Русифицирани тулупи разказват българската история на тулупски език

Всеки еманципиран от руската митология в прочита на българската история образован българин, стига да не е от заразените с русофилщина нашенци, може с лекота да опонира на олекотения начин, по който на руски език ( без изобщо да се споменават българските му корени) ни разказват в псевдонаучна видео публикация за историята на българите.   https://www.youtube.com/watch?v=xpPkDjUmTpA

 

 

 

Давам си сметка, че косвено разпространявам руската пропаганда чрез линка към видеото, но това се налага- Пък нека все сам съди според образованието и знанията си що за лукава интрига се подхвърля по порусначините днешни татари, автори на филма.

Не, това не е онази вулгарна пропаганда, която в Русия ругае българите като предатели и неблагодарници, позволили си да се приобщят днес към западната цивилизация, вместо да си пребивават щастливо в орбитата на “руския свят” . Напротив, в продължение на 38,45 мин. диктори, авторът и български русофили се възхищават как българите са оцелели. Но …благодарение на Русия, макар Волжка България да се “оказала” част от “православна Русия”.

Манипулациите, както е известно, са много по-коварни от преките ругатни срещу един народ и неговата държава. И точно това правят в своя филм неговите автори, които стъпват на смесица от исторически факти, легенди и най-вече на премълчаване на истината за оцеляването на българите в Дунавска България и тяхното изчезване след геноцида, упражнен срещу остатъците от волжките българи от страна на московския масов убиец Иван Грозни, нарекъл гордо след това себе си “цар на българите”, които на практика унищожава етнически с особена стръв като конкуренти по пътя на разширяването на Московията.

И още нещо се “оказва”, според татарското филмче , излъчено по руската телевизия. Волжките българи, близо три века преди да бъдат изтрити от лицето на земята на Иван Грозни ( за което авторите на филма премълчават с репликата, че волжките българи просто се “оказват” в пределите на Московията): волжките българи са освободени от господството на Хазарския хаганат в края на 10 век от княз Светослав, съобщават на аудиторията си русифицираните татари от екрана на телевизията. И нито дума, че същият Светослав, подкупен от византийския император Йоан Цимисхий, буквално унищожава почти по същото време с удар в гръб Царство България на цар Петър, поради което България попада във владения на Византия и изчезва от картата на света за близо два века с руската варварска помощ.  

Междувременно умниците от видеото откриват славянски племена през 8 век …край Волга, за да внушат славянско-български съюз и там, заведени на Изток от Котарг, сина на Кубрат ( за когото все пак споменават, че е бил образован във Византия християнин, т.е. българският народ произхожда от християнски владетел, положил основите на двете Българии, включително на Дунавската, чрез своя син Аспарух близо половин хилядолетие преди варварската Московия да приеме християнството от български проповедници).

В крайна сметка, както при всяка премислена пропагандна атака, най-важен е апотеозът на заключението. А то във филма е във внушението, че България е освободена от Русия, която превзела известния проход Шипка и победила турците ( нито дума за опълченците и решаващата им роля за този преломен момент във войната през 1877 година). Междувременно българите 500 години нямали право да яздят коне, а децата им били взимани насила от турците. Ето какво пише за последното историкът Божидар Димитров, когото трудно можем да заподозрем в “еничарство” и “русофобия” :

“Редовните вземания на християнски младежи започват от края на управлението на Мехемед I (1420 г.) и продължават до около 1630 г., когато корпусът започва да се попълва на базата, почти изцяло, на мюсюлмани, постъпващи в Оджака с връзки. Вземания на християни съществуват, но са спорадични, като за последен път, 100 деца от Балканите са събрани през 1703 г., след което данъкът е отменен”. https://historyofwars.net/2016/09/27/10myths/

Приказката, разказана от русифицирани днешни татари, които знаят за българските си корени, но хортуват на руски за руското покровителство над българите през вековете, завършва с отговора на въпроса защо българите все пак са оцелели: защото, за разлика от изчезналите хуни или хазари, са умеели да се присобяват.

Така да бъде. И днес българите се присобяват, с което вбесяват Кремъл с бягството си от задушаващата руска мечешка прегръдка.  А руската пропаганда илюстрира максимата, че насила може да се вземе, но не може да се даде. “Братушките” се опитват да вземат и преиначат българската история, за да не дадат на оцелелите през вековете българи да се откъснат от хватката на потомците на Иван Горзни, “цар на Българите”.

На рисунката: Иван Грозни българоубиеца, изобразен в тулуп,   (както на руски, заимствано от татарски, се нарича кожухът). Перверзията на (про)руската пропаганда сред българите е превърнала този извършител на геноцида над волжките България в Дядо Иван. Нали се е обявил за “цар на Българите”!

 

 

5 мнения за “Русифицирани тулупи разказват българската история на тулупски език”

 1. Жив да не бях, доживях. ЧП! За пръв път няма да отворя линк предложен от Иво. Статията ми е предостатъчна. Но понеже. обаче.защото съм расъл със “Звездните войни” на Джордж Лукас ще отговоря в духа и маниера на “Империята отвръща на удара”. Асиметрично. По една от най-болезнените точки на Ереферията. Жалката останка от СССР 1.0. Космическата мощ. Ето отговорът на Роскосмос на невероятните предизвикателства на Илон Мъск.

  https://www.gazeta.ru/science/news/2020/06/08/n_14524225.shtml

  https://www.gazeta.ru/science/news/2020/06/09/n_14527111.shtml

 2. Здравейте Г-н Инджев, отдавна Ви чета без да коментирам, но този път – тулуп, не тулуп – ще напиша нещо. Изпаднах в безтегловност от тоталната ми неосведоменост. Значи от дълбока древност до сега, а по тази логика, и за вечни бъднини сме имали и ще имаме гарантиран
  освободител. Та си рекох аман от освобождаване. Прииска ми се да ни зароби NATO и да няма кой да ни освободи. И да ни лиши от всякакви свободи. Например да не можем да си купуваме руски смартфони, лаптопи и каквото още там предлага безаналоговата русотехнология. Безжалостно да ни лишат от Ростулупатом, Ростулупгаз, Ростулупнефт и нямащата държавни граници Русоцивилизация (-тулупизация). И русотулупствуващите от български произход в рая да пратят, заедно с МОЧА-та. Срещу това съм съгласен да ме разпределят за в ада, е, като ми дойде времето де. А-а, сетих се за едно изключение. Да не ме лишат от руска кола. Защото съм карал такава, и не могат да ме накарат пак да карам, камо ли да ми забранят.

 3. Уважаеми г-н Инджев, благодаря, че обърнахте внимание на този филм!
  В сравнение с преобладаващото болшинство руски (росийски) “исторически научно-популярни” филми, този е образец на обективността. Отклоненията от истината са по-скоро резултат на невежество и повърхностен прочит (характерно за всеки кратък филм), отколкото на злонамерена пропаганда или откровена глупост (характерни за гореспоменатите филми).
  За мен основният момент беше признанието, че Руската империя си е имала свои интереси, а на нас ни е провървяло (кой не е съгласен, че ни е провървяло с Берлинския конгрес и не сме си останали Задунайская губерния?), а основното послание, че както ние сме чакали 5 века да се освободим от друговерците, така и на волжските ни събратя може скоро да провърви…(5 века минаха ли?)
  А колкото до това, че руската пропаганда им насажда и подклажда татарското самосъзнание, за това си има и обективна причина. Много по-престижно е да си потомък на Чингиз хан, отколкото на никому неизвестния Кубрат….

 4. По-тъжното е, че братята-украинци, които в голямата си част са наследници на същите волжки българи, пригласят на руската пропаганда.
  Трейлърът на този филм ме отврати:
  https://www.imdb.com/title/tt7439064/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.