Цветан Цветанов посочи поименно зависими от Русия министри – крачка напред в печеленото на доверие сред прозападните българи

За разлика от други коментатори, за да не кажа от всички тях, мога да предложа текст във връзка с днешната телевизионна изява на б(л)удния сина на партия ГЕРБ Цветан Цветанов на принципа на сравнението със сходния си личния опит.

Далеч съм от глупавата идея да се отъждествявам с един политик, но фактът, че и той беше прогонен след обвинение, което се оказа пресилено от законова гледна точка, но си понесе негативите на заклеймяването, ми е познат като усещане. Защото моя милост беше принуден на напусне БТВ ( през октомври 2006 година) след упрек, че съм нарушил “етичните американски стандарти” на телевизията. Опровергаването на тази лъжа не отмени “доживотното” ми наказание за лишаване от свободата да си върша работата в националния ефир. Това се случи под натиска на Георги Първанов, от чието име четоха истински “обвинителен акт” срещу мен по скалъпена защитна версия на гузния президент в централните новини на медията.

Знам също какво е да си”прокажен” за публичността, контролирана от силните на деня. Единствено кафяво-жълтите медии кръжаха около името ми в началото на организирания бойкот срещу него в медийното пространство. Резултатът от грешката ми да ги допусна до себе си беше поучителен с извода, който си направих: никога повече няма да им позволявам да ми “дават думата”, за да я изкривяват подло след това като бумеранг ( справка, “Уикенд”, където имах недалновидността да си общувам чрез имейл с една персона, върл апологет на “величието” на Борисов в днешно време в неговия виртуален официоз ПИК, която обърна срещу мен думи, свързани с миналото ми, “пропускайки” същевременно друго, написано от моя скромност в електронната ни кореспонденция).

Не, не е станало “кой знае какво” с днешното интервю на Цветанов! Но е за отбелязване на този етап като заявка, че може да има и още от същото. То дава информация за размисъл за желаещите да надникнат в бункера на кухнята, чиято попара сърбаме вече второ десетилетие като безалтернативно електорално блюдо. Блюдолизците треперят от вероятността да има разкрития “поне” за шефа им, без когото за тях няма живот в политиката и властта, произтичаща от нея.

Няма как да знам докъде ще стигне Цветанов, но че започва да говори по същество и загърбва общите приказки, които редеше досега, е полезно за оздравяването на болните от удобна слепота. Цветанов е уязвим като като бивш двигател на процесите в ГЕРБ. Но знае повече от всеки друг за тях – повече и от бившия си шеф Борисов, заявявайки, че отношенията му са никакви с премира, който живее в ( пагубен за него) виртуален свят, обкръжен от 10 души, готови винаги да го излъжат колко велик и прав е във всичко, което прави.

Цветанов ли не знае, че главното условие да си наистина разведен с Борисов в очите на хората, които искат негова алтернатива, е да не му даваш да те обсебва и дискредитира с доминиращата си роля на покровител – понякога “благороден”, а когато реши – способен да те екзекутира пред жадната за зрелища тълпа на дръвника на личното си оцеляване. Единственото противодействие срещу подобна разправа е пълен разрив с любителя на шутовете срещу коленичилите пред него.

Цветанов до днес е в различна позиция от моята скромна маргинализирана преди близо 14 години журналистическа личност. Вижда се от самия факт, че може да говори в ефира на телевизията с национално разпространение БТВ. Такъв пробив обезсмисля надеждите да бъде натикан в бутилката на мълчанието. Повече от година след прогонването му от ГЕРБ, най-информираният за партийната история строител на тази партия започва да проговаря . С имена!

Посочването на Георги Харизанов като новия сив кардинал, избран от Борисов да осъществява личната му политика в пропаганден план, не е новина. Но все пак това го казва Цветанов и това обстоятелство има значение поради причините, посочени по-горе в този текст. За сметка на това свързването на министър Теменужка Петкова и особено на вицепремиера Томислав Дончев с руските интереси в България, вещае последици , които не могат да бъдат предвидени освен в частта, че вече истината за руската намеса няма да разчита на досегашната анонимност.

Ако има кауза, която да е обединителна за прозападните българи, останали като безпризорни в политическото си представителство у нас след постигането на членството ни в ЕС и НАТО, това е еманципацията, освобождението от руските ни пост колониални зависимости. Те са многопластови и съответните недосегаеми паметници на абсурда да тачи окупаторите си са най-видимата, предизвикателно стърчаща доказателствена част от тях. Да видим дали ще чуем нещо по темата от Цветанов.

И тук е главното, което искам да кажа като наблюдател, който пише и говори за тази необходимост от обединение на такъв национално-освободителен признак поне от 10 години насам. Автентичните прозападни партии у нас не се възползваха от осъществяването на тази идея и пристъпиха към нейното споделяне с боязливост, която ги закотви допълнително на извънпарламентарното политическо дъно. Ако Цветанов доразвие тази инициатива, заявка за което даде днес, има шансове да убеди мнозина да го последват, дори и да не го харесват заради дългото му ключово присъствие в подножието на балканския банкянски “Еверест”.

Има обществена необходимост от обединение около кауза. Вакуумът може да бъде запълнен ако не от най-заслужилите, то от най-енергичните. Енергия на Цветанов не му липсва. Първата му копка в задния руски двор на енергетиката е обещаваща заявка да изваждането на погребани от съветско време скелети – особено на онези, заразени радиоактивно.

23 мнения за “Цветан Цветанов посочи поименно зависими от Русия министри – крачка напред в печеленото на доверие сред прозападните българи”

 1. Смятам, че силно надценявате Цветанов, Г-н Инджев. И му правите не заслужена реклама, правейки аналогия с Вашето елиминиране от екраните на телевизиите. Този индивид със сигурност скача до небесата от радост, като чете тази статия. При положение, че той е бил конструктор на ГЕРБ, която се оказа абсолютна кочина, каква метаморфоза очаквате да е претърпял, за да се извиси до конструктор на лебедови езера???? Аз лично не вярвам в анти руския агнешки кожух, който се опитва да наметне за парлама. Че може да пропее и да назове поименно руските блядки в управлението на страната съм съгласен, но се съмнявам в ефекта, защото няма съдебна власт, която да потърси отговорност за държавна измяна. Единствена полза от пошлия сеир ще бъде отмъкване на гласове от ГЕРБ, но от това не виждам полза за прозападно ориентираните български граждани. А в аналогията с Вас, Г-н Инджев, не е ли показателен факта, че Вие сте кореспондирал с Недодялко виа имейл, а Цецо е изтипосван под прожекторите??? Хубаво е човек да вярва в доброто начало и е вярно, че има вакуум в прозападно политическо пространство, но се съмнявам, че Цветанов е способен да го запълни.

 2. Към Шумаров:

  Аналогията ми не е пряка и съм го отбелязал достатъчно ясно в текста.

  Освен това не съм заявил, че съм контактувал с Недялко конкретно. Нещо повече, когато ми предлагаше да пиша за неговия вестник “Ретро”, той отказа категорично да се срещне с мен, а изпрати Диляна Димитрова да ми предава какво иска той от мен ( тя после се “откачи” от неговото попечителство и прави в момента един от най-добрите сайтове в българската мрежа “Площад Славейков”). Това отношение беше една от причините да се откажа бързо от неговата ( съмнителна) вестникарска трибуна, колкото и да ми липсваше възможност за изява извън блога ми.

  И последно: дали е добре или не, но при липса на други желаещи да използват каузата на националното освобождение от руския пост колониализъм, Цветанов може да се окаже за мнозина алтернатива на мълчанието по тази тема. Зависи колко далеч и колко решително е готов да запълни тази празна ниша.
  През годините на граждански протести срещу съветските жалони на робството никоя партия не пожела да се включи в тях, освен чрез отделни свои представители. Ами ако на Цветанов му светне, че трябва да извади пред скоби тази кауза в рамките на новия си проект?
  Вие ще го Бойкотирате ли?
  Само да уточня за всеки случай: не се познавам с Цветанов извън контактуването с него в рамките на няколкото интервюта, които съм правил с него в периода, когато ми беше разрешено да водя предаване по БТВ. Освен това съм направил по него адрес, което е лесно за доказване.

 3. Мисля, че в никакъв случай не трябва да се отхвърля априори всеки опит за атака на проруското статукво у нас, защото нямаме голям избор от възможности! Колко години вече, въпреки ентусиазма,, десните остават извън парламента и така не могат да влияят на политическия живот в България. Значи нещо трябва да се промени, да се присъединят нови сили към десницата, за да успее на предстоящите парламентарни избори. Следя внимателно израстването на Цветанов от лоялен технически изпълнител на волята на Борисов до опитите му чрез предварителни публични изявления да го вразуми при вземането на проруски властови решения, свързани с икономиката и партньорската солидарност на България в рамките на ЕС и НАТО. (Като пример закъснялото “тежко” решение за изгонването от България на руски терорсти и “дипломати” шпиони) Внимателно следя и КОЙ точно атакува Цветанов? Бяха точно онези, които очаквах, че ще го атакуват, най-отвратителните родоотстъпници : Румен Петков, праф. Ив Хрыстов, Елена Йончева, социоложката Буруджиева, Таско Ерменков, патрэоти разни и марешки, все долни извратеняци, най- облажилите се рублофилски свини. Изчетох всичко, излязло за т.н. “апартаментгейт”, сравних го с бобоковгейт, божковгейт, КТБ-гейт, пРезидентгейт, премиергейт и стигнах до логичния извод, че апартаментгейт няма. Сега, след години на целенасочен психически тормоз, сринал личната репутация на Цветанов, най- нечаквано и прокуратурата стигна до същия извод !
  Единственото спасение от завръщащата се “на пръсти” диктатура, чрез спешно гласуване на “ново” законодателство, възпрепятстващо свободата на словото и елементарни човешки права, криминално одържавяване на бизнеси, създаването на държавно ВиК и държавна верига бензиностанции, цинични екобезобразия с внос на боклуци и бетониране на природата, Е ОБЕДИНЕНИЕТО НА ДЕСНИТЕ, което ще осигури влизането в новия парламент на вече доказали се отговорни и почтени лидери като Методи Андреев, Мартин Димитров, Николай Ненчев , Атанас Атанасов, членове на Атлантическия съвет и т.н., които ще воюват не само чрез декларации за бъдещето на България, а с действия за възможно най- бързото й присъединяване към Еврозоната, Банковия съюз и Шенген. Всеки ще помогне с това, в което е силен: Атлантическияят съвет с идеите и анализите, ДБ с опита за прилагане на десни идеи в практиката, Цветанов с организационния опит, еколозите с протестите…

 4. Без никакво съмнение не бих бойкотирал такава евентуална кауза, но се съмнявам, че тя ще се случи. Разбира се всеки е свободен да вярва, но вярата е за църквата и джамията. За себе си съм убеден, че Цветан Цветанов няма да посмее да посегне на фетишите на съветофилистичните импотенти. Що се отнася до аналогията, мисълта ми е, че той е на светлинни години от нивото Ви и на светлинни години от висотата на обстоятелствата. Вас ви елиминираха от екрана заради открит репортаж за корупция на агент Гоце, а него все още не са го елиминирали. А уж го махнаха за корупция….. Той се радва на медийно внимание, както винаги и е вероятно да е получил инструкции и план за действие. Надявам се писаното от мен да не е прозвучало укорително. Просто не мога да сложа на един кантар две различни по характер, стойност, достойнство, и интелект величини. Бих поднесъл извинения, ако се окаже, че греша в преценката си за Цветан Цветанов, а ако се включи в каузата за премахване на окупаторските паметници като политическо лице, дори бих гласувал за него. Ха дано, но надали!!!

 5. Според мен, единственият ход България да тръгне по истински европейски път е, партии или движения които ни се представят като проевропейски преди всичко да се разграничат от Русия и да определят руската зависимост у нас като доказано зловредна. Нито „освобожденията“ ни са действително такива, нито „братската дружба“ ни е свързвала с еднакъв и равноправен шанс при взаимодействията, защото самото определение „Голем брат“ интуитивно вменяваше неравенство в позициите. Или трябваше да се учим от него, или да сме му безкрайно благодарни за неща които просто ни се втълпяваха, че са такива. Да се гледа за икономическа полза при технологии и оборудване, което при западни оферти винаги е било, макар и скъпо, на по-високо ниво, беше забранени и се преследваше. Москвичът беше за предпочитане, пред Фолксваген, с аргумент защото е свързан с Москва и точка! Дори съм чувал (къде иначе можеше да бъде дискутирано?), Трайчо Костов е бил екзекутиран, защото на някакво „братско“ събиране е имал неблагоразумието, макар и на шега, да каже, че като български министър трябвало да съблюдава българската търговска полза!…И понеже такова изказване, относно ползите при руско-българските отношения, до сега почти не съм срещал, това трябва да е първото условие на което една партия или един политик трябва да отговарят. Това трябва да са изявявали достатъчно дълго и на висок глас, ако трябва да бъдат избирани. Доколко Цветанов отговаря на такова условие е рано да се говори, особено пък ако трябва да достигне до някакъв избор, но за да подпомогне правилният такъв, би трябвало да бъде многократно интервюиран относно това. На времето подобна информация същото се очакваше и от Лютви Местан, но не се получи. Това относно информациите от „кухнята в бункера“, но от последните снимки и записи, явно бункерът е познатото ни „потемкино село“.

 6. “Забелязахме го(презрението-бележката моя) при постановката на допотопния сценичен жанр „жива картина”, предприета като отпор на китката от изобличителни записи и фотографии срещу върховния предводител на завладелите държавата. Като в музей на восъчни фигури прозвуча хаотичната, заредена с уплах пледоария на едно окончателно объркало конците управление. Восъчни фигури с вкаменени от лоши предчувствия лица. Восъчни фигури, които кимат и ръкопляскат по даден знак. С изражения като в картина на Едвард Мунк.
  Това представление дойде изключително навреме, дори неформалната квартална социология регистрира прилив на общественото презрение. В масовката, до водача си, присъстваха достатъчно фигури, отдавна опозорени в лъча на прожектора: за алчност и меркантилност, за полуграмотност, демагогия и овчедушие, както и за обикновена простащина.”

  Калин Донков

  Е това поне си спести, волно или неволно ЦЦ. За по-нататък, ще гледаме да видим.

 7. По делата…… засега Цветанов направи две антируски изказвания, за което аплодилам. Но все още не може да се нареди до Ненчев, който изстрада антируската си дейност!

 8. Към цвцв имам само два въпроса:

  1. Какво е търсил “евро-атлантикът” цвцв в лошата путлерофилска компания ГЕРБ цели 14 години? (Всъщност, малко е да се каже “търсил”, защото той я е градил).

  2. Колко му струва годишно животът в и поддръжката на апартамента с асансьора?

 9. Г-н Цветанов имаше ясно изразена позиция по въпроса за Крим и Украйна.Трябва да се търсят обединителните тези и да се развиват.

 10. Докато ние тук делово обсъждаме бъдещият политически проект на ЦЦ в матушката по иновативност колкото и невероятно да звучи надминаха себе си дори. Не си губете време с текста. Снимките!!!

  https://hueviebin1.livejournal.com/474294.html

 11. Какъв ти бункер, каква кухня, какви поименни разкрития, какъв Цветанов?! Ако направи списък на тези, които не са проводници на руското влияние , ще му бъде много по-лесно ! Няма да му трябва ни лист ни писалка ! А с какво е заслужил телевизионно време , докато други биват допускани да се изказват само пред съдията…? Пак ли ни подхвърлят кюспе ? – Ето ви един истински водач на новия СДС (2,3,4…х), който ще ви поведе в борбата срещу ГЕРБ !
  Пак ли нови проекти?! Пак ли ще повтаряме 90-те ?

 12. Истината е, че има ниша за истинска дясна партия в българския политически спектър, а дали ще успее да я заеме Цветанов, бъдещето ще покаже

 13. @sms

  Обединение на всички евроатлантици искаме всички, само че аз не се сещам за интервю на Николай Ненчев, в което той да не се е дистанцирал експлицитно от ДБ. Надявам се с наближаване на изборите да стане по-сговорчив.

 14. >че и той беше прогонен след обвинение, което се оказа пресилено от законова гледна точка

  Горкото ни то невинно репресирано герберастче, ей така оказало се собственик на лукс апартаменти на цени на гарсионера в Лом… От устата му каквито и думи на късане на опашката да се изговорят не могат да заличат близо 20-годишните му дела в политиката на тоя новоизлюпил се атлантик.

  Такъв полу-покаял се кандидат за (ново) начало в политиката е и Васил Божков, що пък него да не го подкрепим? И той един такъв репресиран, но най-малкото за разлика от Цв. Цв. има акъл (да „натрупа“ милиарди, а не едва 7-8 апартамента)!

 15. @симпатизант/ка на ДСБ

  “Нека напомня, че още през септември пратих едно писмо до “Демократична България”, до всички лидери в дясно-демократичното пространство, с което ги призовах да организираме вътрешнокоалиционни избори, в които всяка една от политическите сили да излъчи свои кандидати, та хора в един широк кръг – 15 000, 20 000, 30 000 души от цялата страна, да определят листата и да излъчат лидер на едно такова обединение. За голямо съжаление дори не получих отговор. Бяхме готови на всякакви отстъпки за това да бъдем всички заедно”, заяви лидерът на БЗНС Николай Ненчев пред националното радио.”

  Ненчев призова за обединение на демократите: Верният път е само един

  https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Nenchev-prizova-za-obedinenie-na-demokratite-Verniiat-pat-e-samo-edin_689252.html

  https://m.offnews.bg/news/Politika_8/Zashto-Nikolaj-Nenchev-privlicha-vse-poveche_703712.html

  https://dariknews.bg/regioni/pleven/nikolaj-nenchev-predstavi-ideiata-za-edinen-demokraticheski-syiuz-2133117

  https://priorities.bg/njakoi-otivat-v-brjuksel-za-da-rushat-evropa-nie-shte-sagrazhdame/

  https://www.actualno.com/politics/nikolaj-nenchev-poiska-vseobshti-izbori-za-obedinenie-na-demokratichnite-sili-news_697958.html

 16. @симпатизант/ка на ДСБ, 27.06.2020 в 18:40

  По същата логика мога да задам въпрос какво е правил този или онзи през годините преди или след 1989 г ? Работил е! Като инженер, химик, преподавател, адвокат, лаборант, полицейски служител, организатор в някаква партия и т.н. всеки е работил за някоя от червивите ни, разкапани от корупция институции или за големи, почти винаги мафиотски, фирми, малките фалираха и т.н. Но с времето институциите или фирмите се променят, хората, които работят за тях, също се променят. Всеки има право да се промени и да се развива като личност и мироглед и това усилие за промяна заслужава уважение. Някои прогресират в развитието си, други деградират. Затова нека първо да видим в каква посока ще бъде развитието на Цветан Цветанов т.е. какво ще направи, а не предварително да го съдим и отхвърляме. ( апропо, ЦвЦв го нарича КГБполитоложката Буруджиева, а Р.Петков пък го нарича Цвъки, за да покажат и внушат на обществото неуважението и омразата си към него, защото виждат опасен потенциал, но това само го издига в очите на мислещите българи)

 17. До следващите избори има достатъчно време лрез което мислещите най – после да направят разумна оценка.
  За Цветан Цветанов да му мислят гербаджиите.
  Смущавам се за Ненчев. За един разумен политик трябваше да са му ясни две неща – като отделна личност няма никакви шансове в избори и и така отцепва тласове от ДБ,колкото и малко да са те. Или има нещо друго в занаятието.

 18. 1.Не виждам с какво по-проевропейско и по-проатлантическо би ме привлякла една нова партия на Ц.Цветанов, от Демократична България, примерно. И защо да не гласувам за ДБ, а за него???
  2. Неговата нова партия вероятно няма да може сама да прескочи 4 процентната бариера, и поради това (вероятно) ще потърси предизборна коалиция с други малки партии, гравитиращи около “дясно”консервативни идеи.
  Може би с КОД на Москов, а може би със СДС, а може и с двете формации.
  А може и с НФСБ, ако “патриотите” от ВМРО се почувстват достатъчно силни след толкова години охранване във властта, и решат да се явят самостоятелно.
  3. Не виждам с какво Цветанов се е противопоставил на всичките изброени големи руски проекти у нас (вкл. и АЕЦ Белене)за последните години, имайки предвид с каква огромна власт разполага(ше).
  Тук изказвам собствено мнение – който иска, да ме оборва.

 19. “Лекар, набеден за убиец на “бебето от фризера”, осъди прокуратурата за 40 000 лв”

  И последно, тъй като помня как като същи един нов Берия, Цветанов четеше и размахваше сересета от трибуната на Народното събрание, та да припомня:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/07/15/3938404_lekar_nabeden_za_ubiec_na_bebeto_ot_frizera_osudi/

 20. Последното, което съм чувал/а от Ненчев по адрес на ДБ, е, че не търсел и в бъдеще нямало да търси контакт с тях, защото не му били достатъчно десни. Затова писах, че се надявам в обозримо бъдеще критерият мy за сътрудничество да е евроатлантизмът.

  Колкото до цвцв (апропо, изобщо не ме интересува кой друг го нарича така), той е ярък пример за липсата на морални и интелектуални критерии в българската политическа фауна, който факт вкара всякакви недоразумения в политиката на най-високо ниво. Резултатите ги виждаме всички. Иначе казано, цвцв щеше след апартаментгейт да е завинаги извън политиката – ако имаше малко срам.

 21. Дискусията по статията на Иво Инджев е доста интересна. И всяко мнение заслужава внимание до колкото коментираната личност на Цв.Цв. е в състояние да подпомогне успеха на десните сили в следващите избори. Общите каузи са най-важното, разделителните линии да останат на заден план. За да узреят умовете на хора с единни цели трябва време, важни са единството в отстояване принципите на правовата държава и условията за насърчаване на предприемачеството.Всички други желания и очаквания ща са последици от тези най-важни постижения.

 22. България има нужда от жизнеспособна като човешки и икономически ресурс алтернатива на ГЕРБ. Ако Цветанов с думи и дела (1) потвърди прозападната си позиция и стремеж да ограничи евразийството в България и (2) успее да постигне разбирателство с ДСБ и обединение на дясното пространство, то според мен той е съществена възможност за разчупване на статуквото. Много по-приемлива възможност за борба със статуквото от Чалгаря например (Чалгаря не е десен разбира се).
  Това което работи за Цветанов е точно познаването на системата от вътре и вероятно и възможността да намери прозападен спонсор за проекта си. Ако намери и харизматични лица на партията си, то има реален шанс. Познаване на системата, ресурс и харизматични публични лица е точно това от което десницата се нуждае. Да Цветанов има “минало”, но на горните етажи в БГ политиката, хора без минало няма. Важно е да се тръгне от някъде.
  Ще следя с интерес проекта му.

 23. Който се прави на”прогресивен”, а е дивак руснак по произход, или по характер, личи на всеки километър антиполитика в стил ТКЗС мотика! Балканите от години са слабото място между Изтокът и Западът! Прибалтийските страни също са лесна мишена за “големите сили”! Всяка кръстопътна страна е апетитна плячка за тях! Това е световно известно! Скритите факти ще се появат само когато се погледнат под електронен микроскоп буквално, и преносно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.