Русофилите днес са първи в присламчването към авторитета на “русофоба” Христо Ботев

Втори юни е и първи да се отъркат около величието на Ботев се нареждат преобладаващо днешните русофили. Вижда се с просто око в държавата, в която управляват простите от името на простите, а “опозицията” им се състои от още от-големи русофили от властващите нашенци в наше време.http://www.focus-news.net/news/2020/06/02/2778237/desetki-hora-zapaziha-minuta-malchanie-pred-pametnika-na-botev-v-borisovata-gradina.html

Русия ( Россия ) – враг №1 на българщината и България

by EXTREMECENTREPOINT on SUNDAY, 13 JANUARY, 2008

Христо Ботев за Русия

Botev001

Публ. във в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не оставиха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!

Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има право да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. –

Първата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Правителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество.

*******************************************************************

Захари Стоянов за Русия:”Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели, са биле против официална Русия.”

НЕ Е ПО ТЕМАТА, А ПО-СКОРО Е ЗА РУБРИКАТА “КУРИОЗИ” : Тази снимка на прадядо ми Петър Луков, по-голям брат на ген. Христо Луков по свидетелство на майка ми, красеше близо 6 години студиото на предаването ми “В десетката” в БТВ и всички бяха убедени, че това е Христо Ботев заради физическата прилика. 

12 мнения за “Русофилите днес са първи в присламчването към авторитета на “русофоба” Христо Ботев”

 1. Бил съм на Околчица като войник. Минахме Ботевия поход в адски дъжд, който почти не спря пет дни, спяхме в локви, обувките ни джвакаха, дрехите ни подгизнаха, но минавахме през селата в марш. То пък един марш… Самият поход беше запомнящо се преживяване, предизвикателство за войници и офицери. Не знам защо бързахме през цялото време. Да се чанчим, сигурно… Моят полковник (полк. Захариев, НШЗО Плевен, много корав човек), командир на батальона, беше около 150 кила, куцаше с единия крак, но мина целия поход НАЧЕЛО на батальона си. Какъв дух, имаше и такива хора, вярваха… Същият ме вкара в ареста заради едно радио, което си бях скрил в дюшека 🙂 Наистина вярваше, че това е предателство и сигурно е искал да ме застреля пред строя, но законите не разрешаваха – бяхме в мирно време. Та само ме навика час и половина и ме тикна в ареста за една нощ. Февруари, без отопление, без одеало, без връзки на обувките и т.н И това беше преживяване, но по-друго…

  Минахме през всичките села, през които е минала четата на Ботев и в които не е намерила никаква подкрепа. Под мустак се говореше, че Ботев е убит от четник, а не от заблуден куршум. Приказки… И тогава цялата партийна сган се буташе да е най-отпред в речите и в склоняването на глава – лицемерен жест на злорадство, мен ако питате. Радват се, че Ботев не е техен съвременник, да ги подпука с думи и с оръжие!

  На върха времето все пак беше ясно. Не чух нито дума от речите, за което благодаря на съдбата. Знаете ли, това е наистина невероятно, но усещането за подвиг беше навсякаде около нас. Ние, войниците, не се отнесохме с нужното уважение към партийната сган, за което си имам нелогично обяснение – духът на Ботев е там някъде и той е много убедителен. Крещи в нас “вие сте млади, вие сте тренирани, вие сте яки и здрави – ще се вдигнете ли срещу изедника?! На Околчица младите, необуздани все още, души лесно стават бунтовни. Там Балканът наистина пее(ше) хайдушка песен. Там много лесно се разпознават изедниците… Разприказвахме се на висок глас, взводният ни набързо ни замъкна в лагера и ни каза, че службата продължава и да не си играем на революционери. Предстои връщане в школата и тежко лято, а за някои може да е и много тежко.
  (Що канавки съм изкопал в Плевен… Най-сигурният начин да удариш две-три бирички – без униформа, с кирка или лопата в ръка, не те дебнат векеретата. Но това е друга история.)

  Така се отнасяха партийците към революционерите – кланят им се, но и се стархуват от тях. Мъртви са им полезни, но живи – не! Поне тогава така ми се стори. Сега май е различно, не знам.

  Настане вечер….

 2. Не е по темата но си заслужава заради насладата от слушането и гледката на дуета Иво Инджев и Росица Павлова-Инджева

 3. И нещо на което въобще не се набляга на превзетата ни пропагандно от русия държава е за творчеството на Христо Ботев. Като поет той е величина сред първите няколко световни поети. За такива личности в нормалните държави правят по десетина стойностни филма . А у нас един и в него въобще не става въпрос за ПОЕТА Христо Ботев . Преди няколко години посолството на Полша рецитиране Хаджи Димитър естествено на Български език.

 4. Безмозъчни рубладжии, зад чиито гръб винаги се прикриват чужди окупационни интереси, не се посвениха да използват 2 юни (денят, отреден за почит и преклонение пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и всички български герои, загинали за свободата на България) за да подемат пак темата за обгрижването на съветските, които се опитаха да причислят към недвижимото “културно наследство” на България, под протекциите на ЮНЕСКО! Разлигавената Мира Добрева, отскоро водеща на “Питай БНТ” (срещу поети ангажименти, разбира се!) беше поканила кмета на Благоевград и едно жалко кариеристче, общински съветник от гражданската квота на ГЕРБ с фамилия Вучев, с които режисирано, уж отговаряйки на въпроси на граждани, сложиха знак за равенство между МОЧА, Альоша и всички останалите съветски “жалони на робството”( цит. Иво Инджев) и паметника на Ботев, като по този начин публично ПОРУГАХА ПАМЕТТА НА ПОЕТА ! Лиглата, с ревлива интонация, говореше за “осквернените с боя МОЧИ и Альоши” , а събеседниците й активно предлагаха да се завишали санкциите за “вандалите”, защото какво е това глоба от 100 лв. или 500 лв? Няма и затвор!
  Първо здраво сплашват, после одържавяват бизнеси, следва промяна в конституцията ли? Връщане на чл.1.

 5. Да!
  Русофилите днес са първи в присламчването към авторитета на “русофоба” Христо Ботев…
  Да, ама не!
  Няма как това да се получи!
  Няма как да гасиш огън с олио!
  Как да изпечеш лед на барбекю!

  ВСЕБЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР

  1-ви юни,
  1874-та година.

  Във в.Независимост, Христо Ботев категорично се застъпва за свободата на печата и мисълта!
  Христо Ботев категорично се противопоставя на становището на в. Тюрки,
  че тя не може да бъде без юзда и без закони.

  “Но в състояние ли е което и да е правителство
  да ограничи мисълта и да и тури деспотическа юзда?”-
  пита Ботев.
  “Милиони исторически факти ни доказват,
  че колкото повече една мисъл се преследва,
  толкова тя се и разпространява по лесно и по-бързо”-
  категоричен е Ботев във в.Независимост, от 1-ви юни, 1874-та година.

  И нека русофилите да се присламчването към авторитета на “русофоба” Христо Ботев.
  Няма как да смесиш вода и шарлан!

  Смешни са Борисов и Пеевски, да присламчват до Ботев.
  След като, чрез контролираните от тях медии,
  окачиха България на позорното 111-то място по свобода на медиите и словото!

  Отвратителни са Борисов, Пеевски и Гешев,
  след “самоудавянето” на варненския разследващ журналист Георги Александров и изчезването на лаптопа му.
  Рецидивисти и серийни убийци ли са, Борисов, Пеевски и Гешев,
  след като “няКОЙ” е предложил 100 000 лв. за главата на топ журналиста Милен Цветков,
  според участничката в “инцидента” Симона Цанкова.

  П.П.
  Тогава в. „Независимост“ е неофициален орган на БРЦК.
  Издаван е 1873 – 1874 г. от Любен Каравелов с отговорен редактор е Киро Тулешков.
  От 1880 г. до 1883 г. е издаван под редакцията на Петко Славейков.
  Вестник „Независимост“ излиза отново през 1886 г., под редакцията на Захари Стоянов, Димитър Петков и Димитър Ризов.

 6. Покланям се на Вас г-н Инджев , на Вашето Веруйо и на Вашия морал и на …няма думи с които да се изразя.Всеки ден съм в блога. Радвам се, че живея с Вас и Благодаря на Господ .Здрав и щастлив да сте и Господ да бъде с Вас и нас !!!

 7. Приятно съм изненадан от това допълнение към изградената ни представа за Вас!

 8. Г-н Николов, благодаря Ви за публикувания клип! Иво Инджев е най щастливият човек, когото познавам! Вижте прелестната му съпруга Росица, стояща до него и зад тях тъмнозеления Балкан, опиращ в тъмносиньото Небе. Какво повече да желае човек, освен взаимна Любов сред красива Природа? А снимката, снимката е класика в жанра!!

 9. И аз благодаря за чудесния клип, пуснат от г-н Николов. 3авиждам благородно на г-н Инджев, че може да свири на китара. Страхотно е да пеете заедно вкъщи, особено във времена като сегашните, коронните. Веднага вдига настроението на всички. Ние открихме това забавление миналата година, но си “акомпанираме” само с караоке-версиите в ютюб, което не е така секси като с китара, но също става 😉

 10. Ремонтирането на чужда военна техника с малък капацитет за иновации, е харчене на пари за нищо! Борците за Свободата срещу тиранията на ислямистите, или на сталинистите още докато са живи стават Легенди в страните, смазани от екстремистите! След смъртта им стават Примери за Справедлива Кауза! В държавите, поддържащи тероризмът уродите са героите, а жертвите им врагове!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.