Свидетелят Бойко Методиев Борисов свидетелства без да иска срещу мита за обективността на прокуратурата

 

Свидетелят Бойко Методиев Борисов, който работи като министър-председател на България, беше разпитан днес от специализираната прокуратура във връзка с твърденията на подсъдимия Пламен Бобоков, от които произтичат ( недоказани) заключения за търговия с влияние от страна на най-овластения политик в държавата.

Може би си мислите, че това е бил истински разпит? Нищо подобно. Оказва се, че бил с цел да се демонстрира прокурорски баланс. Т.е. постановка с друга цел. Казва го самият Борисов

Свидетелят Борисов направи кратко, но съдържателно изявление пред репортери след като свидетелства. “Прокуратурата прави публични събития, за да се угоди на президента”, каза той.  “Сега, виждате, че за да се угоди на президента Радев прокуратурата прави тези публични събития. Това си е тяхна работа. Нали той каза, че имало двоен аршин. Неговият съветник го викали и вие сте знаели, а мен са ме викали и не сте знаели. Така че вече всички са доволни.”, уточни Борисов.

Не може да се отрече, че нашият пръв държавен и партиен ръководител, макар и без да иска, умее с малко думи да разбие дори и дълго градени митове – като този за безпристрастността на прокуратурата.

Ако правилно разбираме думите на свидетеля Борисов, в случая прокуратурата рие, но на гърба й ще падне. Освен това тя копае гроб, но сама ще падне в него. И като му (по)вдига нож ( а не обвинение все пак), от нож ще загине. Прокуратурата, също така, предстои да побеснее, щом го е залаяла.

Краткото ми тълкувание на Борисовото изявление по адрес на прокуратурата не претендира за авторство. Цитирам самия Борисов, който се възхити на цялата, побрана в главата му “народна мъдрост”. Ето и точният цитат от пресконференцията  на премиера в Стара Загора на 20 юни 2020 година:

“Волът рие, на гърба му пада”, “Който копае гроб, сам пада в него”, “Кой вади нож, от нож умира”. Колко много мъдрости има! Кое куче ме е залаяло, все е побесняло. Всичко е Божа работа. Който посегне, още на следващия ден думите му стават валидни за него”

За Борисов е въпрос на “народна мъдрост” мутренската закана срещу всеки, който го “залае”. Често я споменава в състояние на афект от някаква критика, която някой си е позволи по негов адрес. В случая е доразвил творчески т.н. народна мъдрост със суеверни обещания в стила на някоя петричка врачка още на следващия ден на главата на неговите критици да се стовари лошото, което са му пожелали.

Никакво творчество обаче не произтича от папагалски повтаряни от него ( и не само от него) дочути и недоразбрани чужди мисли, представяни от почитателя на Винету също като “народни мъдрости”. Например като разказаното от Библията предупреждение на Христос към апостол Петър, който се опитал да го защити от арестуването в Гетсиманската градина. Божият син спрял своя верен последовател с думите за ножа. 

Според някои богослови, Божият син пророчески е предсказал на Петър, че няма да умре от нож и поради това не си струва да се опитва да предизвика съдбата. Така и става, апостол Петър е екзекутиран от римляните чрез обесване,като според преданията сам пожелал да го разпънат надолу с главата, тъй като се смятал за недостоен да умре на кръста точно като Ийсус.

Сложна работа. Свързана е с историята на религията, етиката, перипетиите в един живот, белязан от възход, екстаз, предателство, покаяние, заслуги за разпространението на християнството и трагично мъченичество. Всичко това никак не се вписва в графата народна мъдрост, при цялото ми уважение към анонимната колективна мъдрост, приписвана на един народ.

Но пък в Неговата Епоха на Простите ( НЕП) царува модата на опростяването като за простите, водени от хора, образовани колкото за “Бог да прости”. Като Вежди Рашидов, който в статията си от 18 юни във в. “ Труд” също показва тавана на своето “народно образование” със заканата, че от нож ще мрат онези, които вдигат нож ( срещу него и върховния му жрец Борисов).

Пък и- да ме прощавате – ама доста от т.н. народни мъдрости са по-скоро пожелателни заклинания и суеверия, родени от безсилие. Като заплахата гробокопачите да паднат сами в гроба. Ако това пропадане беше аксиома, нямаше да има толкова много овластени злодеи по света и у нас, които заслужават да паднат в гроба, който рият като волове упорито, но вместо това си живуркат прекрасно на гърба на народното волското народно търпение.  

7 мнения за “Свидетелят Бойко Методиев Борисов свидетелства без да иска срещу мита за обективността на прокуратурата”

 1. Днес товарищ Снежанка Цокова Тодорова-Федотова с агентурен псевдоним ВИОЛЕТА (ДС, VI упр, I, V) безсрочен председател на Съюза на българските журналисти, се изявила пред телевизия Евроком:

  https://faktor.bg/bg/articles/obshtestvo-ulitsata-shefat-na-sbzh-politikata-na-putin-utvardi-rusiya-kato-mogashta-strana-na-velika-natsiya-lazha-e-che-tam-nyama-demokratsiya

 2. Свидетелят Борисов пак не е разбрал, истинския текс е:
  Притчи: 26:27 “Кото копае яма(ров) на ближния си, сам ще падне в нея, и който търкаля камък нагоре за другия, върху самия него ще падне.”
  А за “свидетелят Борисов” важи следното:
  Притчи: 26:11 “Както псе се връща при бълвоча си, така и глупецат само повтаря глупостите си.”

 3. Към The Rock:

  От името на читателите Ви благодаря за добавката, която допринася за всеобщото ни образоване. Историята на религиите трябва да се знае поне в общи линии независимо от това, дали си вярващ. Тя е част от задължителната обща култура на хората, които имат претенцията да са част от цивилизоваността.

  Използвам случая да заявя отново на желаещите да превръщат ivo.bg в място за бичуване на “неверниците”, че няма да го допусна.

  Защото вярващите и невярващите имат равни права да следват своите разбирания за правилно и неправилно на този свят.

  Който размахва бича на фанатизма, да си търси друга трибуна за подобни виртуални екзекуции.

 4. Баце преминава през Стария и Новия Завет като ретрограден Меркурий “през турски гробища’ (т. е без да се прекръсти – подчертавам, че не влагам нищо обидно към турците), кълне се едновременно в царя, пъдаря, горския и бай Тошо едновременно…Прави метани на Изток и на Запад, и на Юг към Комшуту и си плюе в пазвата да не му е уроки.

  Прав сте, г-н Инджев – историята на религията е обща култура. Вярата е нещо лично. Превърне ли се в демонстрация, вече не е вяра. Всички помним как пред храмовете на големи празници пазеше милиция, а след “промяната” цялото политбюро се изтъпани на литургия и взе да се кръсти.

 5. Цитирам точните текстове, за да се разбере духовната нищета и псевдовярата на такива като Борисов.
  Злите хора най-обичат да ги възприемат като вярващи и едва ли не за такива, от които научаваме за някаква известна само на тях правда.
  Опазил ме Бог да съдя някого пък още повече да го “бичувам”.
  Защото виждате как “православни талибани” са стигнали чак до Св.Синод и правят така че да се махне предаване от националната общиствена телевизия защото на тях не ми харесва.

 6. Политиците си играят на думи и цифри! А ние умните и артистичните не можем да ползваме метафори! Това е дискриминация! Разни Иванчеви кметици, Божковци мафиоти, и Пеевски милионери трупат пари, правят се на невинни, а като ги хванат в крачка, и моментално синдромът”Развигор1″ им се изостря! Това е гавра с Народът!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.