Спинкащият с пистолет иска да папка още като слушка когото трябва

Не всяко разследване на “Свободна Европа” впечатлява управляващите, както стана в случая с отстраняването на Цветан Цветанов от всички ръководни постове след разкритията на американския сайт за придобит от него апартамент по занижени спрямо пазарната конюнктура цени. Това се вижда от сегашната липса на реакция на властта и зависимите от нея медии по повод ново разследване на “Свободна Европа”, посветено на битката за рейтинги между двете най-големи частни телевизии, едната от които е фаворизирана от силните на деня, а другата е демонизирана от тях. Фаворизираната Нова телевизия твърди, че е изместила от дългогодишното първо място по зрителска аудитория БТВ, за която лично премиерът Борисов се изказа публично с презрение.https://www.svobodnaevropa.bg/a/30682881.htmlhttps://www.svobodnaevropa.bg/a/30682881.html

Разследването на “Свободна Европа” , в което се проследяват сложните криволици в състезанието между двете телевизии, почива на безспорна фактология. Изводите на разследващите обаче, според които рязкото изпреварване на Нова телевизия съвпада многозначително с нейното закупуване от близки до властта бизнесмени, докато изпадналата в немилост БТВ изпада същевременно за първи път на второ място в тази конкурентна битка, очевидно се натъкват на властово мълчание. Ще рече някой, че управляващите, не са длъжни да коментират подобни коментари.

По принцип такава липса на коментар по отношение на отсъствието на властови коментари щеше да бъде правилна констатация, ако не беше прецедентът с прогонването на Цветанов от ГЕРБ заради разследване на “Свободна Европа”. Бойко Борисов и обичайните му емисари в медиите дадоха да се разбере тогава, че февруарските разкрития на “Свободна Европа” са незаобиколим фактор и с тях ГЕРБ не може да не се съобрази. В тази мелница вода наляха многобройни медийни уточнения, според които няма как американската радиостанция и нейният сайт да импровизират на своя глава. Щом финансираната от американския конгрес медия е предприела такава стъпка, тя трябва да се смята за съгласувана с американската държава.

Кое от двете е вярно: или от Белия дом наистина одобряват разследванията на възкръсналата българска секция и нейните разкрития не подлежат на премълчаване в Банкянския дом, или пък Борисов и компания просто са използвали възможността да се скрият зад естественото мълчание на Вашингтон по такъв дребен повод, за да се разправят на “американско основание” с втория по значение човек в ГЕРБ в духа на вековната традиция вождът да обезглавява най-близките си хора, от които се опасява, че могат да го изместят.

Има и още нещо във връзка с отказа от реакция на разследването. Фактите в него са безспорни, но интерпретацията им е въпрос на “добра воля”. Винаги можеш да кажеш в такова положение, че “добрата телевизия” се изявила изведнъж като по-добра заради по-доброто управление, настъпило с промяната на собствеността. Но властта не си прави труда да влиза в обяснителен режим по още един болезнен за нея въпрос.

Не само фактологията в разследването е безспорна. Няма съмнение и в демонстрирания от самия Борисов факт, че БТВ е в немилост пред него. Това “съвпадение” с изпадането й от първото място в борбата за повече зрители, повече реклами на тази база и повече приходи на финала, е косвено, но трудно за опровергаване доказателство какво наистина се случва на фронта на пропагандата у нас.

Не на последно място в полза на заключението, че рокадата на върха на рейтингите е нелогична, се подхранва от самата логика на битката за доверието на зрителите. В България има глад за справедливост и истина. Това го признават наблюдатели от всякакви разновидности от гледна точка на близостта им до властта. В този смисъл една телевизия с утвърдена аудитория и доказана способност да я задържи пред екрана вече 20 години, само би спечелила от открояването си като трибуна на недоволното на мнозинството български граждани.

Тази алтернативна роля в момента се опитва да играе телевизията на Слави Трифонов, но тя е далеч от възможностите на БТВ да стане обединител на разнородната публика, която не върви след победителите.

Иначе казано може да се получи, че БТВ ще разшири аудиторията си, макар за рекламодателите в краткосрочен план значение да има какво отчитат мерителите на броя зяпачи пред екрана. Сметката на властта обаче може да се окаже без кръчмаря, стига БТВ да удържи на натиска да стане фокус на опозиционността на широк фронт, като направи в своята област онова, което в политиката досега никой не може да постигне срещу популиста Борисов и компания.

Никакво мерене на пийпъла пред домашния телевизор няма да помогне на манипулаторите да противостоят на открояващата се опозиционност на телевизия с национален обхват, ако тя се утвърди и наложи като главен отдушник на недоволството по непартиен признак в държавата. Освен при едно обстоятелство: само пълната имитация на начина, по който Путин се разправи с неудобните му телевизионни канали в началото на своето управление с помощта на полицията и на специални части в буквалното превземана на нелоялните към властта му телевизии, може да спре такъв процес.

Дали Борисов, който се кълне в Брюксел и Вашингтон, ще посмее окончателно да заприлича на руския си голям братушка и да се издаде окончателно, че предимно него слушка?

Но да не му подсказвам кого повече да слушка, че току виж докато спинка му дошло прозрението и реши, че в името на оцеляването си е по-добре да се разкрие като следовник на московските силови хватки срещу непослушните медии, пък каквото ще да кажат от някаква си “Свободна Европа”.

9 мнения за “Спинкащият с пистолет иска да папка още като слушка когото трябва”

 1. https://faktor.bg/bg/articles/napisaha-akt-na-titi-papazov-za-minavane-na-cherveno-imal-oshte-13-neplateni-globi

  Тоя голям любимец на нашенските “свободни” и “независими” (ХА ХА ХА!) медии, освен, че минава на червено, кара в насрещното платно, при двойна непрекъсната линия, както и изпреварва на кръстовище! (виж видеото)
  Та какви 100 лева, направо е за отнемане на свидетелството за правоуправление!
  Ама и той е от “нашите” ребята – разминава му се…иначе може да заплаче.

 2. Има доста неясноти около (съдбата) на БТВ. Най-напред, чешката Сашка груп, за която Божков твърди, че е искала да купи 51% от Нац. лотария е собственост на двама души, единият е Келнер, който се очаква да купи БТВ като част от сделката за фирмата майка. Притеснителното е, че Келнер е подозиран, че е китайско прокси.
  В същото време в сделката са най-гледаните телевизии в Чехия и Румъния. Ясно е, че в момента НОВА се ползва със “съпорт” от властта и благословията на сараите. Не се знае какво ще се случи, ако политическата конюнктура се смени. Както у нас, така и в международен мащаб. Определено “сарайският тандем” ще се “преориентира”, но дали собствениците на НОВА ТВ ще могат да направят същото.
  Наречете го “конспиративна теория”, но аз забелязвам “изземване” на темите и идеите на ДБ от всякакви представители на родната политическа фауна, на които се предоставя платформа да говорят от “свое” име.

 3. Не е по темата. Както редят ватницитe “Мелочь а приятно”. От мен що ли не съм изненадан. Дежа вю!: Спомнете си само клоунските напъни на участниците в протестните под претенциозното мото “Окупирай Уолстрийт”.
  http://focus-news.net/news/2020/06/25/2784544/cnn-protestirashtite-napusnaha-avtonomnata-zona-v-siatal.html

 4. Проблеми,проблеми! Много врагове си създаде началника,а приятелствата са докогато има изгода.
  Лошото е,че пищова пази само от лоши спомени; Ето защо,трябва да се прочетат повече от една книга.

 5. Във връзка с разследвания публикувани от Свободна Европа и състоянието на правовата държава в БГ много по-потресаващ (поне за мен) е разказа на Илия Златанов за Пепи Еврото, Пеевски и задкулисието: https://www.svobodnaevropa.bg/a/30684643.html
  Оглушителното мълчание на властта и “опозицията” е също много показателно. Може да си струва дори и анализ в блога. За такива фрапантни случаи не трябва да се мълчи. Това не е Божков. Златанов е честен бизнесмен създал уважаван продукт.

 6. Към G G:

  Така е и най вероятно това ще е разказ на свидетел и жертва, който ще бъде оставен да се “удави” в мълчанието на властта и медиите им.

 7. @Иво Инджев: За съжаление има голяма вероятност да сте прав. Но въпросът е какъв е хигиенно-санитарният минимум след който западните правителства и ЕС ще спрат да си затварят очите пред това какво се случва в държавата ръководена от Борисов. Видях че сте коментирал публикацията в “Independent”. Там се задава резонния въпрос дали е допустимо в държава член на ЕС и НАТО да се случват подобни неща и да се оставят спокойно да се разминават…. Би трябвало да има горен праг на търпимост.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.