Как КГБ нареждаше на своите подчинени служби в България да лъжат

https://storm100.livejournal.com/7937830.html 

В руския сайт Лайвжурнал се появи факсимилие на строго секретна инструкция до “братските” български служби в НРБ, в която се изисква България да се включи в дезинформационната кампания на СССР срещу САЩ с твърдения, че болестта СПИН е създадена от Пентагона и съзнателно се разпространява от САЩ, особено в развиващите се страни.

Информацията потвърждава разкритията на “Дойче веле “ от 2014 година за подобно въвличане на комунистическата ЩАЗИ в набеждаването на САЩ. https://www.dw.com/bg/как-кгб-набеди-сащ-за-спин/a-18046951 

Оригиналът на заповедта очевидно е взет от разсекретени български архиви. Вижда се по сигнатурите, подписите, имената и кратките реплики на български върху изпратената от КГБ заповед ( формулирана като “молба”, на която се изисква спешен отговор с тон, който не търпи възражение).

Руският текст няма нужда от подробен превод, за да се увери всеки български читател във факта, че българските комунистически служби са били просто филиал на съветските и от тях се е изисквало да козируват и да лъжат дружно, когато и както им наредят от Москва. Това беше причината например, която избягалият във Франция български офицер от ДС Владимир Костов изтъкваше като причина да напусне НРБ и да потърси политическо убежище в Париж. 

Публикацията може би се е появявала в българското медийно пространство. Авторът на тези редове не е запознат с подобен факт, но допуска това за възможно тъй като е малко вероятно руски журналисти да са се заровили в архивите на ДС ( доколкото архивите на КГБ в Русия не са разсекретени) и сами да са открили писмото. 

Според виден български експерт по темата с разсекретените документи у нас, с когото авторът на тези редове се консултира, публикуваният от Лайвжурнал документ изглежда автентично.

Във всички случай документът демонстрира класика в жанра на дезинформирането. За целта, както и при други подобни случаи, съветските специалисти препоръчват на българските си подчинени, да препират “доказателствата” през трети страни, като Индия. Точно този номер играха на прохождащата българска демокрация българските другари, верни на съветските си навици. Особено любима пералня за дезинформиране за тях бяха гръцки медии, през които прокарваха манипулации и откровени лъжи срещу отделни личности, като президента Желев и срещу СДС. 

Защо президентът Желев назначи за ръководител на демократичното ни разузнава тъкмо офицер, работил години наред под прикритие в Гърция и оглавил отдела по (дез)информация в службата си след това, е един от въпросите, който моя милост е задавал многократно в публичното пространство, но той си остана без отговор. 

Както се вижда днес, хибридната война не е измислица на днешна Русия и пипалата й, които мимикрират и се мултиплицират неимоверно много с помощта на съвременните комуникационни технологии, но не забравят старите си навици в производството на фалшиви новини и в наши дни.

Авторите на публикацията в руския сайт иронизира носталгиците, за които СССР означавал “вкусен сладолед”. Не, означава лъжа, репликира Лайвжурнал.

 

pastedGraphic.png

pastedGraphic_1.png

СССР – это не вкусное мороженое, а в первую очередь ложь и еще раз ложь!

5 мнения за “Как КГБ нареждаше на своите подчинени служби в България да лъжат”

 1. Назначаването на Бриго е част от плана за пунта-мара демокрацията ,в ход е един дълбоко позициониран план за печелене на време,забравяне от късопомнящия българин и постепенното опростачване на мнозинството и смачкване на мислещото малцинство.

 2. Ето и линка предизвикал н-тата брилянтна статия на Иво. Има и препечатка 1:1 на ОЦУ (Особено Ценните Указания) на съветските колеги към бг им другари как да изтемарат курвенската янките които. има си хас винаги са били и сега също са виновни за всички беди на планетата. Мен ме впечатлява най-алипаче датата на писмото. Септември 1985г. Нали още тогава най-пъргавите новоизлюпени глашатаи на реформите на Горбачов ни убеждаваха с плам в очите и пяна на уста, че “Перестройка идьот в полним ходам”. Да, ама НЕ!

  https://storm100.livejournal.com/7937830.html

 3. @ Кrasnoselski
  Да! Точно това се случи!

  Чудя се дали някой ден ще излязат и дезинформационните инструкции от КГБ за атентата срещу Папата?

 4. Много факти,на пръв поглед без връзка.Видях по италиянската телевизия навремето как Антонов е сниман да отива до самолета с едно куфарче,а се връща с друго,подобно ,но под увеличение се вижда,че има разлика.По време на атентата в Италия е командирован да изучава библиотечни архиви агента на Държавна сигурност Др.Драганов./в Рим/Бекир Челенк е държан тук като заложник/с ВИП обслужване/панически избягалите от посолството ни служители по отцепката и логистиката след завръщането у нас и утихване на процеса единия умря при катастрофа,а другия се покри и повече не се чу.Служители на Балкан с по над двадесет години безупречна работа не можеха да се уредят на задгранична работа,а Антонов с шест месеца стаж,колкото да различава различните самолети е пратен в Рим/без английски език и без дори италиански-по твърденията на Гоцев и Боян Трайков.,и следователят Йордан Орманков твърдеше същото./трябва разсекретяване досието на Антонов.

 5. Действителната роля на Жельо Желев в зората на българския преход е доста мътна. Книгата “Свидетелства на прехода” на Иван Костов не оставя никак добри впечатления за първия демократично избран президент.

  За поназнайващите немски език пускам линк към първия документален филм за “страшилището” Сорос, на който попаднах вчера (никак не е извън темата за дезинформацията, макар и в съвременен вариант и без кагебистки генезис): https://www.zdf.de/dokumentation/zdfinfo-doku/-die-soros-verschwoerung-der-meistgehasste-milliardaer-100.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.