И Германия забрани “Хизбуллах”- къде се крием ние?

Германия обяви ливанската групировка “Хизбуллах” за терористична и забрани дейността й на своя територия, откъдето политическото крило на проиранската милиция финансираше дейността си в Близкия изток.

За терористичната дейност на “Хизбуллах” се знае достатъчно много, но то все не достига на ЕС да вземе единно решение за забраната й. Ето че Германия, след Великобритания, реши да даде пример. 

Натискът това да се случи се засили обаче именно след онзи атентат край Бургас от 18 юли 2012 година, когато на летището в Сарафово при самоубийствен атентат срещу автобус с израелски туристи загинаха 7 души, един от които български гражданин.  

Българските власти дълго отказваха да приемат  разпространената в рамките на един ден след взрива информация на Израел, САЩ и Великобритания, че зад масовото убийство стои шиитската ливанска групировка. Едва през януари 2013 година Брюксел се съгласи с този факт и София се присъедини към тази оценка с половин уста, приемайки уговорката за атентат да бъде обвинено военното крило на организацията, а не самата Партия на бога, която на практика управлява Ливан в интерес на Дамаск и Техеран.

Можем само да гадаем защо точно България, която пострада от атентата и като мишена стана отправна точка за преосмисляне на европейското отношение към терористичната организация беше и продължава да бъде между европейските страни, които с най-голямо нежелание проглеждат за истината. И понеже нашите управници не желаят да ни просветлят по въпроса, на един политически коментатор с личен опит в нерадостните си отношения си с “Хизбулалах” на мястото на нейното раждане в Бейрут преди близо 30 години е позволено да гради собствени хипотези. 

В държавата ни, управлявана еднолично от Борисов през този период – а дори и като формален опозиционер през 2013-2014 година той се държеше като началник на държавата и разпореждаше на служебното правителство да не дразни Путин- всички хипотези водят до Банкя.

Не трябваше ли всъщност България да бъде ако не първата, то в първите редици на заклеймяващите “Хизбуллах”? Ето защо това не се случи.

1. Борисов се страхува от “Хизбулла” у дома.

2. Борисов иска да бъде добре с всички, ако може едновременно с Иран и с Израел.

3. Борисов се съобразява с иранско-руското сътрудничество, което включва участието на “Хизбуллах” в бойните действия в Сирия на страната на режима на Башар Асад.

4. Борисов по принцип не взима важни решения от международно значение без санкцията на Брюксел, откъдето черпи легитимност не само в политическо, но и в икономическо отношение по линия на еврофондовете.

5. Борисов не желае да следва Израел, САЩ, Великобритания ( а вече и Германия) по този въпрос, защото повече се бои от гнева на Москва, отколкото от това да разсърди Тел Авив, Вашингтон, Лондон и Берлин взети заедно.

Кое от предположения е вярно? Предлагам да заложим на сбора от тях.

Възможно е при развитие на европейската позиция в посоката, възприета вече от най-голямата и най-важната за България икономика на континента, нашият премиер да се присламчи, но само в случай, че се постигне европейско съгласие, зад което да се скрие. Точно както постъпва по въпроса за санкциите срещу приближените на Путин. Борисов гласува за продължаването им, но държи да се знае, че го прави с нежелание. На това той му казва “баланс”, но взима за балами онези, които си мисли, че баламосва.

На първо време след атентата от юли 2102 година имаше ясна индикация, че Борисов не само не иска да обвинява “Хизбуллах”, но дори правеше мили очи на Техеран. Нямаше как без неговата неофициално обявена санкция проправителствената по онова време телевизия TV 7 да изпрати телевизионен екип на гости на Сирийското правителство за отразяване на неговата пропагандна гледна точка, а след това същият екип да бъде радушно приет от самата “Хизбуллах”, ноторно известна с параноичното си отношение срещу желаещите да надникнат в нейните тайни. 

Каква гордост и самохвалство се лееше само от екрана на TV 7 , че репортерката и оператора ( водени за ръчичка от правителствените домакини и от внезапно осенените от гостоприемство параноици от “Хизбулла”, били единствените на света, на които се  оказва такава чест!  Изпълнителният директор на телевизията Николай Бареков не можеше да се насити на радостта от този факт, а когато моя милост си позволи серия от критични статии в ivo.bg по този повод, той се зае да “стреля” с обичайните храчки към автора на критиките. 

Интересното е, че скоро след това същият Бареков, рязко обърна позицията си лично срещу Борисов, но никога не се отметна от хвалбите си, с които обслужваше иранско-сирийската пропаганда в проправителствения период на TV 7. 

След пряката намеса на Русия в Сирия през октомври 2015 година, където руската авиация и прочее инструменти на руската армия започна да обслужва на терен “Хизбуллах” като острие на сухопътните операции на сирийския режим,  започна да се прояснява картината около мъглявата позиция на Борисов. Как да се разграничава рязко от нещо, което се оказва ценно за Путин!  

 

НА СНИМКАТА: Открийте разликите- хомейнистски или хитлеристки е изпруженият поздрав на маршируващите редици на “Хизбуллах”?

15 мнения за “И Германия забрани “Хизбуллах”- къде се крием ние?”

 1. Коментар на петте предположения:

  Предположение 1: Абсолютно вярно. Той се страхува от много неща.
  Предположение 2: А също и с Москва, с Вашингтон и с ЕС.
  Предположение 3: Стиска ли му да не се съобразява?
  Предположение 4: А също и без санкцията на Москва.
  Предположение 5: Най-вече от гнева на Москва, това обяснява всичко.

 2. Руският крепостен “елит” в лицето на Маря -немитата ми напомня с простащината си наш’та Деса -простакеса, българският чалгаджийски “елит” 🙂

  Навальный LIVE: Мария Захарова се радва на коронавируса, попречил на бедняците да обикалят светанашият “елит” (ВИДЕО)

  https://faktor.bg/bg/articles/navalyn-y-live-mariya-zaharova-se-radva-na-koronavirusa-poprechil-na-bednyatsite-da-obikalyat-sveta-video

 3. Аз несе крия там, много се надявам, да има достатъчно хора, не само българи, които също не се крият там…. За кое място място, неогрято от слънцето си мисля….. Ами за смрадливия руски гъз…

 4. В сила е единствено точка 5. Тя е напълво достатъчна. Пък и заради лигаво-мъглявата позиция, Брюксел няма за наложи санкции. Геополитическата поза БОРИСОВ е наведена – с чупка в кръста, протегната ръка на Запад и оголен задник на Изток. Гърбът е едвопосочен мост, по който мокшите и смрадливите им петрорубли нахлуват в мекушавата Европа.

 5. има спорен въпрос-дали е самоубийствен атентата или някой отстрани натисна бутона.А пък безспорно е,че зад Бареков и ТВ 7 стои Цветан Василев и КТБ.А капитала на КТБ е на ФСБ.

 6. Прегледах петте предложения и според мен те могат да се обединят до две възможности:
  1. ББ няма смелост да направи или да понесе неприятни и опасни неща, т.е. той е страхливец;
  2. ББ е пропит от строгата казармена (курсантска) субординация.
  Без значение кое е вярното предположение, ние все се от отбора на потърпевшите.

 7. Илюстрация на изумително точното попадение като изказ и същност на Павел Тинков е. че в паниката на среднощните часове при създаването на НОЩ се оказа видно от официално съобщение на прес центъра на МС Баце се е обадил единствено на пут.ин уж да моли оня да изпрати спешно респиратори. Синджирът дойде. сиреч фурмите от ОАЕ. козата, сиреч дихателните апарати ги Фана липсата. Само идиоти кат мен питат дали пък не са били поръчани за обезпечаване на прогнозираната “втора вълна” на ККГ (Китайският Комунистически Грип). Най-важното в съобщението на кабинета бе “скрито” накрая-текстът бе внушителен с блудкавият си метраж. Обещаваше се на кремълския гном, че т.н. продължение на Турски поток у нас-Балкански П. ще завърши в график- сиреч до 30 май. Вчера, ново двайсет. Едноезичната тръпеса захариева в телефонно лигавене с “най-добрият дипломатин ня всички времена и народи”, унилият кон сергей лавров декларира, че мега неизгодният за България проект върви по “график”-краят на годината. Дано го последва съдбата на СП2. ДГД!

 8. Струва ми се, че отговорът на въпроса “Страхува ли се Борисов от Москва?” е едно от малкото неща, които могат да обединят нацията. Разликата е в мотивите. Неговите симпатизанти ще ви кажат, че се страхува да не останат пенсионерите на студено и тъмно. По-умерените ще се позоват за страха да не пострадат туризмът и износът за РФ. Тези страхове са плод на недопустимо за един управник невежество, но не попадат под ударите на Наказателния кодекс. Хората с по-тънка ирония – че се страхува парчета от свалените руски самолети да не замърсят хубавите ни плажове. Сериозни ще са съмненията и за чисто физически страх – да не му секнат, корупционните приходи или да не му напръскат с Новичок волана на джипа. Сигурно изпускам доста неща….(версията, че го държат с компромати съзнателно я прескачам)…
  В обективен план това е без значение. Поразиите са си поразии, независимо от мотивите…
  Но в субективен план е интересно – както за разбирането на Борисов, така и на коментиращите го.

 9. Извинявам се за френската клавиатура: macht разбира се:)

 10. Към Иванка:

  Така е, националСОЦИАЛИСТИТЕ доразвиват творчески съветския социализъм чрез подигравателна прославата на труда като универсално социално лекарство за предполагаемо болните от мързел – в техния националСОЦИАЛИСТИЧСКИ случай това са били цели етноси, а не “само” класово неблагонадеждните сънародници.

 11. И двете крайности са вредни за модерното съвремие! С маршове и химни народите се израждат в уроди, като “лидерите им”! Поколенията преди, и след “преходите” към” новото време”, които са загубили своята идентичност, никога няма я си върнат, защото тя им сменена тотално! Ако са единни, народите ще създадат нови традиции!Или ще изчезнат като диктатурите, ограбили ги брутално!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.