Мария Антоанета пасти да яде

На 95 процента е спрял книгоиздателският бизнес у нас.http://www.focus-news.net/news/2020/04/23/2768101/velizara-dobreva-asotsiatsiya-balgarska-kniga-na-95-e-spryal-knigoizdatelskiyat-biznes-po-vreme-na-krizata-s-koronavirusa.html

Дължим на древната китайска цивилизация и на откривателя Цай Лун изнамирането на хартията. И по – точно Цай Лун е бил нещо като Хенри Форд в областта на масовото автомобилостроене – не е открил хартията, но е поставил производството и на конвейр. Този технологичен пробив, достигнал Европа много столетия по-късно, е позволил съхраняването, разпространяването и мултиплицирането на достиженията на човешката цивилизация повече от всичко друго, което някога е изобретявано в рамките на шест хиляди години цивилизация.

 

 

 

 

 

 

Не случайно в класацията “ 100-те най-велики личности” на Майкъл Хърст китаецът Цай Лун ( тачен много в Китай, видно от гравюрата) заема изключителното пето място за цялата история на цивилизацията.

Китай е родина на още много открития, внедрени след това в чужбина – от барута и огнестрелните оръжия, променили хода на историята, през какво ли още не, та чак до печатарската машина , усъвършенствана от Гутенберг в средата на 15 век.

Честно ли е всичко това да се признава на китайския принос? Честно е.

А честно ли е днес да се премълчава фактът, че този път Китай постави света на колене с износа на вирусната пандемия, наречена другояче с цел да не се дразни Пекин?

Не, не е честно. Така че нека разните борци за коректност да не ми се правят на интересни и да заявяват, че било екстремизмът да се казва истината. Пак да ги попитам: защо “испанският грип”, поразил планетата в началото на миналия век без да е тръгнал от Испания, а също така е имал за отправна точка Китай, да бъде наричан с фалшивия етикет “испански” заради разгласяването на истината за него в Испания, а в случая затаената от китайските власти реалност за избухналата в провинция Ухан епидемия да не е причина тя заслужено да носи клеймото Made in China?  

Днес дължим на мнооого уважавания от алчни капиталисти и фанатични комунисти Цзи Пин и неговата комунистическа диктатура обратното: върна ни назад в цивилизацията чрез своята тоталитарна реакция да не реагира навреме на вирусната епидемия в Поднебесната, поради което местната епидемия се превърна в пандемия. 

Да ограничиш книгоиздаването е стара, но неосъществена в глобален мащаб мечта на всякакви владетели, диктатори и масови убийци. Някои от тях, като Хитлер, нареждат унищожаването на вече издадени книги чрез демонстративно аутодафе. Същото постигат Сталин и сталинчетата сред подражателите му чрез т.н. инкриминиране на литературата, обявена за вражеска. 

У нас, както написа един коментатор в ivo.bg, перфидни цензори са късали избирателно страници от книги на самия патриарх на литературата ни Иван Вазов в Пловдивската библиотека, за да скрият, че от русофил се е превърнал в истински патриот и е заклеймил руската агресия срещу България през 1916 г. в Добруджа в стихотворението си “На руските воини”.  

Никой, никога, от времето на Цай Лун, нито след Гутенберг в Майнц през 1448 г., революционизирал разпространението на печатното слово, не е постигал такъв ужасяващ успех в неговото запечатване у нас, а вероятно и по света. Китайските другари, макар и косвено, сбъднаха в това отношение мечтите на желаещите да спрат издаването на книги на хиляди километри от огнището на тяхната диктатура. 

Според едно изявление на небезизвестния Путин, интернет е творение на ЦРУ. Ако случайно е вярно, това е повод поне веднъж да благодарим на толкова охулваната американска агенция, обект на многолетно сатанизране не само от страна на пропагандата на чуждите противници, но и сред свикналите да ползват като свое право по рождение свободата на словото си американци и прочее рожби на свободния свят. 

Авторът на тези редове, клеветен като проекция на американските пари от гузните русофилски мозъци, съдещи по себе си, е сред засегнатите от този китайски мор по книгите. Те не се купуват днес, а това парализира издателската дейност и приходите от нея. Само че за това твърде леко финансово перо на кантара на приоритетите в икономиката няма разтревожени властници. Напротив, властелинът Борсов не веднъж се е оплаквал от онези, които си “пишат книгите на неговия гръб”, включително и от моя милост.

Е, как да очакваме милост и съдействие от такъв “(по)читател” на книгите, който си е наел за шеф на културата в България майстора на малката пластика Рашидов, измерващ значението на книгите според тяхната дебелина ( най-сериозно го заяви на пресконференция)! 

Нашият еквивалент на набедената Мария Антоанета, която била посъветвала френския народ да яде пасти, щом с оплаква от липсата на хляб, на практика ни казва: като няма книги, четете моите постинги в интернет – те са кратки и ясни като казармена команда. В тях, въпреки умилкването на Тръмп от страна на нашата Мария Антоанета, няма и помен от споделяне на неговата позиция, че Китай трябва да бъде посочен като виновник за световната пандемия. Виж, ако ЕС склони да забележи и да отбележи тази истина, вероятно и София ще се присламчи, за да сме в крак с брюкселското време, че да не пресъхне европотокът в бездънната каца на държавицата ни.

Така че Мария Антоанета, ако изобщо е казала онова за пастите, пасти да яде! 

АПРОПО, една новина в аванс: книгата “Измамата “Сан Стефано”, която толкова много много вбеси борците за руска интерпретация на българската история, но придоби доста голяма популярност сред “популацията” от любознателни българи, предстои да се появи в аудиовариант. Скоро.

 

 

 

 

Запушването на усти води автоматично до отварянето на уши за истината.

 

6 мнения за “Мария Антоанета пасти да яде”

 1. Бих си позволил да направя само една малка корекция към прекрасната статия: Дейността на Гутенберг се развива в средата на 15-ти век и не се отнася към 1848 г. За начало на наборното книгопечатане, въведено от него, се приема 1439 г., а той си отива от този свят през 1468 г.

 2. Към Ясен Прахов:

  Така е. За начало на неговата дейност в книгопечатането се смята 1448 -ма. Добавил съм му 4 века автоматично, което е нелогично спрямо предишния абзац, в който споменавам за средата на 15 век…Благодаря за корекцията.

 3. Вчера засякох бб на пресконференция. Пак хвалби. Направи ми впечатление че два пъти се похвали че заради короната не сме теглили заем. А заемат който взеха като ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ. От ДВА МИЛИАРДА НА ДЕСЕТ. Но няма журналистическа среда която да засича слънцето. Обикновено ни сервират караница между бсп и герб. За да ни на бият в главите че едната е алтернатива на другата. Само Демократична България е Алтернатива.

 4. Конкретен пример за сплашване и запушване на устата на истината по путински:

 5. “Нашият еквивалент на набедената Мария Антоанета, която била посъветвала френския народ да яде пасти, щом се оплаква от липсата на хляб”

  За липсата на книги не знам…
  Но за липсата на Хляб знам точно какво е казал
  “Щом нема ляб кифтетата съ….. кашкавал да папкат тогава”

  И бат Иво извиняваи но “Еквивалент” смятам е малко пресилено
  Ако вярваме че историята винаги се повтаря ,тогава трябва да последва революция и гилотина
  Но това няма да се случи по простата причина че има асвалт по които бългаските революционери са поели на гурбет там кадето Мария Антоанета почива във Мир

  А иначе в историята всичко се повтаря на всеки сто години “Made in China” китаиска чума
  със различни назввания Кови , Испаски ……….монголски….

  А савсем щях да забравия Китаския еквивален какво е казал….
  ако мямате ориз яжте прилепи……….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.