Премиерът третира предизборно българите като измиратели

Когато на 19 август 2009 година новоизбраният премиер Бойко Борисов беше засечен в телевизионен репортаж, че е нарушил обещанието си да не ползва отпуск ( т.е. да работи за благото на народа ) и е избрал за целта хотела на Валентин Златев “Хелиос бей”, реакцията му беше предизвикателна: “Е, и” (какво от това)?   https://www.dnes.bg/politika/2009/08/19/spah-dva-dni-v-hotela-na-valentin-zlatev-e-i.76284,5

Спрямо себе си и “прегрешенията” си той е всеопрощаващ. Така е и до днес. Ако става дума за друг, който с нещо му пречи, Борисов е безмилостен и се хвали как го посича, изгаря, жертва. Уволнява само по “подозрение” за нередности. Но когато бъде хванат в противоречие или нарушение ( вкл. на собствени обещания) не само замита вината си, но и продължава със същото онова “е, и”.

Така реагира той на публикуването на аудиозаписи с неговия глас, разпореждащ разправа с виновни пред премиерската му персона личности или на публикувани снимки как “спинка сладко” ( по собствените му думи) с пистолет до главата в държавната си резиденция край София ( нищо, че обещаваше в началото на премиерския си маратон да не ползва държавни резиденции). Омаловажи и разпространените виртуални диалози с подсъдимия Бобоков.

С поведението си на позволяващ отпускарските наслади за населението сега той изпада в рязко противоречие със заповедите си, базирани на експертни препоръки, довели до въвеждането на извънредното положение на 8 март.  Този път той казва обратното: че ако пита специалистите, те ще му препоръчат ограничителни мерки заради нестихващата заплаха от епидемията, пък той нямал намерение да ги слуша ( вече). По-важно му е ( вече), че хората искат да си почиват ( не и от неговите хаотични нареждания ).

Ясно е, че Борисов действа като рекламен агент на туристическия бизнес, към който не беше никак безразличен и когато криволичеше по въпроса за забраната на пушенето на обществени места. Най-напред се кахъреше за здравето на туризма, което щяло да пострада от забраната, а после запя обратната песен – в смисъл, че здравето на хората все пак е най-важно ( както твърдяха с основание през цялото време от Брюксел онези, които наливат милиардите в българската икономика и позволяват на Борисов да се хвали като строител на пътища, а вече и на суперкомпютър).

НА СНИМКАТА: Авторът на демонстрация срещу ширещата се по онова време димокрация

 

 

 

 

Аналогията с преобръщането на мнението му за пушенето говори за последователност в неговата непоследователност на решенията. Както тогава, така и сега, той се бори най-напред за здравето на туристическия бранш, скъп на сърцето му и на бюджета като източник на доходи. След това затяга или разхлабва мерките в зависимост от това накъде духа вятъра на интереса му да се закрепи за пореден път на върха като строг, но гъвкав владетел, който се нагажда към мнозинството и е готов да отмени всяко свое решение, когато този вятър надуе платната на недоволството от управлението му.

Не казвам нищо ново като фактология и точно там е работата: защото Борисов се повтаря не само като управляващ трети мандат, но и като рецидивист, който криволичи непрекъснато, но не за да замита явните следи, а с гордост от своята безпринципност. 

 

Има и прилики в това отношение с несравнимата с нас Америка. Там всичко, което се случва в политиката година преди изборите за президент, е свързано с изборите. И тук е така. Ето защо Борисов е загрижен преди всичко да се хареса на широките народни маса, пък ако ще да мрат в резултат на този негов приоритет.

Преди близо 15 години в подобен контекст, в разгара на пагубното социалистическо управление, довело до икономическа катастрофа, си позволих играта на думи в моята всекидневна рубрика “Статия на свободата” във в. “Демокрация”, според която изборите зависят у нас от броя на измирателите. Надигна се страшен вой срещу скромното ми авторство на каламбура. Т.н. часови вестници и прочее таблоиди ме заляха с обвинения за моето човекомразие. “Народният съд” срещу персоната ми беше гласовит и заклеймяващ. 

Къде е той сега да завие срещу човека с цялата реална власт в ръцете си, който третира поданиците си като измиратели? 

15 мнения за “Премиерът третира предизборно българите като измиратели”

 1. Някак си незабелязано мина съобщението, че в ЕС починалите приз март и април са с 200000 повече от миналата година….
  И как да си пробие път през хибридните “новини” за лекари, предлагащи пари на пациенти, за да ги пишат болни от COVID-19, или писма от “роднини”, разкриващи от какво всъщност са починали жертвите на вируса. Но не за тях ми е думата. Питам се къде са кохортите специалисти, твърдящи, че това е обикновен грип?
  Въпросът е риторичен. Знам, че и за това имат обяснение…
  А извинение изобщо не очаквам. То пацифистките движения не се извиниха, че оставиха виетнамците в лапите на азиатския (малко расистко звучи, но го използвам в смисъл на жесток, безмилостен ….с извинение) “комунизъм”. Както и от демонстрантите в Гърция и Германия, дерящи гърлата си “Янки, гоу хом”. А когато янките взеха да си събират чукалата започна да се чува “Ей, вие къде?”
  Може и да не ми е думата за тях, но забелязах, че у нас се същите хибридни прийоми, както в Украйна преди месец-два. “Свидетели” за това, че лекарите надписват случаите COVID-19. Как на пациент предложили да направят безплатна (без рушвет) операция от апандисит, ако се съгласи да го пишат болен от коронавирус. Дори, че самите лекари се пишат заразени, за да вземат пари от бюджета….
  Ех, коментатори, коментатори…Гледаш ги гологлави, а сянката им с ушанка….

 2. Абсолютно вярно. “Управление” според това, откъде духа вятърът. Нямало да затяга положението повече, защото 40% от природонаселението НЕ ВЯРВА в съществуването на вируса. Абсурдно твърдение за някого, който се бие в гърдите, че е голям лидер. Ако беше лидер, той щеше да задава посоката, а не да се лашка като някакъв обрулен лист. Ако имаше малко характер, нямаше да изкара на онази смешна пресконференция цялото герберастко стадо с мигащата на парцали най-отпред цвета, а щеше да направи сериозно изявление САМ, с ясни послания и указания. Няма ли около него поне един умен съветник, който да му каже колко се излага?

 3. Как е изглеждал истинският живот в СССР

  Валерий Решетняк e водил двойствен живот през съветската епоха. Официално той е бил инженер в Киев. Но в свободното си време е снимал обикновените хора в различни части на Съветския съюз.наел е, че снимките му няма да бъдат отпечатани или изложени никъде, докато съветската система съществува. Причината е в това, че те са представяли ежедневния бит на хората в истинския им вид – с калните улици, с подръчните средства, пригодени за елементарни нужди и с начумерените лица, изразяващи истинската нагласа към света – за разлика от лустросаните снимки на усмихнати спретнати работници, допускани тогава от съветската цензура.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30704208.html

 4. Проблемите пред Началника – Слънце се очертаха като лични и служебни. Виждат се отвсякъде. Такива проблеми исторически погледнато се решават от приятелите Му. Вече е тръгнало в тази посока. Разните каскети и цаци не правят изключение. Колкото и да се кръсти горният началник няма да го чуе, а разните ДСБ та вероятно вече ще са унищожени за да му помогнан цивилизовано.

 5. За да започнеш да защитаваш путинизма има две причини. Едната е, когато си материално зависим и съответно подкупен (адхог казано, в чужбина като при Шрьодер или Тръмп) и втората, ако си по кагебейски маниер заплашен (пак адхог нахвърляно, като Скрипал и отровеният с радиоактивен полоний във Франция). Единствена възможност да се отървеш е, ако не си застрашен от компрометиращи факти, което при наличието на показни чекмеджета и барцелонски имения, също не може да се отрече, освен по показаният от господин Инджев начин, да се каже „е, и?“, което е равносилно на отговор от родът “като знаете, че няма ПРАВОРАЗДАВАНЕ И ЗАКОННОСТ, мога само да направя голямата рокада в панталона! Явно улицата ни зове, ако искаме бързо да се отървем от въшки. Същевременно трябва да организираме тези, които никога няма да влязат в тези категории, за да са ни под ръка и да послужат за запълване на наличните „дупки“. Иначе, аман от простащина!

 6. Може би над година не следя тази страница. С интерес прочетох коментарите и отново забелязвам същото – големи генерализации на живота на запад от погледа на Тутраканската селищна система. Кога ли до публиката в БГ ще достигне знанието, че щатите, в Англия, генерално на запад, битката е между 2 конкретни идеи. Едната е явна, а другата е като активно мероприятие, обвито в пушек и заблуда?

  1. Западната цивилизация, базирана на Римската РЕПУБЛИКА, подобрена до Американската конституция, с всичките ключови елементи
  – свободи на ИНДИВИДА
  – конституция с ясни правни отношения между хората и защита на собствеността
  – разделение на властите наследени от конституциите на Крит / Спарта / Рим
  – двукамарен законодателен орган – долен за простолюдието и генерално тези, които си гласуват привилеги и горен по модел на Герузиа/Сенат за успешните собственици, търговци, предприемачи, които генерално плащат разходите на оклократията
  – контрол между властите
  – принципите на eleutheria и parrhesia
  – силно ограничена демокрация/оклокрация, защото всеки с познания за това какво означава извращението демокрация на практика в древна Атина е наясно, че трябва да е ограничена до представителна
  Ако някой не схваща винаги може да прочете Федералистът.

  2. Critical Theory – Урудливото внуче на Марксисзма, разработено от Франкфуртската школа и видни дегенерати като Грамши, Фуко и Дерида. И интересното е че практикуващите Critical Theory следват наръчника на Алински и като извратена версия на Тартюф се крият зад “истини” като “животът на черните е важен” (все едно животът има цвят на кожата), изказани с думи, на които те самосиндикално променят като значение. И не само това – те си имаха президент в лицето на болшевика Бари Обама, който безсрамно си сравняваше часовника с Дерик Белл на тема “Critical Race Theory” и я прилагаше с ентусиазъм.

  Та като почнете с разсъжденията без да сте живяли там, направо ме напушва на смях. Освен Огнян Дъскарев в БГ няма журналист, който да разбира какво се случва. Но дори и той си е с виждането за противопоставяне с обикновени Марксисти, което поне от 20 године не е така. Почетете малко и веднага ще разберете откъде се пръкнаха радикалните трета вълна на феминизъм, джендърските дивотии и всяка нелогична нова расистка или еко глупост, която по модела на Мао изисква стриктно спазване на политическа коректност (ортодокс на Партията) и предлага опрощение на греховете. Извратени квази религии, изискващи пълно подчинение и даващи усещане на възвишеност инфантилни безполезни индивиди с магистратури в история на африкански племенни танци, малцинствена екотеория, знания с тирета или феминистка геодезия?!?

  А иначе си говорете за Тръмп и Русия. В Америка няма Републиканци, защото са страхливи, безгръбначни протежета на Кох. Няма демократи, защото партията им е превзета от Critical Theory – като Омар, Кортез, Тлайб и тн.

  И за щастие и Тръмп най-после ги нарече с истинското им име – ляви радикали и фашисти.

 7. Към Владимир:

  Жалко е, че ерудираната Ви откъм информация забележка е гарнирана в коментарната част с толкова злъч и “напушен смях”.
  Когато се напушвате и Ви се смее, гледайте “Фокс”. Там Тръмп е велик като Чарли Чаплин в ролята на диктатора.За “Фокс” всички останали са отрепки ( както във Вашия постинг). Гледайки можете вместо да се смеете ( както правят мнозина, наблюдавайки Тръмп, определян като клоун – вижте му само муцките, които прави, включително на фона на бащите-основатели на републиката, с които иска да бъде сравняван) да ставате и да му козирувате пред телевизора.
  А най-добре е да не четете вредни за тръмписти четива.И не си хабете силите да спорите с несъгласните.Та нали знаете всичко и без това!

  Иначе моят приятел Огнян Дъскарев е наистина отличен познавач на Америка, но това не го прави единствено прав в оценките му за Тръмп, базирани върху познанието му. Самият той е достатъчно толерантен, за да не претендира за изключителност.

  Апропо, примитивно е да определяте хората като невежи заради факта, че не пребивават постоянно на мястото, което коментират.Не искам да обиждам интелигентността Ви и да Ви обяснявам защо това е така във века на информационната революция, предхождан от времето на енциклопедистите и на футуристите, които са “познали” доста неща без да са живели в бъдещето.

  И като казвам, че е примитивно, не искам да Ви обидя, но е факт, че е характерно само за нискочелите ( които не са чели много, за разлика от Вас, явно) да отричат правото на хората с различно мнение на базата на това, че не са били у техно село и правят извода : “он че ми каже на мене как да копам”.
  Ами може да му каже някой, който е “прозрял”, че мотиката не е единственият начин за обработка на земята. Без да е агроном, а просто, защото си е направил труда да забележи този факт.

  Така че, не настъпвайте тази мотика. Напушеният смях само може да Ви се върне като бумеранг.

 8. Аз пък не мога да разбера едно нещо: след като някакъв фукльо (“Владимир”) цяла година “не е следил тази страница”, защо днес е влязъл да чете какво пишат “аборигените” ? За такива “простият” народ е казал: “Кога стана калайджия, кога ти почерня задникът?” Алеко Константинов пък е посветил цял разказ на тази психическа особеност: “Пази Боже, сляпо да прогледа!” И като е прогледнал (географски, де!) фукльото, това не значи, че нещо е разбрал! Ако Тръмп не спечели на изборите, ще видите как тоя, нафукания платен клакьор, ще си подвие опашката и ще обърне “палачинката”! 🙂

 9. Накратко: Вие може да сте живели там, но на мен ми казаха и аз познавам положението по-добре от вас.

 10. към Владимир:

  Въпреки брилянтното Ви описание на част от “полезните идиоти” /чийто списък бих могъл чувствително да удължа/, Вашия подигравателен тон спрямо коментирането на русия, нашия двукратен окупатор и враг № 1, Ви приближава много повече до тях, отколкото до нас, “жителите на тутраканската селищна система”.

 11. Бойко Банкялийски е като копие на Правец щайгите, които са лошо подобие на оригиналните технологии! Затова е тотално хакнат по всички параметри! След редовните избори за Ченгемент ще го видим кого ще инсталира на входът и изходът в машинационното си пиратство! Кремъл пак ще го инпутва и аутпутва с фалшиви кодове за зомбиране! Докато накраят не го шунтира с кракърите си! Те като киберкомандоси ще му изгорят цялата система, и ще я рециклират като отпадък! На негово място ще пробутат още по-голям боклук, и така ще сринат икономиката!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.