Войната между Бойко Борисов и Васил Божков прие необратим характер

Войната между бизнесмена Васил Божков от Дубай срешу Бойко Борисов в София и обратно става все по-лична и необратима.

Много пъти Борисов е давал заден ход по отношение на някой повален от него противник, за да покаже превъзходството си на победител. Например в случая с отстраняването на своята дългогодишна дясна ръка Цветан Цветанов премиерът изрази съжаление, че му се е наложило да го направи. Каза го по повод отказа на прокуратурата да обвини Цветанов за извършено престъпление във връзка с апартаментите му, заради което партийният му лидер го лиши от всичките му важни позиции в ГЕРБ и в политиката, свързана с партията.

Войната на Борисов с Божков обаче се очертава с летален изход в политиката за премиера ако бизнесменът надвие и вече едва ли може да бъде приключена с примирие, каквото “шамани” от рода на Румен Петков от АБВ привидяха като цел на контраатаките на Божков. Не са познали ( пак). Това е тотална война на унищожение. По Клаузевиц, голям прусашки фен на своя противник във войната Наполеон Бонапарт.

Днешната реплика на министър-председателя в отговор на журналистически въпрос, според която той не иска да коментира един изнасилвач, показа колко далеч е стигнало за него противопоставянето. Защото дали Божков, който е обвинен и в опит за изнасилване, е изнасилвач или не, това може да реши само съдът ( ако прокуратурата в един момент не абдикира, както в случая с Цветанов). Но Борисов вече го “осъди” в момент на афект и рискува самият той да трябва да доказва в съда твърдението си срещу противник, доказал вече своят решимост да върви докрай. 

Не по-малко обвързващо като изстрел с цел причиняване на (политическа) смърт е и днешното заявление в прав текст на Божков, че е дал на премиера и на финансовия му министър 60 милиона лева. След изстрелването на такава междуконтинентална ракета тя няма как да бъде върната обратно в силоза.

Защитната реакция на Борисов чрез клетви в живота, внуците си и “всичко свято” има всякаква друга стойност, но не и юридическа. Това не прави автоматично Божков прав в твърдението му за този подкуп.  Само че той обещава продължение, което звучи по-различно от тезата на Борисов, че и той може да каже, че е дал 100 милиона някому ( в случая на репортера, към когото се обръща), но това не значи нищо. Така е, но все пак Божков обещава:

“Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания”.

Ами ако обещаните доказателства се окажа толкова автентични, колкото показаният от Божков документ за срещата му с бизнесмена Домусчиев, който не оспори подписа си под него?

Случайно или не, намесената днес от Божков лична пиарка на Борисов Севдалина Арнаудова намеква в писмения си отговор за камери и магнетофони, ползвани от Божков. Звучи като в криминален сериал с продължение, в който внимателният зрител разпознава знаците, вещаещи бъдещи събития по правилото на Чехов за показаната в първото действие пушка, която непременно ще гръмне на финала.    

23 мнения за “Войната между Бойко Борисов и Васил Божков прие необратим характер”

 1. Вероятно Бойко Борисов си намери майстора, който е образован,решителен и въоръжен с доказателства противник. Нали клана на ББ се кланя на доказателства! Вече ги има.
  Той какво може да противопостави на предизвикания от самия него приятелски огън? Само с кръстене пред горния началник по телевизиите не върви. За кошаревски свидетели няма място. Дубай е далече за всякакви поръчки, а приятели и слагачи са до траене на интересите.
  Слушах сутринта по ТВ Г.Близнашки. Той пък уж е прочел повече от една книги ,но нещо е объркан,защото неможе да се реши накъде да поеме.
  Съжалявам, че ходих да протестирам заедно с него.

 2. Пушката може и да не пукне. Погнатият назначен бизнесмен е нарочен за “отстрел” от назначения премиер. Това театро ми напомня на конфликта между Гриша Ганчев и Алексей Петров. Спомня ли си някой, че Гришата отскочи до масква и след завръщането му функциите на медиатор пое Дон Гоце дел Сирищник??? Помири “добрите” помосковчени помачаги и театрото свърши, като турска сапунка с вкус на съвеЦки партенки. Убеден съм, че и двамата се държат с някакви компромати, но няма прокуратура и съд да разплетат свинските черва и да си понесат отговорност.

 3. В изнесените на пръв поглед факти и обстоятелства, от г-н Божков, на пръв поглед всичко е в прав текст. Има обаче и намеци, може би за посветени. Например, думата ‘shaika”. Вие как я четете, шайка или Чайка?

 4. “внимателният зрител разпознава знаците, вещаещи бъдещи събития по правилото на Чехов за показаната в първото действие пушка,
  която непременно ще гръмне на финала.”
  Може би да гръмне, но не и в РБ, докато “демократичните” избори са по комунистически.
  До тогава, шайката ТАМ ГОРЕ в НС е недосегаема
  а срещу Борисов-Пеевски-Гешев пушката стреля с халосни патрони,
  за забавление на матриала…

  Не само, че никой от Политбюро на БКП не беше осъден нито за Белене, Персин и “Слънчев бряг”,
  нито за “Голямата екскурзия”,
  но дори Мочовци и Альошовци продължават да ги възхваляват.

  И Борисов,Пеевски,Гешев и шайката им няма да бъдат осъдени за най-голамото престъпление срещу българщината.
  Разпиляването на най-голямата в света колекция на тракийското изкуство!
  Къде са “сараите” на Божков на морето или на планината?
  Единственият му “сарай” е Пощенската палата, закупена за нуждите на музея,
  да съхрани за поколенията по света и у нас,
  най-голямата в света колекция на тракийското изкуство!

  Не е възможно нито откепване, нито договаряне между Божков и Борисов!
  Българщината цена няма!
  Най-голямата в света колекция на тракийското изкуство е безценна!

  Едно е изкуството на Чехов,
  Съвсем друга е реалността в РБ!
  100 000 за главата на топ журналиста Милен Цветков…
  60 милиона “такса спокойствие” е прибрал /ДОКУМЕНТИРАНО!/Борисов от Божков …
  пак няма спокойствие…Така не е постъпвал и Ал Капоне!

  “Живот без маска и без грим,
  озъбено свирепо куче”!

 5. Имам известни подозрения за развитието на ситуацията.
  Първо, още при бягството на Божков стана ясно, че зад гърба му са руснаците – явно е бил важен техен човек в нашенската клика, на заден план (спомнете си например връзките му с Орешарски). Веднага след като изтекоха данни, че шефът на руското разунаване Наришкин спешно се е срещнал с премиера на ОАЕ, агент Буда хукна – след дълга пауза – да наглежда от въздух и по земя строежа на Турския поток и да демонстрира колко е подчинен на руския интерес от бързото му завършване.
  След последните разкрития на Божков от тези дни, агент Буда отново хукна по руските проекти – БЕХ спешно тегли заем от 400 млн. за ускоряване на строежа, самият Буда се кълне в “Панорама”, че АЕЦ Белене ще е чуден проект, който скоро ще тръгне с прекрасен инвеститор (явно знае КОЙ е нарочен да спечели търга, макар че още няма официално решение)…
  Тоест, първият план е личният конфликт с Божков, в резултат на рейдърството на Пеефски и Доган, които са зяпнали устища да му вземат всичко. Вторият план е, че Путин използва информацията, която има Божков за шайката, за да изнудва Буда да му даде всичко – АЕЦ, Турски поток, Камчия, вероятно и БТВ.
  Затова и няма реакция от Демократична България (Атанасов още има хора с информация в службите) – защото, ако подкрепят Божков срещу агент Буда, всъщност подкрепят политиката на пълно завладяване на България от Путинска Русия. Мълчанието на Радев и Нинова е в същата посока – имат заповед да мълчат, за да не пречат на руската игра с натиска през Божков към агент Буда.
  Тоест, последният е притиснат от разкритията в ъгъла и ако не изпълнява нарежданията на руснаците, ще получи видео-нокаут с доказателства за корупцията и рекета в случая с Божков. Затова се мята почервенял и в делириум – защото противникът не е Божков и е наясно, че няма как вече да шикалкави между интересите на руснаците и на американците, като играе и за двата отбора.

 6. Интересен детайл от образа на геройкото е тази “пиарка” с манталитет б.г.-фолкчалга. Тя се включи на познатото равнище. Споменава , че е “полицейска щерка”-върхът…

 7. @ 1 наум

  Само дето не става ясно от тюрлю-гювечът Ви,
  60 милиона “такса спокойствие”,
  кремълският агент Божков
  на Борисов ли ги е дал, или на Путин?
  На американците ли, на руснаците ли?

  Но… Борисов е “куче, дето кокъл на прескача”…

 8. Наум 1,мисля че прекалено сложно го виждате. Ако следваме вашата логика, нямаше да се стига до тук.

 9. Не знам кои е правил ушни масажи на бай Тошо , Не знам кой е бай Миле
  Но знам Дубай Мохамед Ал Рашиди наи големия Гамблер на миналия век е Друг хазартен бос
  Бай Божко . Ама ще кажете как така корана забранява “комара” и “лихвите” ,тогава малко пред история
  Много от по мадите читатели на многого уважавания от мен бате Иво сигорно не си спомнят как вазниква Дубай от пясачните дюни Малко рибарско селце в “арабо-персийския” залив за да не обидя жителите на двата бряга. Стогодишния договор за наем на ХонгКонг изтече долкото си спомням 1997 година град дажава “безмитна зона”
  Трябваше да се саздаде нова такава зона и каде ? Бай Мохамед Ал Рашиди знае че дадените му от Алах природни богатсва от нефт ще доиде ден и ще …….. Тогава като опитен комарджия залага на наи скъпия седем звезден Хотел Буржуа Ал Араб които го олекотява с около един милиард долара по това време Апартаментите ф София по кварталите са от “три” до “седем” хиляди долара кадето живеят повечето запалянкофци на Синия отбор а Ахмед Доган все още живе ф “Боксионера” интересно название на апартамент !!! ???? ПО късно ф живота му един “Боксиор” се опитва да го застреля с газоф пистолет Интересно ми е дали все още се строят такива малки жилища …..??????
  Времената се менят Бай Ахмет Доган чувам че живе във СаРай а Бай Божко кихнал 60 милиона на Бай Бойко за спокоиствие което не е получил. Тогава се озовава ф седмзвездния хотел ф Дубай На баи МоАхмет Ал Рашиди кадето наи ефтиното спокоистве ти струва от “три” до “седем” хиляди долара за една нощуфка …Всичко това нямаше да го научим ако Наи добрия комарджия на балканите не бе извадил поредния коз след коз единия от които е “Левски” кои ще го купи наи Богатия Турчин ф Българиа е Делян Певкси тои е бил ф ДуБаи много Путин..
  Другия богаташ със “Чисти” пари Бай Домусчиеф вече има отбор ф делиормана ф които няма нито един Турчин а наи добрия му играч е Румънец ….

  Кубинскте “Пури” са вредни за вашето здраве “Канабиса” скоро ще бъде легализиран…..

 10. @ 1 наум: Анализът Ви с висока вероятност е точен. Върви изостряне на сблъсъка на интереси между Запада и Русия и на Борисов му става все по-трудно да удържа “баланса” чрез шпагат. Това личи и по призовката към Златев. В началото са завидели на бизнеса на Божков, но той е (беше) един от ключовите хора на Кремъл тук и натискът върху него неминуемо се превръща в политически проблем. Сега чрез него от Дубай, Путин прави “намеци” на Борисов. Сега е интересно да се види дали Борисов ще заложи на Запада, или ще се опита да омилостиви Путин с обещания за траншове пред подставени лица към руски фирми от очакваните помощи от ЕС за преодоляване последствията от Covid-19.
  Първият вариант е малко вероятен ако се има предвид типичният балансьорски подход на Борисов. Ако се реализира вторият вариант Божков ще се превърне в Цветан Василев 2, но позициониран в ОАЕ. Има и трети вариант, в който Кремъл окончателно е загубил доверие в Борисов и тогава войната ще се играе до край с цел сваляне на ГЕРБ от власт и замяната им с открито проруски партии. Вторият вариант изглежда най-вероятен. Вариант 3 и да е блазнещ за Москва се сблъсква с проблема за все по-ниската популярност на Русия сред българите.

 11. “Ама ще кажете как така корана забранява “комара” и “лихвите”.
  Ами така.
  Ама то и в чл 108, ал 2 и 3 на Конституцията на РБ, пише че Борисов и Петкова носят отговорност за закопаните
  в Балкански поток 2,5 милиарда на данъкоплатте, след като Турция спря Турски поток и руската газ.
  А бай Миле е отговорника на СИК за наркоканалите, а към него момент Борисов е подчиненият му бияч и “чистач”.

  То и Гешев е задължен да разследва
  кой е звънил сутринта на варненския разследващ журналист Георги Александров,
  кой го е транспортирал извън града
  и кой е откраднал лаптопа му с компроматите, нали?

  “@ 1 наум: Анализът Ви с висока вероятност е точен.”
  Да де, но не става ясно Борисов или Путин, или американцикте са прибрали 60 млн. “такса спокойствие”.
  “замяната им с открито проруски партии..” А прикрито проруските партии по-полезни ли са за българите?

  “Вашето тълкуване на фактите ми звучи най-смислено от всичко,”
  Да де, най смислено е, но е безсмислено тълкуването, след като не става ясно
  кои са прибрали 60 млн. “такса спокойствие”.
  Нито става ясно, защо само вербално, но не и визуално , ритона е в НИМ…
  нали?

 12. към Човека-клуб

  “Да де, най смислено е, но е безсмислено …”

  Не можем да направим нищо за Вас!
  Мисля, че единствено лекар може да Ви помогне.
  Погрижете се за себе си.

 13. @Тодор Тодоров

  “единствено лекар може да Ви помогне.”
  Е да де, но ти не си лекар, нали?
  Как тогава поставяш диагноза по комунистически?

  Ако знаеш, кой открадна лаптопа с компроматите на разследващия варненски журналист, кажи!
  Ако знаеш, защо “арестуваният” ритон в НИМ присъства само вербално, но не и визуално, кажи!
  Ако знаеш защо активната регистрация важи само за българите в чужбина, кажи!
  Ако знаеш, как така 2 670 преференции, са повече от 20 986 преференции, кажи!

  Ако знаеш кажи, как така Борисов и Гешев обявяват някой за престъпник, преди да се е произнесъл съда?
  Вярваш ли в клетвите на патологичният лъжец Борисов, когото съдът два пъти осъди да плаща за лъжите си?
  Цв.Василев и Божков да не са глупаци?
  Знаеш ли колко са умрелите в арестите и затворите “при неизяснени обстоятелства”?

  Погрижи се за себе си…ако имаш съвест…

 14. П.П.
  Както при комунизма, така и днес, държавна тайна е статистиката за починалите
  в арестите и затворите “при неизяснени обстоятелства”.

  На 11 май 2020 г., мъж почина в следствения арест в Благоевград, “при неизяснени обстоятелства”…
  На 13.02.2009 г., мъж почина в следствения арест в Търговище, “при неизяснени обстоятелства”…
  Божков може да е всякакъв, но не е глупак, нали?

 15. Поздравления и от мен за 1 наум по два пункта. Перфектно мнение по темата. Шапо! И също така, че не влиза в любимият И на Баце (случайност. не бих казал) тежък обяснителен режим.
  Кой разбрал-разбрал!

 16. към Човека-клуб:

  Човек, криещ се зад името на друг, да говори за съвест, звучи доста школувано!
  Без да съм лекар, виждам всичките ти отклонения – и психически и професионални.
  Знам точно какво правиш в този сайт! Ника си мениш, но нрава си не! Неуважението ми нарастна дотолкова, че вече не мога да пиша на Ви! Не го заслужаваш!

 17. Не толкова коментар, колкото въпрос – вярно ли е, че В. Божков е човек на руснаците у нас? Щото и Златев са го подгонили, а за него няма съмнение чии интереси защитава. Та се зачудих – дали тая “касапница” напоследък се дължи на американски инструктаж връз нашата прокуратура или е чисто и просто преразпределение на влиянието?

 18. Упс, извинявам се, без да искам съм влезнал в блога на клуб илия минев. Изнасям се веднага, няма да се повтори, не си струва. Повтарянето на едни и същи очевАдни неща до полудяване (на читателите!!!) и задаването на едни и същи глупави въпроси, на които ВСЕКИ знае отговорите, но НЕ ИСКА (!!!!!!!) да се впуска в безкрайни препирни с един идиот, не е точно моето разбиране за свободен форум… Във всички електронни издания е пълно с вманиачени писатели-коментатори, които ОБСЕБВАТ форумите с маниите си и УБИВАТ идята на авторите на статии да изложат някакво нормално мнение, без да рискуват да бъдат ЗАТРУПАНИ с безидейни твърдения и въпроси..

  Сори, човеко с многото глупави до втръсване и до повръщане въпроси и твърдения, извинявай за грешката да влезна за последен път в твоя блог. Както казах по-горе, няма да се повтори. Само за финал да ти кажа, че имаш парво да си точно толкова глупав, колкото можеш да понесеш, и да правиш точно толкова глупави изяви, колкото другите могат да понесат. В това е цялата красота на свободата. Е, аз не мога да понеса повече, затова – чао, бате. Ти си я карай как ти е кеф.

  —-

  Да знае някой какво стана с блога на Иво Инджев? Преди това беше неговият блог, а сега не ми прилича много… Жалко, интересно беше.

  По повод свободата на задаване на глупави въпроси, ето и нещо от моята библия:

  “Йосарян знаеше, че това е уместен въпрос, защото събираше уместни въпроси и ги бе използувал, за да разстройва просветните събрания, които Клевинджър някога водеше две вечери седмично в палатката на капитан Блак от разузнаването заедно с очилатия ефрейтор, за когото всички знаеха, че вероятно е подривен елемент. Капитан Блак знаеше, че той е подривен елемент, защото носеше очила и употребяваше думи като панацея и утопия и защото не одобряваше Адолф Хитлер, който се бореше така успешно срещу противоамериканската дейност в Германия. Йосарян присъствуваше на просветните събрания, тъй като искаше да открие защо толкова много хора така упорито се мъчат да го убият. Неколцина други също се интересуваха и когато Клевинджър и ефрейторът с подривни намерения свършиха и направиха грешката да попитат дали има въпроси, въпросите се оказаха многобройни и на висота:
  — Кой е Испания?
  — Защо е Хитлер?
  — Кога е прав.
  — Къде беше онзи приведен и побелял старец, когото наричах татко, когато въртележката се повреди?
  — Как беше асът в Мюнхен?
  — Хо-хо, бери-бери.
  — Глупости!”

  Параграф 22 дълго време е била смятана за много тъпа книга. Сигурно някой категоричен в правотата си и напълно лишен от разум клуб илия минев е писал рецензии – една след друга, една след друга, пълни с главни букви и кратки, като лозунги, внушения, преливащи от гняв и непримиримост, насечени от въпроси, въпроси, въпроси и обвинения към читателите, които – ооо, невъзможно, – са имали наглостттттттттта да му кажат да престане да каканиже… глупостите си.

  Въпрос за пет лева: Как правителството избра отношението 60-40 при определянето на квотите?
  Вероятен отговор – ББ е прочел рецепта за кайма за кюфтета на скара, където телешко и свинско се смесват 60 към 40…

  Няма смисъл.

  Приятна ваканция!

 19. @Явор: вярно е. Божков е основен спонсор на кампанията на Манолова. Напоследък има спекулации, че Борисов става неудобен за Русия поради (1) привеждането в действие на решението на ЕС за поевтиняване на руския газ, (2) създаването на държавна петролна компания (неудобно за Лукойл), (3) същата компания ще изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти (отново удря Лукойл) и други. Проектите по Южен поток и Белене, които Кремъл мислеше да осребри не се движат поради външни фактори (US санкции), а и вътрешни борби. Така че може и да са решили да се опитат да отстранят Борисов.
  Естествено “балансьорските” умения на Борисов да поддържа “стабилността” не трябва да се подценяват, и може да търси начини да се откупи (за сметка на средствата от ЕС). Да заложи на тотална конфронтация, разчитайки на устойчивата подкрепа на Запада, не е в досегашния му стил. А и от негова гледна точка е разбираемо; прекалено е “мръсен” за да бъде разпознат като 100% човек на ЕС или САЩ и да разчита на безрезервна подкрепа.

  @К.Ганев и Тодор Тодоров: човекът-клуб много ми прилича на лицето Клюкар. Сходен изказ и стилистика. И сходен ефект върху читателите. Стопанинът на блога си решава.

 20. Към К.Ганев:

  Основателна е хапливата Ви забележка относно превръщането на блога тук в обсебена трибуна от споменатия от вас претендент да пише от името на страдалеца Илия Минев. Призовах го да се откаже от тази злоупотреба, но той явно пожела да се самоизключи от участие в този форум, натрапвайки се все повече именно по този начин.
  Реших да се съобразя с желанието му и го призовавам чрез тази реплика да си намери друго гнездо за кукувичите яйца.

 21. както се вижда,Турция ползува много малко от руския газ,предпочита азербайджански и други по евтини и от ислямски произход.Излиза,че Турския поток си е пунта-мара и чуваме от Бойко,че ще сме транзитираща страна на десетки милиарди куб.м.газ.,изпервазихме Украйна и угодихме на Путин и Сърбия.Това,ако не се вижда от нашия народ,в чужбина го виждат и ще си получим по капелата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.