Българските съветофили се крият зад австрийско – германското изключение в премахването на съветската символика

В публичното пространство се леят безнаказано глупости и лъжи на защитниците на съветската окупационна символика в България. За нея напоследък най-после се завърна нещо като публичен дебат, провокиран на районно кметско ниво в София след 27 години просъветско угодническо мълчание. В този смисъл демаршът на кмета на община “Лозенец” в столицата Константин Павлов с искане до кмета Фандъкова един от съветските монументи да бъде преместен в Музея на социалистическото ( !) изкуство постигна засега поне тази цел.

Предстои да видим как и дали СДС ще изпълни обещанието си след края на извънредното положоение да постави публично въпроса за продължаващото престъпление с търпимостта към светските монументи в България, както обеща ръководството на партията, явила се на последните избори в коалиция с управляващите гербаджийски колаборационисти с постсъветското статукво у нас.

На фона на близо три десетилетия мълчание на институциите по темата, искането за демонтирането на един от съветските монументи в София чрез писмо на кмета на община “Лозенец” Константин Павлов, предизвика напъни на московлиите да отвръщат един през друг като “ранена в сърцето пантера” ( по любимия на червените Вапцаров). Изокал се е поредният такъв.

https://faktor.bg/bg/articles/cherven-obshtinar-prehvarli-topkata-za-pametnika-na-savetskata-armiya-i-kostnitsata-v-lozenets-kam-parlamenta

Работата е там, че не е работа на невежи защитници на чуждия държавен интерес да тълкуват и да правят аналогии, които са на ръба на абсурда. Колкото повече бивши съветски колонии ( не само в Европа, но дори и в твърде съмнителните демокрации в Азия като Казахстан, Узбекистан, Туркменистан) се освобождават от монументите на “освободителите”, наложили сърпа и чука с огън и меч по техните земи, толкова повече адвокатите на съветския колониализъм отчаяно се вкопчват в малоумни обобщения срещу премахването на паметници изобщо.

Най-любими са им последните крепости на съветския монументален паноптикум в Европа в Германия и Австрия. И двете са победени с цената на милиони съветски жертвоприношения, докато в България няма и един убит червеноармеец. 

Колко пъти да им повтаряш на нашенските рубладжии тази простичка истина, за да стигне до кратуните им, че е нелепо да съпоставят Германия и Австрия с България?! И не е ли “малко” парадоксално големите антифашисти у нас да са толкова вкопчени в германско-австрийския пример? Да не би балтийските държави, Полша, Чехия, Унгария, Украйна и т.н.а да са населена с варвари, които местят в музеите съветски окупационни символи, а само ние тук се оказваме “най-цивилизовани” сред покор(е)ните по мерките на съветофилите тъкмо заради преклонението пред монументалните лъжи за освобождението на България от окупаторите?

Германците и австрийците приемат по неволя издигането на съветските монументи като условие за някаква форма на съжителство със своите победители. Австрия дори празнува националния си празник на деня, в който съветските войски се изтеглят от страната 10 години след края на Втората световна война. Част от писаните и неписаните правила на покаянието на двете страни е да търпят онова, което сами са си надробили и което не търпи каквото и да било сравнение с България, поддържала през цялата война дипломатически отношения с Москва, отказала да изпрати войски на Източния фронт и да стреля срещу настъпващите пълчища на Сталин.

Но и това им е малко на лъжците у нас. Умират си да задават уж риторичния въпрос защо в Германия и Австрия никой не бил посягал на съветските паметници. 

Ако за изнесения в една гора съветски мемориал, който не стърчи в центъра на Берлин по софийски маниер, това може да се каже, то за Австрия твърдението е напълно невярно. Във Виена редовно маркират съветския монумент в центъра на бившата имперска столица с боя ( на снимката по-долу). Общината отказва да го осветява нощем ( за разлика от слугите на руското посолство в София), както и да го чисти. Австрийците оставят руснаците да си намерят чистачи и се държат също толкова неутрално по въпроса, колкото от тях изисква поетият от тях преди повече от половин век ангажимент да запазят неутралитет.https://debati.bg/zalyaha-pametnika-na-savetskite-voynitsi-vav-viena-s-cherna-boya/

 

 

 

 

За просветения читател тук това повтаряне на истината може и да е досадно напомняне на отдавна утвърдени факти, но за проводниците на московския марш на петата му колона явно трябва да се повтаря като за повтарачи в часа по история. Ако просто бяха лоши ученици, нямаш да е голям проблем.  Лошото е, че те са отличници по раболепие пред чудите ни окупатори и представят този позор за свое патриотично задължение. Защото все още живеят с мисълта, че истинската им родина е онази, която отрече комунизма сама, но го завеща като щафета на обслужващия си персонал в България. 

16 мнения за “Българските съветофили се крият зад австрийско – германското изключение в премахването на съветската символика”

 1. Добър и ясен текст, който за пореден път показва, че червеноармейската символика няма място тук. Има и още нещо, коеото дори и неприятно трябва да признаем. Ние сме съюзници с нацистите. Те не са ни окопирали, така че не е ясно от кого точно са ни освободили руснаците.

  Хайде бе 30 години минаха, смешно е, да си заравяме главите… Време е се приключи този въпрос. За паметниците от руско-турската война съм раздвоен, там има руски жертви все пак, но пък от друга страна категорично смятам, че паметника ЦАР-ОСВОБОДИТЕЛ следва да се прекръсти. На квото искат, ама да не е освободител само…

  Но за комунистическите съм твърд – вън. Да се сложат в музея на комунизма в Дианабад. Който има желание, излишни пари и здрав стомах – да заповяда.

 2. “За просветения читател тук това повтаряне на истината може и да е досадно напомняне на отдавна утвърдени факти, но за проводниците на московския марш на петата му колона явно трябва да се повтаря като за повтарачи в часа по история.”
  Трябва, трябва, китайска капка му е майката.
  За петоколонниците е ясно, но има и немалко естети, за които това са произведения на монументалното изкуство. И на тях трябва да им се отворят очите, за да се събере критичната маса, за която говори Е. Гаврилов под предишната статия.

 3. Извинявам се за повторението, но мисля че тук му е мястото! Паметника вав Виена не може да бъде “пипнат” по силата на закона за частната собственост, какъвто този паметник е! Русия се е самоовековечила на закупен от нея терен, с нейни инвестиции, платила е на руски архитект и скулптор. Австрийската държава дотолкова няма нищо общо с това кичозно произведение, че отказва да плаща за ток, и паметника тъне в мрак откакто е открит. Виенчани естествено мразят натрапения им соцкич и редовно го поливат с боя, и както пише господин Инджев, руското посолство плаща за почистването му.

 4. @Тодор Тодоров
  И с МОЧА положението е почти същото. Русия се е самоовековечила с окупацията на страната ни в края на войната. Направила е не малко инвестиции – от Драган Цанков до днешните мекерета. Не знам дали посолството плаща за лъскане на имиджа си но “освободител” (полезни идиоти и безплатно се намират), но камери е купило.
  Да не се сравняваме с австрийците. При тях съветската окупация е нанесла много по-малко (и много по-възстановими) щети. Могат да си позволят да не обръщат внимание на паметника. При нас тези лъжепаметници са вредни.

 5. Господин Инджев,голямо удоволствие е за мен да чета вашите коментари,напомнящи времето на началото на демокрацията в България след десети ноември,защото ,за съжаление,повечето от медиите през последните години се превърнаха в пропагандатори на фалиралия комунизъм ,което е невероятен абсурд.щ

 6. Как да се идентифицираш с петоколонници, които искат едновременно оставката на Борисов и размахват портретите на Бил Гейтс и Левски

  Копейкин не иска демокрация, а заплашва с “народен” съд, лагери и разстрел всеки, който мисли различно от него

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-kak-da-se-identifitsirash-s-petokolonnitsi-koito-iskat-ednovremenno-ostavkata-na-borisov-i-razmahva-portretite-na-bil-geyts-i-levski

 7. Всички съветофили, маскирали от зор заман днес кат пут,инофили и плачещи за съхраняване на МОЧА-вците от мен да знаят и да не се жалват. че не са предупредени, любимата им матушка бере душа. Проваля се по всички азимитути. Дори диктаторът Лукашенко вече не за пред журналистите им се зъби. Подписал е договори с конкуренти на Мордор за внос на въглеводороди. Основно перо на бюджета на бензиноколонката. Властите в Молдова отцепват може би най-проруският държавен глава додон гласящ заем от Ереферията-200 милки зелени, девалвирали бакса с полагащата му се, има си хас, комисиона. Не случайно вчера дори пРЕЗИДЕНТ Фърчилков плака на рамото на посланик Мустафа да се увеличат кратно инвестициите отвъд голямата вода. Случайност, не бих казал.
  Онзи ден пък самият Баце подхвърли “невинно” на РР по някаква си тяхна мизерна “закачка” да се жалва, ти да видиш, на…пут,ин.
  За десерт един виц от “доброто старо време” на СССР 1.0 валиден с пълна сила и днес.

  https://www.facebook.com/yuri.shmukler/posts/3026783740733130

  И нещо по-сериозно пак от същият източник.

  http://www.yu-b-shmukler.narod.ru/New/Anecdotes/186.html?fbclid=IwAR0cvibnbzCesvgiVqBHa6Engzx2gJPvuwuL-DsAMX0QvKmWMN8RzWSB-7U

 8. до sms,
  явно никак не е странно, че по едно и също време, в ЕС се появяват масови протести с еднакво съдържание, както тези у нас. Същите протестни съдържания се появиха преди дни и в Германия и Франция. Явно това е продиктуван начин за да се всеят раздори и да се унищожи единството, като в отделните страни, така и ЕС. При това, някои искания не попадат в контекст, а явно само целят допълнително да се повдига изнервеността от карантината и нейните икономически последствия. Примерно, появяват се протестери държащи плакати против ваксини, въпреки, че от години благодарение точно на тях някои епидемии като детски паралич, едра шарка, вариола и ред други, са изчезнали, може да се каже, дори в световен мащаб. Сега, когато с нетърпение очакваме такава против китайският вирус, искат да ни втълпят, че е всичко това е вредно. В западна Европа имат затруднения да определят поръчителите защото винаги протестират предимно крайно леви(те), или крайно десни(те), а те се водят, поне на думи, като опоненти. Шири се мнението, че съответни поръчения идват от Москва, която доказано в много случаи финансира такива партии. След като рашите отдавна не ваксинират против тези болестотворни бичове, както и положението им във всички сфери е доста плачевно, искат чрез разединение да ни докарат то тяхното състояние. И тази теза намира потвърждение от това, че тук у нас по по същият начин и така настървено протестират предимно русофилите петоколонници, с което може да се направи този извод. За радост тук много от тези протестиращи са ни вече добре познати от други подобни действия в полза на Русия, поради което можем лесно да направим връзката. Също така на тези протести се цели допълнително там не се спазват задължителни мерки против разпространението на пандемията, като дистанцията и носенето на маски и прочее. С това се цели да се увеличи ръста на заболяванията, смъртността, като и да се увеличи и продължителността на превъзмогването й. А това е и целта на общите ни вредители.
  Въпреки всичко, е хубаво за тези неща постоянно да бъде повтаряно, за да може тази наглост да бъде преустановена, като посочените заболявания.

 9. Знам че се повтарям.
  МОЧА в музея.
  Альошите на павета.
  Паметника пред НС е на ЦАР ПОРОБИТЕЛ !
  Улицата Граф Игнатиев да се казва УБИЕЦА НА ЛЕВСКИ.
  по-кратко не мога.

 10. Умен човек е Константин Павлов (Комитата ). Често съм го слушал в предаването по Дарик “Кой говори”. Присъсваше и на протестите срещу орешарски. Надявам такива като него с дейстията си да повишат доверието в ДБ.
  Много ми хареса предложението му за преместване на костите. Няма да се учудя ако се окаже, че няма никакви кокали или са животински. Спомням си някъде в началото около 1990г. беше казано не помня точно от кого, че под “братската могила” костите са животински. Няма да се учудя да има брутална измама . Може би това е също една от причините за лютата битка на комунистите да не би случайно да излезне на яве и това. Надявам се най-после да започне отстраняването на тези символи на руско-съветската гавра с българите.

 11. @Boris

  Пишете: “… Сега, когато с нетърпение очакваме такава ваксина против китайският вирус (Бил Гейтс финансира и ускори израбтването й), искат да ни втълпят, че е всичко това е вредно. В западна Европа имат затруднения да определят поръчителите, защото винаги протестират предимно крайно леви(те), или крайно десни(те), а те се водят, поне на думи, като опоненти. Шири се мнението, че съответни поръчения идват от Москва, която доказано в много случаи финансира такива партии. И тази теза намира потвърждение от това, че тук, у нас, по по същият начин и така настървено протестират предимно русофилите петоколонници. ”

  И в мен тези дни възникват подобни предположения във връзка с поръчковото медийно оплюване на Националния оперативен щаб и шефа му проф.Мутафчийски. Не може да се пропусне фактът , че най- ревностната ударничка в това заклеймяване е “таксиджийката” Люба Бенатова, която на 11 септември 2011, наблюдавайки горящите кули, не издържала на емоцията и споделила на оживено място злорадия си възторг, като извряскала нещо от рода на “Така им се пада, сега да видим какво ще правят (американците)”. Незабравим за мен остава и разлигавеният й репортаж от Петербург по повод взривовете в метрото им, на фона на носталгични “фронтовашки” маршове, песеньки и пляски.

  Очевидно е (от резултатите), че щабът реагира адекватно, професионално и навреме на ситуацията с Covid 19 и за НЯКОЙ това е твърде неприятна изненада, защото този неочаквано добър резултат проваля сценария на този “НЯКОЙ”? Провалът на щаба, със сигурност, би повлякъл икономически, социален и управленски хаос, би довел до срив на държавността в България. Първосигналният отговор на въпроса “Cui bono” би бил Борисов, защото се страхува от конкуренция. Но мисля, че нещта са много по- подмолни и перфидни. Организираната истерия на побеснелите лумпени с лозунги срещу Бил Гейтс, щаба и правителството, насъсквани от рублофила Копейкин, дава ясен отговор за “КОЙ”.
  Виждам, че и Вие сте стигнали до същия извод: “…на тези протести се цели и нещо допълнително, там не се спазват задължителните мерки срещу разпространението на пандемията, като дистанцията, носенето на маски и прочие. С това се цели да се увеличи ръста на заболяванията, смъртността, като и да се увеличи продължителността на превъзмогването й. А това е и целта на общите ни вредители.”

  Циркът на “копейките”:
  https://www.facebook.com/AntoniGerasimov/videos/10207313326349330/?t=1

 12. @ висок
  Много ми хареса предложението Ви за ул.”Граф Игнатиев”: името на “графа” да остане, за да не дразним Путин и местните му “говноядци” (по Суворов), но към него да се прибави с тире уточнението “Убиеца на Левски”, което си е историческата истина. А поредният паметник на Игнатиев в Докторската градина редовно да заливаме с червена блажна боя. Много е удобен, щото е ниско долу, лесно достъпен и добре озеленен с храсти. 🙂

 13. Винаги, когато минавам през Виена, където е пълно с американски компании, някои от които на американския губернатор от астрийски произход Арнолд Шварценегер, съм си мислил за историческата неправда на разпадането на шармантната мултикултурна Австро-Унгарска империя, която още през 19ти век е печатала своите учебници в колонки на всички езици на народите от империята, и ролята, която друга една, все още неразпаднала се империя, каквато е руската, е изиграла в нейната най-нова история.
  Последната съвместна операция на взаимопомощ между двете империи датира от 1848 г, когато още младият тогава император Франц Йосиф е принуден да потърси помощ от руския цар, за да потуши бунтовете в Унгария. Русия оказва така необходимата помощ, на добра цена разбира се, по руска традиция разграбила богатите унгарски села и градове и жестоката разправа по полски образец с унгарските революционири, някои от които, като Лайош Кошут са принудени да се укрият чак в Шумен, на територията на далеч по-спокойната Османската империя.
  Много скоро със стабилизирането на властта си обаче, австрийците и техният натрупал вече опит император се еманципират от зависимостта си от Русия, като в решаващият момент на Кримската война отказват да подкрепят Русия, както тя очаква, като изпращат австрийски войски във Валахия (днешна Румъния), за да не позволят окупирането й от Русия и маньовър на руската армия през Балканите и България. Така Кримската война се ограничава само до азиатската част на Русия, без да бъдат засегнати тогавашните български земи, подобно на предходни войни, когато руските генерали при отстъплението си завличат хора и имущество от българските градове и села и се превръща в черна страница от руската военна история.
  Това слага началото на дългогодишна съпротива от страна на автсрийците и те успяват да запазят своите територии в значителна степен, макар и частично отстъпвайки някои части на Полша и Галиция в ръцете на постоянно заграбващият съседни територии агресор и неговият така тачен в България генерал Гурько, агресор както тогава, така и по-късно, така и до ден днешен.
  И до ден днешен остава неизяснен атентата срещу прекрасната съпруга Сиси на австрийския император през 1898 г, във Женева, където по това време се намира цялата руска анархистка и социалистическа имиграция, заедно с младия Ленин, когато насъскан от анархисти бандит пробива с пила сърцето на горката жена.
  Затова няколко години по-късно не е случайно трудното решение на вече възрастният император Франц Йосиф, чиито най-близки роднини са убити от революционири и анархисти (брат му Макс в революционно Мексико, жена му Сиси в Женева и най-накрая престолонаследникът му Франц Фердинант, надупчен на решето заедно с невинната му жена от револвера на сръбски мегаломан), да вдигне армията си в защита на опетненото си достойнство и така да открие пътя на Първата световна война, след която, подобно на коронавируса, светът никога вече не е същият, идва края на Бел Епок, доброто старо време, когато простосмъртните си стояха на задниците и си пасяха кравите, а аристократите управляваха света, елегантно яздейки породистите си коне в преследване на лисици под благосколнния поглед на кралица Виктория.
  За да стигнем до наши дни и до брилянтната операция с “племеницата на руски олигарх”, която предлагаше на австрийски вицепремиер да продаде родината си на Русия, при което шовиниста и националист лесно се съгласи, заради което падна бързо-бързо от власт.
  За отношението на австрийците и унгарците към руснаците красноречиво говорят изключителните филми на унгарската режисьорка Марта Месарош “Северно сияние” и австрийският “Лети, майски бръмбар!” на Мириам Унгар, които ИЗЛЮЩЯХА ДВА СТРАХОТНИ ШАМАРА на руснаците в чест на 75 годишнината, като показаха великите “освободители” в тяхната истинска светлина на пияници, изнасилвачи и убийци. Днес съветският паноптикум във Виена, забутан нарочно на гърба на двореца Белведере и прикрит отпред с един постоянно възвисяващ струи фонтан, символизираш сълзите, пролени от Европейците на окупираните от съветския бутуш територии, често украсяван в различни цветове блажна боя, краси само бедните фантазии на вманячените нощни вълци, които все по-рядко биват допускани до тези места със своите американски мотори и фанелки с надпис “Можна повторит!”. Слабо вероятно, при наличието на НАТО, силната Полша от север и също толкова силната Румъния от юг, както и ЮС Арми ин Юръп базирана в Германия и вече изнасяща се на изток.

 14. На паметника във Виена пише: Построен от Съветския съюз, а не от Признателния австрийски народ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.