее Милен Цветков?

 11. Ами трябва да внесем норвежци, ирландци и американци.Те ще заложат живота си и ще ни освободят.

 12. Много голям дразнител за лакеите (като Бойко Борисов) са свободните хора г-н Инджев!

 13. До К.Ганев:Точно така е в България! Господ ни праща точно този знак, за да проявим нашата свободна воля, с която ни е създал. Господ не е убил М.Цветков, нашата свободна воля го уби, защото не я проявяваме както и когато трябва. Това показва вашето есе, совободната воля на човеците но впрегната не в добро, а в зло.

 14. До cast stone, Уважаеми, всички посочват 111-то място….. но защо два дена никой журналист, медия, дори в социалните мрежи не смее да напише кой е бащата на Симона Цанкова? Какъв прокурор е, защо разследването вече е разделено /от прокурор/ на части за по-лесно замитане? Защо се повдига абсурдно от правна гледна точка обвинение в “умисъл”? Защо не се показа паметта на компа на Аудито, където е запаметена скороста! Пуснаха манипулиран запис от инцидента да заблудят обществото! Няма да питам къде е Брендо, защото вече никой не се сеща! така след 8-10 г когато делото влезе в окончателна фаза и благодарение на прокуратурата е смачкано, никой няма да се сеща “кой уби Милен Цветков”? Моята прогноза е че делото ще се връща поне 3 пъти в начална фаза, о с добре премерени обжалвания, тройна, петорна…. експертизи, ще се връща, връща…..
  А наркоманчето пуснато под гаранция, след три години вече ще кара по-мощна кола и ще е по-надрусано от сега!
  Мъчно ми е за винаги усмихнатия Милен Цветков, но смърта му няма да бъде възмездена с наказание.

 15. До висок: Не, смъртта на Милен Цветков вече е възмездена. Нали знаете наркоманите какъв край имат?Това го чака убиеца на Милен Цветков, смърт по много гаден начин, от свръхдоза.

 16. БЪЛГАРИНЪТ Милен Цветков беше убит не от БЪЛГАРИ, а от престъпници, които идиоти, изменници на Род и Отечество, съвременния башибозук у нас в опит да приглушат писъка на поробената си съвест наричат със свещеното име БЪЛГАРИ. Името на достойнството извоювано от ТЯХ и присъдено ИМ от вековете.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.