Тръмп настъпи руската мина в отношенията си със съюзниците от Г-7

Президентът на САЩ се натъкна на най-голямата руска мина в рамките на своя мандат досега, която сам си заложи. Получи дружен отпор от традиционно най-близките си партньори на Запад и този път си го причини не заради мита, търговия и прочее разбираеми все пак за един бизнесмен основания, а по принципния въпрос за мястото на Русия в международния диалог, обвързано с нейния отказ от агресивно поведение на международната сцена. Тръпм даде признаци, че е готов на практика да го поощри, като покани Русия да се завърне в Г-8 като осми член на този най-престижен световен клуб, но беше бламиран от Г-6 в лицето на Германия, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Канада.

Докато канцлера Ангела Меркел, която беше сред първите с негативна реакция, мотивира отказа си с преценката си за преждевременното общуване в условията на все още върлуващата грипна пандемия, други лидери, като канадският премиер Трюдо, в прав текст обясниха, че няма причина за промяна в отношението към Русия, която също така не си е променила политиката на агресия спрямо Украйна. От левия канадски министър-председател могат да се очакват принципни различия с Тръмп на терена на идеологията, но тази позиция, изразена и от близкия съратник на американския президент на това поприще, какъвто е британският премиер Борис Джонсън, е болезнен удар по престижа на шоумена – милиардер с президентски мандат в САЩ.

Когато повечето читатели се запознаят с този текст е вероятно да се е състояла една годишнина: 6 лета откакто Русия беше зрелищно прогонена от срещата на върха на 8 държави, сред които и без това наследницата на СССР не се вписваше като демократичен партньор.

На 4 и 5 юни 2014 година Русия трябваше да бъде домакин в любимия на Путин южен курорт Сочи и така лидерите на най-развитите западни държави да легитимират руската окупация на украинския Крим. Вместо това обаче водачите на Запада подкрепиха единодушно предложението на президента на САЩ Барак Обама Русия да бъде изключена и насрочената за 4 юни среща на руска територия беше пренесена в Брюксел. Г-8 се върна към стария си формат Г-7.  Дали пък ролята на Обама и неговото лидерство тогава не са сред причините Тръмп да реагира почти огледално днес в духа на своята многократно заявена непоносимост към своя предшествник в Белия дом?

Външният министър на Русия Сергей Лавров се опита да омаловажи през юни 2014 година жеста на заклеймяване на руската агресия срещу Украйна с акцент върху факта, че този формат е неформален и за него не се изискват членски книжки. С други думи, Москва отказа да се възмути публично, избирайки да изиграе сцената на безразличието спрямо унижението да бъде закована на дъската на позора от страна на организация, която я беше приобщила с надеждата на опитоми руската мечка.

Надеждите в това отношение не само не се състояха, но и изиграха обратната роля. Путин си въобрази, че може да се разпорежда нелегитимно с чужди територии на правата на силния и ухажван от най-силните стопанин на ядреното куфарче в бившата суперсила. Западът премълча когато под негово командване, след серия от приписани на чеченци терористични акции в Русия, малката вътрешна територия с големи традиции в противопоставянето на руската насилствена асимилация беше брутално смазана по суша и въздух от руската армия заради поисканата по аналогия с други бивши съветски административни единици независимост.

Съучастническото позволение от страна на Г-8 помогна да бъде   изстрелян непознатият на широката аудитория нов шеф на Кремъл на върха на популярността в държавата му през 2000 година го вдъхнови за нови пакости с употребата на военна сила. Новият стопанин на Кремъл си направи правилния извод от позицията на желан партньор в Г-8, че може да продължи по същия начин и през август 2008 година с пълномащабна война срещу също така непокорната Грузия. Залогът му отново се оправда чрез вялата реакция на демократичния свят, който сам си беше вкарал руската мечка през парадния вход.

Защо изобщо Русия беше приета в клуба на най-богатите и най-развитите западни демокрация през 1998 година без да отговаря на критериите нито по своята демократичност, нито от гледна точка на своята икономика, която по онова време беше по-малка от холандската по своя БВП?

Отговорът (не) се крие на повърхността- видим е за всички, но малцина го заявяват публично, щадейки руската гордост. Пропадналата руска държава все така беше опасна за световния мир с наследените си ядрените оръжия. Голи, но въоръжени до зъби беше определение, което още повече се отнасяше за наследниците на СССР, които сами разказваха за себе си вица, че са като хипопотам – огромно нещо, затънало в калта, но отворило голяма уста. Извън вица, но в рамките на същата символика, хипопотамът макар да е тревопасен, е най-опасното от всички африкански животни за човека, отнемайки годишно повече човешки живот от всяко друго създание в африканските джунгли и савани.

Чрез Г – 8 Западът се опитваше хипопотамът да бъде “побутван в правилната посока” ( както се препоръчваше и за заиграващата с Русия днешна България в един изтекъл чрез Уикилийкс доклад на американското посолство в София). САЩ дори заложиха на руската космическа програма за изстрелването на свои астронавти с явното намерение да помогнат финансово на закъсалата руска икономика и в същото време да обвържат технологично бившия съветски потенциал в тази област с американския.

Както се видя от изстрелването на първия частно финансиран пилотиран американски кораб в Космоса, ерата на тази американска наивност отмина. При това “руският комплекс” за зависимостта от Русия в транспортирането на американци беше преодолян не от държавата, а от американския бизнес. Не случайно бизнесменът Тръмп държеше чрез присъствието си в Кейп Канаверал на изстрелването на Дракона на Илон Мъск да покаже какво може неговата Америка на частното предприемачество.

На фона на този “космически” успех още повече изпъква приземяването на Тръмп чрез неуспеха му да потвърди американското ( си) лидерство и то тъкмо по болезнената за него още от предизборната му кампания тема, свързана с необяснимата му уважителност към склонния да хулиганства на световната арена Путин.

Тръмп обоснова опитите си самостоятелно да определя западната политика спрямо рецидивизма на Русия с твърдението, че решението Русия да бъде отстранена от Г-8 било остаряло. Президентът на САЩ удари на камък “ у дома”. В рамките на сплотеното ( този път срещу самия него) западно семейство той получи урок, че истинският крайъгълен камък в общуването с Русия е принципът на върховенството на принципите, а не на голия прагматизъм спрямо “голите, но въоръжени” руснаци.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг, Президентът Тръмп получи урок по демокрация от западните си съюзници

14 мнения за “Тръмп настъпи руската мина в отношенията си със съюзниците от Г-7”

 1. “Скритата” цел на срещата на Г-7 плюс (Австралия. Република Корея. Индия и Русия ) но без големият липсващ Китай е да се потърси отговорност от КНР. Австралия е най-настойчива и фактическият инициатор на идеята комунистите от поднебесната да платят масрафа за огромните щети следствие “артистичната” небрежност на уханската “завера”. С други думи, волно или не Доналд Тръмп изтемарва курвенската кремълският психопат. Няма как той да приеме. все още неофициалната покана да бъде гостенин на годишната среща на седморката. Клъвне ли кукичката и току виж КНОА опряла до Урал. И без това Сибир и Далечният изток сега по същество са суровинна колония на комшиите отдолу.
  А на колективният запад явно вече му е писнало от игрите с мултики на страховити оръжия на не порасналият махленски хулиган от Ленинград. Пореден РЕЗИЛ за матушката. Дежа вю!

 2. Бизнесменът тРъмп?По скоро пропадналият, 5 пъти банкрутирал мошеник.За сетен път се вижда че Путю му дърпа юздите с желанието си да се върне при големите в G 7.Всъщност напоследък излиза информация че оранжевият е бил обработен от КГБ още през 80 г.

 3. Баш по темата. И Франция се изока срещу гостуването на пут.ин на Г-7. Макрон явно е зарязал окончателно моркова и върти само тоягата. На всичкото отгоре се “ослушва” и по всичко изглежда няма да потвърди ходенето на отложеният от 9 май за 24 юни “парад на железата”. Постави пред свършен факт И наш радев да се “разсея” от своя страна и той защото я се сбърка и отиде на нея дата в белокаменната я по този начин стане единственият “натовец” там. Та, изгаря при всички случаи по много линии завалията.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2020/06/03/n_14504161.shtml?updated

 4. Първи полет на най-големия електрически самолет в света

  Отново не в кочината Русия на Путин!
  Отново в могъщите САЩ на Тръмп!

  Най-големият електрически самолет в света излетя в небето над Вашингтон, САЩ, съобщава Евронюз.

  Самолетът е бил във въздуха цели 30 минути!
  И е генерирал нулеви въглеродни емисии.

  Успешният полет беше заснет чрез лайвстрийм и наблюдаван от хора от цял свят.
  Електрическият самолет е „важен етап от преобръщането на транспортната индустрия
  и ускоряването на революцията в електрическата авиация“.

  Както и Драгон на частника Мъск, така и този електрически самолет е дело на частници от “Magniх“.
  самолетът е кръстен Grand Caravan Cessna 208B и може да превозва между 9-14 души.
  Самолетът е с размер от 12,6 метра и може да вдига до 350 км в час.

  Докато България строят бензиностанции и газопроводи,
  в САЩ държавата не спонсорира футбилни отбори и не се занимава с бизнес.
  С Тръмп или с някой друг, САЩ са локомотивът на съвременната цивилизация и икономика!
  С Путин или без него, РСФСР е циреят на Земята!
  Русия е Нигерия, само че покрита със сняг.

  И какво като приемат Русия в Г-7?
  Една рубла, вече е едва 2,5 стотинки…

 5. П.П.
  Г-7 или Г-8?
  По-малка по площ и от България и по-бедна на природни ресурси,
  Южна Корея има по-голям БВП от Русия…

 6. Защо ли ми се струва, че „необяснимата уважителност” не е чак толкова необяснима?
  От дядо си знам притчата /принципа/ за недоубитата пепелянка – или не я закачай, или посегнеш ли веднъж, не спирай, докато не и смажеш главата! Защото наранена, но недоубита е трижди по-опасна.
  Май се оказва, че великите сили от последната СВ насам често „настъпват мотиката”. И не само спрямо Кремъл… Малко ли прекрасни американски момчета положиха кости в локални войни, заради колебливата политика на Запада? Толкова ли е трудно да се проумее, че едно е да си дипломатичен, съвсем друго – да се лигавиш?! Независимо от подбудите!
  Какви там Г-та? Били те седем, осем или осемнайсет!
  Т.н. Руска педерация /това по приятеля Жорж/ е НЕСПОСОБНА да се реформира!
  Руската педерация трябва да се разпадне! Процесът на разпад трябва да бъде подпомогнат и ускорен!
  Остатъчната държавица на москалите трябва да бъде лишена от ядрено оръжие и лекувана! Инвазивно, радикално, на първо време чрез денацификация!
  За доброто бъдеще на планетата!

 7. Ъхъ!
  Пак Западната пепелянка ср.ла в руските гащи!
  “И не само спрямо Кремъл…”

  И на Изток, и на Запад, и у нас.
  Всеки сам трябва да е отговорен за действията си!

  “За доброто бъдеще на планетата!”

 8. Сега пък, да питаме г’син Даскарев кой е ляв и кой е десен…

  Казал го е супер-разбирача и супер-разбивача г’син Рейгън.

  “На вас и на мен ни се казва,
  че трябва да избираме между лявото или дясното.
  Но аз предполагам, че
  няма такова нещо като ляво и дясно.
  Има само горе и долу.
  Нагоре-към отколешната мечта
  за максимална индивидуална свобода, съчетана с ред.
  Или надолу-към незначителността на отделния човек
  при тоталитаризма.”
  /Роналд Рейгън/

  Лявата и дясното са дъвката на прехода на г-н Андрей Райчев, обслужващ няКОЙ.

  Супер-десният Бойко Бекапето да каже ,
  защо спонсорира футболни отбори и църкви с моите данъци?
  Аз съм фен на състезанията по математика,
  и моят Бог не е в църквата, а в сърцето ми!

  Борисов, Пеевски и Гешев да кажат,
  защо активната регистрация важи само за българите, гласуващи в чужбина?
  Според признание пред Изборния борд,
  дори на професор Константинов,
  изборите са фалшиви с над милион фалшиви избиратели в списъците…

  Не “леви” и “десни”, а равни пред закона!

  КЪДЕ е лаптопа с компроматите на варненския разследващ журналист Георги Александров?

  КОЙ даде 100 000 лева за главата на топ журналиста Милен Цветков?

  Това са злободневните въпроси!
  А “леви” и “десни” са пуканки за матриала…

 9. @КЛУБА

  Много “мило” от страна на гаджето на убиеца на Милен Цветков да споделя на света, че е пристанала на наемен убиец. Така директно го праща в панделата доживот. Имаш ли такова гадже, не ти трябват врагове.

  Светла му памет на Милен!

 10. Супер новина и супер коментар, г-н Инджев! В такива случаи си отдъхвам, че западните лидери все пак не са забравили принципите, които трябва да ги водят. И в същото време си казвам, че все пак има някаква тежка обвързаност на оранжевия клоун с пут.ин, въпреки че вече от доста кладенци вода извадиxa, за да убедят светa в противното. Дали някога ще разберем каква е причината за тази обвързаност?…

 11. @ симпатизант/ка на ДСБ.

  Значи все още има надежда за България!
  След като дори гаджето на убиец все още има съвест
  и чувство за справедливост…
  Нали?

 12. Само едно леко уточнение…Тръмп кани Московия на срещата на Г-7 като гост,а не като равноправен участник.С което унижението е още по-голямо.Друг е въпросът,че московците изобщо нямат място там.

 13. Руснаците са тъпи и убиха културата си от 19 ти Век с уродливата мафия на 20 ти Век, с тутти капути чугунени глидери! Диктатурите са отживелица в новото време! След атомният разпад на старите тирании ще има 100 000 години преодоляване на катастрофата от този разпад! Когато настъпи Новата Еволюция, никой няма да ги помни! И чак тогава ще се започне отначало, с по-напреднали модели в сравнение с предишните епохи!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.