Първи юни, Ден на детето ( и в мен)

Първи юни е. На Деня детето е позволено човек да даде воля на чувствата си. Вместо да обяснявам защо и колко много обичам продължителите на живота ( ни, ми), публикувам по изключение илюстрация за личната ми мотивация.

На снимките, които помествам “ в насипно състояние” без опис на имена и дати, се виждат 5-те ми деца и децата на порасналите три от тях ( както и съпругата ми Росица на няколко от фотографиите). 


По някакво съвпадение днес се очертава да ми е ден и и на мен. 

Ако всичко е наред, в юбилейното предаване на БТВ по случай 20 годишнината от първото й излъчване би трябвало тази вечер да се появи моята говореща физиономия за пръв път в личен контекст, а не като ( рядко присъстващ ) политически коментатор от 8 октомври 2006 година насам, когато бях принуден от предишното ръководство на медията и задкулисните й началници да напусна работата си под заплаха от ( обещано по телефона) уволнение – напускане под политически натиск, както отбеляза Държавният департамент на САЩ в своя годишен доклад за правата на човека и състоянието на медиите по света ( и у нас).

НА СНИМКАТА : Екип на БТВ на среща с автора в Балкана

 

Освен това, пак по една случайност, днес има вероятност да се изявя в Ютюб във видеоклип в качеството на пеещ любител китарист, заедно с професионално пеещата ми съпруга ( на която съм голям любител). Пеенето и свиренето ми не са съвършени, но планинския фон, както и оркестрацията на неуморните щурци, са фантастични.

 

Редовните читатели на блога вероятно знаят, че никога не анонсирам свои изяви предварително – къде от нежелание това да звучи като изпреварваща хвалба за нещо, което не се е състояло, къде по разни други причини…Но, както вече отбелязах, днес е позволено човек да вложи малко повече емоция от обичайното поради празника, който символизира продължението на живота ( ни). 

24 мнения за “Първи юни, Ден на детето ( и в мен)”

 1. Децата са нашите стрели,
  изстреляни напред във времето…

  АЛИЛУЯ!

 2. Иво, приятели които са имали удоволствието, да слушат на живо караоке изпълненията ти не смятат. че си “свършен”. Визирам евентуалната ти грешка в предпоследният абзац с пропуснато ъ .
  Снимките са страхотни а придружителният текст е точно като за него ден. Да не “убиеш” детското в себе си означава завинаги да си ГОЛЯМ. В най-положителният смисъл.

 3. Не е уж по темата. Но това което направи Илон Мъск онзи ден вкара 30 май 2020год. в историята на планетата. Малко реакции от свободолюбиви, широко скроени руснаци от матушката.

  Течеше 2032г.
  Макдоналдс пусна първият си космически кораб.
  Рогозин обеща да усвои мъглявините на Андромеда на неутронен батут който е почти готов и не му достигат някакви си трилион рубли,
  Путин предложи да се внесе изменения в конституцията за не повече от две нулирания подред.

  Тинейджър пита баща си полковник в руската армия.
  -Тати, мога ли да стана лейтенант.
  -Може, сине.
  -Майор?
  -Да, синко.
  -Полковник.
  -Разбира се, чадо.
  -А, генерал.
  -Не!
  -Защо?
  Защото генерала също има син.

 4. Честит празник! С удоволствие следя блога Ви. Бъдете здрав!

 5. Покрай всичко друго Илон Мъск лиши руснаците от едни $ 500 000 000 годишно! Още един шут по надолнището:

 6. Всички изглеждате прекрасно, одухотворени и щастливи. Да сте сте живи и здрави!

 7. Господин Инджев, надявам се един ден да ни зарадвате със снимки на Вас и съпругата Ви, на вашите внуци и тяхните деца.

 8. Преди да са дошли бисерите от матурата, силно въодушевен, опитах един детайлен анализ на “Гераците” от Елин Пелин, за да проверя днес на първи юни колко дете е останало у мен (и у вас) от ученическите години. Моля проверяващият да обърне внимание на правилното ми изписване на “у мен”, за разлика от “умен”, което не е вярно.
  Анализът обхваща само първа страница на творбата, тоест толкова, колкото съм прочел, но това е достатъчно да откроим характерните особености на епохата, да разгадаем какво е искал да каже писателят и да удовлетворим строгото изикване че “не е мъж кой не върже гащи и писател, кой не знай да дращи”.

  Детйлен анализ на първата страница от “Гераците”

  Още в самото начало на творбата, авторът започва умело да манипулира читателя, за да му даде да разбере, че в тази книга ще плува в свои народни води, колкото и мътни да са те. С първите редове, читателят разбира, че авторът е много як, а текстът му направо “кърти мифки”.

  Елин Пелин, сам по себе си беден разследващ писател, не се поколебава да се впусне в света на селските олигарси (не съм сигурен има ли градски такива), като още в първото изречение ни казва, че литературният му герой не е някакъв прост лузър, а е “най-заможният човек в селото” и веднага съобщава на читателя неговият мутренски прякор – Геракът, за да не го бъркам с разните му там Очи, Маргини, Черепи и пр; Споменат е неговият префикс – “Дядо”, който показва не само възрастта на господина, но и неговата висока позиция в олигархичната йерархия, която го превръща в един български Дон Вито Корлеоне. Неговото име безспорно би било на едно първите места в списък с имена и суми, намерен от прокуратурата, доказващ неговата роля при разпределяне поръчките по инфраструктурните проекти от програмите за селско стопанство на ЕС. Авторът не се задоволява само с това, а ни съобщава и размерите на неговите огромни печалби, които са се “удвоили и утроили”, особено през годините на последното управление.
  Макар и носител на някои либерално-глобалистки слабости като “меко и добро сърце”, дон Герак все пак има и своите силни консервативно-народняшки страни – “скъперник, строг” , и някои други качества, които карат всички да го “обичат и почитат”, които обаче авторът не назовава, а оставя читателят да се сети кои са те.
  Елин Пелин оправдава своя артистичен псевдоним като дава на читателя да изпие горчивата чаша ПЕЛИН на завистта още във втори параграф, който авторът специално е отделил с клавиша Enter и след това с Tab, в който ни разказва за “Голямата и бяла къща” (за гости) на (оли)Гераците, която отдалече си “личеше, че е (чорба/герба)джийска). Само в огромния й двор, сякаш специално проектиран за предизборни мероприятия, “можеше да се смести една махала” (познайте коя махала), ограден с висок зид като крепост (ето и връзката с военния министър) се намира и единственият “бар в цялата околия”, което недвусмислено показва и монополизма на Герака в ресторантьорския бизнес, особено след намаляването на процента на 9 на стоте.
  В това заведение идват не само местни, но и другоселци, където без да спазват никаква социална дистанция, се напиват дотам, че започват да играят ръченица, а кръчмарят приема версии не само в пари, но и в копчета! Но това май е вече друг разказ, от друг автор, описал и уникално лечение на КОВИД чрез птица, слава богу, не прилеп, а бяла лястовица! Тази птица обаче е рядка, тъй като трябва да се търси само по жиците, но те са вече свалени поради масовото навлизане на китайската 5G мрежа.
  Около Герака се въртят постоянно в кръг неговите синове и снахи в тази история за хора, както биха се въртели пчели около пита с мед в една история за пчели или фенове около централа на “Левски” в една история за акции.
  До кръчмарският бизнес обаче дон Герак не допуска никой друг, защото само той си знае (колко сенчести са му) сметките’ , а праща близките си по кампании на полето сред народа, където те са ‘царе на ливадите’, – явен намек за качеството на електоратa. Но това определение показва и любовта на автора към обикновените хора от народа, за разлика от някои други, които ги наричат направо “дебили”.
  Наличието на множество близки роднини открива възможност пред Герака да прехвърли много свои имоти и сметки на тяхно име и така да запази данъчно благоприличие, но той не се възползва от това, което му изиграва лош номер, както ще видим по-нататък в творбата, ако успеем да скролваме екрана на втора страница. Но това е невъзможно, защото творбата се изучава онлайн по време на социална изолация и МО и МЗ са ограничили всички текстове само до една страница, за да не се пипа твърде често мишката с немити ръце.

 9. 100 000 лева за главата на топ журналиста Милен Цветков, изрекъл “Маските са не за да ни предпазват от вируса, а за да мълчим.”
  БОРИСОВ е ОПАСЕН ПРЕСТЪПНИК на ВЛАСТ!

  Публикуваме съобщение на Симона Цанкова.
  Приятелката на Кристиян Николов, убиеца на Милен Цветков !

  Здравейте, знам че сме виновни, но не мога да крия, вече!
  Казвам се Симона Цанкова, гадже съм на Кристиян Николов!
  Бях на трагедията с Милен Цветков, знам че Кристиян го накараха да се вреже в колата на Цветков.
  За това се надрусахме до козирката !
  Просто искам да кажа каква е истината, обещана му е сума 100 000 лева!
  Не знам кои са тези хора, но искам да кажа каква е истината!
  И до други медии съм пратила, дано да го публикувате !

  П.П.от сайта:

  Ало, Гешев!

  Изпълнявай си служебните задължение,
  за които ние-данъкоплатците,
  ти плащаме заплатата и всички екстри!
  Разследвай истинността на твърденията на Симона Цанкова!

  100 000 лева за главата на топ журналиста Милен Цветков, изрекъл “Маските са не за да ни предпазват от вируса, а за да мълчим.”
  БОРИСОВ е ОПАСЕН ПРЕСТЪПНИК на ВЛАСТ!

 10. Не е по темата, но е актуално: как политкоректните левичари използват всяка възможност да създават образи на мъченици:
  Името на Родни Кинг стана емблематично за полицейска бруталност след инцидента през 1991 г., когато любителски видеозапис, разпространен по световните новинарски мрежи показва как той е пребит с палки от 4 полицаи в Лос Анжелес. Случаят предизвиква изключително силни обществени дискусии на фона на растящото напрежение в афро-американска общност в ЛА. Полицаите се съдени, но оправдани. И до момента името на Р. Кинг е символ за афроамериканските борци за човешки права.

  Това знаех и аз, но ми стана интересен случая и се разрових из някои материали. И ето какво не се видя на видеозаписа…

  На 3 март 1991 г. в 2 часа през нощта полицаи засичат автомобил да се движи с непозволена скорост в квартал на ЛА, криволичейки по платното. Започват преследване, в което се включва още една полицейска кола. Шофьорът-нарушител отказва да спре въпреки сирените и лампите на двете полицейски коли и бяга около 20 минути.

  През това време той е идентифициран по номера на колата като Родни Кинг – 27 годишен, току що пуснат под гаранция от затвора, където излежал присъда за въоръжен грабеж. Това е била неговата шеста присъда, като предишните са за шофиране в нетрезво състояние, грабежи и побой.

  След като бива затиснат от полицейските коли той отбива в страни от пътя в квартала Lake View Terrace. Точно там Джордж Холидей се оказва в разгара на събитията, вади камерата си и снима как Родни Кинг излиза от колата и се нахвърля върху първия полицай – забива глава в стомаха му и го поваля. Останалите трима се опитват с тежестта си да сломят съпротивата му, но когато той се пресяха да вземе оръжието на един от тях, пускат в действие палките, успяват да сложат белезници и да го вкарат в едната патрулка.

  В последствие любителският запис е орязан от местната телевизионна станция, която първа го излъчва така, че първите 13 секунди, в които Кинг се нахвърля върху полицаите са прамахнати – остава само сцената, в която те го бият с палки и именно тя е излъчена и предизвиква бурните реакции на обществеността.

  С делото “Кинг” се захващат най-мощните организиции за защита правата на чернокожите в САЩ, всички политически лостове са впрегнати, за да бъдат осъдени полицаите, които са го били и след това арестували. За прокурор по делото, естествено, е назначен афроамериканец. В съда обаче става ясно, че по време на инцидента Родни Кинг е бил не само пиян, но и под въздействието на PCP – силен халюциногенен наркотик. Наяве излиза и оригиналната касета с целия запис на схватката. Главно в резултат на кадрите от касетата, съдебните заседатели (10 бели, 1 азиатец и 1 латино) стигат до заключение, че полицаите не са нарушили закона и са прилагали стандартни полицейски техники за арестуване на оказващ съпротива субект.

  Въпреки това, допълнителните факти от делото така и не намират широка публичност – както повечето медии, така и правозащитните организации се стремят да изградят на Кинг имидж на невинен мъченик за правата на чернокожите. Да припомня – пиян, надрусан, с 6 присъди, нападащ полицаи рецидивист – мъченик…

  На 29 април 1992 г. съдът намира обвинените в побой над Родни Кинг полицаи за невинни по всички обвинения и ги освобождава. Това решение, заедно с медийната истерия и манипулации с цел търсене на сензация катализират повишеното от много време насам напрежение в черните гета на Лос Анжелис и предизвиква най-големите “расови бунтове” в САЩ от времето на Мартин Лутър Кинг насам…

  Разбира се, случаят “Родни Кинг” е само повод за бунтовете – истинската причина за тях е начинът на живот на голяма част от черната общност в гетата на южен централен ЛА – изключително високата безработица сред живеещите там (засилена от икономическата рецесия в САЩ в края на 80-те и началото на 90-те), ниското образование, огромна престъпност. Само седмици преди това двете най-големи черни банди в ЛА – Bloods и Crips спират дългогодишната кървава вражда помежду си и се споразумяват да работят заедно срещу полицията в града и да поставят политически искания (?!?).
  Няма доказателства бунтовете да са организирани – участниците нямат публични лидери, не са издигнати никакви искания, никой не говори от тяхно име. Смята се, че бунтовете започват спонтанно на няколко места в ЛА на 29 април, веднага след произнасянето на оправдателната присъда срещу полицаите и продължават шест дни – до 4 май 1992 г. През тези дни няколко десетки хиляди чернокожи се включват в масови нападения над представители на други раси, чупене на витрини, палежи на сгради и автомобили. Особено много хора, дори жени и деца участват в разграбване на магазини и складове и нападенията над собствениците им.
  Множеството от участниците в различните престъпни действия са млади мъже, болшинството черни и по-малко латиноамериканци. За шестте дни, през които продължават бунтовете са убити по различни данни между 50 и 60 души, ранени са над 2000, подпалени са над 3600 пожара, които унищожават напълно 1100 сгради, общите щети се оценяват на сума между 800 милиона и милиард долара. Повечето от убийствата са резултат от престрелки между враждуващи банди, използващи безредиците за да уредят лични сметки.
  Особено много щети понася корейската общност в ЛА: тя е обект на масова омраза от страна на гето-чернокожите, защото голяма част от магазините в най-бедните части на града принадлежат на корейци, а месеци преди това кореец застрелва черна жена, която се опитва да обере магазина му с оръжие в ръка. Корейски магазини са ограбени и подпалени, понякога дори с хората вътре, корейци, а покрай тях и други азиатци са нападани и пребивани от вилнеещата тълпа – убити са 7. Сред корейците тези събития са известни като Sa-I-Gu (사이구) – 4/29.
  В потушаването на бунтовете и възстановяването на реда се включват специалните части за борба с масови безредици на полицията в Лос Анжелис и 4000 души от националната гвардия на САЩ, които буквално отвоюват улица след улица в разбунтуваните квартали, напредвайки с джипове Хамър. Редът обаче е възстановен едва с помощтта на още 4000 души – редовни войници и морска пехота, извикани от Форд Оркс с танкове Abrams и БТР-и на петия ден от бунта. На шестия ден бунтът официално е обявен за овладян, но военните остават в града още седмица.

  А какво става с Родни Кинг?

  В резултат на масовото недоволство, делата срещу четиримата полицаи, арестували Родни Кинг са възобновени. Тъй като щатският съд вече се е произнесъл, заведени са граждански искове срещу всеки от тях от името на Кинг. В резултат на исковете на Родни Кинг е присъдено обезщетение от $ 3,8 милиона, а двама от полицаите – осъдени на по 30 месеца затвор (условно) – за безпристрастността на делата още се спори.

  С парите Родни Кинг стартира собствена рап-продуцентска къща – Alta Pazz Recording Company, която няма особен успех и той се премества да живее във Фонтана, Калифорния. Няколко години по-късно, през 1999 г. е арестуван отново за побой над съпругата си, а на следващата година насилствено е подложен на рехабилитация поради употреба на халюциногена PCP. Следват присъди за “неприлично разголване” и отново каране с превишена скорост в нетрезво състояние и под въздействието на наркотици и оказване на съпротива при арест.
  След това Родни Кинг е нает от Холивуд и в няколко филма изиграва сам себе си. Документални откъси от хрониката на събитията от 1991 – 92 са използвани в няколко филма.
  На 17 юни 2012 г. тялото на 47-годишния Родни Кинг е намерено в плувен басейн. По данните на полицията той се е удавил в резултат на нещастен случай, предизвикан от едновременната употреба на алкохол, ккаин, марихуана и “ангелски прах” – фенциклидин.

  Така и днес едва ли ни казват цялата истина по случая с “мирните” протести на вандали и бандити по улиците на американските градове!

 11. De Profundis: Не България има комплекс от Русия, а Русия има комплекс от България

  Българите, носим историческа вина, че сме се опитали да ограмотим руснаците, но не сме успели и това е родило голямо зло

  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-ne-balgariya-ima-kompleks-ot-rusiya-a-rusiya-ima-kompleks-ot-balgariya

 12. Поли карастоянова иска да ни връща във времето, когато съветският турист беше турист Nr 1, какъвто впрочем никога не е бил!

 13. Страхотни снимки г-н Инджев! Някои от тях ме върнаха в спомените от детството ми, когато си играех с вашите деца в базата на БТА на Шкорпиловци, в началото на 90-те, когато бяхте генерален директор. Майка ми и до сега работи там. Дали може да качите и някоя снимка от там, ако имате? Ще бъде страхотно!

 14. Към Рако:

  Здравейте,

  Нямам в галерията снимки от онзи период, а и албумите ми, от които мога да преснимам, не са при мен в момента. А и малко се опасявам да не прекаля със споделянето на лични спомени и да досадя на публиката.
  Поздрави!

 15. РУСКОТО ТАКСИ “МАКСИМ” ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОЗИ БЕЗ ЛИЦЕНЗ. КЗК го глобява символично с 6 лв на ден. Държавата ни е “безсилна” да спре нерегламентирания руски таксиметров превоз. Къде блее оня с рибешките очи от министерството на транспорта ?

  https://www.mediapool.bg/ruskoto-taksi-maksim-oshte-vozi-v-narushenie-kzk-go-globi-s-6-lv-na-den-news308100.html

 16. В подкрепа на споделеното изкопано от мрежата от Димитър по казуса Родни Кинг ето на какво се натъкнах сега за Джордж Флойд . На съветски диалект е. За тези които по причини разни изпитват непоносимост с няколко думи да им светна. През 2007г/ ДФ извършва въоръжен грабеж.. С пистолет в ръка нахлува в дом и го забива в корема на стопанката, ограбва я и после 5 години на топло в панделата. Башка още 4 присъди-за кражба с оръжие и за съхранение и разпространение на кокаин. При последното му задържането полицията е знаела, че си има работа с бандит-рецидивист, Безспорно е налице и превишение на правата от страна на душещият го полицай. За което съответно, убеден съм, ще понесе и наказателна отговорност. Както се казва да оставим правосъдието да си свърши работата.
  https://prosto-vova.livejournal.com/3493024.html

 17. Михаил Велер – безпощадно точен както винаги и за всичко:

 18. Такива са политнекоректните” левичари” , правещи се на “хуманисти”! С мошеничества, и с истерична”подкрепа за Човешки Права”, те нарушават Конституцията на страните, чиито граждани са! От другата страна са “ултрадесните”! А всички останали са между чукът и наковалнята!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.