Путин като Льонин

Образът на късния Путин все повече се слива с мегаломанията на самохвалкото Леонид Брежнев.
https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/06/14/4078835_ruska_televiziia_pripisa_na_putin_okupiraneto_na/?ref=rss

“Оказва” се, че подобно на ген. секретар Леонид Брежнев, който изведнъж се изпъчи в средата на 70-те години на миналия век в позата на крупна фигура от Втората световна война, Путин също открива след 20 години царуване, че имал основна бойна заслуга. Но не в Чечня, която той смаза вече в ролята на премиер, а по-рано.

Според изникнал спомен на Путин, угодно споделен с аудиторията на руския държавен канал “Русия 1”, авантюрата със завземането на летище Слатина в косовската столица Прищина през юни 1999 години едва ли не се дължи на самия него. Бил е шеф на контраразузнаването и председател на президентския съвет за сигурност, когато до него се допитал дали да бъде осъществен руски десант в Прищина началникът на генералния щаб на армията Анатолиий Квашин – защото генералът не смеел да пита висшето началство в държавата. Путин нямал нищо против, от него да мине…

Този епизод напомня едно към едно на вица за Брежнев, когото Сталин повикал като арбитър в спора му с маршал Жуков за направлението на съветското настъпление.

Още по-хаплив беше вицът с играта на думи, според който мавзолеят на Ленин е затворен за ремонт заради смяната на една буква. Вече щяло да пише на него ЛЬОНИН, подиграваха се в СССР с посмешището Льоня, както с ирония на галено го наричаха там.

За да бъде приликата пълна, можем да предположим в същия дух, че ще има нов ремонт на същия мавзолей, където един ден ще бъде положен Путин и вместо Владимир Ленин ще пише просто Вова.

Впрочем, да припомня също, че самохвалните мемоари на Брежнев, които никой в СССР не желаеше да купува, се продаваха по улиците на Москва пред продоволствени магазини в комплект с…български буркан с домати. Ако искаш лакомството, трябва да се набуташ и с брътвежите на стареца…

Съответно тритомникът, включващ прословутата “Малая земля”, където политрука Брежнев е бил разпределен край Новорусийск през 1943 година, беше иззет от книжарниците за вторични суровини още през 1987 -ма година.

Ще чакаме продължение на аналогията и по тази линия.

7 мнения за “Путин като Льонин”

  1. Понеже, обаче, защото Платон ми е приятел но истината по-скъпа само за протокола да отбележа, че за разлика от ввХУЙЛО (единственият държавен глава на планетата който вече повече от три месеца се крие от ККГ в бункер) известният баща на цитата “Икономиката трябва да бъде икономична” “От Илич до Илич” по време на участието си във ВСВ не се е крил зад гърба на заградителните отряди. Бил е на КП заедно с останалите щабни офицери. След инсталирането му за генсек през 1964г.по примера на предшественика си Никита Хрущов му отпусна края до степен битката за Малая земля да бъде изтипосана почти като римейк на сталинградската.
    Сегашният кремълски гном е безмерен страхопъзльо. Което е особено успокоително за планетата, че ще си остане само с мулти филмчета в напъните си да плаши НАТО.

  2. Вгледах се в снимката на вовка с ръка върху глобуса и първо се сетих за „Великият диктатор” на Чаплин. После се сетих за нещо малко по-свежо. Имаше навремето един виц – полазила някаква мравка по врата на слона, а поизостонолите от мравуняка, напиращи откъв опашката, крещят във възторг: ”Удуши го, Пе-шо! Удуши го, Пе-шо!”

  3. “Великият диктатор” на Чаплин…

  4. Поздравления, че ползвате RSS четец. Ако следите много новинарски емисси – това е инструмента.

  5. Путин е льольо прост! Елцин е пияница дърт! Предишните им “секретари” са мафиоти идиоти! А на Запад за да си Държавен Секретар трябва да си с висше образование, да си дипломат от висока класа, и да отстояваш интересите на Родината си! За такива постове има много критерии,и само най-добрите са на тях! Докато в Дивата Азия няма достойни за високите позиции на властта! Има корупция, и бедност!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.