Оправдаха преследваните от властта “врагове” на властта, опозицията и техните официози

През последните две години на два пъти бях обвиняем в опит на тъжителите срещу моето свободно слово да ми запушат устата. Ето защо мога да си представя какво означава да ти лепнат като някакъв прякор “обвиняемия”. Колкото пъти чувах това определение за себе си в съда пред доволните физиономии на предполагаемо тъжните тъжители, толкова пъти си мислех колко лесно е да бъде злепоставена на терминологично ниво нечия репутация по инициатива на зложелатели, които те превръщат в “обвиняем” защото така им е скимнало ( или поръчано) – при положение, че съдът няма право да им откаже това удоволствие.

В този смисъл реакцията на оправдания вчера от съда Иво Прокопиев, че очаква вече да бъда наричан “оправдания”, повече от разбираема и естествена. Обвиняем беше за икономически прегрешения ( според прокуратурата), но беше атакуван всъщност като издател, поддържащ едни от малкото останали острови на качествената журналистика у нас в архипелага от навързани с три синджира зависимости официози.

Спецификата на официозите у нас е в тяхното множествено число. Другаде управляващите си имат по някой официоз, у нас официозите се надпреварват кой да услужи повече и по-вдъхновено на властта и нейната т.н. опозиция. Множат се и се обединяват по множество общи въпроси на двете крила на противоествения им дуализъм – двуглав, като руски орел.

Една от техните общи теми беше радостта им от прокурорското преследване срещу общия им ( също така) враг в лицето на бившите министри с либерални възгледи Трайчо Трайков и Симеон Дянков, закачени в едно дело с издателя Иво Прокопиев. Тримата, според червената русофилска пропагандна и нейните кафяви резоньори в уж “антикомунистическите” и псевдо “русофобски” ( напоследък) виртуални и телевизионни разновидности, използваха еднакви етикети за тези техни общи врагове: грантаджии, психодесни, либерасти и прочее огризки от руската пропагандистка кухня, захранваща “братушките” си у нас с “находките” си в хибридната им война срещу Запада и в частност – срещу личности от българската публичност, “виновни” заради нежеланието им да се държат като червено-кафявите си преследвачи в угода на Москва.

Самият главен ( техен) обвинител Иван Гешев не веднъж се е изказвал отвъд ръба на политическото говорене за жертвите на това преследване, но за разлика от медийните усилватели на думите му реагира на оправдателната присъда с единствено възможния за съхраняването на юридическия му ореол коментар: поздрави съда за решението му. На този фон неспособността на пропагандната машина, пришпорвана от години срещу обвиняемите, показва забележителна неспособност да вземе резкия завой. Тя скърца и съска вече срещу конкретен съдия заради фактът, че съдът не взе под внимание внушенията й и тези на началника им Гешев.

На пръв поглед без връзка с горното, но все пак си заслужава да се отбележи един фотофакт. В интернет се разпространява снимка от времето, когато Бойко Борисов се учеше от Тодор Живков ( според собствените му твърдения) в ролята не негов охранител. Зад арестанта Живков и шефа на фирмата ИПОН, избран да го пази, се вижда униформен служител. Ако използвам ширещото се в момента определение за изтичащите звукови записи и снимки, свързвани с премиера Борисов, униформеният от снимката много прилича по физиономия на Иван Гешев.

Ако приликата е вярна, за което имащите достъп до неговата разговорливост журналисти могат да го попитат, възниква въпросът за “случайностите” в българската политика и за социалния асансьор, който си подбира пътниците нагоре към ключови постове в държавата. Той първо разтвори вратите си за Бойко Борисов, “кацнал” от частния охранителен бизнес на върха на полицията, столицата и държавата, а след това ( евентуално) и за Гешев.

16 мнения за “Оправдаха преследваните от властта “врагове” на властта, опозицията и техните официози”

 1. Според много сухата биография на Каскетски при чичко Гугъл в периода 1994-1995г е работил като оперативен работник в столицата. Тогава е бил само на четвърт век. Та, може и да може той да е третият от снимката.
  Ледът се пука господа съдебни заседатели. На съда всичко е ясно, да влезе ,убитият.
  И те, така.

 2. Помогнаха на милиционера да свали милиционерската фуражка, нахлупи си той един каскет-и всички рекоха, че милиционера вече е Procureur général.

 3. Поздравления за честноста и смелостта на съдийката. Проблемът е, че начина по който функционира съдебната ни система определен от законодателството с избора на управляващи органи можем да разчитаме само на късметът да попаднеш на смел компетентен и достоен съдия. За сега ги има.
  Който желае може да чуе мнението на Христо Иванов по темата в “Отпорна точка” във Фийсбук.

 4. И на пръв и на втори, и на n-ти поглед има общо! Дори юнгата от снимката да не е Гешев, то фатмашкото естество на панаира е илюстрирано в нея. Толкова помия се изплиска за компрометиране на обвиняемите, толкова башибозущина и на края съдът да вземе да ги оправдае!!! Тука аналогията е 1/1, г-н Инджев!!! Не само заради сходните нива. Да се осмелиш да не пееш в хора на мисирките, да критикуваш открито, подписвайки се с името си, да се противопоставиш на руския имперски енергиен монопол…….за тези неща тука казват Hay que tener cojones!!! Шапо! А лично аз не бих бил изненадан, ако се окаже, че фуражкаджията до БиБи Банкянский е сегашния каскет. Тази снимка трябва да си я закачат в рамка мераклиите да станат диктатори. И да се учат как се прави симбиоза между престъпност и власт! Сега се очаква от зомбияшчика да проплаче някой мъдрец как “ние ги хващаме, а съда ги пуска”.

 5. Ако Данс-манс “изследват” снимката, ще се окаже,че не е той. Но, това са те- каскетът и тиквата, охранителите на диктатора. Две малки диктаторчета властват някъде в дебрите на Europe и NATO. Такава порнография може да се сътвори само в кгб-дс.

 6. КАСКЕТА, не можа да изпълни поръчката на “господарите” си, благодарение на все още останалите почтени магистрати, в системата на нереформираната ни съдебна система, обект на моноторинг от страна на ЕС! Но това е, все пак някаква надежда за положителна промяна и черна точка за “каскетаджийте”!

 7. Малко съм натъжен от оправдателната присъда за Симеон Дянков и компания. Една несправедлива осъдителна присъда щеше да е добър урок за всички успешно реализирали се в чужбина българи, на които им минава през ум да се върнат и да ни дават акъл как да си устроим кочинката.
  Не съм икономист и не мога да преценя професионалните му качества, но си спомням откровената неприязън, с която го посрещнаха в министерството. Обвиняваха го за какви ли не битови дреболии. Не съм чувал само да го критикуват, че когато му тече носът, си го бърше с носна кърпичка, вместо да подсмърча, като всеки нормален човек.
  Не съм юрист, но нали има още две инстанции?

 8. Ето още една снимка:
  https://m.24chasa.bg/novini/article/7865111

  Всъщност и да не е Иван Гешев брат му Георги Гешев ще го замести.
  Георги Гешев брат на Гл.Прокурор е настоящ охранител на президента Радев и дългогодишен охранител на Първанов=БСП+Живков.

  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=743273713143195&id=100023817183691

 9. Униформеният не е Гешев.Вчера една дама го разпозна ,бил неин добър познат и не е жив вече

 10. Преди 49 години в жестока катастрофа загиват футболните легенди Гунди и Котков

  Тодор Живков: “…Участват в погребението над 150 000 души! Някои другари твърдят, че такова погребение в България не е имало! 150 000 души не са участвали в шествието при погребението на Георги Димитров!… Защо той (шефът на МВР и КДС Ангел Солаков) извърши погребението в часа, когато погребваха съветските космонавти? Защо трябваше да се огорчат съветските хора, на какво основание? 🙂 Ние уважаваме всички талантливи хора в нашата страна, в това число и футболистите, но
  не можем да търпим и няма да търпим да се издигат други кумири за нашата младеж
  и за народа, освен тези, които партията издига!”

  https://faktor.bg/bg/articles/predi-49-godini-v-zhestoka-katastrofa-zag
  ivat-futbolnite-legendi-gundi-i-kotkov

 11. Дружестка закачка
  Г-н Караиванов, “не съм икономист”,”не съм юрист”,а какъв сте за бога? Можа би – специалист по всичко,неразбран от всички.

 12. Ако съдим по втренчения празен поглед, на снимката е гешев.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.