Неговата Епоха на Простите (НЕП)

Картината с масовото преселение на българите, с която лягаме при последните и ставаме с първите новини, напомня на онази “голяма екскурзия”, както цинично беше наречено принудителното изселване на стотици хиляди български граждани в рамките на т.н. възродителен процес.

“Възродителното” на онзи процес му беше само буквалното възприемане на рефрена на песента “върви народе възродени”. И той взе, че тръгна…Първо към Турция, а после към Европа и други привлекателни места за мигриране на травмираното от дългия престой в клетката на социалистическото благоденствие народ.

Сега, 30 години по-късно, някои участници в онзи възродителен процес, възседнали трайно върха на държавата, се чудят как да спрат миграцията на българите. Те отново се изнасят на юг, но този път не само по желание, а направо на инат. 

Бившият униформен участник във “възраждането” на българските турци се опитва да запуши пробойната на гръцката ни граница с масивното си туловище на говорител …срещу гръцкия туристически магнит за българите. От години се ядосва на глас, че в Гърция българите спазват правилата. Така е, щом преминат границата, се превръщат в европейски граждани, а в държавата, управлявана от граждани за европейско развитие, се държат така, както са научени от своите “възпитатели”. 

Ще си позволя да цитирам нещо, върху което акцентирах на гърба на книгата си “Президент на РъБъ” през 2010 година като обобщение  по адрес на президента Георги Първанов и на примера, чрез който развращаваше поданиците си с бракониерското си поведение в личния си живот и в политиката. Като гледат нагоре, хората си казват “аз да не съм по-долу”, отбелязах тогава по повод склонността на мнозина българи да бракониерстват, разчитайки да не ги хванат.

Важи и за днешните управници. Хора, които едно дете не са отгледали и възпитали, поучават останалите как се правят и възпитават деца.

Ето затова българите не желаят да слушат самозваните си авторитети. По навик вършат обратното на онова, което им говорят от върха на държавата.

Борисов се ядосва, че несгодите ни са свързани с липсата на дисциплина. В представите му, породени от казарменото мислене, той се вижда като върховен главнокомандващ по хорските дела. Смята, че хората трябва само да го слушат, да му козируват и да му се подчиняват, за да бъде всичко наред.  

Обаче не е. И така ще бъде, докато  мутризираната ни държава не бъде отвоювана от гражданите за целите на истинското, а не имитационното европейско развитие на България.

А засега, докато този кофти мат’рял му гласува, резултатите ще бъдат кофти за държавата, която си върви вече 10 години под неговото мъдро ръководство заедно с етикета “най-бедната” и “най-корумпираната” в ЕС. 

Преди той винеше “предишните”, а сега, когато не може да избяга от отговорността за (не)случващото се,  го е ударил на самохвалство какви чудеса твори. Но нещо пак не го оценяват тези български неблагодарници тук ( от които се иска да са благодарни само на Червената армия за окупацията на България и нейната мутация, довела до трайната й мутризация).

Само от ЕНП го обичат искрено заради гласовете, които носи на това семейство благодарение на умението си да разкара конкуренцията и да изстисква подкрепа на избори, па макар и тя да се върти някъде около гласовете на една трета от населението, уредено с държавни и общински заплати през Неговата Епоха на Простите ( да не се бърка с НЕП на Ленин, макар да има прилики с нея). Но дори и тези закрепостени граждани разбират европейското развитие като бягство от България при първа възможност. Ексодусът към Гърция е многопартиен и това трябва да е сигнал за Боса какво би станало, ако загуби властта – лично той и вкупом със свитата си ще стане непотребен.

14 мнения за “Неговата Епоха на Простите (НЕП)”

 1. Нищо чудно той така да си разчита абревиатурата ЕНП:

  Е поха на
  Н еговата
  П ростотия

 2. ПП
  От негова позиция Н най-вероятно се чете като “нашата”.

 3. “Ексодусът към Гърция е многопартиен ”

  Всъщност, този ексодус е протестния вот на българите, които не са прости!

  И никакви сълзливи призиви за “патриотизъм”, т.е. спасяване на изгладнелите мутри по Черноморието ни, пладнешките крадци под прикритието на хотелиери и концесионери, които считаха и продължават да считат сънародниците си за крепостни, няма да ги върнат обратно там.

  Изкуших се пак да дам линк към протестната нота на един черноморски хотелиер:

  https://bivol.bg/black-sea-hotel-owner-protest.html

 4. “А засега, докато този кофти мат’рял му гласува, резултатите ще бъдат кофти за държавата, която си върви вече 10 години под неговото мъдро ръководство заедно с етикета “най-бедната” и “най-корумпираната” в ЕС.”
  А за благодарност към верния си матриал, който му гласува, банкянското живкоподобие е подготвил убийствено /и/ скъпи подаръци – газовата тръба на турски поток, която смята да му “отпраска” от турската граница та до Видин и ядрената балтия БЕЛЕНЕ. И то като погледнеш, май няма да има нужда от руски ракети и ихгамнеты, за да ни прикато даржава. По повод беленската афера, подволявам си да предложа на вниманието ви предупреждението на ядрения експерт – проф КАСЧИЕВ:
  Проф. Касчиев: Скандално! Разрешенията за проектирането на блоковете за „Белене” са изтекли през 2015 и 2016 година.

  04 JUL2020

  В България се мълчи за скандалното разкритие, че всички действия на НЕК през последните години, свързани с придвижване на техническия проект (проектирането) на АЕЦ „Белене” са незаконни, тъй като разрешенията, издадени им от АЯР, отдавна са изтекли. Това обяви по БНТ ядреният експерт проф. Георги Касчиев.
  Заслужава да се отбележи, че в информацията за потенциалните инвеститори е написано, че разрешенията са валидни, т.е. представена им е невярна информация, за което те могат да заведат съдебни искове. Министерство на икономиката и АЯР целенасочено заблуждават обществото по темата, за което би трябвало да понесат отговорност. Същото правят и лобистите за „Белене”, вкл. и учените от БАН в прословутия си доклад, но тяхното поведения поне е разбираемо.
  Тези скандални факти бяха изнесени от адв. Албена Белянова в Студио Х на ТВ 7/8, обяснява Касчиев.
  Не можех да допусна, че НЕК, АЯР и Министерството на икономиката вкупом са пълни тъпанари, за да говорят с увереност как лицензионният процес върви при такова фрапантно закононарушение и затова не бях проверявал досега. Вчера обаче проверих в сайта на АЯР и там се вижда, че разрешението за проектиране на 1 блок е изтекло през юли 2015 год., а това за 2-ри блок – през август 2016 год. Намирам това за супер скандално. Да видим дали прокуратурата ще се самосезира, пита Касчиев.

 5. Статията е прекрасна!
  Дано само някой не я приеме твърде буквално, защото, когато прочете някъде, че почти всички норвежци ходят на море в чужбина, може да си направи лоши изводи за правителството им…

 6. Остава за съвеЦки туристи българското черноморие. По съвеЦки мафиотски маниер са заграбени парите, в съвеЦки мафиотски стил и маниер бяха застроени базите за бъдещите ихтамнетъй, и сега се чешат назначените чорбаджии там, където не ги сърби, как да привлекат туристи по пустеещите плажове. А пустеещите плажове са показателни за проглеждането на хората. Убеден съм, че причината за ексодуса на българските туристи не е само от финансово естество. В условия на свободно предвижване в свободния и цивилизован свят, голяма част от хората извисяват естетическия си и морален критерий и мутренските мурафети ги отвращават. Разбира се има и “луди”, които не ходят на почивка при мутри, дори и да им струва по-скъпо. Но в тона на аналогията с възродителния процес, съветвам униформения възродител да прати коалиционния си партньор Валери Симеонов на митниците. Имам спомен, че беше ритал една възрастна жена, опитваща се “да се промъкне нагло” в българския райх. Трябва да има топки да се справи и с ексодуса! И пак в тона на аналогията, този ексодус е проява на възраждане срещу възродителите. Остава “възродяваните” да проумеем, че движението, което уж ни пази правата и свободите, дефакто е курдисано да не бъде поискана отговорност от възродителите. Пази тях! Ако сме свободни, то не е благодарение на движението, а въпреки него!!!

 7. Към Шумаров:

  Е, за норвежците би било шантаво да се къпят в студените северни води. Отгоре на всичко те се “къпят” в пари като една от най-богатите нации в света и за тях е по-евтино или поне не недостъпно от финансова гледна точка да отидат практически където и да било другаде по-света. Освен това тях никой не ги агитира и заклеймява да подкрепят норвежкия туризъм, от който нищо не зависи в норвежката икономика.
  Така че, с риск да Ви засегна, аналогията Ви не е особено адекватна с нашия случай, при който очевидно става дума не просто за предпочитане на съседския туризъм, но и за бойкот на българския му вариант.

  За съжаление на чужденците можем да предложим две привлекателни неща: евтинията и красотата на природата. Първото е нож с две остриета, защото привлича относително бедна чужда публика, а с второ нещата стоят още по-зле заради бетона и фекалния резерв в морето ( нещо като фискален резерв за онези, които ги замърсяват пред широко затворените очи на мафиотизираната ни държава, за да спестяват от разходи по поддържането на тяхната чистота).

 8. Уважаеми г-н Инджев,
  Разбира се, че сравнението с норвежците е неадекватно (там е и шегата), но ми беше интересно да констатирам, че един и същ факт може да се интерпретира по различен начин. Например ако Борисов не трябваше да се прави на загрижен за родния бизнес, щеше с умиление да гледа потока туристи и да се хвали “Я колко забогатя народа! Може да си позволи екскурзия до Гърция!”.
  Също така съм склонен да приема, че Борисов си представя дисциплината точно така, както сте го описали, но съм още по-склонен да се подпиша под думите му, ако се отнасят за спазването на Закона (и за движението по пътищата, и за какво ли още не). Склонността на българина да не спазва законите у нас се корени доста назад във времето. Да не се връщаме към богомили и османлии, но болшевиките със сигурност нанесоха непоправими (засега) поражения.
  Приятел-икономист написа чудесен пост срещу Борисов, но го започна с думите “Преди години Борисов получи сравнително добре работеща държава”, с което веднага компрометира целия текст в очите на хората, които помнят от кого точно я получи и в какво състояние.
  Това последното е малко извън темата, ….на пръв поглед….

 9. Странно се върти живота! Като бях малък с гняв гледах картата на България и как гърците са ни взели беломорието. И се надявах да дойде момент в който пак да си го вземем. Сега всеки път когато отида там си мисля “добре че са ни го взели та да го опазят от мутрите”.

 10. Със семейството ми сме непретенциозни и си изкарваме чудесно на южното българско Черноморие всяка година. Но в сравнение с детските ми години морската вода сега е мръсна. Този факт единствен може евентуално някога да ни отведе другаде на плажна ваканция. Ако българските политици искат българите да ходят на нашето Черноморие, трябва да дават личен пример (най-вече премиерчето, което нон-стоп грее от малкия екран, но доколкото имам поглед, никога от Черноморието). Защо мат`ряла да отиде на Поморие, щом (както се чу) ген. Мутафчийски се припича на Халкидики?

 11. И през”комунизмът” природата е била замърсена над нормата, заради тъпанарите от БКП с техните”икономии от кадри и средства”! Ако в напредналите страни когато има превишени норми на замърсяване, и на политическа власт, виновните веднага отиват на максималната присъда, и на глоба в размери на установената виновност! А в диктатурите няма закони и правила! Има убийства, лъжа, и дефицит на стоки от първа необходимост!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.