Полковник Гундяев, редом с колегата си от КГБ Путин, поздрави сърдечно руснаците с годишнината от началото на най-голямата трагедия в тяхната историяНа снимката: На 2 март 2018 година, вицепрезидентът Илияна Йотова коленичи на летището в София пред полковник Гундяев, който на следващия ден наруга българския президент Румен Радев в кабинета му да недостатъчно старание в обслужването на руските интереси

Полковникът от КГБ Гундяев, който играе ролята на патриарх на Руската православна църква под името Кирил, поздрави днес гражданите на Русия “сърдечно” във връзка с началото на войната с Германия, започнала на 22 юни 1941 година.

«Пусть Господь преклонит милость свою над Отечеством нашим, народом нашим и нашими вооруженными силами. Со знаменательным, скорбным, но одновременно торжественным днем всех вас сердечно поздравляю», – сказал Кирилл во время своего выступления у главного храма вооруженных сил России: https://glavcom.ua/ru/video/patriarh-kirill-pozdravil-rossiyan-s-dnem-nachala-voyny-mezhdu-germaniey-i-sssr-688519.html

Сърдечният поздрав на полковника, застанал до главнокомандващия Путин при откриването на главния храм на въоръжените сили в парка “Патриот” край Москва, предизвика шок в руските социални мрежи. Що за радост от сърце се очаква от руснаците да изпитват от началото на онова изпитание, довело до огромни човешки жертви, питат се гневни гневни руски граждани.

С тях не се наемам да споря не само защото съм съгласен с възмущението им, но си позволявам да мисля, че не става дума за грешка на езика от страна на дегизирания като патриарх колега на Путин по кагебизъм. Защото събитията от преди 75 години са издигнати в култ в днешна Русия, която няма с какво да се похвали в битието си на все по-утвърден енергиен заден двор на Запада и Китай, на които се е превърнала в суровинна база. В резултат на това победата на СССР над Германия се привижда на съвременното ръководство на страната като спасителна идеологическа котва, която да послужи като компесаторен механизъм за руските комплекси на бивше величие, изпаднало от състезанието между държавите за водеща роля в модерния свят.

В този смисъл Гундяев е прав за себе си и другарите си по идеология. Те черпят вдъхновение и легитимност в претенцията си да бъдат пастири на паството, третирано като сбор от преживни същества, от които се очаква преживянето на преживяното от предишните поколения да ги направи горди наследници на онази победа, платена на чудовищна цена не за друго, а поради некадърното политически, управленски и идеологически несъстоятелно съветско ръководство.

Провалът на идеологическия и политическия фронт, който СССР търпи, се илюстрира именно с нахлуването на германските войски на 22 юни 1941 година. В първата си реч по този повод диктаторът Сталин захвърля идеологическата комунистическа дреха, отесняла му за една нощ. В обръщението си към гражданите на СССР той заменя обичайното “другарки и другари комунисти и безпартийни”, с “братя и сестри”. Вождът реабилитира руския патриотизъм, въвежда “царска” патриотична фразеология с почитането на Кутузов, Суворов, Нахимов и прочее руски военни герои, а дълго преследваната до почти пълно унищожение православна църква си поема глътка въздух след гоненията, довели я до ръба на клиничната смърт.

От всичко това, както се вижда от поздрава на Гундяев днес, ръкоположеният за патриарх полковник явно помни с благодарност тъкмо онова благодеяние на Сталин. Тази църква е превърната в придатък на държавата още от Петър Първи в началото на 18 век и явно изпитва удовлетворение ( в лицето на висшия клир) да бъде употребявана за великосъветски и великоруски цели и в днешно време.

Само едно сравнение е достатъчно, за да илюстрира днешна абсурдна гордост от гигантския брой жертви, дадени през Втората световна война, която по съветски образец наричат в Русия Велика отечествена, отчитайки само периода на въвличането на СССР след юни 1941 година.

През Първата световна, когато Русия също така воюва срещу не по-малко милитаристичната Германия, руските жертви в нея са 700 000. Днес Путин отчита в статията си от 18 юни, публикувана най-напред на английски в американска медия, 27 милиона загинали съветски граждани – цивилни и в униформа. За какво говори това, освен за пълната неадекватност на ръководството на страната във воденето на войната?

Апропо, жертвите, дадени от най-дълго воювалата през цялата Втората световна война с Германия държава, каквато е Великобритания, са сравними с руските от времето на Първата световна война, т.е. загиналите британци са хиляди пъти по-малко от съветската катакомба, превърната в сакрален култ към смъртта на милиони хора като причина за “сърдечен поздрав” в обръщението на руския православен съучастник в сътворяването на кумири от нещастието на т.н. съветски народ, подложен на гонения и масови убийства в собствената си държава.

Защитниците на необходимостта от задълбаването по темата за величието на съветския подвиг изтъкват, че повечето от загиналите милиони съветски граждани са цивилни. В отговор на тази теза руски историци, привърженици на здравия разум, питат: а нима задачата на въоръжените сили не е да защитава цивилните, гражданите на държавата? Ако е така, а ролята на армията не е сведена до необходимостта да бъде защитник на политическата върхушка, защото тогава Червената армия не е могла да изпълни своята свещена задача по опазването на своите сънародници от чуждия агресор?

Ескалиращата политика на преклонение пред победата, която мнозина в Русия наричат с термина Победобесие, дава обратен ефект в страната. Според най-ново социологическо проучване в Русия едва 18 на сто от хората в страната, засегната от международни санкции, от китайската пандемия, от икономическа криза, от спада в доходите и масовото обедняване, смятат тази победа за празник.

Популярният и днес телевизионен водещ от времето на гласността и перестройката Александър Невзоров призова руското ръководство да престане да чопли раната със 75 годишна давност. Време е тя да бъде оставена да зарасне, каза той в интервю за украинския журналист Гордон, чиито предавания привличат многомилионна аудитория сред зрителите, разбиращи руски език навсякъде по света.

За полковниците от КГБ Гундяев и Путин призивът на Невзоров не само не важи, а направо заслужава анатема. Защото спекулирането върху нещастието на военното поколение от първата половина на миналия век се е превърнало в държавна политика от първостепенна важност във вакуума от мотивиращи днешните руски граждани събития.

Ако се върнем на статията на Путин от 18 юни, в нея откриваме реални “опорни точки” за правото на България да се освободи от лъжата за съветското освобождение чрез окупацията й от Червената армия.

“И сегодня наша позиция остаётся неизменной: преступным деяниям пособников нацистов не может быть оправдания, им нет срока давности. Поэтому вызывает недоумение, когда в ряде стран те, кто запятнал себя сотрудничеством с нацистами, вдруг приравниваются к ветеранам Второй мировой войны. Считаю недопустимым ставить знак равенства между освободителями и оккупантами. А героизацию пособников нацистов могу рассматривать только как предательство памяти наших отцов и дедов. Предательство тех идеалов, которые объединили народы в борьбе с нацизмом”.

По този повод Вени Марковски реагира с констатация, че на практика Путин ни съобщава това, което е валидно за България: че окупаторите не могат да бъдат наричани освободители.https://www.facebook.com/groups/300538940583696/permalink/600568750580712/

Присъединявам се към написаното от Вени Марковски и публикувам още нещо по темата: цитирам в оригинал на руски още един абзац от статията на Путин. Да виждате в него той да заявява, че София е освободена от Червената армия?

“В разгром нацизма – что бы сейчас ни пытались доказать – основной, решающий вклад внёс Советский Союз, Красная Армия. Герои, которые до конца сражались в окружении под Белостоком и Могилёвом, Уманью и Киевом, Вязьмой и Харьковом. Шли в атаку под Москвой и Сталинградом, Севастополем и Одессой, Курском и Смоленском. Освобождали Варшаву, Белград, Вену и Прагу. Брали штурмом Кёнигсберг и Берлин”.

София с какъв “щурм” са я превзели през септември 1944 година? И колко са жертвите на Червената армия на българска територия, която е щурмувала предимно избите на българите и една цистерна с метилов алкохол край Бургас, разстрелвайки българската охрана, която се опитала да спре жадните завоеватели, за да ги предпази от последвалата смърт на десетки от тях?

Понеже Гундяев показва днес, че няма срама по пътя към храма, трябва да се запитаме докога ще търпим такива началници ( на какъвто се направи той в София преди две години навръх руския празник 3 март, карайки се брутално на българския президент, че не му се вижда достатъчно влюбен в Русия) да ни диктуват мизерното си верую.

В духа на горните изявления на Путин не мога да не се въздържа да не поздравя от името на моя скромност българите, че доживяхме до прозренията на Путин. Остава само да се възползваме от тях като форма на височайше позволение да се разпоредим с нашето суверенно право да не бъдем третирани като мазохисти за целите на Москва и нейната пета колона у нас.

11 мнения за “Полковник Гундяев, редом с колегата си от КГБ Путин, поздрави сърдечно руснаците с годишнината от началото на най-голямата трагедия в тяхната история”

 1. Освен,. че чупят тъпомера и полковник Гундяев и шефа МУ ввХУЙЛО явно вече и старческото слабоумие ги е треснало. Аз поздравявам нашенските петоколонци и полезни идиоти далеч пo-адекватно.

 2. Извинявам се за новото включване при това на съветският диалект на българския език но одиозният Анатолий Несмиян също майсторски е нахранил героите от статията на Иво.

  Вчера патриарх Кирилл в своем выступлении по поводу годовщины начала войны “сердечно поздравил” присутствующих с этой датой. Если это была оговорка, то явно, как говорится, по Фрейду. Когда подсознательное прорывается наверх. Поздравляют с праздником, ни с чем другим поздравлять (во всяком случае, в русском языке) не получается. Да еще и от всего сердца.

  Безусловно, для нынешней клики начало войны Германии с Советским Союзом – праздник. Их ненависть к советскому прошлому базируется на понимании своей полной ничтожности. В СССР ни один из нынешних властителей страны не смог бы попасть не то, что в руководство страны, а и вообще есть глубокие сомнения, что им удалось бы остаться на свободе, учитывая их специфический воровской менталитет. Тот же Путин после художеств начального этапа своей государственной службы в петербуржской мэрии закончил бы карьеру безвестного зампреда исполкома где-то далеко на северных лесозаготовках. И мир никогда бы не узнал его величие и мудрость политического многоходовочника.

 3. Напълно съм съгласен, че “Те черпят вдъхновение и легитимност в претенцията си да бъдат пастири на паството,”, но ми се струва, че имат и по-голям повод да се радват и празнуват. Защото и без тази легитимност щяха да се справят с несложната задача “морочить голову русскому народу”.
  Те трябва да са благодарни на Хитлер, че ги нападна и от негов съюзник ги превърна в негова жертва и съюзник на великите демокрации. Защото ако се беше осъществил сценарият на Сталин за освободителен поход на запад до Ламанша, Съюзниците ще трябваше да освобождават Европа от болшевизма, а не от нацизма. И по време на десанта в Нормандия Атлантическият вал щеше да се отбранява не от Ромел, а от Рокосовски. И конференцията на победителите щеше да е не в Потсдам, а в Подмосковието. Хитлеровото нападение съхрани болшевишката чума върху немалка част от Европа. То спаси много европейски животи и още повече западноевропейски съдби. Представям си какво разкулачване и експроприация щеше да падне в Западна Европа, ако тяхната социална измет се беше докопала до властта, както нашата (да ме прощават И. Баева, А. Вагенщайн и хилядите знайни и незнайни нейни представители и почитатели).

 4. В същия дух, в деня на кончината на Васил Левски, нашенските подлоги си казваха “честит празник”.

 5. Г-н Николов, благодаря за хубавото видео! Жалко само, че не разбирам текста.

 6. Целта на Хитлер (и на голяма част от немския елит) от 20-те години на миналия век е на 100 % изпълнено: Русия е класически енергиен придатък на Германия – горива, метали; Русия е потребител на немски капитал, потребителски стоки; част от парите на руските милиардери са в немски банки. Путин може да се сравнява най-вече с Ленин по водене на катастрофална политика (все пак Ленин губи над 1 млн кв. км), но Путин и сие изнасят колосални суми в чужбина, които никога няма да се върнат – все пак има поуки от октомврийската революция, никога пари в къщи, че ако започне нова такава ..

 7. Във Флорида . Майами бийч е пълно с руски девойки избягали от сатрапията, много от тях с удоволствие изкарват солидни пари като компаньонки, след като в екс еессер са заставяни да се съвукупляват за без пари по стар комунистически обичай. Агенция за компаньонки съобщи за изпращането на момичета на адрес на пентхаус апартамент в небостъргач в мАЙАМ БИЙЧ, собственост на Песков, като изискването било да приличат на подпалвачката Зойа космонафскайа за да участват в скъпо платени окачвания на въже и мнимо обесване както и други садомазо процедури, но те нямали нищо против, защото заплащането било отлично. Така на американска земя руски партийни велможи се научиха че вече трябва да плащат на своите ескорти, за разлика от градове като Перм, Новгород и Тула, където интеркорса ставал още по комсомолска линия, за Родину, за Сталину,! Съвременните зойове вече ги бесят за долари и то много.

 8. Отстранете Кошлуков! На мига! Демонстрира в ефир как се екзекутира журналистиката
  СЕМ трябва да има механизъм, по който да отстрани такива шефове на държавни медии като Кошлуков на секундата. Иначе е съучастник в екзекуцията.
  Светослав Пинтев

  (Като ги гледах как се гърчеха каките от СЕМ пред назидаващия ги с баритонов тембър Кошлуков, съвършен неграмотник (по отношение на спецификата на БНТ като медия) който многократно задаваше в експозето си тъпия въпрос “Вяра и общество” религиозно или публицистично предаване е, сякаш отговорът не се съдържа в самото заглавие, театрално слагаше знак за равенство между руския “светец” Александър Невски и Господ Бог, което си е класическо богохулство и демонстративно пренебрегваше равнопоставеността (по Конституция) на всички религии и религиозни общности, обвинявайки Горан Благоев, че канел в предаването си и представители на други, различни от православието деноминации… Професионалистът- телевизионер Кошлуков зададе и въпроса какво значело това “емблематичен журналист”?! Такова животно, според негово превъзходителство ген.дирника на БНТ нямало. Той и Марио Гаврилов бил “емблематичен”, ама това не попречило да го махнат…
  Освен отвращението от демонстративната наглост на рублофилския пес, наметнал “дисидентска” кожа, изпитах и известно злорадство. Така им се пада на каките, нали те си го избраха! Да се пита човек що си го избраха точно този нахален демагог, подъл интригант и нечистоплътен доносник? Отговорите са няколко: “Щото няКОЙ настойчиво им го е “препоръчал”! Или защото няКОЙ щедро ги е почерпил или нещичко обещал поне на някои от тях? Или защото и те като “полузатворника” са полуграмотни или направо неграмотни случайници в “материала” и нямат ясни критерии за личностните качества, които задължително би трябвало да притежава генералният директор на най- влиятелната обществена медия с почти пълно териториално покритие?)

  https://faktor.bg/bg/articles/otstranete-koshlukov-na-miga

 9. Гундяев си гледа руския интерес,но какъв интерес защитават клечащата пред кагебешника и мълчащия като пукъл зелен чорап?От тях трябва да търсим сметка.

 10. По-скоро трябва да се нарече Негодяев, по Гоголевски! Цялата”руска култура” е изкопейкина работа! Да се краде безнаказано име от държава с по-стара история от”руската федерация”, е международен тероризъм!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.