Взривената “Родина” е метафора, от която прероденият Живков бяга


 

 

 

Взривяването на сградата, замислена като социалистическо общежитие на уж различните вестници от епохата на “развития социализъм” в НРБ, е метафорично събитие. Символиката на рухналото минало на централизирания контрол над медиите в същото време предизвиква днес поне един “противоречив” въпрос: успява ли днешното жалко състояние на медийната среда да се отърси от плачевния си образ у нас и пред света чрез символиката на раздялата с миналото?

Като основание за самото взривяване бяха изтъкнати други причини. Точно както при демонтирането на онзи разпадащ се паметник пред НДК. За всички беше ясно, че политическата воля на властта , амбицирана на изчисти това петно от миналото от лицето на София в навечерието на българското председателство на ЕС, беше решаващото обстоятелство за раздялата с паметника. 

Вероятно и сега тази воля стои зад закъснялото решение от бившия булевард “Ленин” да се отстрани символът на едно от най-видимите извращения на епохата, през която се смяташе за правилно всички редакции да бъдат събрани на едно място – нещо като идеологически “юмрук на партията”.

Познайте какво мотивираше тази загриженост за добруването на всички вестници на едно място. Правилно. Отговорът е в думата контрол. В дядовата ръкавичка, луксозна за времето си при това, журналистите се предполагаше да се чувстват едновременно обгрижени и задължени на партията и правителството, което ги вкарва в модерна клетка под свой усъвършенстван надзор. 

В Букурещ със същата идея Чаушеско построи гигантски палат за партийно-държавната администрация.Беше най-голямта сграда в Европа и май продължава държи този рекорд.

Разликата с ИПК “Родина” е не само в мащаба, но и във факта, че тамошният диктатор успя да довърши строежа на живота си и плати с с главата си за него след като довърши и държавата. У нас не сколасаха с подобието ИПК “Родина”. 

В това сравнение се отразява и спецификата на формите на диктатура, която в Румъния се упражняваше в доста по-завършен вид и доведе до кървав изход от задънената улица. Хитроумната комбинация между моркова и тоягата, прилагана от селския хитрец Живков, спести в крайна сметка ексцесиите след нейния провал в България, но пък доведе до мутации, които днес възпроизвеждат Живковия модел на еднолично ръководство сред свита от ласкатели след кончината на неговото недоносче, както на финала той нарече собственото си 35 годишно управление.

От тези аналогии се пази днешната власт, оглавявана от поклонника на Живков с менте пагони. Но не се намира журналист, който да го попита още ли се възхищава на “двете България”, построени от Живков, както заявяваше не толкова отдавна Борисов. Или премиерът ни вече смята, че го е задминал магистрално ( думичка, както съм отбелязал, която се появи в речника на късния Живков и явно беше сред любимите му езикови открития в рамките на неговия новоговор)?

Властта отсъства от сюжета с взривяването на 17 етажната сграда на бившия булевард “Ленин”. Очевидно е, че “строителят” Борисов бяга от образа на рушителя. Не иска да си признае, че с разрешението да бъде взривена недостроената сграда си купува имидж пред вярващите в антикомунистическата същност на това управление, но по “втория начин” както се казваше при заобикалянето на законите и правилата в НРБ. На вярващите в обратното тази власт не желае да се опълчи открито и избира тактиката на сещай се тъще, защото съм ти снаха…

15 мнения за “Взривената “Родина” е метафора, от която прероденият Живков бяга”

 1. Да, беше някак странно чувството (с повече от 30 години закъснение!) да станем свидетели на взривяването на пропагандния символ на комунистическия звяр! Спомням си, че навремето, още със строежа на мастодонта, се бяха развихрили жестоки спорове между маститите медийни директори и главни редактори на комунистическия печат, свързани с предварителната подялба на шефските офиси. 🙂 И също както при взривяването на мавзолея, и този път мастодонтът се килна настрани, но мрачните му бетонни руини останаха да стърчат. Пак не стана от веднъж! Ще е нужно още време за неговото мъчително ръчно доразрушаване, времето, в което, за съжаление, потъна нашето поколение, защото целият му живот мина в сражения с низости и подлост, а се надявахме да участваме в Съзиданието!

 2. Поклонникът на Живков с менте пагони /при това д – р/,любител на числата, можеше назидателно в негов стил,да съобщи колко струва разрушената сграда и изхвърлянето на отпадъците. С неговите знания по всичко, можеше да обясни защо,все пак, тя не би могла да се ползва за нещо друго.
  За премахването на мавзолея се изприказваха толкова много приказки,а сега нищо! Покриват се толкова много истини със съдействието на генералските пагони ,така че и сега вероятно има защо.

 3. По-долу иде реч за друго, образно казано “взривяване”. С планетарна известност.
  Що ли не съм изненадан!
  Още един мотив и то какъв, Даянчето на Баце да “забрави” за изпълнението на решението на СОС от 1993г. за преместването на МОЧА.
  https://theins.ru/news/216299

 4. Има и друго за взривяване. На първо място МОЧА, “железния конник” пред народното събрание, както го наричаше Петко Бочаров светла му памет и още този кютук, който министъра на здравеопазването иска да превърне в детска болница. Вероятно и много други “паметници” от двете Българии, за които не се сещам в момента.

 5. Е.Гаврилов
  Аз не бих посегнал с лека ръка на един от малкото представители на италианското изкуство по нашите земи…

 6. към Караиванов:

  “Железния конник” е най-хубавия паметник в София, защото е избран на международен конкурс с международно жури. Оттогава това не се е случвало. Днес София продължава да се пълни с долнокачествени паметници, повечето проруски. Този хубав паметник трябва да бъде преместен в музей, най-малкото по две причини:

  1. Не е редно пред нашето народно събрание да има монумент на чужд владетел!

  2. “300,000 добруджанци са оковани и продадени в робство в Сибир от царя „освободител“ – Българската независимост и Русия –
  http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=27&t=403

 7. Как руското приложение „Telegram” се включи в активното мероприятие платена „благодарност за Путин”

  В условията на смъртоносна пандемия от 20 до 200 евро плащат руски граждани на италианци, за да декларират признателност към Русия

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-kak-ruskoto-prilozhenie-telegram-se-vklyuchi-v-aktivnoto-meropriyatie-platena-blagodarnost-za-putin

 8. Ето, така се действа с мошениците – изнудвачи!

  Варшава иска запор върху върху акциите на „Северен поток“ и „Северен поток – 2“

  В края на март полската фирма PGNiG заяви, че е спечелила в арбитражния съд в Стокхолм делото срещу „Газпром“ по Ямалския договор за газ, във връзка с което на компанията трябва да бъдат изплатени около 1,43 милиарда долара. От „Газпром експорт“, обаче, заявиха, че все още обсъждат решението на арбитража и засега е рано да се коментира сумата за бъдещите компенсации.
  Според Ковалски, Варшава разполага с „юридически инструменти“ за получаване на тези средства от страна на „Газпром“.

  https://faktor.bg/bg/articles/varshava-iska-zapor-varhu-aktivite-na-severen-potok-2

 9. На Ангелкова грижата й пак е за “абсурдното” облекчаване на туристическите визи за Русия ”

  (Ама защо само “облекчаване” на визовия режим за руските скрипали, чепиги, наркотрафиканти, перачи на мръсни пари и всякакви други криминални престъпници? Трябва да им платим и пътуването (до и обратно) колонията България, да им поемем разходите за хотел и храна, но не за сметка на собствениците на хотелите и ресторантите в курортите ни, както и концесионерите на плажове, а за сметка на българския бюджет и най- вече европейските фондове! Нито евро от европейската солидарна помощ не трябва да се разпилява за българските граждани, защото първо трябва да се погрижим за нуждите на братушките! Както пише някакъв трол в един от рубладжийските сайтове: “Само като си помисля за матушка Русия и от очите ми потичат сълзи на благодарност” 🙂 Абе, защо тогава не вземем направо да им подарим Черноморието си, зимните и балнеокурротите си? Нали затова изнудвачът Лавров все напира да ни посети ! Иска да му подарим СОК Камчия, иска Българската държава да плаща пенсии и осигуровки за постоянно пребиваващи у нас руснаци, плащали осигуровки, но в “трети държави” ?! Иска да е сигурен, че до края на годината ще им построим “Балкански” поток, въпреки икономическата кризата заради пандемията Covit-19 и (съответно) иска да забавим, уж заради вируса, графика за построяването на интерконектора с Гърция, без който диверсификацията на източниците на природен газ е невъзможна. Орката -изнудвач много му се иска да се заробим икономически със строежа на АЕЦ Белене, за да останем зависими от кървавата матушка за столетия напред, завинаги!)

  А Борисов продължава да мълчи и да не отговаря на въпросите защо пусна руските самолети, натоварени с ракети за Сърбия, да прелетят многократно през българското въздушно пространство и за какви точно заслуги получи най-високия сръбски орган ?

  https://faktor.bg/bg/articles/angelkova-1-7

  И линк към някакъв сайт “Рускоезична България” (?!) с “интересни” предложения във форума:

  https://rus.bg/bg/turizm/turizm/29966-da-otpadnat-vizite-za-rusiya

 10. разпродаватни,подаряват ни на руснаците,това е.Ангелкова е амбицирана да докара няколко десетки хиляди вирусоносители,при това безплатно.Гъзенето започва от президента и до киликандзерката.Надеждата ми е депутатите в ЕП да осветлят конспирацията пред Европа.

 11. SMS , и аз имам предложение , конструктивно и прагматично .

  На всеки москалски калпак още при кацане на което и да е наше(все още) летище българската държава да връчва плик с 2000лв ,най-малко половината от които задължително да бъдат похарчени по време на престоя им тук . По този начин ще бъдат налети така нужните живи пари в нашта икономика и туристическият сезон ще бъде спасен без особени усилия .
  А останалата част да нямат право да изнасят в левове – да сменят в долари , евро , каквото искат. Така и финансовия сектор ще раздвижим .

  Ако им е малко – може да се преговаря за дебелината на плика .

  Ако пък и това се окаже недостатъчно , ще измислим нови мерки – например получаване на бг-гражданство още във въздуха и други разни , нали сме креативни .

 12. @ сеедно
  Да! Това за получаване на българско гражданство още във въздуха е гениална идея, защото ще си решим демографския проблем. Само трябва да запишем в Конституцията на РБ, че руският е втори, а защо не и първи официален език в “Рускоезична България”.

 13. афициальнъй язъйк – болхарский

  Ей така ще пише в Кoнституцията . Тие са редко великодушни и със сигурност ще проявят уважение към падналите (неуспелите да избягат , значи).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.