Руското деформиране на паметта за “реформирането” на писмеността ни

 

 

 

 

Ако не броим износа на корупция, за чиито мащаби е екстраполация върху българската популация можем да съдим по официалните руски признания за изтичането на повече от 50 на сто от БВП в частни джобове по корупционни канали в самата Русия, главният инструмент за поддържане на руското влияние в България се доказва и на днешния 24 май отново като културно-историческо нашествие срещу българската самобитност, принос към цивилизацията и отношенията със самата Русия.https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/05/23/4070659_ruska_izlojba_v_sofiia_predstavi_kiril_i_metodii_kato/?ref=home_NaiNovoto

Руското посолство е упълномощено да постигне този ефект само с едно изречение, представяйки 24 май като празник на “реформаторите на славянската писменост”.

За да се реформира нещо, то трябва да е съществувало преди. 

За да бъде писмеността славянска, а не българска, тя трябва да е била родена от еклектиката на наречия, говори и отново – от съществуваща обща традиция между съществуващите по онова време славянски племена – именно славянски, а не да речем  етноси, създадени от българи по старите тракийски земи, където по най-съвременни проучвания на експерти се съхранява тракийския ген до цели 40 на сто сред днешните българи. Ако има език сред визираните етноси, който по своята структура да е най-малко славянски, това е точно българският. А именно той е онзи чрез който са започнали да се ограмотяван руските варвари ( нали така се наричат безкнижниците).

Руски учени напомнят в свои дълбочинни изседвания, че днешният речников запас на руския език е повече от 50 на съставен от думи, които имат български произход.

Но не само с провокацията на казано руското посолство изпълнява ударно заръката на Кремъл да атакува самите основи на българското самочувствие във връзка с факта, че тъкмо българският език е станал основата за разпространението на знанието в половин Европа  – а ако се вземат Русия и Украйна заедно, то и в по -голямата част от континента. Още по-голяма е провокацията на премълчаното значение на  българската основополагащата роля за съхраняването и продължението на делото на братята Кирил и Методий.

Както се вижда, поръчителят Путин съвсем не е допуснал “грешка на езика”, когато провокативно прогони българската заслуга от делото на братята, заявявайки пред целия свят с надежда също да скара ( още повече) Скопие и София, посявайки интригата и в Атина, че Кирил и Методий са дошли от “македонските земи”.

Тази путинска интрига, която не успя да насъска София срещу Скопие и да предотврати присъединяването на северна Македония към НАТО чрез гръцко-българско вето, както се вижда, не само продължава, но очевидно се превръща в доктрина за омаловажаване до степен на обезличаване на най-важния щрих от културно-историческото наследство на днешна България. 

Езикът обаче е живо “същество” и има свойството да се развива – от това трябва да се поучат нашите политици, които се правят на умрели пред руската мечка, за да не я дразнят. Това може да спаси тях лично, но не и да умилостиви онзи звяр, който иска за погълне вторично миналото ни, което и без това е смляно в нейния търбух и повърнато тук за прехрана на русофилстващите нашенци.

Скромно или не, но е факт, че българският език се развива от конкретни българи. 

Цитатът е от научна разработка на Бургаския свободен университет от миналата 2019 година:

Годишник на БСУ том XL, 2019

“Хр. Проданов отбелязва, че „докато професионалният журналист трябва да оста- не неутрален, да разгледа проблема във всички негови аспекти“, то блогърът изразява само своята гледна точка и много рядко и гледната точка на другите. Авторът акцентира още и върху това, че блогърите често предлагат алтернативни и новаторски позиции и информация, които трудно могат да бъдат намерени в традиционните медии (Проданов, 2012:26).

Подобно мнение изразява и М. Попова, като изтъква, че „журналистите въз- приемат блоговете като алтернативен канал на информация, където се чувстват по- свободни в изразяването на личното си мнение“. Авторката доразвива тезата си в уточнението, че техните блогове не са просто алтернативен канал за журналистическата им дейност, а „реално средство да демонстрират позицията си, без да правят компромис със своята съвест и професионални принципи“ (Попова, 2016).

Като представя едни от най-популярните имена на журналисти блогъри, Мето- диева оценява най-високо достойнствата на личния блог на Иво Инджев и го определя като „гражданска и социална медия от нов тип“. (Мавродиева, 2011(а).

Иван Вълчанов обръща специално внимание върху факта, че премиерът Бойко Борисов е съобщил решението на МС за прекратяването на проекта АЕЦ „Белене“ първо на блогъра Иво Инджев. Като анализира причините, поради които премиерът не е избрал официалните медии, авторът заключава, че „с това действие Борисов пра-

 ви нещо далеч по-значимо от медийна гледна точка от простото съобщаване на новина – той легитимира блога на Иво Инджев като качествен и надежден източник на информация. В случая блогът действително е използван като медия, и то облагодетелствана първа да съобщи тази така важна новина“ (Вълчанов, 2012).https://www.bfu.bg/uploads/pages/godishnik-xl-2019.pdf

18 мнения за “Руското деформиране на паметта за “реформирането” на писмеността ни”

 1. Честит празник на българската култура, просвета и писменост.

  Първата ни азбука са древните български руни, които са създадени от дедите ни още преди 6500 г. Те са в основата на Линеар А и Линеар Б, от които по-късно философът Етикос Истрос, живял през IV в. в днешна Добруджа, създава облата Глаголица. Това е азбуката , на която е направен тогава първият превод на Библията на нашия език от учителят на гетите Урфил. Св. Йероним по-късно превежда Библията на латински. Той пренася тази азбука в днешните хърватски земи като ъглова Глаголица и там тя се запазва до XVIII в.
  В средата на VI в. данайците, наречени по-късно гърци, (от “graecarum” – административна длъжност – преводач в Римската империя) завземат светската и духовната власт в Източната римска империя и започват масови гонения на апостолическите християни, (българите, приели християнството от св. ап. Павел още в I в.) както и разрушаването до основи на всички раннохристиянски църкви. Анатемосват написаните на глаголица до тогава богослужебни книги на български език и предприемат пълното им унищожаване. Запазени са само няколко екземляра в атонските манастири. Това е и една от причините за победоносната война на княз Аспарух VII в. с ИРИ.

  “В българската наука се налага с нищо необоснованата хипотеза, че във «Велика Моравия» Константин-Кирил съставил глаголицата, пък в България (или Македония, според «македонските научници») Климент Охридски я бил преработил на «кирилица» и дори наименувал в чест на своя учител. Само по себе си това твърдение не е в състояние да издържи никаква критика и налагането му в българската наука можа да се извърши само по конюнктурни причини в определена епоха от нашата история, и то само от известни марионетки, чиито конци се дърпаха от другаде и с определени цели, нямащи нищо общо нито с истината, нито с науката. Но манипулацията с истината започва още много столетия по-рано.”

  Из “Готи и Гети”
  Асен Чилингиров

  Не омаловажавам делото на Кирил и Методий за канонизирането на езика и писмеността ни, а само искам да знам истината.
  Според проф. Чилигиров, задачата на Светите братя е да реформират глаголицата като използват „гръцки“ и „латински“ букви, допълнени с липсващите в тези две азбуки букви за написване на присъщите само на българите звуци. Те са се съдържали в усъвършенстваната от пет века глаголическа азбука. И както казва проф. Дамян Попхристов, те са си свършили работата перфектно, защото няма друга азбука в света с която да напишеш правилно думата “ъгъл” (Деу – DAEWOO). Транскрибирането на богослужебните книги от глаголицата на кирилицата се представя като нов техен превод, вече угоден на двете „правоверни“ църкви. Това е станало бързо и лесно, защото става дума за един и същ език.
  Не трябва обаче и да игнорираме твърдението на инж. Кирил Кирилов, че първообразите на 27 букви от нашата азбука са изписани в пещерата “Магура” и са на над 13 хиляди години.
  Каква ли азбука са отнесли древните ни деди към днешна Италия след падането на Троя, преди да основат Рим ?

 2. „Историопатия“ – да признаеш несъществуващ подвиг на чуждите, но да загърбиш поруганата памет на българските герои

  На 14 май се навършиха 152 години от рождението на един от най-бележитите български пълководци и общественици – генерал Владимир Минчов Вазов

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-na-vseki-kilometar-istoriopatiya-da-priznaesh-nesashtestvuvasht-podvig-na-chuzhdite-no-da-zagarbish-poruganata-pamet-na-balgarskite-geroi

  И цитати от двама социопати, бивши “български” министри, които, по неизвестни причини, се легитимират като български (?!) “патрЕоти”:
  Румен Петков, бивш министър на МВР, по-известен като пикаещият във фонтани: “Ние сме с руснаците, останалите да си е.ат майката!”
  Ивайло Калфин, бивш Външен министър и “български” евродепутат: : “Който не обича Русия, не обича България!”
  Да не забравим и пРезидента на Решетников, защото при него иде реч за държавна измяна!

 3. Колко болен мозък трябва да имаш за да твърдиш подобни глупости, каквито има в “изложбата” в Руския културен център в София по случай 24 май?!? И това би могло да е “приемливо” за руските властници, но поведението на руските подлоги по света и у нас е съвсем неприемливо!
  Властите в Кремъл са злодеи – точно на такова заключение навежда официалната “политика” на Путин, задушаващата го агресия е колкото обезпокоителна, толкова и жалка! Дребното мъжле се прави на голям бабаит. Само не е ясно защо политиците по света не го поставят на мястото на подсъдимите престъпници?!?

 4. 24 май – денят, в който трябва да кажем, че нито православието, нито културата са монопол на Путин и неговите адепти

  До кога ще търпим лъжи и провокации, че Кирил и Методий са сътворили „руската азбука“
  Д-р Светослав Нахум

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-24-may-denyat-v-koyto-tryabva-da-kazhem-che-nito-pravoslavieto-nito-kulturata-sa-monopol-na-putin-i-negovite-adepti

 5. “Руси учени напомнят в свои дълбочинни изседвания, че днешният речников запас на руския език е повече от 50 на съставен от думи, които имат български произход.” Руската академия сочи дори над 65% български думи и 70% българска граматика в руския диаликт на българския език. Страницата вече не се чити – грешка 404! Бедата на Русия е, че нейната имперска политика е изградена върху нейната паразитна култура на подражанието, която няма да ги отведе далеч –
  руската сауна финландска, автомата Калашников е немски, коктейла молотов са финландски; руската салата е френска; матрьошката е японска;
  руската архитектура е италианска; руската азбука е българска, руският език е диалект на българския език; названието Русия е украинско; руската литература е –
  средновековната 100% на български, а “класическата” литература е 46% на френски и немски. – „Калинка-малинка и културата на подражанието“ –
  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4868519,00.html

 6. Честит български национален празник! Понеже в този блог наричаме нещата с истинските им имена, а този празник единствен се празнува спонтанно и по инициатива на самия български народ, откакто се помним като народ.

  Крайно време е и азбуката да наричаме с истинското и име – българска азбука.

  Това, че други са я възприели, не ги прави съучастници.

  За съжаление държавата ни е пленена и историята ни е фалшифицирана и трудно можем да се защитим. Но след като институциите ни са пробити, всичко зависи от нас самите.

  Някои претендират да са първоучители, а до вчера си мислеха, че Ленин им е написал буквите.

  Те още не са слезли от дървото, а се опитват нас да качат обратно горе на черешата. Трудно е обаче да бъдеш хомо сапиенс и да се правиш на маймуна – колкото и да си принуден, все ще ти проличи еволюцията…

  Та, каквото и да казват онези с големите – усти/ пари/ територии/ амбиции / мускули/ агентурни мрежи/ полезни идиоти/ лобистки центрове/тръби/ ихтамнетъй/ и изложби…важното е, така, от дума на дума, от ухо на ухо, от майка на дете, от баба на внуче и т.н., по естествения ход на еволюцията и на традицията на хомо сапиенс, истината да се предава, пък все някога ще излезе наяве, колкото и да и се пречи, защото не се гаси туй, що не гасне!

 7. “… И ни церковь, ни кабак…”
  Няма ги достолепните учени старци – горди българи от БАН, които да ударят по масата и да заявят на висок глас на света:
  РУСКИЯТ Е МОСКОВСКИ ДИАЛЕКТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!
  Няма ги клириците ни – духовни пастири и горди българи, които да ни освободят от срама храм-паметника ни в столицата да носи името на рязания монголски слуга и антихрист невски и да върнат славното СВЕТИ РАВНОАПОСТОЛИ КИРИЛ И МЕТОДИЙ!
  Няма ги достойните държавници – горди българи, които да обявят най – после бъргарския повече от всички български празници 24 май за национален!

 8. С Кирил и Методий ли започва БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА и ПРОСВЕТА? А седемстотин години преди това? Тогава БЪЛГАРИТЕ ги наричали ВЕЛИКИ, държавата им ВЕЛИКА и СПРАВЕДЛИВА. Не е ли по-естествено, свято и вечно, ако 24 МАЙ стане празник на РОДА, ПРАЗНИК НА КУЛТУРНИЯ И ПРОСВЕТИТЕЛСКИ ДУХ НА БЪЛГАРСКИЯ РОД. От рождението му до ден днешен и во веки веков. Няма славяни, няма славянска писменост. Има БЪЛГАРИ, има БЪЛГАРСКИ ЕЗИК, има БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ и КНИЖОВНОСТ, има БЪЛГАРСКА ШЕВИЦА, има БЪЛГАРСКИ КАЛЕНДАР, има….., има БЪЛГАРСКИ ПЪТ през вековете.
  Така че, ЧЕСТИТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИТЕ, НА ТЯХНИЯ ЕЗИК, И НА ТЯХНАТА ПИСМЕНОСТ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, СИЛНИ И НЕ СПИРАЙТЕ! ВЪРВЕТЕ, И ЗЛОТО СКОРО ЩЕ БЪДЕ ЗАД НАС!

 9. Честит празник на г-н Иджев и на всички хора които посещават сайта . Благодаря на Господ,че има хора в пълния смисъл на думата на български и на кирилица. Това е най Българският празник . Със здраве 🙂

 10. Честит празник на буквите на всички просветители и просвещаващи се в този блог!!! Каквито и активни ченгесарски мероприятия под културно прикритие да измисля путиссимо, историческата истина не може да бъде подменена. Прави ми приятно впечатление, че в много от заглавията на новинарите, които информират за мероприятието фигурира думата “провокация”. Със сигурност има и такива, които не го приемат, като провокация, но началото е поставено и голяма заслуга за това има лично г-н Инджев. Цитират блога в научна разработка и това ме кара да бъда горд, че съм български гражданин и читател на блога. Прави ме също оптимист, че някой ден книгите на г-н Инджев ще се изучават в часовете по история в българските училища. Едно голямо БЛАГОДАРЯ на г-н Инджев за труда, който полага!!! Да ни е жив и здрав да ни радва с брилянтното си перо!!!

 11. Да не дразним руските мутри на чиито вратове се клатят златни кръстове а в душата им демони живеят. Който тръгне с такива или става разбойник или става ягне на трапезата им. Така стана и с Варненския Митрополит Кирил, който ядеше и пиеше с тях, докато го погубят.

 12. Великая Россия – Великая Тартария или Великая Болгария?
  Что мы сегодня знаем о России? Что нам известно о таком народе как россияне?
  ————————————————————————————————————————————–
  Интересно, а вы знаете, что несмотря на то, что мифическая нация к которой себя причисляют, назовем их наиболее точно московиты – великороссы или россияне, или даже русские , вроде бы как существует, но на самом деле места на Земле ей нет!

  Нет на Российской Федерации – ни российской, ни русской республики! На всей территории так называемой России нашли себе место множество народов, но среди 22 республик нет места коренной российской республике!

  Представляете – у мифического народа россияне нет даже своего дома в рамках Российской Федерации!

  Ну да ладно, ну нет дома у мифической нации, а что же есть?

  Вот вся эта история : https://fakeoff.org/history/velikaya-rossiya-velikaya-tartariya-ili-velikaya-bolgariya

  Желаю Вам приятного чтения …

 13. Както знаем от Ванкувър до Владивосток е все исконна македонска земя така, че твърдението, че Кирил и Методий са докарали азбуката от македонските земи е напълно вярно в тази си част… И както знаем напълно погрешно в съществената част – кирилицата не е създадена от Кирил или Методий 🙂 (още по-малко от брат им “Кирил-и-Методи”)

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.