Как ли ще излезем от кар(ан)тината с фалшивите новини на премиера Борисов?

 

 

 

 

 

Днес имаме антирекорд на фона на едно одушевление – има 30 000 загинали от коронавирус за днес в Европа. Всички, които служат на първа линия трябва да се подготвят да работят още дълго време. Честит празник на всички храбри българи, дори и на тези, които стояха вкъщи и спазваха карантина – те също са храбри”, това каза вчера премиерът Борисов при “изненадващото” му посещение на един военен полигон, където “изненаданите” го чакаха с хляб и сол.

Цитатът е по медия, която се чуди как да изненада  с още ласкателства властта. Не само тя премълча без опониране абсурдното съобщение на предполагаемо най-информирания човек в България относно европейските жертви по актуални данни за времето, което визира. 

Днес репортер от екипа на Слави Трифонов “изненада” председателя на щаба за борба с китайската зараза ген. Мутафчийски с въпрос доколко верни  са данните на началника му Борисов за жертвите в Европа. Цели 30000 за един ден, ако се вярва на Борисов!

Генералът, който спечели доверието на хората у нас с търпеливите си телевизионни изяви в условията на кризата, този път изненада с изпускане на нервите. Просто отказа да отговори. С това си постла добре за пред началството, но не спечели нови симпатии сред мислещите потребители на неговата информация.

А отговорът е много прост дори и като за простите, с които премиерът е горд да се отъждествява. Борисов е запомнил нещо ( и закръглява нагоре с някоя и друга хилядарка жертви), но бърка броя на глобално установените носители на китайски грип за едно денонощие, които по обяд са били 28164 по данни на СЗО, с починалите ( които са били към момента 1336, т.е. десетки пъти по-малко от онова, за което съобщава премиерът). При това той приписва на Европа световната равносметка за покосените от вируса за денонощие, с което грешката му става съвсем като по нотите на Кремъл.

Не, не казвам, че го е направил нарочно, нито, че е излъгал в полза на руската пропаганда, която се стреми да представи колкото се може по-черна картина на резултата от черната китайска зараза в Европа, за да изглежда самата Русия “цялата в бяло”. Но дори и объркването на премиера да беше просто грешка на езика, а не резултат от типичното за него безхаберно отношение към фактите, все пак възникват два въпроса:

1. Защо в държавата, в която по собственото му мнение всичко е наред с медиите и те дори “от сутрин до вечер” го очерняли, пък той стоически ги търпял  от своя демократичен пиедестал, пълната дезинформация, разпространена от него не получи медиен отпор?

2. Защо за пореден път Борисов говори явни небивалици, както да речем за цената на АЕЦ “Белене”, която в публичното му говорене варира с милиарди разлика, той не намира за нужно да се поправи, оправдае или извини?

Въпросите са риторични. А отговорът е един, както и самият Борисов ни е едничък и незаменим: вирусът на примирението отдавна е поразил българската публичност, имунизирана срещу истината и дресирана не само да прощава безобразната гавра с правото й да бъде информирана достоверно по фатално важни за всички въпроси, но и направо е приспана с отровни дози врели – некипели и шменти капели. Превърнала се е в (полу) жив организъм, който е престанал да реагира на продължаващия премиерски експеримент с изкривяването на истината с чука на фалшивите новини, който нанася нови и нови удари по наковалнята на безропотната медийна наковалня.

Как се излиза от тази кар(ан)тина, можем да предположим само по аналогия с минали бунтове, революции и прочее разрушителни катаклизми . Не дай Бойко! Да ни е жив и здрав да плещи каквото си иска, но само да не слиза от власт, че без него ще осиротеем и ще вземем да научим истината. А тя далеч не винаги е приятна.

  

18 мнения за “Как ли ще излезем от кар(ан)тината с фалшивите новини на премиера Борисов?”

 1. Така и не намерих да изтегля и видя на живо тава изказване на ББойко за починалите от коронавирус. А разказ по картинка гледана с огледало не ми се прави. Дали просто не е достигната него ден бройката 30 х починали в Европа от началото на пандемията от Китайски грип? На фона на другите глупости излизали от устата на премиера не бих се учудил наистина да го метнал пред ж….
  Често гледам шоуто на НОЩ и този “журналист” на мутрочалгаря винаги се е отличавал с нагли манипулации и лъжи! Днес не беше изключение.
  Моето лично мнение е, че съм благодарен на НОЩ, за това че ограмоти донякъде незнаещите като мен що е Ковид-19, как да се пазим…..

 2. Към Висок:

  Ами като не ви се нрави и не вярвате на мен за достовереността на цитата, намерете си го в меродавния за казаното от властта сайт БЛИЦ.Избягвам да давам линкове към подобни източници,които не се нуждаят от моята реклама. Но за казаното от Борисов те са напълно достоверни и представителни.
  Като не ви се нрави “разказ по картинка”, т.е. смятате че авторът нещо си измисля, не се мъчете с моите четива. Четете други разкази.

 3. Не само за случая съм си мислил,ако поставят някой дърт циганин на най-висшето място след това на горния началник, той ще разправя същите умни творения.

 4. До висок

  Г-н Висок, нима очаквате от журналистите да задават тихи и удобни въпроси на властта? Попаднали сте на крайно неподходящо място…

  Какво значи за журналист да бъде манипулативен и лъжлив? Ако не е журналистът, кой друг ще ви разкаже събитията от друг, различен от този на властта, ъгъл? Всяка история може да бъде лъжа или истина, може да е манипулация или категоричен факт – всичко зависи от свободата на изразяване на мнение на поне две гледни точки, а твърде често и повече от две. Всяка журналистическа работа може да бъде наречена лъжа или манипулация, но това не дава право да се мълчи в отговор на конкретен въпрос. Ако е лъжа и манипулация, може да бъде разобличена още в отговора на въпроса. Липсата на отговор означава точно обратното – въпросът е от позиция на истината, на фактите.

  ББ е като внука ми. Внукът ми в момента е супер бърз и супер силен. Като гръгва да тича прави ффффиииууу. А като трябва да двигне нещо прави гггггххххххъъъъ… Детето си вярва за тези неща. Никой не ги оспорва – разбира се, че е супер бърз и супер силен…
  Понеже всички вече са наясно, че ББ има акъл колкото едно 3-4 годишно хлапе, никой не оспорва твърденията му. Каквото и да каже, съгласявай се и карай нататък. Виж колко е сладък, виж колко голям е порастнал… Радвай му се, българино, сега ти се е паднало да имаш такова сладко премиерче, вече 10 години си стои на един акъл. След още някоя и друга година, като тури памперсите, съвсем като бебе ще изглежда…

  На такъв народ, такъв премиер му отива. Във всичко е супер и е наакан до ушите.

 5. Само за протокола. Не е “на живо”, но Баце, ти да видиш, по-късно си признал, че е в погрешка. Може би, хич няма да се изненадам, ако се окаже, че МУ е първица.
  Едно знам със сигурност. Колкото по ти е нисък прага на знания, толкова си по-самоуверен. За да стигне до заден ход мутро-милиционер най-малкото е послушал някой от обкръжението, че е сгафил с многооооооооооооооо.

  https://www.mediapool.bg/premierat-se-obarka-i-obyavi-falshiva-cherna-statistika-30-000-zhertvi-v-evropa-news307017.html

 6. Един трол: “Само като си помисля за матушка Русия и очите ми се пълнят със сълзи на благодарност”.
  Ха-ха-ха !
  И аз само като си помисля за българомразеца Игнатиев, виновен за смъртта на Апостола, за атентата в “Света Неделя”, за ограбената и отровена от добива на уран България, за избитите без съд и присъда над 30 000 достойни българи, цветът на българската нация, за робското унижение и нечовешката мизерия, в която бяха принудени да живеят българите повече от 45 години, и моите очи се пълнят със сълзи !

  Българка помогнала на “Ню Йорк Таймс” да спечели “Пулицър” със “Скритата война на Путин” за руските тайни служби
  Опитите за покушение срещу Гебрев послужили като един вид Розетски камък, който помогнал на западните разузнавателни агенции

  https://faktor.bg/bg/articles/balgarka-pomogna-na-nyu-york-tayms-da-specheli-pulitsar-za-skritata-voyna-na-putin

 7. Както се изрази малкият ми син със скромните си познания по български език, премиерът само глупакости върши. Плещи глупости на едро и пакости на България.

 8. Към коментаторите на “висок”, вкл. и уважавания г-н Инджев:

  Изобщо не е вярно, че провокационният въпросът на “репортера” от екипа на Сл. Трифонов е впечатлил особено началника на Оперативния щаб, а според frog news даже го е изкарал от равновесие (или нещо такова, не цитирам точно). Въпросът беше съзнателно провокативен, необоснован и на въпроса на генерала “вие чели ли сте изказването на премиера”, въпросният “репортер” отговори утвърдително, но не можа да каже убедително какво точно е прочел и просто млъкна. Това е.

 9. @sms
  “Кметът на “Лозенец” иска Фандъкова да махне паметник на съветските окупаторите, кръщава парк на Анна Политковская”
  Тъкмо се канех да попитам, преди дни дали някой не се беше нахвърлил върху този кмет, че ремонтира паметника, но това ми дребнаво желание се изпари, след като видях колко добре изглеждаме отдалече… Невзоров ни спомена, че искаме да взривим всичките тези Альоши…. Хм, от атеистичните му уста в божиите уши…

 10. Извинявам се за неточността! Интересното е след 32-та минута:

 11. Бойко пак е карал по инерция ( нали горкия е единствения недоспал в България ) но този път , приятелчето му с медиите е спал.Нали наскоро беше много обиден от приятелския огън в гърба.Май скоро и Бойко ще почне открито да граби , по примера на началника Доган.

 12. Господин Инджев , вие излекувахте морално един объркан младеж , който беше попаднал в абсурдна житейска ситуация.Майка ми е от източен Берлин(стара многолюдна фамилия) а баща ми е заклет комунист(но хуманист).Аз израстнах с убеждението за зла Германия и велик СССР , който ни спасява от всичко зло.Но след Винету в четвърти клас , почнах да чета Стивън Кинг и Ремарк.После Бьол и Ман , а накрая Вонегът(тогава не го разбрах , но после ме отвя).Но всичко се промени , когато прочетох НаРъБъ.Вие ми показахте истинското лице на империята Русия и как е унищожена българската гордост и чест.Без вас , отдавна щях да живея в Берлин(имам гражданство) но сега се боря за промяна тук и не съм сам.Може да не вярвате , но има много млади и смели български патриоти , които вместо пушка имат сървър и не ги е страх от никой.Не сме ходили в казарма , но сме силни и готови да смажем олигархията.И накрая , поклон пред теб и твоя пацифизъм.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.