Кой ще се шегува последен по повод на руския газов шантаж

Днешна Русия наследи от вчерашния СССР манталитетния навик да се подиграва на Запада от позицията на недоказаното си самозвано превъзходство. Понякога “шегите” са откровено просташки. Например във връзка с 9 май по улиците на Русия могат да се видят автомобили с надписи “ отивам на лов за немкини” в прослава на подвига на дедите, изнасилили поне 2, 5 милиона жени и момичета в Германия ( по официални данни , във връзка с които в съветската окупационна зона са въведени извънредни мерки за осъществяване на аборти в болниците). 

Но да оставим простащината на индивидите, макар в случая да говорим за прояви, толерирани от обществото.

Големи съветски подигравки се лееха спрямо Запада във връзка с неговото мнимо загниване, а на президента Рейгън в СССР обичаха вербално и илюстративно да показват любимия руски жест с палец между пръстите, известен като кукиш. Тържествувайки по повод отказа на европейските страни да се съобразят със санкциите на САЩ срещу съветския газопровод, който превръща съюзниците на Америка в зависими субекти от СССР, съветски работници се демонстрираха на снимка нахилени на фона на тръба с надпис с игра на думи на руски “ вашим санкциям труба, г-н Рейгън”  ( т.е. няма да ги бъде).

 

 

 

 

 

Един руски началник по линия на газовия руски шантаж остроумничеше в София не толкова отдавна, че газопроводът “Набуко” бил просто опера от Верди. После се оказа, че газопровода “Южен поток”, замислен като примка за задушаване на Украйна чрез нейното заобикаляне, трябваше да си сменя името зарази западните правила, които България не посмя да заобиколи въпреки лакомията на местните, руските олигарси и натиска на Москва да преговаря поединично със своите контрагенти и да им извива ръцете да не зачитат европейските разпоредби. 

Дали газопроводът, прекръстен лично от Путин на “Турски поток”, а от съучастника му Бойко Борисов на “Балкански поток”  в частта на прокопаването му през България, ще оправдае копането, което по никакъв начин нямало да ни навреди екологично ( според Борисов)?

Ако се съди по все по-малко вероятното сбъдване на “Северен поток” 2 , който беше ( но вече не е !) любимото оправдание на Борисов за съглашателството му с Русия срещу Украйна чрез т.н. от него “Балкански поток”, крайният резултат от тази далавера с Кремъл по-скоро ще свали за пореден път усмивките от лицата на ехидните господари на газовия руски шантаж.  

Основание за подобно предположение дават поставените на обсъждане в американския Сенат нови санкции срещу “Северен поток “ 2, чието приемане е само въпрос на ( кратко) време. Бездействащият в Балтийско море в очакване на разрешение да полага последните 160 километра тръби единствен руски специализиран за подобна дейност руски кораб “Академик Черски” и без това е блокиран от отказа на датските власти да му даде зелена светлина в датски води. След въвеждането на новите американски санкции това ще стане още по-малко възможно, защото те целят санкциониранто на всяка застрахователна компания в света, която поеме ангажимент към “академика”, както и към компаниите, които му помогнат да преодолее техническата си непригодност ( въпреки тайнствения ремонт на кораба на другия край на света в миниатюрния Сингапур, където е произведен) за прокарване на остатъка от газопровода. Без премахването на пречките от застрахователен и технически характер корабът не може да получи нужния лиценз за работа.

Щях да пропусна да добавя, че новите санкции предвиждат също да бъдат наказвани собствениците на пристанищни съоръжения на “академика”, което допълнително прави мисията му невъзможна.

Няма уважаваща себе си застрахователна или строителна компания, способна да модернизира нефелния руски плавателен съд, която би се самоубила на терена на големия бизнес, рискувайки да попадне под ударите на американските санкции.

Илон Мъск, който изстреля своя частен пилотиран космически Дракон в Космоса, вече отговори на подигравката на началника на руската космическа програма Рогозин, според когото без руска помощ американците ще трябва да си транспортират астронавтите с батут. “Батутът работи”, възклина от командния център в Кейм Канаверал Мъск пред целия свят.

Предстои да видим как, макар с десетилетия закъснение, но и с обратна сила относно съветското чувство за хумор, ще бъде “реабилитиран” Рейгън, който не успя да предотврати обвързването на съюзниците си от НАТО в Европа със съветската суровина. Защото “тръбата”, която му обещаваха светските работници, май- ще послужи за други цели в задния двор на Русия, където рано или късно народът ( ?!) ще потърси сметка за безславно закопаните на дъното на едно студено море близо 100 милиарда долара.   

Не е по темата на пръв поглед, но става дума за дългогодишния адвокат на руския енергиен диктат над България: https://www.youtube.com/watch?v=OIvpKJLGtA4

4 мнения за “Кой ще се шегува последен по повод на руския газов шантаж”

 1. Във книгата на Давид Хофман – “Шпионът за Милиард Долара” е описана малка, странична от главният сюжет на книгата история.Тази история която ще разкажа по памет се е разиграла някога в края на 70 или начлото на 80 от миналият век.

  И така Френски шпион във СССР научава че Руснаците са създали фалшива Канадска компания за изкупуване на Американски търби и техника за строеж на газопровод под санкции. Митеран при ена от срещите си със Рейгън му предава тази информацията. Американците бързо установяват истиността на френската информация. След което започват да продават незабележимо модифицирани търби и техника на тази фиктивна Канадска компания.
  Във резултат на което, месеци след пускането на газпоровода започват страни необясними за братушките проблеми. Черешката на тортата е че във крайна сметка ЦРУ прави огромен фойерверк от този газопровод във руските тайги. Този взрив по мощност е остъпвал смамо на Ядрените бомби във Хирошима и Нагазаки.

  Между другото книгата е много добре написана шпионска история.
  David E. Hoffman
  The Billion Dollar Spy: A True Story of Cold War Espionage and Betrayal
  https://amzn.to/2Ub32nS

 2. 1. 20 000 тона нефтопродукти разлети около Норилск.
  2. Голям мост по единствената стратегическа железопътна линия свързваща огромното пристанище Мурманск с вътрешността рухна.
  3.Greenpeace e сметнал, че в резултат на пролетните пожари са изгорени 13,5 милиона хектара земя.
  4. Шиндзо Абе след Макрон и преди наш РР няма също да бие път за “парада на железата” на 24 юни.
  5. Помпео декларира, че САЩ ще предоставят помощ на останалата част на планетата за борба с ККГ в размер на 11 ярда.
  И как няма тогава секретарят СНБО на Украина Алексей Данилов да не предвижда крах на съседната ПЕДЕРАЦИЯ в обозримо бъдеще. Много мина, мъничко остана.
  “Это искусственное образование, которое в свое время было собрано так же под пулеметами. Никто там по собственной воле туда не заходил, это сборная территория, которая рано или поздно развалится… Мы должны так же понимать, что это не произойдет так быстро, как бы нам этого хотелось, но то, что это будет при нашей жизни – это 100%”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.