Как КГБ нареждаше на своите подчинени служби в България да лъжат

https://storm100.livejournal.com/7937830.html 

В руския сайт Лайвжурнал се появи факсимилие на строго секретна инструкция до “братските” български служби в НРБ, в която се изисква България да се включи в дезинформационната кампания на СССР срещу САЩ с твърдения, че болестта СПИН е създадена от Пентагона и съзнателно се разпространява от САЩ, особено в развиващите се страни.

Информацията потвърждава разкритията на “Дойче веле “ от 2014 година за подобно въвличане на комунистическата ЩАЗИ в набеждаването на САЩ. https://www.dw.com/bg/как-кгб-набеди-сащ-за-спин/a-18046951 

Оригиналът на заповедта очевидно е взет от разсекретени български архиви. Вижда се по сигнатурите, подписите, имената и кратките реплики на български върху изпратената от КГБ заповед ( формулирана като “молба”, на която се изисква спешен отговор с тон, който не търпи възражение).

Руският текст няма нужда от подробен превод, за да се увери всеки български читател във факта, че българските комунистически служби са били просто филиал на съветските и от тях се е изисквало да козируват и да лъжат дружно, когато и както им наредят от Москва. Това беше причината например, която избягалият във Франция български офицер от ДС Владимир Костов изтъкваше като причина да напусне НРБ и да потърси политическо убежище в Париж. 

Публикацията може би се е появявала в българското медийно пространство. Авторът на тези редове не е запознат с подобен факт, но допуска това за възможно тъй като е малко вероятно руски журналисти да са се заровили в архивите на ДС ( доколкото архивите на КГБ в Русия не са разсекретени) и сами да са открили писмото. 

Според виден български експерт по темата с разсекретените документи у нас, с когото авторът на тези редове се консултира, публикуваният от Лайвжурнал документ изглежда автентично.

Във всички случай документът демонстрира класика в жанра на дезинформирането. За целта, както и при други подобни случаи, съветските специалисти препоръчват на българските си подчинени, да препират “доказателствата” през трети страни, като Индия. Точно този номер играха на прохождащата българска демокрация българските другари, верни на съветските си навици. Особено любима пералня за дезинформиране за тях бяха гръцки медии, през които прокарваха манипулации и откровени лъжи срещу отделни личности, като президента Желев и срещу СДС. 

Защо президентът Желев назначи за ръководител на демократичното ни разузнава тъкмо офицер, работил години наред под прикритие в Гърция и оглавил отдела по (дез)информация в службата си след това, е един от въпросите, който моя милост е задавал многократно в публичното пространство, но той си остана без отговор. 

Както се вижда днес, хибридната война не е измислица на днешна Русия и пипалата й, които мимикрират и се мултиплицират неимоверно много с помощта на съвременните комуникационни технологии, но не забравят старите си навици в производството на фалшиви новини и в наши дни.

Авторите на публикацията в руския сайт иронизира носталгиците, за които СССР означавал “вкусен сладолед”. Не, означава лъжа, репликира Лайвжурнал.

 

pastedGraphic.png