Картината след карантината

Зимно-пролетната буря с извънредното положение премина като лятна буря и настъпи есента на равносметката. Буквално за един ден всички ( институции чрез техните говорители) заговориха за нея в минало време.

Уж брахме големи ядове, но какви плодове берем от онова, което си посяхме? 

Оказа се, че престъпността е ограничена благодарение на ограниченията в рамките на спад от 20 процента. Почти като при властта на Мусолини, смазал мафията с фашистка решителност. За края на това оптимистично начало на мерките на неговата социалистическа тоталитарна  държава няма да кажа нищо, защото еквивалентът на Мусолини у нас прилича и физически на него. Не му пожелавам слизане от власт с главата надолу подобно на Мусолини в Милано.

Политиката, която за разлика от заседналите по домовете си граждани, нито за момент не беше поставена под карантина. Респективно нейните тълкуватели изпревариха края на извънредното положение с категоричната заявка, че Борисов би спечелил от извънредни избори, които само той може да предизвика. Само Той!

Представяте ли си как за трети път премиерът Борисов не си довършва мандата, както и всеки останал началнически мандат в своята кариера? Като привърженик на небезизвестния съветски лозунг “всичко за фронта, всичко за победата”, той е способен на такава саможертва. В името на стабилността, приемствеността, здравия разум и победата над комунизма, разбира се. А не в името на собственото си възпроизвеждане и поредно прераждане на върха на държавата. 

Това ще ви кажат същите шамани. В същото време те отказват да забележат колко амортизиран изглежда Той и колко му личи в изстрелването на обиди истерията от тежестта короната – не вирусната, а царската. Нахлупиха му я още по царско време и чрез нея вълшебно превърнаха в Човек от народа и негов водач без алтернатива един слабо образован човек със склонност към вождизъм зад маската на демократ. 

Предвестник на това циментиране беше свалянето от рейтинговия му алтернативен пиедестал на един друг генерал. Прогнозните подозрения за генералски рейтингов триумвират и подялбата на управлението между подобията на Юлий Цезар, Помпей и Крас  у нас като в древния Рим не се потвърдиха. 

На всичко това сега, часове след като се отприщи автомобилният поток и гражданите се почувстваха свободни да не лъжат къде и защо отиват, му казват в момента “завръщане към нормалността”.

Или както пееше моят приятел, лекарят Жоро Денков  ( ако си спомняте “Дуо Докторс” ) в една негова песничка от времето на презрелия социализъм:

Стоя по опашки, лекувам настинките.

Банкнотите харча и стискам стотинките.

Пред главния вход стоя неуверено.

Умерено пия и лъжа умерено. 

Пеехме си  тази песничка в панелката ми в един софийски краен квартал и се подсмихвахме, смятайки, че тя иронизира “онова” панелно време. А се оказа пророческа…

Като обобщение за един по-дълъг период от същото това прясно бетонирано към днешна дата статукво звучи и обобщението на “Свободна Европа” за свалените от екран в националните телевизии български журналисти. Сайтът призовава да разпространявам(е) видеото. От него произтича, че съм станал невидим, т.е. маргинал ( за какъвто ме обявява властта), но изпълнявам заръката. Преди това ето как започва закачливата песен на Жоро:

И баба ми казваше “имаш способности”.

Но влака изпуснах, улисан в подробности.

В чакалнята шумна се лутам от месеци

и знам новините от вчерашни вестници.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30593682.html

14 мнения за “Картината след карантината”

 1. КАКВО ОЗНАЧАВА САНИТАРНО ПОЛОЖЕНИЕ
  Пояснение от главният диригент на оркестъра
  Санитарното положение изисква да не се събирате на групи по-голями от едно семейство, понеже като се събирате, вие взаимно се настройвате, как да протестирате с/у правителството, което означава с/у мен.
  Разрешава ви се да протестирате, колкото си искате, но само от диваните в къщи.
  За тези които не изпълняват това мое разпореждане, ще увелича ограничението по санитарното положение., като огранича и намаля и семейното събиране.

 2. Оставам с впечатлението, че в този списък на свалени от ефир журналисти съзнателно са омешани две “породи” представители на професията: едните ДОНЯКЪДЕ автентични дисиденти като Валя Ахчиева, Генка Шикерова, Ани Цолова и някакви занаятчии в професията от друга порода – неавтентични дисиденти като Миролюба Бенатова, Боряна Пунчева, Марио Гаврилов, Камен Алипиев с любимата му “Сборная”, които покрай по- автентичните, се очаква също да получат мъченически дисидентски ореол. В списъка е пропуснат наследственият русофил Димитър Стоянович, който уж “свалиха” от ефир и после мигновено отново върнаха, но вече с “придобивка” – дисидентски ореол. 🙂 Затова мисля, че е вредно и дезинформиращо името на Иво Инджев да присъства сред тази повече или по-малко продажна пасмина и да бъде използван международния му имидж на талантлив, почтен и безкомпромисен автор, за да засветят с отразена светлина ПОКРАЙ НЕГО недостойни за професията, продажни и посредствени личности, които се смятат за “журналисти”.

 3. А днес тези “нарушители” на санитарното положение-дует “Ритон”, призоваваха: Елате ни на гости!!! На всичкото от горе, бяха събрали на едно, място в огромната зала на НДК без “намордници”, толкова много публика, потенциални и реални преносители на коронавируса върху всички присъствуващи, а изън тях! Къде е тук, онбашията и неговата свита, за да предотврати и санкционира този произвол и нарушения на разпорежданията на властите, (Майтап бе Уили!!! 🙂 ) А лично от мен, поздравления и преклонение, към прекрасната, талантлива и чаровна двойка: РИТОН!!! <3

 4. Ами какво излиза? Всичко е допустимо, освен Борисов да не е на власт. И да, и не. Хората гласуващи за Борисов пазят не БСП далеч от властта, а пазят статуквото Борисов-Нинова-Доган и държат България в руски плен. БСП няма никакви шансове за управление, най-вече заради електората си. Същото се отнася и за ДПС. Това отлично се знае както от БСП, така и от ДПС , но това ни най-малко ги тревожи, защото те отлично знаят, че благодарение на тях Борисов ще бъде на власт, а техните милионни „привилегии“ ще останат недокоснати. Така че, положението наистина е извънредно. Днес е един от най-големите БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ-ГЕРГЬОВДЕН, който бележи началото на лятото, на възраждането на живота и пречистването на човека. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Дали изборите ще са предсрочни или ще са през м.март догодина няма значение. Значение има единствено само това, че с гласа си на тези избори не трябва да допуснем второ московско НС. ДА БЪДЕ!

 5. Респект за коментара, @SMS !!!
  Не са ми познати някои от имената, които споменавате, но почерка и стила на мурафета са болезнено познати : покрай истински противници на “вся власт советом” се пълни баластра и се окепезява идеята(не е идеал, а е идея) за фокусиране и изясняване на имперската амбиция на “необятная” и вредите, които инкасираме от властващите послушници, слугуващи на тази болна имперска амбиция. Разликата между инфилтрирането на агенти на ДС в СДС в залеза на диктатурата на пролетария от Правец и сега е, че сега има свободен достъп до информация. Силно се надявам, че мнозинството от българските граждани не се подчиняват на дезинформацията, която излъчват по теУевизора, а се информират и от други източници. Само в този блог има милиони посещения! Иначе ефекта от тази карантина според мен е, че много хора започнаха да си мият ръцете по-често от нормалното. Не се е случвало да изтърпя докрай някое мнение, че ЕС не е солидарен и е пред разпад покрай китайската пандемия и искам да поздравя дежурящите фатмаци във форума с едно парче по темата! На самия финал на парчето се пее за лошия, несолидарен ЕС 😀 :

 6. Любимата сборная не е на Кедъра – най-добрият коментатор на баскетбола и НБА, а на сина на уважавания от мен Иван Ибришимов – николай!.

 7. Картината е плачевна. Цял ден празнословия по телевизора и тежък соц…парад на глупостта, пардон, храбростта. Храбростта? 76 г. политика на снишаване, лизане на подметки, скимтене на килимчето пред руския вожд и лъскане на съветски…. паметници.

 8. @ Димитър

  Не споря кой точно милее за “Сборная”, но всички употребяват тази дума с неприкрит възторг и галена интонация. Спортните ни журналисти са от един дол (вербувани) дренки, иначе как щяха да пътуват по света и у нас за “международни състезания”? В миналото- те, сега отрочетата им. 🙂

 9. @ Шумаров

  Този “Політичний оглядач. Незалежний журналіст” Володимир Бучко ми е слабост! Всеки път е истинско +преживяване да го слушаш и да го гледаш ! 🙂

 10. Камен Алипиев бе един от редовните участници в протестите които продължиха месеци наред при назначаването на свинята пееФски за шеф на ДАНС. Не е И гербер. Никога и при никакви обстоятелства не е правил метани на “сборная”. Така, де; Платон ми е приятел, но истината по-скъпа:

 11. “Вечната история БГ
  стената падна, ние – не!

 12. Още един вариант на “Нова история БГ”
  “стената падна – ще паднат и те!”

 13. Към ДИМИТЪР:
  Зарежда изключително оптимистично тази „Нова история БГ“. Благодаря и да бъде!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.