Ще кажат ли руснаците “марш” на победата над тях в условията на регрес и икономическа криза

Русия току-що отстъпи на Бразилия второто място по масова смъртност в резултат на китайския грип и Путин отново си смени мнението за най-важното в държавата му: парада на победата. 

В началния стадий на разпространението на китайската пандемия, когато руската мечка твърдеше “мечка страх, мене не”, самодържецът от Кремъл настояваше, че няма да има отмяна на парада на 9 май. Но когато си направи мечешката услуга да пренебрегне опасността и пандемията се развихри в Русия в истински руски мащаби с догонване в рекордно кратки срокове на най-напредналите в това нещастие страни, стопанинът на Кремъл размисли и обяви, че военната демонстрация в Москва и в останалите градове се отлага за 3 септември. Изглеждаше, казано (почти) на шега като да се е съгласил най-накрая с историческия факт, че Втората световна война все пак не е завършила на 9 май, когато ( ден по-рано) настъпва краят на войната в Европа, а на 2 септември с подписването на японската капитулация на борда на американския кораб “Мисури”. https://news.bg/world/rusiya-othvarlya-prizivite-za-spirane-na-podgotovkata-za-parada-na-pobedata.html

НА СНИМКАТА: Общо 15 000 руски войници бяха мобилизирани въпреки пандемията да набиват крак в репетиции за парада на 9 май. После на мнозина им се стъжни – хиляди от участниците в масовките бяха поставени под карантина заради масовото заразяване с китайския грип

 

 

 

 

В държава, в която всяка заповед на главнокомандващия е предпоследна и от него зависи как се разиграва парадът на пропагандата, не е странно вождът за пореден път да си смени мнението без оглед на това какво мисли населението. И все пак ходът с изтеглянето на най-важното събитие на година ( на всяка година) за Путин и опричниците му изглежда като отчаяно усилие да се вдъхне със задна дата нещо като оптимизъм за утрешния ден на базата на онова величие, платено с незнайно точно и до днес колко милиона жертви от съветска страна. 

Картината на днешното икономическо падение в страната е толкова нерадостна, че радостните усмивки на маршируващите, които тренират да набиват крак на Червения площад, ще изглежда нелепо като пир по време на чума, внесена от Китай.

Двата кита на руската икономика- износът на газ и петрол, потънаха вече и не се вижда на хоризонта на световната икономическа конюнктура вероятност скоро да изплуват за глътка въздух. За “Газпром” през април намаляването на приходите от износа е почти наполовина в сравнение с миналата година. В момента цените му на международните пазари гонят дъното под нулата.

С нефта, който е по-голямото перо в приходите от продажбата на въглеводороди в руската хазна, разчитаща практически изцяло на тези две най-тежки тежки пера за притока на пари, положението е не по-малко жалко. Опитвайки се да победят Саудитска Арабия във войната за износа, руснаците се изхитриха да договорят по-големи количества с китайските си купувачи и успяха да изместят саудитците в това отношение от китайския пазар на второ място. Но само, за да се събудят и да открият каква глупост са направили – колкото повече продават, толкова повече губят. На актуалните цени загубата на руския петролен износ за Китай гони половин милиард долара към момента…

Ефектът от тази “победа” тепърва ще се усети от милиони руснаци, от които се очаква да хлипат от умиление пред мощта на руската армия в нейния съветски и в днешния й вариант. Изразът марш на победата май започва да звучи двусмислено, ако ме разбирате какво искам да кажа с тази непредизвикана от скромното ми авторство игра на думи.

 

4 мнения за “Ще кажат ли руснаците “марш” на победата над тях в условията на регрес и икономическа криза”

 1. В очакване на марша на победобесието главнокомандващия си изпусна нервите на съвещание по пламналата, дежа вю, матушка и то още в ранна пролет. Хвърли химикалката кат израз на безсилие. Явно, обнуленият и скрил се в бункер цар вече И назначените от самият него чиновници не го еб… . И цитираното обстоятелство, ти да видиш, стана първа раззийска новина от вчера насам.

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=bKCKhBGr6mg&feature=emb_title

  А халът на Мордор показва само едно. Много мина, мъничко остана, В долната статия има чудесна схема на износа на най-голямата суровинна колония наречена от Великият Джон Маккейн “Бензиноколонка”. Колко могат да издънят така. Питам аз за един приятел-русороб, Шалтера!

  https://a-nalgin.livejournal.com/1872840.html

 2. Как няма да е ядосано джуджето – кремълската камасутра продължава и краят й не се вижда!
  Откриха турския паток, но много скоро ще трябва да го закриват!
  Тиквата дали пак ще отиде да се снима как въртят крана?

 3. Трябва да се снимат наистина как въртят крана, само че на обратно, да го затварят наполовина, според изискванията на ЕС. Руснаците построиха хотел, в който могат да ползват само половината от апартаментите. В останалите апартаменти могат да пускат само рускинчета на повикване.

 4. Няма ли кой да озапти Ангелкова за руските туристи, Черноморието да пламне с COVID 19 ли иска ?

  https://faktor.bg/bg/articles/nyama-li-koy-da-ozapti-angelkova-za-ruskite-turisti-chernomorieto-da-plamne-s-covid-19-li-iska

  Я сега да видим КОЙ й дава акъл на министърката: Бранимир Ботев, протежето на пловдивския Свинар, станало милионер чрез пренебрегване на българския интерес и користно близане на руски подметки. Нали той, като зам.министър на туризма, публично предложи всеки български град, който има общински пионерски лагер и други почивни домове по морето, планините и балнеокурортите у нас и е побратимен с руски град(ове) да даде разрешение на руснаците и те да си построят почивни станции и лагери на тези ваканционни терени.

  Бранимир Ботев: Ако няма лична уговорка с Путин, не виждам как Николина Ангелкова ще спаси сезона с руски туристи

  Министерството на туризма е превърнато в министерство слугинажна непрекъснатите разпоредби и постоянните проверки

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-intervyu-branimir-botev-ako-nyama-lichna-ugovorka-s-putin-ne-vizhdam-kak-nikolina-angelkova-shte-spasi-sezona-s-ruski-turisti

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.