Ще наруши ли ГЕРБ удобното за Кремъл мълчание относно съветските окупационни символи в България?

Макар и  с няколко дни закъснение, българското Министерство на външните работи  отново ( за трети път за по-малко от година), реагира срещу поредната руска антибългарска провокация. Министърът на външните работи Екатерина Захариева се присъедини към осъдителната позиция на БАН – една институция, която е доказала през годините, че се ръководи от русофили, с каквито е гъсто населена.

Спомнете си само, че на референдума “за” или против АЕЦ “Белене” на 27 януари 2013 година  щабът на поддръжниците на руската централа беше приютен в БАН от нейния председател академик Воденичаров, който оглави групата за приятелство с руското ядрено лоби у нас без да е специалист по въпросите на “мирния атом”.

Вярно, е че БАН доста боязливо изрази несъгласие с твърденията, с които Руския информационен център в София програмирано от Москва се изложи на полето на фактологията чрез поредната провокативна изложба на руската пропаганда в нашата столица. Но е цяло събитие това развитие – като се има предвид горното ( за БАН , която трудно може да бъде заподозряна в заболяване от колективна “русофобия”), че тази институция се включи в отхвърлянето на руския “пропуск” да забележи българския принос за създаване на българската азбука (!) и вменяването на светите братя на несъществуваща просветителска мисия в Русия и дори на “реформаторска” роля  на азбуката, която няма как да бъде реформирана преди да бъде създадена от самите й съставители. 

В интерес на истината,  заместник – министърът на външните работи Георг Георгиев вече беше реагирал  медийно срещу руската проверка дали българската “жаба” е жива на руския експериментален лабораторен тезгях. Георгиев, който е демонстрирал не веднъж своята изключителна лоялност към премиера Борисов ( за което съм го критикувал като “прекален светец”), може спокойно да бъде заподозрян като изразител на нещо повече от лично мнение макар да се изяви ситуационно, а не като изразител на становището на ведомството .

Не само той, но и други мълчаливи през десетилетията по въпроса за руската хибридна война срещу България личности нарушиха напоследък удобното за тях и Москва пасуване по темата. Множат се публикациите по въпроса от страна на нови и нови коментатори в българските медии, както и от страна на други, които не са снишавали, а сега имат повод отново да предизвикат на бой русофилщината с припомняне на истината за съветско-българските отношения, наследени от Русия като свой легитимен багаж на кантара на своето влияние в България.

Събуждането на някои българи и институционалният отпор на София не останаха незабелязани в държавата, в която с имперска надменност се отнасят към България като към свой васал по традиция и по заслуги дори, длъжен да бъде вечно благодарен. В руски сайтове зачестиха публикациите, заклеймяващи българската “неблагодарност”. Тонът е в диапазона между иронизирането на българското “самомнение” като просветители на руснаците, до яростното заклеймяване на появилия се на техните радари кмет на столичния район “Лозенец” Константин Павлов- Комитата, дръзнал да предложи преместването в музея на един от съветските окупационни монументи, намиращ се на територията на общината. 

Интересен детайл от от руската антибългарска кампания е обстоятелството, че руските публикации по темата щадят официална София. За сметка на това “откриват” врагове сред обикновените българи във форумите ( като форума на “Дневник” или “Актуално”), което показвало колко грешна представа имат руснаците за истинското отношение на  българите към тях, заставайки преобладаващо на “русофобски” позиции. 

Тази “статистическа” преценка, разбира се, би изглеждала съвсем различно на базата на коментарите в многобройните откровено русофилските сайтове, за които се премълчава в подобен род публикации в Русия. Явно целта на руската камбана е да насъска аудиторията ( допълнително) срещу българската “неблагодарност”.

За финал да напомня отново за обещанието на СДС да постави въпроса за демонтирането на съветските окупационни монументи на дневен ред след  края на извънредното положение. Тази заявка беше направена от председателя на партията Румен Христов. Извънредното положение приключи.

Очаквам с извънреден интерес да бъде изпълнено обещанието, дадено по време на извънредното положение. Този анонс е от особена значение в контекста на заявката на партията, че е логично да се яви на следващите избори заедно с ГЕРБ. Намерението, базирано на досегашния коалиционен опит на двете формации от евроизборите, поставя въпроса: ще бъде ли нарушено просъветското монументално мълчание на управляващата партия, па макар и чрез “подставен” говорител в лицето на един малък, но емблематичен партньор?

Или пак ще си играят на доброто и лошото ченге в пиеса, която в крайна сметка цели да угоди на Кремъл и ако може да увековечи неговата злоупотреба с преклонената българска главица?

НА СНИМКАТА:  Протест на граждани пред столичната община срещу изхвърлянето в кошове за смет на българските знамена, залепени от върху позорния надпис на Монумента на окупационната червена армия МОЧА, претендиращ да изразява благодарността на българския народ за съветската окупация

13 мнения за “Ще наруши ли ГЕРБ удобното за Кремъл мълчание относно съветските окупационни символи в България?”

 1. Още по темата по от Кънчо Кожухаров.
  “Войната срещу България се води на всички фронтове и макар днес вече да не носи човешки жертви, продължава да ни нанася много милиардни загуби. Съветските войски отмъкват държавния архив и златото от хазната. Четиридесет и пет години Съветският съюз ограбва нашите ресурси – уран, злато, промишлена и селскостопанска продукция – и лъже, че едва ли не ни издържа. Всъщност, единствената валута, с която ни заплаща, са лъжите и заблудите. Набързо провъзгласеният за академик комунистически агитатор Тодор Павлов събира историците от БАН и им дава нареждане да докажат, че българите на кан Аспарух са били една шепа хора, която бързо се претопила в „славянското море“. А сетне диктатът се разпростира във всички културни сфери. ”

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-ruskata-voyna-sreshtu-balgariya-ne-e-samo-hibridna

  И нещо от мен копнато от мрежата.
  Свърх Държава
  🤧
  Путин президент
  Мясников лекар
  Соловьов журналист
  Прилепин писател
  Шойгу министър
  Жириновски опозиционер
  Симонян главен редактор
  Тарзан артист
  Рамзан Кадиров герой Русия
  Ротенберг бизнесмен
  Сечин мениджър
  Лавров дипломат

 2. Ще наруши ли ГЕРБ удобното за Кремъл мълчание относно съветските окупационни символи в България?
  Разбира се, че НЕ!
  Путин яко е прискрипал т.шаците на Борисов с компромати,
  и бат Бойко не смее да шавне…

  Но не това е проблемът на Путин!
  Проблемът му е, какъвто беше проблемът и на Луканов, и на Виденов…
  РУСНАКЪТ се ЗАПАСЯВА с ДОЛАРИ!

  През първите две седмици на месеца рублата поевтиня с над 20%!
  Днес една Руска рубла е равна на 0,014 Щатски долар!
  Преведено на български, днес една Руска рубла е равна на 0,025 Български лев.

  Червените бръмбари в главата викат “ура”,
  но празните черва заплашително къркорят…

  Руските папуаси викат “ура”, и Путин се хили на телевизора,
  но Руските олигарси посягат към кобура, и Путин сънува кошмари…

  Само през първите две седмици на месеца ,
  милиардите на руските олигарси се стопиха с над 20%!

  Вярната сабака Бате РазБойко е последната грижа на Путин!

  Бай дъ уей,
  къде е лаптопа на “самоубилият се” варненски разследващ журналист Георги Александров?

 3. Гешев!
  Върши си служебните задължения!

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  Кипърският кабинет одобри Източносредиземноморския газопровод!
  Газопроводът е предназначен, вместо “Турси поток”, да осигури алтернативен източник на газ за Европа.

  Кипърците закопаха “Балкански поток”.
  В който премиерът-путинист Борисов закопа 2,5 милиарда от българския данъкоплатец.

  Гешев,
  прочети Конституцията на РБ, чл.108, ал.2!
  “Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството
  и НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА НЕЯ…”

  Гешев,
  Ясно е казано, че
  Министър-председателят Борисов НОСИ ОТГОВОРНОСТ за
  закопаването на 2,5 милиарда от българския данъкоплатец!

  Гешев!
  Върши си служебните задължения!
  За това ти плащаме заплатата и всичките екстри…
  Гешев!
  Действай!

  „И ще познаете истината,
  и истината ще ви направи свободни.”
  (Иоан 8:32).

  ИСТИНАТА и САМО ИСТИНАТА!
  С ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ!

 4. Не е по темата.
  Според руските СМИ да те “командироват” в три пъти вече “освободена” Сирия и то от самите тях шеф на кадри на енското поделение са вземали следният подкуп от военнослужещите.
  Редници, сержанти и старшини по 15 хиляди рубли, От офицерите-50 хиляди.
  За да се спасят от мирният ад на матушката си плащат за да отидат на “гурбет” във военният джендем на планетата.
  И те, така,

 5. На такава провокация не се отговаря с премахване на МОЧА и други подобни. Правилният отговор е смяна на името А Невски на катедралния храм с тези на светите братя и обявяване на 24 Май за национален празник на България. Сега е момента това да се направи.

 6. Руските провокации няма да спрат. Дори допускам, че ще ескалират с влошаването на социалното положение в Русия и с изостряне на клептократските инстинкти на кремълската клика. И вижте на какво попаднах:
  https://offnews.bg/obshtestvo/v-balgaria-pishete-na-ruska-azbuka-nali-729438.html
  Проследих и линка. Толкова гнусна русопоклонна сервилност не бях чел скоро. Даже си мисля, че тази бокова спи с портрет на Путин в сутиена.

 7. https://faktor.bg/bg/articles/poslanikat-na-sasht-v-atina-putin-shte-e-pechelivsh-ot-eskalatsiya-na-naprezhenieto-mezhdu-gartsiya-i-turtsiya

  Не е необходимо човек да е свръхкомпетентен политически анализатор, хиперинформиран или просто обикновен пророк, за да се съгласи напълно с гореизложената теза.
  А аз, от себе си, бих добавил и допълнил списъка ето така:
  – Путин ще е печеливш И от ескалация на напрежение между България и Северна Македония.
  – Путин ще е печеливш И от ескалация на напрежение между Румъния и Унгария (по-специално по повод унгарското малцинство в Трансилвания)
  – Путин ще е печеливш И от ескалация на напрежение между Хърватска и Босна и Херцеговина.
  – Путин ще е печеливш И от ескалация на напрежение между Унгария и Украйна (по-специално по повод унгарското малцинство в Западна Украйна)
  – Путин ще е печеливш И от ескалация на напрежение между България и Украйна (по-специално и особено по повод българското малцинство там)
  – Путин ще е печеливш И от ескалация на напрежение в Испания (Каталуния)
  Списъкът е отворен, моля – продължете.

 8. За пореден път и аз ще кажа, че най-силният ни ход би бил духовно да надмогнем хибридната война срещу България като обявим 24 май за национален празник. Това ще бъде начало не само на духовно израстване , но и начало на последващи политически решения, които ще засилят самочувстнвието на българите, както и националния суверенитет на държавата.

 9. Атлантическият съвет: Москва води кампания за отделяне на България от Европейския съюз и НАТО

  От Съвета настояват за контрол и преразглеждане на всички проекти и собствености на Русия у нас

  https://faktor.bg/bg/articles/atlanticheskiyat-savet

 10. Към: Николай 28.05.2020 в 18:39

  Още едно гнусно предателство към България е направила Ирина през 2016 година, когато обявява за паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО днешното гръцко село Никридис, където уж е била покръстена първата християнка в Европа – Лидия от св. ап. Павел. ЛЪЖА. Това е станало в Пловдив.

 11. След като Ангел Джамбазки изрази категорична позиция по въпроса с МОЧА в интервю на Асен Генов, как ли биха гласували общинските съветници от ВМРО по темата, Карлос Контрера например.

 12. След скандалите за 24 май – от Кремъл с любов: българите са комплексари, национал-патриоти, фалшиви братушки

  България не може да прости на Русия своите грешки, за това са обидчиви – виждат в руснаците “крадци” и “фалшификатори” като македонците

  https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-sled-skandalite-za-24-may-ot-kremal-s-lyubov-balgarite-sa-kompleksari-natsional-patrioti-falshivi-bratushki

  След подобни руски враждебни публикации най- естествената реакция на една независима държава с национално достойнство е да прекъсне дипломатическите си и всякакви други отношения с Империята на злото. Да затвори границите си за граждани с руски паспорти и да даде 24 часа на постояннто пребиваващите им троянски коне у нас да напуснат България.

  Но, човек се пита какви са били истинските цели на неграмотната публикация?

  Да унизи и смачка самочувствието на българите и България , която има “наглостта” да се присъедини без да пита “освбодителката” си към ЕС и НАТО и да се счита равноспоставена с останалите европейски държави, защото Русия иска България, както неуморно й внушаваше последните 150 години, да се чувства дребен, безпомощен придатък на великата матушка, която “по право” е присвоявала (воровала) всичко , което си е харесвала от историята и цивилизационния принос на България в общата европейска цивилизация. Въобще как смеят да се съпротивлявата на волята на Москва тези неблагодарни балкански дребосъци като Гърция, която не отстъпва доброволно първенството си в православието на “Третия (московски) Рим”, като България, която не си отстъпва доброволно просветителския принос и създаването на българската азбука – Кирилицата на “освободителката” си, а Македония пък да става член на НАТО, вместо да защитава докрай вменената й от Съветския съюз и Сталин македонската идентичност ! Що за нахалство !? Що за неблагодарност?!
  Но в състояние ли са зомбираните руснаци с умишлено насажданата им мания за “изключителност и специална мисия”( по Дугин), въпреки скотската реалност, в която живеят, и с помътнелите си от некачествения алкохол мозъци да си отговорят на въпроса защо “великата” им матушка няма приятели никъде по света, защо всичките нейни съседи са й врагове и дори разни балкански братушки вече я предадоха? Ами, сигурно защото им завиждат! Да, всички им завиждат за скотското съществуване, за замърсената с радиация природа, за “мекия” климат? И това ако не е руска комплексарщина, здраве му кажи!
  Питам се, след като е толкова зле положението в България, Гърция и Македония, Черна гора и т.н., както го описват Ирина Алкснис и Дмитрий Бавирин от Взгляд, защо си навират пияната руска зурла в това “минно поле” на Балканите, които дори не са им съседи, вместо да си гледат руския радиационен рай ? Защо дават мило и драго да станат “постоянно пребиваващи” у нас?

  Пишат авторите за “националните комплекси на малкия български народ, претендиращ за историческо величие, който искал да “приватизира” създаването на Кирилицата”

  Но кой точно иска да “приватизира” създаването на Кирилицата? Как кой?! Същият комплексиран руски вор, който фалшифицира заглавието на Симеоновия сборник (Десетозаконника) и го подмени с “Подвизите на великия (си) княз Светослав”:

  “…Симеоновият сборник е пергаментов сборник със съчинения на гръцки автори, главно с богословски характер, преведени на старобългарски език. Времето на написване на сборника е в края на ІХ – началото на Х в., което съвпада с управлението на цар Симеон I.[1] Засегнатите теми в сборника са човекът, неговото безсмъртие, човешкото естество според библейската терминология и др., изложено е също и учението на Аристотел.

  Оригиналът на сборника е унищожен, но са известни негови преписи. Един от тях, открит през 1817 г., е т.нар. „Светославов препис“. Тъй като посвещението на този препис гласи „в чест на великия между князете Святослав“, идентифициран с киевския княз Светослав Ярославевич (1073 – 1076), затова ръкописът по неговото име е наречен „Изборник князя Святослава 1073 года“.

  Впоследствие проучванията на ръкописа показват, че името на киевския княз е било изписано върху изстърганото и заличено име на българския владетел цар Симеон, което е запазено върху друг по-късен препис на същия сборник. В хода на реставрационната работа е свалена подвързията на ръкописа и е доказано, че общо 8 листа – този с посвещението и още 7 съдържащи илюстрации към текста, са били допълнително прикачени към руския препис от 1073 г., но първоначално са украсявали българския оригинал от Х век. Тези проучвания са извършени още през XIX век и за тях княз Оболенски пише в своята книга „Исследования и заметки князя М. А. Оболенского по русским и славянским древностям“, издадена през 1875 г. (две години след неговата смърт) от дъщеря му Анна Михайловна Хилкова. Самият княз Михаил Андреевич Оболенски (1805 – 1873) оглавява от 1832 г. до смъртта си Московския главен архив и разполага с достъп до архивите и летописите, съхранявани там. Асен Чилингиров твърди, че книгата на княз Оболенски е иззета и унищожена от руската цензура като противоречаща на официалната линия на руската историография[2], но екземпляри от нея се съхраняват в Държавната библиотека в Берлин и в университетската библиотека на Стандфортския университет в САЩ, а вече е преведена и на български.[3] При изследванията си върху Светославовия препис, както и върху друг препис на същия сборник (но по-късен – от XIII век), княз Оболенски установява, че оригиналният сборник е бил с много голям обем и е съдържал три раздела: исторически, включващ пасажи от Библията, четири исторически съчинения и поучителен летопис.[4] Оболенски стига до заключението, че оригиналният сборник е съставен от Григорий Презвитер, книжовник от Преславската школа и един от дейците на т.нар. Симеонов кръг, който е занесъл този сборник в Киев, където живее дълги години като съветник на княгиня Олга Киевска.

  Независимо че оригиналният Симеонов сборник е унищожен, повечето от съдържащите се в него отделни части се запазват в множество преписи и под различни названия. Така напр. „Изборник князя Святослава 1073 года“ съдържа целия му втори раздел.”

  И още един комплексарски извод от статията, свързан с историята на християнизирането на езичниците от блатата:
  “Според руските историци, Олга, първата от управниците на Рус, която приема християнството, е родена в района на Псков (Псковщина-рус.), за това твърди и нейното житие, но българските национал-патриоти са уверени, че Олга е “българка”.
  Колкото и да е странно, но някои руски учени и църковни деятели също смятат, че тя е с български поризход. Съвременната руска историография, обаче, смята, че

  българската версия е опровергана

  и към подобни твърдения, трябва да се отнасяме, както се отнасяме към особено безумните украински “активисти – историографи” и техните изводи, че Черно море е изкопано от древните укри.”

  То да бяха само кражбите на историята ни, ами то комплексарите от блатата се опитват да крадат българския принос от всяка друга област на науката и изкуството.
  Сетих се за българския учен Димитър Пасков, изобретил лекарството “Нивалин”, който, според руската пропагандата, не бил първи, преди него някакъв руснак го бил вече измислил, въпреки че самият руснак упорито твърдял, че не бил той, но това не спряло слагаческите сплетни и колегиалната завист да вгорчат и съсипят живота на достойния български учен, автор на около 120 други открития. Добре че поне световната наука категорично му е признала авторството! Там, където (поради публичност на фактите) не могат да си припишат първенство руснаците хитро създават “двойници” на авторството: радиото било изобретено не само от Маркони ( и Тесла преди него) , а и от Попов, парната машина, освен от Джеймс Уот, била изобретена и от някакъв Ползунов, самолетът, освен от братя Райт, бил изобретен и от Можайски, автомат АК Шмайзер бил изобретен и от някакъв Калашников (неграмотник с образование 4-ти клас) Оpel Simka станал Москвич, Месершмид – МиГ , телевизор “Телефункен” – телевизор Шилялис и т.н.

  Както пише Захари Стоянов: “…Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука !”

  https://chitanka.info/text/10048-kojy

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.