Родосотстъпници

Българите, стига да имат възможност, “бягат” от България и от локалната форма на туризъм.

В този факт няма повод радост, а за злорадство от страна на потърпевшите нашенци. Но е факт. Илюстриран е от потока български “бежанци” към Гърция в момента, в който тя отвори своя туристически шлюз за притока от Север.

Същото, че и много по-мащабно явление, щеше да се изрази в преселването на българите на Запад по времето на комунизма, ако тази свобода на придвижването беше внезапно позволена. А когато позволението се получи ( уви, пак по волята на моментно отслабената и запленената от идеята за раздяла с традицията на самодържието Москва), виновна се оказа непознатата по нашите зами за поне едно поколение демокрация.

В НРБ на бегълците от комунистическия рай им се лепеше етикета РОДООТСТЪПНИЦИ. Вероятно заради внушението, че родов белег за национална принадлежност е да си роден в (не)свободна страна, която ти забранява да избираш къде да живееш – не само извън нея, но и във вътрешността й.

Комунизмът уж се спомина. ГЕРБ уж са антикомунисти. А държавата ни уж е евроатлантическа. Но старите заклеймявания не са забравени. Не умират лесно. Като всички лоши навици.

Днешните “родостъпници” се юрнаха към Родос и прочее местообитания на юг от нас, където българският турист предпочита да гнезди. Родните власти, които се гневят на тази миграция, трябва да започнат по този повод да анализират себе си с въпроса: какво (не) направихме, за да превърнем българите в Родосотстъпници?

20 мнения за “Родосотстъпници”

 1. Въпреки че властта също заслужава критика (ако я нямаше магистрала “Струма”, потокът можеше да е и по-малък), в конкретния случай основният виновник си е нашият туристически бизнес (добре де, съгласен съм, че гръцкото море е по-топло). Както би казал поетът “Глупост и алчност, алчност и глупост”. Да не забравяме за несебърци, които събираха подписка за излизане от ЮНЕСКО…

 2. Нашето море е достатъчно топло. Проблемът е, че е прекалено мръсно.

 3. “Комунизмът уж се спомина. ГЕРБ уж са антикомунисти.”
  ———–
  Перфектно казано!
  И невероятно изчерпателно..

 4. Единственият проблем на нашето море са българите.

  Хотелиери, ресторантьори, туроператори, атракционисти и прочие – тарикатчета на дребно, инфантилни печалбарчета, нагли и арогантни елементаристи таксиметърджии, мутрички и други престъпничета, момичета с намалено поведение и кючеци, кючеци, кючеци. Цял вол се пече на шиш на фона на разтърсваща от еротика чалга на централната алея на курорт, претендиращ да не е най-просташкият курорт в Европа. Но е.
  Летовниците – българи с цялата им номеклатура от заяждания, скандали, подвиквания, пиянски ревове посред нощ, възрожденски песни с цяло гърло, “батальонът се строява за последен път”, сбивания, престрелки, псувни, чалга, чалга, чалга. Всички мъже са еднакви – къси тъмни коси, потници или голи до кръста, къси гащи, джапанки. Торбичка през корема по диагонал – стегната. Дебелички. Агресивни. Няма нито един с очила – страшни очни лекари има в тая държава. Вървят на шумни групи и са весели. Няколко часа по-късно всеки един от тях е готов да се сбие с всеки срещнат. Идилия.
  И руснаци.
  Менюто – на руски. Може ли на български, ние сме българи? Крива физиономия, смяна на менюто, отвратително обслужване, лоша храна, кофти сметка. Никога повече!
  Ценоразпис – на руски, стоките – най-долнопробни ментета. Довиждане завинаги.

  Да не се минат.
  Да не ги хванат.

  Не помня от колко години ходя в Гърция. Много. Харесва ми. Не ми досаждат. Не ми се врат. Не ми се обясняват. Не ми се карат. Чакат ме да се сетя думата на гръцки – паракало. И те ми казват евхаристо. Аз казвам евхаристо, а те – евхаристо поли. Оооо, викам си, така лиииии… Аз казвам евхаристо поли, да ги видя сега, а те – евхаристо пара поли. Дейва теа гърци дейва, както възвишено би казал нашият премиер, и би бил отново напълно прав.

  Водата наистина е по-хубава и плажовете са безкрайни, но не това е най-важното. Защо? Защото на почивка човек има нужда НАЙ-ВЕЧЕ от лично пространство, в което да е оставен на спокойствие. Ако някой хотелиер, ресторантьор и т.н иска да се погрижи за това клиентът му хем да е обслужен, хем да е оставен на спокойствие, той си заслужава парите. Затова хората се връщат от Турция с виснали от кеф ченета, връщат се от Гърция с отпочинала психика и понатежало тяло, а от беге черноморие се връщат с “никога повече” и ушна инфекция. Само простаците, алкохолиците, развратниците и глупаците са си начесали крастата по нашите зашеметяващо отвратителни курорти. На това нашите дебили му викат туристически бранш.
  Е, има и някои местенца по черноморието, които още не са съсипани от туристическия бранш, но с тези подпорни стени, дето ги строят със стаи и шахти за асансьори, нещата не са оптимистични.

  Нашето море е достатъчно топличко. Може да стане достатъчно чисто (няколко поредни години се прибирах с ушна инфекция, която ми беше обяснена накратко от доктора – лайна в ушите) за една година. Рибата ни е хубава, мидичките и те стават, винцето е задоволително, биричката ни е студена, самоковските картофи са холандски (не е боа, а смок)… Прасковките са супер, дините – трагедия с вкус на бяла тиква. Намира се по някой розов домат и по някоя тънка краставица, а с малко късмет, може и сирене от мляко да се намери. Знам един пич в пазарджишко, на възраст е човекът, ама прави неповторима ракия – не знам защо се сетих за това. С всякакви кусури от битово-логистичен характер можем да се примирим.
  НО!!!
  Махнете българите от там, докарайте на тяхно място някакви хора и всичко ще е ОК.

  Дотогава – в Гърция.

 5. Здравейте г-н Инджев,припомних си и за мой приятел който успя през “соца” да избяга оттатък “Желязната завеса”,милицията побърка родителите му,близките,приятелите му..и мене ме разпитваха “има ли и други които ще бягат,ти само кажи,никой няма да разбере..”.И му лепнаха етикета НЕВЪЗВРАЩЕНЕЦ!

 6. Сещам се за две наши мъдрости. Първата: България е хубава страна, но е населена. И морето ни такова, дори бетонирано.
  Втората (мисля, че е на Радой Ралин): В България има всичко – вода, земя,… И затова си правим кал.
  Докато писах се сетих за още наши подобни умотворения. И всичките, за съжаление, продължават да са актуални!

 7. К.Ганев: “Единственият проблем на нашето море са българите.”
  Чудех се какво да напиша и прочетох Вашия коментар. Не може да се опше подобре причината/причините за курортната миграция… Бих само добавил: Единственият проблем на нашата държава са българите. Чалгализирането на българското Черноморие е лакмус на чалгализирането на България.

 8. Митрополит Гавраил освети Кошлуков – сам отишъл в Синода да търси съюзници срещу Горан Благоев и махането му от БНТ

  СЕМ да не замита скандала под чергата, вече се готвят протести в защита на водещия на „Вяра и общество”

  https://faktor.bg/bg/articles/petak-13-mitropolit-gavaril-osveti-koshlukov-sam-otishal-v-sinoda-za-da-tarsi-sayuznitsi-sreshtu-goran-blagoev-za-mahaneto-mu-ot-bnt

 9. Към Венци Ст.

  По повод цитата се чудя дали при това положение Иван Кулеков не го е “взаимствал” от Радой ( познавахме се и мога да си позволя да го споменавам на малко име). Защото Кулеков каза от свое име в началото на 90-те ” Имаме си прах, имаме си вода.Защо да не си правим кал?”. Не искам да обвинявам Кулеков в плагиатство без доказателства. Така че ми е интересно дали наистина Радой го е казал.
  Впрочем, върху еднаквите хрумвания няма монопол. Когато Блъсков ме обвини, че съм откраднал от неговия вестник играта на думи “Сто години срамота” ( по адрес на БСП през 1994 година), се наложи да го затапя със снимка, която публикувах като главен редактор на в. “Демокрация”. На снимката се виждаше, че с такъв лозунг дефилират протестиращите студенти в София през 1990-та година.
  Така че е възможно на теория Кулеков сам да е стигнал до “калта”, но ми се струва по вероятно едното от двете да е вярно – или е той ( и вие може да грешите за Радой) , или пък наистина Кулеков си е приписал остроумието на безспорния автор Номер едно на епиграми у нас.

  Като засегнах темата да припомня и друго. Видях ( май беше миналата година) в рубриката на “Дневник” “Цитат на деня” ( или в комиксите им) едно към едно каламбура от мое заглавие “Руско гладно нема”. Хем ми стана приятно, хем пък ми беше криво, че не се позовават на автора. Или случаят е същият като горните два ?

 10. Учени искат от Фандъкова да махне инквизитора на Васил Левски – граф Игнатиев, от картата на София

  Предлагат столичната улица да носи името “Свобода”

  (За добро е, че вече започна да се говори и дискутира по тази тема сред по-широк спектър от български общности! Досега чувахме само крясъците и бръщолевенето за “благодарност към освободителите”, идващи от русофилските сборища. Оказа се, че Игнатиев, който руската пропагандна машина се опитва да представи като “бащата на българската нация и държава” и продължава да му издига, без разрешение и всенародно обсъждане, все нови и нови паметници у нас, е най-зловещият антибългарин, виновен за обесването на Апостола на българската свобода и за безжалостното разпарчетосване на българската земя. )

  https://faktor.bg/bg/articles/ucheni-pishat-do-fandakova-da-mahne-inkvizitora-na-levski-graf-ignatiev-ot-kartata-na-sofiya

 11. До Калитко

  За тежката психомоторна трагедия на българите съм писал и друг път.

  За пояснение – не смятам българския народ за проблем. Има една особена категория хора сред този народ, които се самоопределят като българи по неясни за мен показатели. Общото между тях е, че знаят някаква история на България, която никога не се е случвала, изпитват необяснима привързаност към окупаторите Русия и СССР, вярват в освобожденията и вечната дружба, мразят циганите и другите народи (и за това съм писал), не обичат да правят нещата по законните начини, но и не обичат да бъдат хванати. Дълбоко са убедени, че връзкарството, нагаждачеството, корупцията, и еб@ съм му майката е най-правилният начин да се справят в живота. Всичката пара в свирката за тях не е поговорка, а начин на живот. Питал съм такива хора как са се самоопределили като българи. Родени са в БГ, но и циганите са родени в БГ, а според тях не били българи. Арменците, евреите и други, които са родени в БГ – и те не били българи. Хората, които имат произход Гърция, Турция – в никакъв случай не са българи. Хора с произход други държави – може да са българи, но все пак да си знаят мястото. Нещата отиват до там, че едва ли не ако не си пряк потомък на Аспарух, значи не си никакъв българин. Тези разговори ВИНАГИ стигат до псувни, обиди и налитане на бой, ако е физически възможно. Ако е невъзможно – тогава следват заплахи, клетви за смърт до девето коляно, божи наказания и т.н. Това също е една обща черта.
  И са православни християни с изразена агресивна защита на вярата, въпреки че не знаят нищичко нито за християнството, нито за Христос и евангелията, нито нищо. Ходят да се мешат с тълпата по Великден и по Коледа, но не дават и дума да се каже за пости, смирение, покаяние. Вярват и във Ванга, Нострадамус, уроките, чукат на дърво и плюят през рамо. А видят ли черна котка, сменят маршрута. Но това е по-скоро забавната страна в характера им. И най-забавното – вярват, че българин е измислил компютъра.
  Всяка от изброените характеристики, сама по себе си, може да бъде открита у хора най-различни и това не може да бъде определящо за тях. Но има един вид хора, които притежават почти всичките характеристики и точно тях аз наричам българи. Не мога да ги наричам по друг начин, защото те така се самоопределят и нямам право да не се съобразя с този факт. Те държат на своето, че само те са българи, че циганите, арменците, евреите, турците, гърците, власите и т.н НЕ са българи, независимо че са родени тук, родителите им са родени тук и прочие. Тези българи твърдят също, че всеки, който не е като тях, СЪЩО НЕ Е българин – аз поне това съм го чувал и съм го чел много пъти за себе си.

  Има и една особеност. Българите не признават македонците. Те, македонците, не били македонци, а били българи. Македонците, от своя страна, се вбесяват от тази синовна обич…

  Така определената група от хора, които се самоопределят като единствени възможни българи и отричат правото на останалата част от българския народ да бъдат също българи, в крайна сметка и след известен размисъл предлагат да ги възприемаме като ИСТИНСКИ българи. Можем тогава условно да ги наречем истински българи. Останалите, които сме родени в България и не сме истински българи, можем да бъдем условно наречем неистински българи.

  Българският народ, който се състои от цигани, арменци, евреи, турци и още най-различни други, включително и от истински българи (не може всички да са идеални) – този народ аз го обичам, жалея за неговата нерадостна съдба и все още не съм се отказал да бъда част от него. Виждам пагубното влияние, което истинските българи имат върху българския народ, виждам как истинските българи са се окопали във властта и се самовъзпроизвеждат, но виждам и неистинсиките българи, макар и на изчезване, да се съпротивляват. Не всичко е окончателно загубено, казва моят непоправим оптимизъм, но той ме е лъгал много пъти…

  Така стигам до Вашето твърдение. Съгласен съм, че българите са единственият проблем на България (и на туристическия бранш в частност), под условие, че под българите разбираме онези индивиди, които описах по-горе. Благодаря, че ме подсетихте да дам някои разяснения на тезата си.

  И моля коментиращите – занапред да не ме питат дали съм българин. Правилният въпрос е дали съм истински българин. Не, не съм. Не отговарям на описанието.

 12. Руски гражданин е излекуван от коронавирус в болницата в Шумен

  А платил ли си е чуждият гражданин престоя и лечението ?! Или като братушка- окупатор са го лекували безплатно, за наша сметка?

  https://www.24chasa.bg/region/article/8710761

 13. До К.Ганев
  Пропуснахте важни моменти от така наречената от вас психомоторна трагедия на българите.
  Беше времето,когато вместо българи имаше борци – борци срещу фашизма,за българосъветска дружба, за мир между народите ,срещу империализма и други подобни.
  Не българите,както вече казахме,бяха фашисти империалистически агенти,кулаци,изедници,македонци /говорим за преди/,изповядващи религиозни догми-опиум на народите и т.н.
  Нещата в историята се повтарят и даже развиват. Сега истинските българи са патриоти,православни и русофили.Другите бяха,или още са -според времето – джендъри,обратни,соросоиди,либерасти, бити антигерберисти и т.н.
  Дори при това разнообразие сме за чудо и гордост “българи – юнаци”.

 14. към момента в РФ официалните данни са за 570.000 заразени и около 7500 починали т.е.около 0.77 %Унас имаме над 3700 и 170 почнали т.е. около 5%.Смятате ли,че наистина нашето здравеопазване е толкова по назад от руското или просто имаме съветски лъжи и цензура.Какво ли ще бъде,ако у нас Ангелкова докара тези пълчища.Остави друго,ще заразяват около себе си туристи от други страни,ще ни опорочат страната за дълго време

 15. Не познавам К. Ганев, но -поздравления- все едно, че аз съм го писал.

 16. До К.Ганев и всички, които се присъединяват към написаното от него:
  Много се огорчавам, когато чувам мои добри приятели и близки да повтарят онези “ИСТИНСКО- БЪЛГАРСКИ” мантри. Преди време често правех грешки в разговори, да ги питам какво знаят за Христос след като се определят като Православни Христяни, как те са по-различни от другите Христяни? След като ми казваха, че циганите не били хора, съм ги питал, с какво те са по-различни от циганите? Или защо искат България да е на три морета например…? Вече не питам, а просто сменям темата. Обнадежден съм, че се все още да се намират “неистински Българи” като нас. До кога, обаче не се знае…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.