България за втори път заклейми съветската окупация- този път заедно с другите й европейски жертви

Фактите за края на Втората световна война в Европа и защо в Русия държат да отбелязват това събитие на 9 май, а не ден по-рано и заедно със съюзниците си от онова време, отдавна са известни. Това обаче на пречи на Кремъл да продължава да подкрепя своята теза за края на Втората световна война и дори да я нарича различно с понятието Велика отечествена война, разграничавайки се от всички, сякаш другите отечества не са воювали.

Истината е, че краят на Втората световна война настъпва на 2 септември 1945 година, когато Японският министър на външните работи Мамору Шигемицу подписва акта на капитулацията, който де юре слага край на Втората световна война- само че на борда на американския кораб “Мисури” в Токийския залив, а не край Берлин. Дали тази “американска подробност” не е  също част недоизказаната мотивация в Москва да пренебрегват истината?

В този смисъл нищо по-различно не се случва и тази година. Но само в този смисъл…

Някои промени настъпиха в честването на годишнината по независещи от самата Русия причини. Най-важното събитие на годината за пропагандирането на руското величие, обърнато в търсене на доказателства за него все повече към съветското минало, се очакваше да бъде поредният юбилеен военен парад в Москва. Наложи се обаче той да бъде отменен заради пандемията от китайския грип, заради който в Русия най-после сериозно се разсърдиха на могъщия си комунистически съсед и започнаха да скърцат със зъби срещу Пекин, задавайки си въпроса дали не трябва да му се потърси сметка при днешната печална равносметка за Русия. Тя се оказа със закъснение, но пък в истински руски мащаб, много тежко засегната от пандемията противно на първоначалните фалшиви новини за някаква руска недосегаемост по отношение на глобализирания китайски вирус.

На ръба на куриоза президентът Путин преназначи военния парад за 3 септември. Изглежда така, сякаш най-сетне в Москва признават победата над Япония и капитулацията й на 2 септември, за която и СССР допринася, за истинския край на Втората световна война. Едва ли е така, но символиката си е символика…

Символично е още едно отсъствие при отбелязването на 75 години от победата над Националсоциалистическа Германия. То се вижда на фона на факта, че външните министри на 9 източно и централно европейски страни, сред които и България, за първи път се обединиха в отпора си срещу руската хибридна пропаганда и в съюз със САЩ обвиниха Москва във фалшифицирането на историята.

Дали Великобритания щеше да бъде сред подписалите тази декларация ако не беше напуснала междувременно Европейския съюз? В подобни инициативи тя се очаква да бъде ако не заедно с бившите колонии на разпадналата се съветска империя, то с най-близкия си побратим САЩ. Излишно е да гадаем. Но никак не е излишно се отдаде дължимото на Великобритания. Това е единствената държава сред победителите, която така и не беше победена от нацистите, удържа сама на техните атаки в продължение на 2 години и се превърна в държавата-ветеран, борила се срещу Германия от първия до последния ден на войната. Да не говорим, че тъкмо Великобритания беше най-решителния опонент на съветската агресивност след падането на желязната завеса. Рекордите по масово залавяне и прогонване на съветски шпиони, които Лондон постави, си остават ненадминати и до днес.

Ако се върнем към декларацията на бившите съветски колонии в Европа, подкрепена от САЩ, трябва да се каже, че това колективно усилие все пак е главното събитие по повод годишнината. Усещането е като за дълго сдържано желание за освобождаване от митологията за съветското освобождение. На пръв поглед то изглежда по-лесно за могъщите Съединени щати, но и за Вашингтон декларираната солидарност с бившите жертви на съветските окупатори е необичайна крачка напред в преодоляването на неписаното правило за придържане към криво разбраната политическа коректност по адрес на съветските съюзници от Втората световна война, които си бяха издействали през десетилетията мълчаливото право да им бъде спестявана критиката за поробването на половин Европа.  В това отношение, прекрачвайки тази невидима бариера, САЩ пишат историята на собствената си еманципация от изкуствено поддържаните задръжки, наложени от схващането да се щади съветската чувствителност заради приноса на съветска Русия в разгрома на Хитлер и Япония.

Заявявайки сега в хор с 9 централно и източноевропейски държави, че СССР беше “ сграбчил в желязна хватка чрез неимоверна военна сила, репресии и идеологически контрол” тези страни, както и че СССР не е техен освободител, а окупатор, е голям пробив срещу абонирания за мълчаливата американска позиция по въпроса днешен стопанин на Кремъл Владимир Путин и неговия режим. Още повече, че той е обвинен пряко в декларацията, че фалшифицира историята.

От българска гледна точка присъединяването към тази оценка е също трудно направена стъпка. Забележително е, доколкото  може да се забележи от София, че след Полша на мушката на ядосаната руска реакция като че ли попада най-много тъкмо България. Ако се съди по коментари в руските медии и в интернет, доста руснаци въртят изтърканата плоча за българската неблагодарност и напомнят, че в двете световни войни България е била противник на Русия ( и СССР). Те, разбира се, “спестяват” факта, че българското царство не воюва срещу Съветския съюз и отказва съпротива срещу Червената армия на своя територия, на която войските на Сталин нахлуват като окупатори въпреки тази въздържаност и противно на факта, че през цялата война София поддържа пълни дипломатически отношения с Москва.

Ако в това може да се намери някакъв парадокс, то нека бъде така: от Кремъл не разграничават особената позиция на България, която не е причинила нито една съветска жертва и настояват страната ни да бъде третирана като всички останали. Е, сега желанието на Москва се сбъдва, но с обратен знак. България наистина се присъедини към всички останали вероломно завладени от СССР европейски страни. С осъдителна присъда за това вероломство.

Репликата “внимавай какво си пожелаваш” се реализира като факт за днешното руско ръководство. Вместо да потърси път да оцени българската сдържаност през втората световна война и пацифисткия жест на София към нахлуващата Червена армия, кликата в Москва настоява да не бъдем третирани различно от останалите завоювани от нейните войски и от местните й слуги европейски територии. И ето че дойде време това желание да се обърне срещу руското имперско високомерие тъкмо във връзка с оценката за Втората световна война.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ: Съветският съюз не е освободител, а окупатор

13 мнения за “България за втори път заклейми съветската окупация- този път заедно с другите й европейски жертви”

 1. “….необичайна крачка напред в преодоляването на неписаното правило за придържане към криво разбраната политическа коректност …”
  Още през 2014 руските коментатори обвиняваха Путин, че е пропилял големия морален авторитет, който СССР е имал заради участието си във ВСВ. Тук думата “морален” трябва да се разбира като “нематериален”. Иначе трудно може да се намери кой знае колко морал в поведението на СССР от първия (подло нападение в гръб) до последния (от войнишки мародерства до генералски грабежи) ден на войната, а да не говорим след нея.
  Още преди години, по подобен повод, някой написа тук “Путин рие, на гърба му пада”.
  Так держать!

 2. Да добавим един срамежливо премълчаван факт от периода между пакта Молотов- Рибентроп и 22.06.1941г. Става дума за дипломацията около установяването на съветски контрол в договорената зона на влияние и опитът на Сталин да включи Финландия, Румъния и България в сферата на своите “интереси”, а дефакто да ги окупира, както Полша и Прибалтика. В нашия случай това е т.нар. Соболева акция, когато чрез Г. Димитров местната комунистическа партия получава указания да развие пропагандна кампания в полза на сключването на това споразумение. На 25.11. 1940г. А. Соболев пристига в България, а Димитров чува и записва в дневника си от Сталин следното:
  „Ако пактът бъде сключен, ще се договорим конкретно за формите и размеритена взаимната помощ. При сключването на пакта за взаимопомощ ние не само не възразяваме България да се присъедини към Тройния пакт, но тогава и самите ние ще се присъединим към пакта.” (стр. 203 от печатното издание).

 3. Датата на парада 03.09. не е избрана случайно. Това е денят, в който се почитат жертвите от атентата в училището в Беслан – Северна Осетия през 2004 година, за който се разбра, че е организиран от руските тайни служби. Целта е да се омаловжи, забрави, изтрие от паметта на хората това престъпление на Путин. В операцията умират 344 заложници, от които 186 деца.

 4. Джуджи1 и адептите МУ дадоха всичко от себе си за да стигне днес практически до мълчаливо отричане на последните два поводи за непрестанна гордост-останки от “славното” съветско минало. В чест на международният ден на космонавтиката 12 април т.г. Държавният департамент пусна поздравление без да спомене въобще “полетът” на Гагарин в космоса, Онзи ден пък Пентагонът по случай краят на войната в Европа излъчи видеоклип в който приносът на РККА беше отчетен единствено и то без коментар с прословутата снимка “Среща на Елба”. Всьо!
  Прекаленостите винаги водят до точно обратният резултат. Е, това не го разбраха и е абсурд да го вдянат кремльовци, лъвове, титани и апологетите им у нас-петоколонци разни, полезни идиоти и носталгици по СССР 1.0, маскирани кат русофили, сега поклонници на пут.ин по съвместителство.
  https://www.defense.gov/Experience/VE-Day/

 5. Дали Русия трябва само да ни се извини за наложената комунистическа тирания – или трябва да ни плати и огромна парична компенсация?

  Във връзка с ето този въпрос, който поставих преди малко в блога си и на страницата си във фейсбук:

  Дали Русия като наследница и правоприемница на “великия СССР” не трябва поне да ни се извини за злото, което причини на бългаския народ десетилетната окупация и комунистическата тирания, която ни наложиха съветските танкове?

  Освен това смятам, че нашият “Картаген” – масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен…

 6. Само за сведение…Губернаторът на Северна Осетия е заявил,че на 03.09.2020 г. няма да бъдат допуснати никакви тържества на територията на републиката.

 7. @Георги Николов
  Не е само снимката на Елба… има и такъв надпис The conflict began in 1939, when Germany and the Soviet Union invaded Poland.

 8. Караиванов, Благодарство! Опущил съм го и така “изтемарването курвенската” по онуй митологизирано цигане от прожекцията на Зоро от кино Аура го прави още по-болезнено. Хак им е на ватниците. Каквото повикало, туй се обадило,

 9. обичайното съперничество при тайните служби при тоталитарни режими.Между Абвера и Гестапо се е водила война за любовта на фюрера.Сега ГРУ води война с ФСБ,една от битките беше взривяването на ТУ 154 на път за Сирия,по слухове и субективни факти превозващ няколко стотин милиона долара за заплати и т.н.Другата страна отговаря с хванати с баснословни суми генерали от ФСБ и МВД.

 10. почти по темата:

  https://youtu.be/OYD6ouVHXbo?t=2091

  договорът, който до скоро отричаха, че съществува, всъщност бил обявен за нелигитимен още 1988-та 😀 от върховното всесъюзно събрание….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.