Борисов произведе нов надпис за своята политическа епитафия

 

“Имате рядък шанс да ви управляваме с моите колеги (, защото ако ви управляваше колегата Радев, той щеше да постъпи както постъпиха Путин, Борис Джонсън, щяха да измрат хора)”, обърна се днес към българските граждани премиерът Борисов. С това послание конкурира себе си и изказването си ” и аз съм прост, и вие сте прости, значи ще се разберем”. Желаещите един ден да му напишат кратък политически некролог ще бъдат затруднение да избират между двете му оферти.

Слагам  не случайно в скоби втората част от цитата от днешната му изява в ролята на инспектор на положението на терен в поверената му държава, която обикаля, давайки всичко от себе си да остане в историята чрез епитафии, подобни на горната . 

Специално в историята на политическото говорене е трудно, ако не и невъзможно, да бъде намерен аналог на толкова нахално управленско самодоволство. 

 

 

 

 

 

Вождове, царе, крале, автократи и диктатори винаги се стремят да убедят простолюдието, че го управляват по традиция традицията, по волята на Бога. В условията на демокрацията “народните случи” уверяват, че ще слугуват на избирателите, т.е. на суверена, комуто се кълнат в смирена вярност. 

Наш Бойко реши да се отличи с изискването поданиците да му благодарят, че ги управлява. Изисква дори да са щастливи от този факт. 

Т. Живков, на когото Б.Борисов подражава, защото го обожава, биваше ласкан от придворните си, един от които заяви на всеослушание, че никой не може да му забрани да обича своя пръв партиен и държавен ръководител. Но “Бай Тошо” никога и по никакъв начин не би заявил, че трябва да сме щастливи от управлението му. Беше достатъчно хитър селянин, за да знае, че това би подразнило дори най-дебелокожите му поданици.  

Ето че Б. Борисов от Банкя надмина своя учител от Правец, минавайки границата на елементарното политическо приличие, от което явно смята, че вече няма нужда при този вторично и третично щръкнал рейтинг в условията на относително щадящата България китайска зараза, за което си приписва партийна заслугата. 

Колкото до оприличаването на Румен Радев на Путин и Борис Джонсън ( като последният явно е вкаран “за баланс” в това уравнение, за да не прозвучи “русофобски” упрекът към Путин), нескопосаните аналогии на Борисов явно не могат да прескочат хоризонта на познатите му имена. В противен случай можеше да се сети за за доста по-близките по мащаб и характеристики до себе си  Мугабе, Лукашенко или Мадуро. Те биха илюстрирали по-вярно и картинно опита му да търси сравнение със своя политически успех да бъде отново на върха на одобрението в социологическите проучвания. 

Едно е ясно: Борисов, който се беше устремил да се покаже като международен фактор с цялата си неподготвеност и неадекватност за подобна балканска мегаломания, в момента се бори за локалното българско одобрение. Само то може да го закрепи на върха. Падне ли от него тук, нищо добро не го очаква като отношение в страните, където с лицемерно снизхождение го тупат по гърба, знаейки много добре колко на кухо кънти. 

 

15 мнения за “Борисов произведе нов надпис за своята политическа епитафия”

 1. ПроЗт, по-проЗт, най-проЗт, БАЦЕ!
  Туй-ясно. Но понеже думата-дума отваря ето каква е “текучката” в матушката. “Обнуление” на мах в ХУЙЛОландия.

  https://www.youtube.com/watch?v=krpItpsvOMA

 2. Няма да скрия, че съм изненадан от това изказване на Борисов…. от скромността, която блика от израза “да ви управляваме с моите колеги”… Само дето не е казал “Мен, кучета ме яли, но барем на колегите благодарете”.
  Но ако говорим сериозно, сухите факти са, че преминаваме сравнително сухи през пандемията при управлението на Борисов. Благодарение на него или въпреки него, това е друг въпрос. Колкото и доказателства да представяме, че той лично с нищо не е помогнал, винаги може да се каже “ама не е и пречил достатъчно”. Дори че е позволил на компетентни хора да го съветват какви мерки да се вземат, пак берекят версим.
  Дори приемам философски неприятния факт, че незаслужено черпи позитиви (качва рейтинг) поради ниската смъртност, защото разбирам, че при висока смъртност също така незаслужено щеше да събира негативи. Въпрос на шанс.
  Сигурен съм, че всеки от нас има списък с български политици, които по-удачно биха се справили с кризата (имам предвид действащи, Костов не се брои)….но не съм сигурен колко е дълъг…

 3. След водния мегахолдинг, сега е наред следващия “национален проект”- държавни бензиностанции. Искаха и да въвеждат таван на цените покрай извънредното положение. Носталгия. А сега и още една анлогия. Т.Ж. имаше проблеми с Владко, ББ има проблеми с Владо.

 4. Извинявам се за новото включване но днес Баце е ръсил мозъци кат за изпроводяк. Пускам отново началната от статията и после още една без посочване на автора ѝ. Да ви “проверя” дали ще Фанете принципната “разлика” в същността на двете.

  “Имате рядък шанс да ви управляваме с моите колеги…Решил съм повече да не съм скромен… ”

  “Въпреки голямата си скромност мога да заявя, че съм незаменим”

 5. Срамно и унизително е да слушаш простотии от временният лидер на нашата държава.Срамно и унизително е да бъде подкрепян……..

 6. Що пък и ние да не си нагласим един “Ден на благодарността”. Няма само другите да си имат „Turkey Day“, пуяка ни Пуяк и мисирки колкото щеш и 13-ти Юни наближава…

 7. Дори монарх не съм чувал да се изказва така. Смятай какво его има този селендур

 8. Прокуратурата атакува оправдателната присъда на Николай Ненчев за МИГ-29

  (прокурор Стоян ЛАЗАРОВ от СГП протестира срещу оправдателната присъда на Ненчев)

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-balgariya-prokuraturata-atakuva-opravdatelnata-prisada-na-nikolay-nenchev-za-mig-29

  Призовка за Николай Ненчев – 15 .06, 10.30 ч., 7-ми състав , Апелативен съд София, дело№ П 12/2020

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3230970166937483&set=pcb.3230970653604101&type=3&theater

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3230970166937483&set=pcb.3230970653604101&type=3&theater

 9. @Николай
  Да, постъпателно одържавяват икономиката, връщат ни социализма. Вождвете няма да сменят. Няма нужда! 🙂

 10. Този човек толкова много да си се обича, че направо е чудо, че не се самовъзпроизвежда сам!!!! Щото при толкова много лИбоФ, няма начин да не си посяга!!!

 11. До Караиванов
  Аз нямам списък. .Ще ви бъда благодарен,ако ми помогнете с вашия.

 12. Моите предложения:

  „Елате вие, да не додем ние“
  „Елате пиленца при батко“.

 13. Вчера Софи Уилмес – премиер на Белгия – беше за пръв път от началото на коронакризата на посещение в две болници в Брюксел. Болниците са Свети Петър и Делта. Причината за посещението е Софи да благодари лично на персонала.
  При пристигането на Софи голяма част от хората, работещи в тези болници, са направили кордон за посрещането. Когато премиерът минава по този кордон, хората внезапно й обръщат гръб! Това е тяхната оценка за работата на правителството – тълкуванията всеки сам да си ги прави. Без излишни приказки, без социологически проучвания, без коментари в интернет (в Белгия почти няма такова животно като бг троловете).
  И какво прави Софи?

  Благодари им не само за работата, но и за жеста на критика и неодобрение.

  —-

  По време на коронакрозата само в Белгия са изпити 400000000 (400 милиона!!!) бири по-малко отколкото за същия период миналата година. Как да не полудее човек…

 14. Г-н Инджев, всъщност има доста … българи, които наистина са благодарни, че ББ ги управлява. Трудно и дори шокиращо е да си го помислим, но наистина има такива хора.

  Не свързано по темата – явно премиера не брои за хора тези 110 човека, които починаха до момента.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.