Русия ще пожелава на Борисов победи докато той обещава победа на руското ядрено лоби в България

Читател на блога, може би раздразнен от текста ми за Бойко Борисов като фаворит на Москва – видно от поздравлението на посланик Макаров за рождения ден на премиера ни, задава въпрос: кой тогава е фаворитът на ЕНП и САЩ у нас?

Наемам се без да съм упълномощен нито от ЕНП, нито пък от САЩ, да обясня по какво се различава авторитарната наша бивша колонизаторка Русия от ЕНП и САЩ ( ако това не е ясно по дефиниция).

За ЕНП е повече от нормално да поощрява управлението на свой член. Всъщност гласовете, които ГЕРБ печели в България, са най – ценната придобивка за ЕНП от управлението на Борисов. Колкото и да е прост и горд с този факт, те го търпят по тази причина. Борисов отлично знае това. Ето защо е готов на всичко, за да спечели поредните избори, за да му е все така позволено да се разхожда по скъпия килим на елитната европейски партийна централа, въпреки полепналата руска кал по валенките му, която отговорниците по fake контрол на входа на луксозния клуб в Брюксел се правят, че не забелязват.

Ясно, че по партийна линия на Борисов е повече от нормално да му пожелаят изборна победа, но не и по държавна. Никога не съм чувал в официално изявление на западна държава да се пожелава победа на определена партия и нейния лидер, какъвто е случаят с пожеланията на Макаров към Борисов за нови победи в навечерието на следващите избори ( предсрочни или редовни ).

Руското послание е отправено и към останалите проводници на руското влияние у нас да зачитат мнението на Кремъл. От тях Москва иска да си чакат реда за властта, която е най-изгодна за Кремъл в България в сегашния й “балансиран” вид. Защото под баланс Русия подразбира да си член на НАТО и ЕС, но да правиш всичко възможно да угодиш на Москва за нейните приоритети. Иначе казано, Москва няма нищо против Европа да дава пари на България, която да ги влага в руски проекти като “Банкянски поток” и АЕЦ “Блеене”.

Същевременно блеенето на властта у нас за Белене е сравнително приглушено в сравнение с шумното авторекламиране чрез проекти, като магистрала “Хемус”. Причината е, че строителството на пътища по принцип винаги е принос към всеобщото благо и не носи негативи. Друг е въпросът, че това строителство е служебно задължение, а не благоволение, но при липсата на опозиция и независими ( от основния медиен спонсор, каквото е правителството) медии, няма кой да опонира по тази тема на окупиралия публичното пространство премиер, който се хвали от сутрин до вечер като благодетел, на когото трябва да благодарим като на Червената армия за “освобождението”!

Другата причина за относително по-тихото блеене за Белене е уязвимостта на този руски проект пред съда на здравия разум, колкото и “здравите сили” да се опитват да го обосноват. Управляващите се напрягат с всички сили да го представят за “наш”, или “поне” за международен, но не могат да избягат от факта, че той е замислен, проектиран, разработван и снабден с реактор именно от СССР и Русия. Още по-малко може да се замаскира перспективата, че един ден в Белене Русия ще получи ядрена база за влияние върху една страна от НАТО ( и ЕС), несравнимо по-важна по своя стратагически потенциал за шантаж в региона, от която и да било военна база на самия Северно атлантически пакт.

Борисов демонстративно и системно отказва създаването на база на НАТО в България и дори се перчеше на път за срещата си президента Тръмп в САЩ, че няма да се съгласи с подобно искане. Но на Путин угоди с обещание да довърши изграждането на руския ядрен обект в най-земетръсната зона в региона.

Не на последно място блеенето за Белене е приглушено, за да се заглушава и дебатът, като не се задават въпроси, на които няма отговор. Само два от тях, ако има достатъчно чуваемост в памука на медийната ни среда, са в състояние да спечелят масово ръмжене срещу това блеене.

Например: какво гарантира че милиардите, инвестирани в централата, изобщо някога ще се върнат в рамките на живота но повечето читатели на този текст? Няма и не може да има към днешна дата дългосрочни разчети за печалба на базата на непредсказуеми параметри какви ще бъдат конкурентните цени, включително бързо развиващите се алтернативни източници на енергия в Европа.

Още по-остро и разбираемо като (липсата на) обяснение за всякакви уши е гробното мълчание на нашите лобисти във връзка с перспективата за погребване на отработеното гориво, каквото неминуемо ще се наложи на България сама да осъществява при планирания вече в Русия отказ на внос на опасните ядрени отпадъци от чужди държави. Кое българско селище ще си предложи услугите да приюти в близост ядрено гробище с период на разпад за произведения в Русия плутоний, продължаващ милиони години?

Накрая, блеенето за Белене е най-издайническият ход за факта, че Бойко Борисов не може да каже “не” на Путин – уж опита, но му се наложи да клекне пред кремълския самодържец.

Борисов никога не се е изказвал негативно за руските газопроводи. Напротив, винаги е твърдял, че с голям ентусиазъм е готов да ги прокопава през България. Докато за “гьола” в Белене се произнсяше с презрение и дори забрани дейностите по този проект . С този свой ход няколко години отбиваше упреците, че угажда на руското влияние ( а уж Белене не бил руски проект?!).

Ние не знаем какво конкретно се случило по трасето между него и Путин, но без видима причина Борисов се отметна както за нищо друго подобно от такъв мащаб и се превърна в адвокат на руския атомен дявол, без чието производство на електроенергия ни чакал мрак.

Последното беше любима заплаха на червените говорители за необходимостта от втора ( руска) атомна централа у нас, като Румен Овчаров. Преди двадесетина години той вещаеше икономически апокалипсис за България ако не се осъществи завършването на съветската централа. Същият припомни вчера по повод вътрешните партийни борби в БСП колко успешна за партията е била “каузата” на референдума, който, макар и провален пореди недостатъчен брой участници, даде превес на облъчените с аргументите на ядреното лоби граждани ( извън София) и селяни в България.

Борисов, за чиято истинска мотивация да се завърти на 180 градуса по темата можем само да се досещаме, явно цели не само да се хареса на Москва, но и да отнеме важен партиен пропаганден коз на т.н. червена опозиция.

Ето защо, подобно на Катон Стари (на илюстрацията по-долу), завършвал всяка своя реч в Рим в края на 2 век пр. н.е. с призив Картаген да бъде разрушен, за пореден път ще наблегна върху умишлено прикривания, но лесен за разконспириране факт, че довършването на АЕЦ “Белене”, чрез което Русия да довърши окончателно зависимата на и без това тежко обвързана с нея енергетика във формално евроатлантическата България, е главното условие Борисов да продължава да радва ( а не да дразни ) Кремъл.

8 мнения за “Русия ще пожелава на Борисов победи докато той обещава победа на руското ядрено лоби в България”

 1. По предварителни оценки за построяването на АЕЦ Белене всички българскии граждани (вкл. и бъдещи), както е известно, ще трябва да платят около 15 милиарда евро. И това, преди всичко контролирано от Русия. Знаейки нашите и руските “навици” при осъществяването на такива големи проекти, нищо не пречи примерно 10% (= 1500 милиона евро !) прикрито да отидат за купуване влияние. Тогава да не се чудим как дойде в политиката Копейкин, и как ще си пробият път други, като Магаданкин например. Как за последните няколко години политическото представителство на проевропейски мислещите българи беше нулирано. Тези, само 10%, от само един проект в малка България, освен за вътрешно влияние, стигат и за европейско, и за световно влияние дори.

 2. Когато става дума за ядрена енергетика, за всички би трябвало да е безразлично в чия финансова изгода е проектът. Фокуса би трябвало да е във вредите, които този вид енергетика нанася, финансови и екологични. Няма финанси, които биха обезщетили загубите на човешки животи!!! Тези, които не могат да прозрат курвенското поведение на БиБи Първий от Банкя по темата за руския енергиен шантаж са или незрящи, или имат проблем със способността да осмислят събитията. Ако управлението на страната е алчно, малоумно, и не вижда по-далеч от оная си работа, то е необяснимо как може един обикновен пролетарий, който няма да докопа никакъв келепир, а само ще инкасира материални загуби и радиоактивно облъчване да си трае и да се чуди дали БиБи Банкянский е западен, или руски агент?!!! Какъвто ще да е, важното е, че ако построи АЕЦ, ще е антибългарски агент!!!

 3. Напълно съм съгласен с Шумаров. На първо място е опасността от ядрената централа като такава (ядрена и скъпа), а след това опасността от руското влияние след 10-20 години. Защото от една страна сме съгласни, че на Путин дните са преброени, а от друга страна се страхуваме от негова база след 20 години. Може пък да ни провърви и в Будапеща да убедят Московията да си предаде ядрените оръжия на Татарстан (или Булгарстан, в зависимост от това кое виждане надделее). Макар че основният ни проблем ще е корумпирането на властимащите по време на строежа, което е и целта на занятието де…

 4. не е проблема само в цената на ядрена централа в Белене,проблем е нейната безопасност предвид сеизмичния разлом,както опасност от радиоактивно замърсяване на плодородна част от средата на България,да не говорим за Дунав,Румъния…

 5. Уважаеми, господин ИНДЖЕВ!
  Учудва ме преди всичко тактът и търпението, с които се ангажирате да отговорите на въпроса на тъпото говедо, защо ЕНП и САЩ нямат нужда от свой фаворит в България!
  Те нямат нужда още:
  – от „фили”,
  – от партии на петоколонници,
  – от паметници на техни императори, пълководци и армии,
  – от „къртици” в управлението на присъюзни държави,
  – от „нощни вълци” и други подобни паравоенни пладнешки разбойници,
  – от десетки уж патриотичви, спортни, културни, научни и пр. сдружения на еничари,
  – от „Бузлуджи” и „Копринки” – сборища на реваншисти-майцепродавци!
  Други въпроси стоят от години и все още чакат отговор. Като например – къде са автентичните „десни” и с какви свои действия оправдават съществуването си, та до сега не намериха време и сили да привлекат за свои експерти по темата АЕЦ капацитети като КАСЧИЕВ и КОТЕВ, да популяризират истината за Белене, да поограмотят природонаселението, да спретнат референдум от сорта „Съгласни ли сте хранилище за ОЯР и РАО да бъде изградено и въведено в експлоатация на територията на Вашето землище”?
  Много други въпроси вече не търпят отлагане, но един стои над всички – какви ангажименти ще поеме пред потенциалните си избиратели на предстоящите избори една обновена, автентична, антикомунистическа, прозападно ориентирана десница?! Ангажименти, по преследването и постигането на основополагащи цели, облечени в конкретни задачи и действия и обвързани с къси срокове, в рамките на едномандатно управление.

 6. Подтикнат от последният пасаж на г-н Тинков, бих желал да обърна внимание на положителната и плодотворната част на българското население, което по знайни причини намира своята информация и просвета в блогът на г-н Инджев. Бих желал да призова авторът и аудиторията да обърнем внимание на един факт, който до сега винаги ни е подвеждал при взимането на решения относно партии и лидери. Относно споменатите от Тинков въпроси, които ВЕЧЕ не търпят отлагане, е този, кои да са хората от нашите среди, на които можем и ТРЯБВА да гласуваме доверие за лидерство, с цел най-после България да бъде изведена от задънената улица. Лъгаха ни и продължават да ни лъжат, че някакви „партийци“, според абревиатурата, дори европейци, са истинските. За кой ли път се оказва, че винаги до сега ни натрапват простаци и национални предатели служещи на Русия. Защо поне ние в този отличен Блог не подхванем дискусията, на кои проявени личности от нашето общество можем с граничещата до непогрешимост сигурност (без да се опарим-по Левски) да изберем управленчески екип от хора, независимо от някаква партийност. Просто такива, които в своят служебен път многократно са показали ценностни човешки качества, както и забележителни аналитични способности и умения, с които да дадат нужните управленчески резултати. Защо трябва пак да нехаем, да чакаме на готово, или да бъдем изненадани и неподготвени? Няма ли и не може ли това да стане като ядро на един служебен кабинет, който обаче да не бъде избиран от някаква институционалност и в който да е сигурно, че лицата няма да бъдат както до сега поставени? При това този избор да е толкова мандатен, колкото общото задоволство би го изисквало. Щом бъдат забелязани отклонения, веднага да бъде предизвикана смяна. Моето мнение е, че разполагаме с много такива личности, а ако ли не, тогава и без това, майната му! Бих желал да попитам уважаемият господин Инджев, подобно на г-н Тинков, дали би ни предоставил за това собственият си блог. Първо, защото със своите лични качества той би заел първото място там, и второ, както и не последно, това е едно уважително место, вече с ранг на една неподкупена институция. По господин Тинков, „избор на една обновена, автентична, антикомунистическа, прозападно ориентирана десница“!

 7. @Борис

  Спонтанно се сещам за ген. Атанас Атанасов, Радан Кънев, Екатерина Михайлова, Калин Янакиев, Мартин Димитров, Петър Славов, Илиян Василев, Методи Андреев, Веселин Методиев, Светослав Малинов и Трайчо Трайков (да ме извиняват тези, които забравих). Но само гореизброените разполагат с повече експертиза от 50 ГЕРБа.

 8. Браво за поста г-н Тинков!
  Днес Теменужката се е срещнала с Уилям Магууд и го била запознала с процедурата за АЕЦ „Белене“, щели сме да ставаме и член на АЯЕ от 1 януари 2021 г.

  След като няма хабер и понятие от ядрена енергетика, защо не е поканила на срещата компетентни експерти с международен авторитет като Георги Касчиев и Георги Котев ?! Защото като лъже безсрамно , по примера на шефа си, освен себе си, излага и всички нас! После как да имаш самочувствие, че си българин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.